ŠTÍTEK: nemoc

Leoš, Dominik a jejich šestiletá sestra. Tu má už maminka s jiným partnerem a holčička je zdravá
Dětské lékařce nejprve musela maminka dvou nemocných synů vysvětlit, čím její děti trpí. Vzácné onemocnění hereditární angioedém (HAE), které Dominikovi a Leošovi způsobuje na různých částech těla bolestivé a někdy i život ohrožující otoky, totiž doktorka dosud znala jen ze studií. Není divu. Podle dostupných statistik se choroba vyskytuje zhruba u jednoho člověka z 10 tisíc až 50 tisíc lidí. Za rok se tedy v Česku narodí jen několik dětí s touto neléčitelnou chorobou. Jak se s ní dá žít? Mezinárodní den HAE připadá na 16. květen a má zvýšit povědomí široké veřejnosti o této vzácné celoživotní nemoci. 
9 fotografií

Na pohotovosti už je dobře znají. Nemocí HAE trpí bratři jako jediní v kraji

Zdraví
Michal Korejs
Kolega prodělal mrtvici. Nakonec naštěstí nemá následky a vrací se do práce, rád by však tempo života zvolnil. Je možné se pojistit i pro tento případ, ptá se Petr Špaček z Loun? Radí Michal Korejs, manažer NN Životní pojišťovny

Čtenářská poradna: Mrtvice a pojištění

Moje peníze
Děti ze Ždírce nad Doubravou vybraly mezi sebou přes třináct tisíc korun.
Spolužáci ze třídy 9. B Základní školy ve Ždírci nad Doubravou se stali Dobrými anděly před dvěma lety. Společně si založili u nadace Dobrý anděl takzvaný Andělský účet, kam pravidelně přispívali ze svého kapesného na pomoc rodinám s dětmi, v nichž se někdo potýká s vážným onemocněním. Za pár týdnů svou základní školu opouští, řada z nich plánuje v pomoci pokračovat a třeba i inspirovat své nové spolužáky na školách středních.
4 fotografie

Děti přispívaly z kapesného. Na Dobrého anděla vybraly přes třináct tisíc

Čtenář reportér
Klíště. Ilustrační foto
/AKTUÁLNÍ MAPA AKTIVITY KLÍŠŤAT/ Mimořádné riziko napadení. Tak z ní v těchto dnech varování hygieniků i meteorologů týkající se klíšťat. Z pobytu v přírodě si parazita zakousnutého v těle může nyní snadno přinést kdokoliv, domácí mazlíčky nevyjímaje. S mimořádně vysokou aktivitou klíšťat roste i riziko vážného onemocnění, jako je klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Obě mohou být smrtelné.
10 fotografií

Riziková jižní Morava: stupeň nebezpečných klíšťat na maximu, svědčí jim počasí

Znojemsko
Chřipka, nachlazení - ilustrační foto.
/ANKETA/ Vrátí se přísnější pravidla pro vyplácení nemocenské zaměstnancům? V poslední době se opět objevují úvahy o znovuzavedení karenční doby a ve čtvrtek o tom bude jednat vláda. Třídenní období na počátku pracovní neschopnosti, během něhož zaměstnanci nedostávali náhradu mzdy, zrušili poslanci po předchozí desetileté platnosti v roce 2019. Předsedkyně Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů v Pardubickém kraji Alena Šírová je proti zavedení karenční doby. Více říká v rozhovoru s Deníkem. A přečtěte si také, co si myslí respondenti v anketě Deníku.

Zneužívání nemocenské? Nedělejme z lidí simulanty, varuje pardubická odborářka

Pardubicko
Klasický spor o karenční dobu se rozhořel, když ji nedávno navrhli znovuzavést experti sdružení v Národní ekonomické radě vlády (NERV). Podle nich by měla trvat jeden až tři dny, kdy by zaměstnanci v pracovní neschopnosti nedostávali žádné peníze.
Do veřejných diskuzí se znovu dostala karenční doba, tedy neproplácení prvních dnů nemoci. Navrhuje to Národní ekonomická rada vlády. Názory na případné zdravotní dopady se liší - podle některých lékařů lidé systém zneužívají, jiní naopak tvrdí, že je nutné být doma a zabránit šíření nákazy.

