ŠTÍTEK: NASA

Ve věku 90 let dnes zemřel americký "zapomenutý" astronaut Michael Collins (na snímku z 19. června 1969 během tréninku na vesmírnou misi).
Ve věku 90 let dnes zemřel americký "zapomenutý" astronaut Michael Collins. Podle agentury Reuters jeho rodina sdělila, že podlehl rakovině. Collins byl členem památné výpravy Apolla 11 v roce 1969, při níž Neil Armstrong jako první člověk vkročil na lunární povrch. Collins musel zůstat v modulu na oběžné dráze a počkat, až se Armstrong a Buzz Aldrin z "procházky" na Měsíci vrátí.  
16 fotografií

Zemřel astronaut Collins, "zapomenutý" člen výpravy Apolla 11 na Měsíci

Věda a technika
Vesmírná loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX
U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) úspěšně zakotvila vesmírná loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Informovala o tom dnes americká vesmírná agentura NASA. Loď odstartovala z floridského Mysu Canaveral v pátek, na oběžnou dráhu dopravila čtveřici astronautů ze Spojených států, Japonska a Francie. Dohromady je tak nyní na orbitálním komplexu dlouho nevídaných 11 lidí.
8 fotografií

Úspěšná mise SpaceX. Na Mezinárodní vesmírnou dorazila čtveřice astronautů

Věda a technika
Helikoptéra Ingenuity na povrchu Marsu
Americká vesmírná agentura NASA dnes potvrdila, že se jí podařilo krátce vzletět a následně přistát s malou výzkumnou helikoptérou Ingenuity na povrchu Marsu. Jde o historicky první kontrolovaný let motorizovaného stroje na povrchu cizího vesmírného tělesa. Vědci mají nyní v plánu několik dalších, náročnějších, testů. Jejich cílem je zjistit, zda by mohly létací stroje do budoucna sloužit k prozkoumávání cizích planet.
10 fotografií

VIDEO: Historický úspěch. Helikoptéra Ingenuity na Marsu vzletěla i přistála

Věda a technika
Vozítko Perseverance krátce před přistáním na planetě Mars
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil zvuk, který vydává robotický průzkumník Perseverance při jízdě po povrchu Marsu. Je to skřípání, rachocení a bouchání, které by na pozemské standardy bylo znepokojující, uvedla agentura AP. Více než šestnáctiminutový zvukový záznam publikovala na svém webu Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadeně, odkud se mise Perseverance řídí.
10 fotografií

VIDEO: Skřípot a bouchání. NASA zveřejnila, jak zní pohyb vozítka po Marsu

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice.
Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) použije lepidlo vyrobené z pryskyřice severoafrických jehličnanů, aby hermeticky utěsnila trhlinu v přechodové komoře ruského modulu Zvězda, kterou z ISS už měsíce uniká vzduch. Uvedla to agentura RIA Novosti s odvoláním na hovory vedené mezi kosmonauty na oběžné dráze a pozemním řídícím střediskem. Kosmonauté začali pracovat na utěsnění modulu v pondělí. Podle plánu by práci měli dokončit v pátek.
6 fotografií

Trhlina v modulu ISS: kosmonauti použijí k opravě lepidlo, vysavač i ubrousky

Svět
Dejte si pivo s umělcem Vráťou Brabencem alespoň online.
Pokud nemáte příliš v oblibě sníh, tak momentální situace za okny vám asi příliš radosti nedělá… Pokud chcete zahnat nudu, ale ještě nevíte jak - nebo jste se vrátili ze sněhové koulovačky a přemýšlíte, co dál - podívejte se na pár našich tipů na dnešní den.

Tipy na středu 10. února

Volný čas
Planeta Mars - Planeta Mars na snímku NASA
Sonda Amal (Naděje) Spojených arabských emirátů dnes dorazí k Marsu a měla by být navedena na oběžnou dráhu. Už ve středu se k ní připojí čínský aparát Tchien-wen, který má za tři měsíce spustit na povrch rudé planety robotické vozítko. Příští týden tam také hodlá přistát americká vesmírná agentura NASA se svým dalším automatickým průzkumníkem Perseverance.
7 fotografií

"Zácpa" u Marsu. Emiráty k planetě dorazí dnes, Čína zítra a USA příští týden

Věda a technika
Šimpanz Ham po úspěšném dokončení zkušebního letu Mercury-Redstone 2. Po vyzdvižení návratové kosmické kabiny v Atlantiku si s nadšením pochutnal na jablku
V roce 1961 vrcholil závod mezi Sovětským svazem a Američany závod o vyslání prvního člověka do vesmíru. Dnes samozřejmě víme, že tenhle závod vyhráli díky Gagarinovi Rusové a v paměti zůstalo i jméno nejslavnějšího ruského zvířecího pasažéra, psa Lajky. Jméno prvního amerického astronauta ze zvířecí říše u nás tak známé není. Byl to šimpanz Ham. Na rozdíl od Lajky se z kosmu vrátil.
10 fotografií

Rusko mělo Lajku, USA šimpanze. "Letenku" do vesmíru získal díky dobré náladě

Svět
Strašidelně vypadající blue jet neboli modrý výtrysk, vyfotografovaný na Havaji
Ze všech meteorologických jevů provázejících život na planetě Zemi patří blesky k těm nejzajímavějším - a také k nejtajemnějším. Ačkoli bouře provázejí lidstvo odedávna, jejich silné praskající elektrické výboje stále představují oblast, v níž se skrývá mnoho neznámého. Například jeden druh blesku je tak podivný a vzácný, že až do roku 1990 neměli vědci ani důkaz o jeho existenci.
7 fotografií

