ŠTÍTEK: NASA

Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Objevem, který by jednou mohl přispět k přepisování učebnic, se pochlubili astronomové působící na observatoři v Ondřejově na Praze-východ. Specialisté z Astronomického ústavu Akademie věd ČR společně s kolegy z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně odhalili ve vesmíru cosi, co se nerozpakují označit za „unikátní hvězdnou laboratoř". Jistá vzdálená hvězda si dělá, co chce, aniž by respektovala naše pozemské poučky.
9 fotografií

Převratný objev? Vědci odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky

Věda a technika
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Střední Čechy - Objevem, který by jednou mohl přispět k přepisování učebnic, se ve středu 12. června pochlubili astronomové působící na observatoři v Ondřejově na Praze-východ. Specialisté z Astronomického ústavu Akademie věd ČR společně s kolegy z Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Masarykovy univerzity v Brně odhalili ve vesmíru cosi, co se nerozpakují označit za „unikátní hvězdnou laboratoř". Jistá vzdálená hvězda si dělá, co chce, aniž by respektovala naše pozemské poučky!
9 fotografií

Astronomové odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky

Z okolí
Ilustrační foto
Asteroid zhruba o velikosti fotbalového hřiště se v září letošního roku přiblíží k Zemi. Upozornila na něj Evropská kosmická agentura (ESA), podle níž jde o jeden z 870 objektů, které vede v seznamu možných rizik. Toto vesmírné těleso se na něm nachází na čtvrtém místě. Vědci nicméně uklidňují, že hrozba zkázy pro planetu je v tomto případě velmi nízká. 
5 fotografií

Na Zemi se řítí asteroid. Dopadnout by mohl v září letošního roku

Věda a technika
Putovní medvídek Lumpík.
Vyškov - Děti ze Základní školy v Tyršově ulici ve Vyškově navštívil medvídek Lumpík. Místní družina se stala třiačtyřicátou z padesáti zastávek putovního plyšového medvídka na cestě po českých školních družinách. „V neděli jsme pro něj jeli do Slavkova u Brna, kde navštívil golfové hřiště. Ve Vyškově jsme mu zařídili audienci na radnici, kde ho přivítali představitelé města,“ řekla vychovatelka Eva Gottwaldová, která vyškovskou družinu do projektu přihlásila.

Plyšový medvěd Lumpík navštívil Vyškov, zamíří i na Mars

Vyškovsko
Zakázaná planeta NGTS-4b
Průlomový objev zaznamenali vědci z anglické univerzity ve Warwicku. Našli totiž planetu NGTS-4b, které se jinak říká "Zakázaná planeta". Ta se nachází v místě, kde se dosud žádná jiná planeta této velikosti nenacházela - v takzvané Zakázané zóně. NGTS-4b je třikrát větší než Země, menší než Neptun a je na ní také pořádné horko. Teplota jejího povrchu dosahuje tisíce stupňů Celsia. Informoval o tom server Sciencealert.com.  
13 fotografií

Vetřelec v Zakázané zóně. Nová planeta zpochybňuje vědecké chápání vesmíru

Věda a technika
Martin Kratochvíl.
O tom, že bychom snad konečně mohli letos opět být mistry světa, si můžeme ještě týden nechat zdát. Ale už nyní si přiznejme, že 13. titul by nám slušel. Nám totiž, podle všeho, sluší všechny tituly.

Týdenní zkrat: Země titulů

Komentáře
Snímky NASA zachytily vznik ledovcového jezera
Asijská pohoří, včetně Himaláje, se v posledních letech potýkají s prudkým úbytkem ledové pokrývky. Zprávy o ústupu ledovců, hlavně vlivem globálního oteplování, jsou sice alarmující, na některých místech však dochází i k opačnému jevu. V pohoří Karákórám, které se rozkládá v pákistánském Kašmíru, Indii a Číně, totiž ledovce prokazatelně nabývají na mase. Informoval o tom server Newsweek s odvoláním na snímky NASA.  
3 fotografie

Paradox? Některé asijské ledovce netají, ale rostou, potvrdily snímky NASA

Věda a technika
Vizualizace asteroidu.
Co znělo dříve jako scéna ze sci-fi filmů, může být již brzy skutečností. Americká vesmírná agentura NASA totiž představila obranný program Země před srážkou s vesmírným tělesem, které by případně mohlo ohrozit život na planetě. Testovací mise Double Asteroid Redirection Test (DART), při které narazí kosmická loď do malé planetky Didymos a pokusí se změnit její dráhu, je naplánována na září 2022. NASA o tom informovala na svých stránkách. 
5 fotografií

