ŠTÍTEK: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice.
Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje provozovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) jen do konce roku 2030. Podle nově zveřejněných plánů ji pak navede do odlehlé části Tichého oceánu známé jako Point Nemo, kde ji nechá zřítit mezi další vesmírné vybavení. Za osm let by totiž měly na oběžnou dráhu dorazit komerční stanice, které se místo ní stanou místem pro mezinárodní spolupráci a výzkum.
6 fotografií

NASA nechá v roce 2030 zřítit Mezinárodní vesmírnou stanici do Tichého oceánu

Věda a technika
Posádka vesmírné mise Inspiration4
Pilot Kyle Hippchen miluje vesmír odmalička. Když zjistil, že vyhrál místo v letu firmy SpaceX, která poprvé ve své raketě vezla turisty na oběžnou dráhu, bylo to jako splněný sen. Nadšení ale brzy vystřídalo zklamání, protože Kyle opomněl důležitou informaci. Kandidát musel mít určitou hmotnost, a tu Hippchen přesahoval o čtyřicet kilo. Muž nezaváhal a let daroval jedinému člověku, o kterém věděl, že si bude cesty vážit tak, jako on. Do vesmíru se tak vydal jeho přítel Chris Sembroski.
5 fotografií

Muž se vzdal cesty do vesmíru, byl příliš těžký. Daroval ji nejlepšímu příteli

Svět
Stroj Airbus A350 je určen pro dálkové lety. Výrobce letadla testuje verzi, že by při nich v kokpitu seděli ne tři lidé, jak je to nyní, ale pouze dva. A v některých chvílích by byl za řízení letounu odpovědný jediný člověk. Studie jsou ale na začátku.
Létání na ekologická paliva, nová třída na pomezí té nejluxusnější a businessové - a také pouze jeden člověk v kokpitu. Další léta mají přinést množství inovací v letecké dopravě. Jednou z dlouze diskutovaných změn je také možnost, že by i velká dopravní letadla se stovkami pasažérů řídil pouze jediný pilot, ne dva, jak bylo dosud zvykem. Zabývalo se jí už několik studií.

Budoucnost létání? Stroj se stovkami pasažérů bude pilotovat pouze jeden člověk

Svět
Jedna ze selfie, kterou vozítko Curiosity vyfotilo při své misi na Marsu.
Nejnovější analýza vzorků z Marsu odhalila přítomnost uhlíku v jeho usazeninách. Rover Curiosity možná po devíti letech své mise na povrchu rudé planety došel do bodu, pro který ho vědci vytvořili. Jedním z možných vysvětlení přítomnosti uhlíku je totiž existence života na Marsu. Rover vyslali vědci z NASA na sousední planetu téměř před celou dekádou proto, aby zjistil, zda byla kdysi obyvatelná. Svému cíli je nyní blíž než kdy dřív.
20 fotografií

Krok od průlomu? Na Marsu byl možná opravdu život, mise Curiosity je blízko cíli

Věda a technika
Astronomové věří, že našli druhý exoměsíc. Ilustrační foto.
Astronomové věří, že objevili měsíc, který je zcela jiný než cokoliv, co doposud viděli. Je to už druhé vesmírné těleso, kterého si všimli a které by podle nich mohlo být měsícem mimo sluneční soustavu. Tedy exoměsícem. Tento obr je více než dvakrát větší než Země a obíhá kolem planety Kepler 1708b. Ta se velikostí rovná Jupiteru a je od nás daleko 5 500 světelných let.

Hon za obry: Vědci našli druhý měsíc, který obíhá planetu mimo sluneční soustavu

Věda a technika
Umělecká představa lodi Crew Dragon na oběžné dráze
Američané se rozzuřili, když ruská armáda orbitální střelou roztrhala starou družici na kusy. Varovali, že tisíce drobných úlomků mohly ohrozit astronauty na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. „Ani mně se to nelíbí,“ řekl poté ruským médiím Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos. Ten ovšem zpočátku hrozbu bagatelizoval s poukazem, že „na oběžné dráze je rozptýleno přeci mnoho různých trosek.“
8 fotografií

Vesmírné bitky se množí. Všechny začínají už na Zemi

Svět
Sériový vrah a pachatel desítek znásilnění Joseph Naso v roce 2013. Je odsouzen k trestu smrti, ten ale dosud nebyl vykonán.
Je tomu pár dní, co uplynulo půl století od první ze série amerických vražd, jež do historie vešla jako Abecední vraždy. O těchto případech Deník psal již dříve. Jenže… V minulém století se ve Spojených státech odehrály i jiné Abecední vraždy. A ačkoli v tomto případě byl pachatel dopaden, jeho deník dodnes ukrývá mnohá tajemství. 