Přepych, nebo nutná prevence? Pohled lékařů na karenční dobu se liší

Česko
Tomáš Fiala.
Platit? Neplatit? Téma karenční doby, tzn. neplacení prvních tří dnů nemoci, se opět objevilo na stole. A co člověk, to různý názor. "Když byla karenční doba zavedená v roce 2008, tak se výrazně snížil počet nemocných, ale prodloužila se doba pracovní neschopnosti," říká ředitel strakonické nemocnice, dlouholetý lékař a nyní také senátor Tomáš Fiala. Zároveň ale dodává, že pro mnoho rodin může třídenní výpadek v rozpočtu znamenat problém.

Třídenní výpadek může být pro mnohé rodiny problém, říká senátor Tomáš Fiala

Strakonicko
Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.
6 fotografií

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Zdraví
Testování vzorků na covid-19. Ilustrační snímek
Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Oznámila to Světová zdravotnická organizace (WHO). Svůj nejvyšší stupeň pohotovosti WHO vyhlásila 30. ledna 2020. Konkrétní dopady páteční oznámení nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že nemoc covid-19 podle odhadu zabila ve světe nejméně 20 milionů lidí. Oficiální statistika organizace uvádí zhruba třikrát nižší počet.
9 fotografií

Koronavirus již nepředstavuje globální stav nouze, rozhodla WHO

Svět
Nový lék na Alzheimerovu chorobu dává vědcům naději, že se přiblíží úplnému vyléčení této vážné nemoci. Preparát umí zpomalit postup choroby o třetinu.
Lidstvo se podle odborníků blíží okamžiku, kdy bude možné léčit Alzheimerovu chorobu. Během jednoho roku farmaceutické firmy představily dva léky na toto neurodegenerativní onemocnění. Americká firma Eli Lilly informovala, že přípravek donanemab zpomaluje postup nemoci o třetinu, píše na svých internetových stránkách britská BBC. Vedlejším účinkem tohoto léku ale bývá otok mozku, a jsou dokonce hlášeny případy úmrtí.

Lék na Alzheimerovu chorobu je blízko. Nový preparát zpomaluje nemoc o třetinu

Zdraví
Terka milovala tanec, dnes se chce hlavně uzdravit.
Terka byla ještě před rokem zdravá holka, která ráda tancovala. Najednou však začala být čím dál tím více unavená, což rodiče nejprve připisovali náročným přípravám na taneční soutěže. Brzy na to se všem otočil život naruby, když krevní testy odhalily, že Terezka trpí vážnou nemocí v podobě akutní lymfoblastické leukémie s mutací genu PH+. Dnes jim všem nezbývá než věřit, že se jednou k tanci vrátí a vše bude jako dřív.
21 fotografií

Kvůli zákeřné nemoci se Terka mění před očima. Doufá, že jednou bude opět tančit

Zdraví
Ilustrační foto.
/TÉMA DENÍKU/ Je naprosto nezodpovědné a nepochopitelné po zkušenosti s covidem takto přímo podporovat rozšiřování infekcí na pracovištích, říká k vládou znova navrhované karenční době Karel Dvořák z Chotěboře. Dvořák je předseda okresního výboru KSČM Havlíčkův Brod, levicový politik, ale nyní také chotěbořský podnikatel. Takže situaci, kdy by zaměstnanci nebyla první tři dny nemoci vyplácena nemocenská, vidí z několika úhlů.