Úkaz jako ze sci-fi. Vědci zřejmě objevili tajemství "modrého blesku"

Věda a technika
/FOTO/ Spolek ABAKUS, autor projektu Rodného kraje Františka Kupky, připravuje pro letošní rok se svými dlouholetými partnery akce věnované malíři Františku Kupkovi pod názvem František Kupka - Malíř kosmu, s podtitulem Třicet let s Kupkou. Jak název napovídá, akce nebudou směrovány pouze na díla opočenského rodáka, ale i na poznání vesmíru a jeho zákonitostí, které průkopník abstraktního umění studoval a ve své tvorbě zachytil.
3 fotografie

NASA odstartovala oslavy 150 let od narození Františka Kupky

Čtenář reportér
Umělecká představa planetárního systému kolem jedné z nejstarších hvězd galaxie, oranžového trpaslíka jménem TOI-561 vzdáleného pouhých 280 světelných let
Kolem jedné z nejstarších hvězd galaxie, oranžového trpaslíka jménem TOI-561, vzdáleného od Země 280 světelných let, obíhají podle nového objevu astronomů tři exoplanety, z nichž jedna představuje kamenný svět jedenapůlkrát větší než Země. Pozoruhodné přitom je, že systém TOI-561 i s planetami je nesmírně starý - jeden z nejstarších, jaké kdy astronomové zaznamenali. Jeho věk se odhaduje na 10 miliard let. 
6 fotografií

Astronomové objevili Super-Zemi. Je stará téměř jako vesmír a připomíná "peklo"

Věda a technika
Astronaut Scott Kelly
Píše se 2. března 2016 a v kazašské stepi právě přistála návratová kabina ruské rakety Sojuz, v níž se na Zemi vrátila dvojice ostře sledovaných obyvatel Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich kosmická mise trvala přesně 340 dní, což stanovilo nový americký rekord. Zasloužil se o něj dnes šestapadesátiletý Scott Kelly. Muž, který rád překonává rekordy. 
7 fotografií

Rok žil ve vesmíru. Izolace je těžká, popisuje. Obavy měl ale z něčeho jiného

Věda a technika
Vizualizace vesmírného satelitu obíhající Zemi.
V roce 2017 zaznamenaly sondy amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) mohutnou, člověkem vytvořenou bariéru, obklopující Zemi. A zkoušky potvrdily, že tato "stěna" ovlivňuje vesmírné počasí daleko za hranicí pozemské atmosféry. Nejenomže tedy Zemi měníme natolik, až někteří vědci žádají, aby po nás byla pojmenována celá nová geologická epocha - lidská aktivita mění také vesmír.
19 fotografií

Lidé kolem Země vytvořili masivní bariéru, začíná měnit vesmírné počasí

Věda a technika
Geminidy 14. prosince 2018
V neděli 13. prosince by měly prozářit noční oblohu nejjasnější padající hvězdy letošního roku. Astronomové očekávají, že letošní meteorický roj Geminidy vyprodukuje asi 120 žlutě, oranžově, červeně a modře zářících hvězd za hodinu. Meteorická sprcha by měla být z míst nezastíněných světelným smogem dobře vidět, protože ji nebude stínit Měsíc, který by měl být na noční obloze téměř neviditelný.
9 fotografií

V neděli v noci zazáří meteorický roj, vracejí se Geminidy. Jak je sledovat?

Věda a technika
Sluneční aktivitu (skvrny, erupce a výrony koronální hmoty) řídí magnetické pole Slunce
Slunce umí být i velmi živé. Podle nových předpovědí by další maximum v jeho cyklech mohlo být jedním z nejsilnějších, jaká věda dosud zaznamenala. To je sice v přímém rozporu s oficiální předpovědí slunečního počasí od amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) a Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), ale pokud se to potvrdí, může to doložit správnost teorie o cyklech sluneční aktivity.
17 fotografií

Slunce vstoupilo do nového cyklu, může být jedním z nejsilnějších

Věda a technika
Hurvínek a Spejbl v Indii v roce 1968.
V roce 2020 si Divadlo Spejbla a Hurvínka připomíná sto let od chvíle, kdy pan Spejbl poprvé vstoupil na scénu. Divadlo ale také slaví devadesát let profesionální existence, devadesát svíček na dortu sfouknou Mánička a pes Žeryk. Pětasedmdesát let divadlo působí v Praze, z toho pětadvacet let v Dejvicích. To už je pořádný důvod k oslavám! Třeba prostřednictvím dokumentu Neobyčejný život pana Spejbla.
23 fotografií

Spejbl a Hurvínek: slavné loutky slaví jubilea. Ve svých datech je má i NASA

Divadlo
Mezihvězdná sonda Voyager 2 se ozvala po osmi měsících rádiového ticha - nejdelší odmlce za posledních 30 let
Tak dlouhá odmlka tady za posledních 30 let ještě nebyla. Po bezmála osmi měsících rádiového ticha navázala americká vesmírná agentura (NASA) opět spojení se svou mezihvězdnou vesmírnou lodí Voyager 2. K poslednímu kontaktu došlo v březnu. Komunikaci přerušila v podstatě "běžná údržba" pozemní parabolické antény - jenže u sondy, jež od roku 1977 putuje za hranice sluneční soustavy, nic úplně běžné není.
9 fotografií

Ozvala se. Po osmi měsících ticha navázala NASA kontakt s lodí Voyager 2

Věda a technika