Mise jako z Armageddonu. NASA chce otestovat ochranu Země, odkloní asteroid

Věda a technika
Májové slavnosti v Křenovicích byly tentokrát kosmické.
Křenovice - V sobotu 4. května jste se mohli dozvědět, jak to skutečně bylo s dobýváním Měsíce. Křenovické sdružení Májovci si připravilo na letošní Májové oslavy vystoupení plné zábavy, tance, hádanek, akčních scének s kosmickými i živými rekvizitami.
22 fotografií

Jak to skutečně bylo na Měsíci

Písecko
Snímek pořízený sondou InSight
Seizmograf na marsovské sondě InSight zaznamenal první otřesy, které podle vědců pocházejí z nitra planety. O takzvaném marsotřesení, obdobě zemětřesení, se dosud jen spekulovalo. Objev dnes oznámilo francouzské Národní středisko pro výzkum vesmíru (CNES), které přístroj SEIS na měření seizmických vln vyrobilo a spravuje. SEIS je součástí sondy InSight, kterou na rudou planetu dopravil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
17 fotografií

Konec spekulací. InSight na rudé planetě poprvé zaznamenala marsotřesení

Věda a technika
Astronauti Scott a Mark Kellyovi
Organismus amerického astronauta Scotta Kellyho se za jeho 340denního pobytu ve vesmíru v mnoha směrech změnil, ale po návratu se až na výjimky vrátil do normálu. Vyplývá to ze studie amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která porovnávala životní funkce Scotta Kellyho a jeho dvojčete Marka. Výzkum se prováděl v rámci příprav lidí na dlouhodobé vesmírné cesty, například na Mars, který může trvat dva až tři roky a s nímž NASA počítá kolem roku 2033.
8 fotografií

Rizika pobytu v kosmu? Rychlejší stárnutí a změny DNA, říká výzkum na dvojčatech

Věda a technika
Americký astronaut Andrew Feustel v Praze.
Ve volném kosmickém prostoru strávil 61 hodin a 48 minut, což znamená bronzový stupínek mezi všemi pokořiteli vesmíru, jichž je celkem 559. Andrew Feustel si při letu k Hubbleovu dalekohledu raketoplánem Atlantis v roce 2009 do svého osobního balíčku uložil Nerudovy Písně kosmické. O dva roky později v raketoplánu Endeavour mířícím na Mezinárodní kosmickou stanici vezl figurku Milerova krtka. Její zmenšeninu měl s sebou i loni.
7 fotografií

Vrátíme se na Měsíc a poletíme i na Mars, říká astronaut Andrew Feustel

Věda a technika
Vítězný návrh obydlí na Marsu.
Myšlenka dlouhodobého bydlení na Marsu dostává stále reálnější obrysy. Americká vesmírná agentura NASA totiž v minulých dnech oznámila tři vítězné návrhy na vesmírná obydlí, které vybírala v rámci soutěže 3D-Printed Habitat Challenge. Je jasné, že nepůjde o jen tak ledajaké stavby, bude totiž možné je vytvořit pomocí 3D tisku. Informoval o tom server TechTimes.    
7 fotografií

Bydlení na Marsu? Budovy by měly odolat i nárazu meteoritů, postaví je roboti

Věda a technika
Christina Kochová a Anna McClainová
Americká NASA musela zrušit páteční výstup dvou astronautek do volného kosmického prostoru. Měl to přitom být historický okamžik, protože až dosud do vesmíru vystupovali převážně jen muži nebo smíšené dvojice. Plány však narazily na jeden zásadní zádrhel. Ukázalo se, že na Mezinárodní vesmírné stanici není dost skafandrů, které by seděly astronautkám. Informoval o tom deník Guardian.
8 fotografií

NASA musela zrušit čistě ženský výstup do vesmíru. Nemá pro ně skafandry

Věda a technika
Kosmonauti zkoumali plášť lodi Sojuz.
Dosavadní vyšetřování neobjasnilo původ záhadného otvoru v plášti kosmické lodi Sojuz MS-09, v jehož důsledku koncem loňského srpna poklesl v Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) tlak. Novinářům to dnes v Moskvě řekl šéf ruské agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Odhalení příčin nepomohl ani loňský výstup do otevřeného kosmu, a tak bude vyšetřování pokračovat, možná i formou experimentu na oběžné dráze.
8 fotografií

Co způsobilo díru v plášti Sojuzu? Záhada trvá, vyšetřování odpovědi nepřineslo

Věda a technika
Odpoutání lodě Crew Dragon od Mezinárodní vesmírné stanice.
Kosmická loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska se úspěšně vrátila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) zpět na Zemi. Modul podle plánu přistál krátce po třičtvrtě na tři odpoledne SEČ na padácích ve vodách Atlantického oceánu nedaleko floridského pobřeží. Zpáteční cesta kosmem mu tak trvala přibližně šest hodin.
8 fotografií