Své vraždy detailně popisoval v deníku. Zvrácenost Šíleného Joea neznala mezí

Svět
Vesmírný architekt Tomáš Rousek na akci Czech Space Week 2021 v areálu Virtuplexu.
/ROZHOVOR/ Letošní ročník akce Czech Space Week 2021 obohatil projekt vskutku odvážný. Model lunární základny ve virtuální realitě nazvaný Praha na Měsíci s magistrálou a Václavským náměstím. „Obrovská hodnota je, když se podaří lidi inspirovat,“ řekl jeden z autorů projektu a vesmírný architekt Tomáš Rousek. Model je k vidění v areálu Virtuplex v Horních Počernicích.
12 fotografií

Vesmírný architekt Tomáš Rousek: Prahu na Měsíci můžeme mít za dvacet let

Praha
Vizualizace štěpného jaderného energetického systému umístěného na povrch Měsíce
V 60. letech 20. století byl Měsíc symbolem soupeření nejen dvou státních celků, Sovětského svazu a Spojených států amerických, ale i jimi reprezentovaných rozdílných společenských a politických systémů. V zápase o dobývání vesmíru vedl dlouho Sovětský svaz, na Měsíci nakonec jako první přistáli Američané. Pak na něj po dlouhá desetiletí lidská noha nevkročila. Nyní se lidé hodlají na jeho povrch vrátit.
10 fotografií

Američané chtějí obsadit Měsíc. Plánují stálou posádku i jaderný reaktor

Věda a technika
Měsíční povrch nepřestává přitahovat vědeckou pozornost
Státy financující vesmírný průzkum investují stále více prostředků do technologií, které by umožnily účinnější využití vesmírných zdrojů, nebo přímo obydlení i jiných vesmírných těles, než je planeta Země. Tento cíl se jeví nejsplnitelnější v případě Měsíce, na němž NASA loni detekovala známky vody. Dalším úkolem pro vědce je přijít na to, jak na Měsíci zajistit dostatek kyslíku. A jak se zdá, možné řešení existuje.
6 fotografií

Měsíc má dost kyslíku na to, aby udržel naživu miliardy lidí po dobu tisíců let

Věda a technika
Ve vodách poblíž Floridy krátce po půl půl páté ranní přistála vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty, kteří strávili posledních 200 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS)
Ve vodách poblíž Floridy dnes krátce po půl půl páté ranní přistála vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty, kteří strávili posledních 200 dní na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Američané Shane Kimbrough a Megan McArthurová, Francouz Thomas Pesquet a Japonec Akihiko Hošide byli na cestě z oběžné dráhy asi osm hodin. Na ISS se brzy vydá nová čtyřčlenná posádka, jejich raketa by při přízni počasí a techniky mohla odletět již ve čtvrtek ráno SEČ.
8 fotografií

Loď Crew Dragon přistála do moře u Floridy. Z ISS přepravovala čtyři astronauty

Věda a technika
Mezinárodní vesmírná stanice ISS
Vysoko nad našimi hlavami létá ve vesmíru Mezinárodní vesmírná stanice, zkráceně ISS. V současnosti je to jediná vesmírná stanice trvale obydlená lidmi, není ale první. Ještě před ní obíhala naši Zemi v letech 1986 až 2001 ruská stanice Mir, která byla první trvale obydlenou stanicí ve vesmíru. První vesmírné stanice přitom dva soupeřící rivalové – Sovětský svaz a USA – vyslali do vesmíru už v sedmdesátých letech minulého století.
9 fotografií

Nejdražší projekt v historii. Mezinárodní vesmírná stanice je obydlená už 21 let

Věda a technika
Raketa se sondou Lucy připravená ke startu.
K asteroidům doprovázejícím planetu Jupiter na oběžné dráze kolem Slunce vyrazila nedávno sonda Lucy. Na misi se ale nevydala sama. Vědci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) na sondu připevnili také tabulku, která v sobě ukrývá odkazy pro příští generace. Mimo jiné slova členů legendární kapely Beatles či báseň od poetky, která recitovala na inauguraci amerického prezidenta Bidena.
6 fotografií

Odkaz pro příští generace. Sonda Lucy do vesmíru nese i slova Beatles

Věda a technika
Posádka vesmírné mise Inspiration4
Pro lékaře vesmírné agentury NASA to je rutina. Každého, kdo se vrátí na Zemi, prohledat, proscanovat a prohmatat do posledního místa. Všechno změřit, zvážit a laboratorně ověřit. Studie o účincích mimozemského prostředí na lidské tělo probíhají již desítky let. Vlastně již od startu Jurije Gagarina. Celou dobu ovšem mají jednu zásadní chybu, kterou se až nyní - díky kosmickému turismu - podaří odstranit.
5 fotografií

Orbitální turisté pomohou rozlousknout záhadu vesmírných nemocí, míní vědci

Věda a technika
Ze křtu knihy Michala Hejny 'Člověk a podzemní svět' v Muzeu Českého krasu v Berouně.
/FOTOGALERIE/ Křest knihy Člověk a podzemní svět se uskutečnil ve čtvrtek 30. září v prostorách Muzea Českého krasu v Berouně. Autorem je vášnivý speleolog a báňský inženýr Michal Hejna z Tetína. Kniha se ohlíží za historií lidského vnímání existence jeskyní a jejich využití. Autor v knize přináší poznatky z někdy až zajímavě bizarních teorií o vzniku jeskyň, kterých se začínající badatelé často chopili.
47 fotografií

Od starověkých bájí k současné vědě. To popisuje nová kniha poznávání jeskyní

Volný čas