Nemocní do práce nepatří, nejsem pro karenční dobu, říká podnikatel z Chotěboře

Havlíčkobrodsko
Rodina Michaely z Hlinska žije aktivně, a to i navzdory vážnému onkologickému onemocnění
Michaela, sedmatřicetiletá maminka tří dětí z Hlinska na Chrudimsku, je vystudovaná zdravotní sestra a laktační poradkyně. Už řadu let pomáhá ženám a jejich dětem na dětské jednotce intenzivní péče v nemocnici v nedalekém Havlíčkově Brodě. Před pár týdny se jí život obrátil naruby, když se dozvěděla krutou diagnózu: má rakovinu prsu s mnohačetnými metastázemi do uzlin a jater. Teď potřebuje pomoc ona a její nejbližší.
12 fotografií

Rakovina prsu s metastázemi jí změnila život. Maminka tří dětí se ale nevzdává

Regiony
Rodina Michaely z Hlinska žije aktivně, a to i navzdory vážnému onkologickému onemocnění.
Michaela, sedmatřicetiletá maminka tří dětí z Hlinska na Chrudimsku, je vystudovaná zdravotní sestra a laktační poradkyně. Už řadu let pomáhá ženám a jejich dětem na dětské jednotce intenzivní péče v nemocnici v nedalekém Havlíčkově Brodě. Před pár týdny se jí život obrátil naruby, když se dozvěděla krutou diagnózu: má rakovinu prsu s mnohačetnými metastázemi do uzlin a jater. Teď potřebuje pomoc ona a její nejbližší. Bojuje s nemocí jako lvice s hlavní myšlenkou na svou dceru Markétu, syna Míšu a teprve pětiletého Marečka.
12 fotografií

Rakovina prsu s metastázemi mamince tří dětí změnila život. Míša se ale nevzdává

Chrudimsko
Na mateřské dovolené začala šít panenky pro nemocné děti a už nepřestala
Když vážně onemocní malé dítě, nelze se ubránit pocitu nespravedlnosti. Onkologické, ale i jiné onemocnění je však náročné i pro samotné dítě, které nechápe, proč musí mít zavedenou hadičku v krku, proč nemá vlasy a kdy zmizí jizva. S lepším pochopením a přijetím stavu pomáhají takovým dětem panenky na míru, které zdarma rozváží po nemocnicích paní Jana Koreňová.
27 fotografií

Žena šije panenky s jizvami, kanylami či rouškou. Děti je milují

Hobby
Ilustrační foto
Vláda hledá úspory, kde se dá. Ve hře je obnovení takzvané karenční doby, což je třídenní lhůta, během níž zaměstnavatelé neplatí lidem žádnou náhradu mzdy v nemoci. O částku, kterou firmy uspoří, by se jim mohlo zvýšit pojistné. Hodit se marod? Před Vánoci, když je potřeba uklidit. Ve hře je bič na simulanty  

Jít na neschopenku jen tak? Je na čase opět zavést karenční dobu

Hranicko
Klíště přenáší vážně nemoci
Klíštata jsou celosvětově rozšíření paraziti, kteří se živí krví obratlovců. Jejich revírem je tráva, jejich tempo je vražedné. A jsou opravdu krvelační. Pro každé vývojové stadium a rozmnožování potřebují prostě klíšťata jistou dávku krve. Její ztráta obvykle není problémem pro hostitele. Horší je to, že klíště je přenášečem patogenů na lidi i zvířata.
5 fotografií

Klíšťata opět útočí, hrozí i borelióza. Pomoci může také nečekaný nápoj

Zdraví
Jarmila Ševčíková, krajská předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro dospělé
Vláda hledá úspory, kde se dá. Ve hře je obnovení takzvané karenční doby, což je třídenní lhůta, během níž zaměstnavatelé neplatí lidem žádnou náhradu mzdy v nemoci. O částku, kterou firmy uspoří, by se jim mohlo zvýšit pojistné. Do státní kasy by podle propočtů přitekly čtyři miliardy korun navíc.