Vše šlo podle plánu. Kosmická loď Crew Dragon úspěšně přistála v Atlantiku

Věda a technika
Christina Kochová a Anna McClainová
Do volného kosmického prostoru poprvé v historii vstoupí posádka jen v ženském složení. Stane se tak téměř 35 let poté, co tento výstup uskutečnila žena vůbec poprvé. Astronautky Anne McClainová a Christina Kochová se mise zúčastní 29. března z Mezinárodní vesmírné stanice ISS, přičemž cílem jejich výstupu bude výměna baterií na vnější straně stanice. Informoval o tom britský server The Guardian.   
8 fotografií

Historický moment. Do volného vesmíru poprvé vstoupí čistě ženská posádka

Věda a technika
Unikátní projekční koule Science on a Sphere.
Třebíč – V týdnu od 4. do 8. března, kdy v Kraji Vysočina probíhají jarní prázdniny, se návštěvníci Ekotechnického centra Alternátor v Třebíči mohou těšit komentované programy na zdejší unikátní projekční kouli Science on a Sphere. Projekce budou probíhat vždy ve 13.30 hodin, téma bude všeobecné – tedy jevy na Zemi i ve vesmíru.

Tip Deníku: Komentované projekce zpestří jarní prázdniny

Volný čas
Vesmírná loď Crew Dragon se úspěšně připojila k Mezinárodní vesmírné stanici ISS
První část testovacího letu kosmické lodi Crew Dragon proběhla úspěšně. Modul americké společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska se bez potíží dokázal napojit na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Je to vůbec poprvé, co k vesmírné základně dorazilo plavidlo komerční společnosti. Na palubu se nyní chystá posádka stanice, která má za úkol vyložit zhruba 180 kilogramů zásob. Zpět na Zemi se Crew Dragon vypraví 8. března.
8 fotografií

Mise splněna. Crew Dragon se připojil k Mezinárodní vesmírné stanici

Věda a technika
Crew Dragon odstartoval k vesmírné stanici s figurínou a plyšovou Zemí na palubě
Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě dnes k prvnímu testovacímu letu odstartovala nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Plavidlo určené pro dopravu lidí do kosmu letí nyní bez posádky, v křesle pro astronauty je ale figurína se senzory pojmenovaná podle Ellen Ripleyové z filmu Vetřelec, kterou doprovází plyšová hračka v podobě planety Země.
8 fotografií

Crew Dragon odstartoval k vesmírné stanici. Stav beztíže hlídá plyšová Země

Věda a technika
Ellen Ripleyová ztvárněná herečkou Sigourney Weaverovou ve filmu Aliens z roku 1986.
Slavná figurína Starman, kterou i s kabrioletem Tesla Roadster vynesla loni při svém prvním letu nová raketa společnosti SpaceX Falcon Heavy, dostane ženskou konkurenci. Při hledání jména pro novou figurínu, která bude na palubě zítřejšího prvního testovacího letu nové lodě pro lidskou posádku Crew Dragon sáhla firma do filmové historie. Volba padla na Ellen Ripleyovou, hlavní hrdinku filmové ságy Vetřelec.
8 fotografií

Ripleyová z Vetřelce je zpět. Dala jméno figuríně pro první let lodi Crew Dragon

Věda a technika
Model sovětské sondy z řady Veněra, ke které patřila i neúspěšná sonda Kosmos 482
Sovětský svaz vyslal v roce 1972 do vesmíru sondu Kosmos 482, která měla zkoumat planetu Venuši. Mise však nebyla úspěšná a zařízení kvůli selhání motorů uvízlo na nízké zemské orbitě. Amatérský astronom Thomas Dorman však nyní vypozoroval, že se sonda nebezpečně přibližuje k zemskému povrchu, kam se zřejmě již na konci letošního roku zřítí. Není přitom možné odhadnout, kam trosky dopadnou.
5 fotografií

Neúspěšná sovětská sonda se má brzy zřítit na Zemi. Nikdo neví, kam dopadne

Věda a technika
Teleskop SPHEREx
Jak se vyvinul vesmír či kde jsou nejlepší podmínky pro život? Na tyto otázky by měl odpovědět nejnovější teleskop SPHEREx Americké vesmírné agentury (NASA). Teleskop bude pozorovat téměř celou hvězdnou oblohu ve viditelném a infračerveném spektru. Agentura plánuje spustit v misi v roce 2023 a bude stát v přepočtu 5,5 miliardy korun. NASA o tom informovala na svých stránkách.     
10 fotografií

NASA vypustí speciální teleskop. SPHEREx prozkoumá první okamžiky vzniku vesmíru

Věda a technika