Vláda řeší jak vyzrát na simulanty. Chce zavést karenční dobu

Prostějovsko
Terezka už tu dnes neměla být, lékaři mluví o zázraku
Dnes patnáctiletá Terezka upadla ve 2,5 letech do kómatu. Když se probrala, nebyla už nikdy zdravá, ale i tak byla soběstačná. Před rokem však přišel další šok v podobě zástavy srdce a lékaři mamince řekli, ať se s dcerou rozloučí, jelikož neexistuje naděje. Nemoc, kterou trpělo zhruba osm dětí v republice, však jako jediná zatím přežila. Terezka říká, že ji tatínek poslal z nebe zpět.
17 fotografií

Počítala minuty a čekala, až zemře. Dívenka však přežila, lékaři mluví o zázraku

Zdraví
Vaneska si přeje novou paruku, která by její hendikep skryla
Říká se, že co se týče vlasů, holky nevědí, co chtějí. Kudrnatá chce rovné, krátkovlasá dlouhé a tmavovláska světlé. Jedenáctiletá Vaneska ví přesně jaké. Svoje. Alopecií, kvůli které byla od dětství vystavována posměchu a urážkám, trpí od dvou let. Dnes bere situaci s nadhledem a dokáže si ze sebe udělat i srandu. Své vlasy by si ale přála moc. A když ne skutečné, tak alespoň paruku.
38 fotografií

O vlasy přišla Vaneska ve dvou letech. Snášela urážky, teď si přeje aspoň paruku

Zdraví
Národní ekonomická rada vlády v rámci chystaných úspor přišla s návrhem zavedení karenční doby v případě nemoci. Ilustrační snímek
Po třinácti letech je opět na stole téma zavedení karenční doby v případě nemoci. Přišla s ním Národní ekonomická rada vlády (NERV), která jej představila jako jedno z několika desítek opatření, jak ozdravit veřejné finance. Karenční doba v České republice byla zavedena už v roce 2010, ale vláda ji o devět let později zrušila.

Tři dny neplacené nemocenské? Vláda má návrh znovu na stole

Ekonomika
Svrab provází nepříjemná vyrážka - ilustrační foto.
Nejraději se zakousne na citlivých místech s tenkou kůží v noci v zahřáté posteli. Lidé si ho ale předávají i těsným kontaktem, sex nevyjímaje, nebo výměnou oblečení. Hygienici na jižní Moravě zaznamenali v letošním prvním čtvrtletí celkem 222 případů onemocnění svrabem. Asi o stovku víc, než ve srovnatelném období před pandemií v roce 2019. Podle hygieniků se situace v nejbližší době nezlepší.
7 fotografií

Na jižní Moravě se rozšířil svrab. V rodinách si vybírá hlavně dospívající

Znojemsko
MUDr. Tomáš Zelenka.
/ROZHOVOR/ Málo lůžek, málo personálu. Kapacity oddělení následné péče zaostávají za vyspělou Evropou nejen v Ústeckém kraji, ale v celé republice. „Už nyní je obrovský celorepublikový deficit těchto lůžek, který se s ohledem na demografický vývoj bude jen prohlubovat, pokud se nenavýší kapacity,“ varuje primář Tomáš Zelenka z Oddělení následné péče Krajské zdravotní – Nemocnice Most, se sídlem v Zahražanech. Oddělení poskytuje následnou lůžkovou zdravotní péči, což v praxi znamená léčení a rehabilitaci pacientů s převážně chronickými chorobami.

Nejlepší je, když pacient odejde po svých, říká primář oddělení následné péče

Ústecko
MUDr. Tomáš Zelenka.
/ROZHOVOR/ Málo lůžek, málo personálu. Kapacity oddělení následné péče zaostávají za vyspělou Evropou nejen v Ústeckém kraji, ale v celé republice. „Už nyní je obrovský celorepublikový deficit těchto lůžek, který se s ohledem na demografický vývoj bude jen prohlubovat, pokud se nenavýší kapacity,“ varuje primář Tomáš Zelenka z Oddělení následné péče Krajské zdravotní – Nemocnice Most, se sídlem v Zahražanech. Oddělení poskytuje následnou lůžkovou zdravotní péči, což v praxi znamená léčení a rehabilitaci pacientů s převážně chronickými chorobami.

Nejlepší je, když pacient odejde po svých, říká primář oddělení následné péče

Mostecko