ŠTÍTEK: nemoc

Svrabová vyrážka
Lidí nakažených svrabem přibývá. V Olomouckém kraji v březnu eviduje Státní zdravotní ústav (SZÚ) třetinový nárůst v porovnání s předchozím měsícem. Nejvíce případů je na Přerovsku. Vysoce infekční nákazu způsobuje drobný roztoč zákožka svrabová, který se zavrtá do kůže, kde způsobuje vyrážku a nepříjemné svědění.

Svrabu stále přibývá. V Olomouckém kraji 127 případů za březen

Olomoucko
Ilustrační foto
Nedávno zkomplikovala život stovkám studentů na harcovských kolejích běžná namátková kontrola hygieniků na univerzitních kolejích v Harcově, která odhalila začátkem dubna bakterii legionellu v potrubí teplé vody. Kontrolní odběr vody dopadl dobře pro blok A, kde se od dneška, tedy 24. dubna, mohou jeho obyvatelé opět sprchovat. Na bloku D zákaz sprchování nadále trvá, 27. dubna budou provedeny další odběry.

Studenti na bloku A se mohou už sprchovat, na bloku D zákaz stále trvá

Liberecko
Kniha Marka Hymana, která popisuje, jak co nejvíce zpomalit stárnutí a jak se udržet fit.
Podle data narození mu je přes 60 let, přitom moderní vědecké přístroje o něm hlásí, že má jen něco přes čtyřicet. I na pohled vypadá perfektně. Řeč je o populárním americkému lékaři jménem Mark Hyman, který prozradil, co za jeho skvělou kondicí stojí. Nejde přitom o nic složitého či finančně nákladného. A zajímavé jsou i jeho tipy na stravu.

Je mu přes 60, vypadá na 45. Lékař prozradil tajemství, čím zpomalit stárnutí

Zdraví
Léčba onemocnění v oblasti konečníku zpravidla spočívá v úpravě jídelníčku. Častým společným faktorem, který nemoci v oblasti konečníku doprovází, bývá komplikované vyprazdňování na toaletě.
Co dělat, když se objeví krev na toaletním papíru? Někdy bývá přimíchána ve stolici, jindy lidé dokonce popisují, že jim „teče krev ze zadku“. Každopádně je to znepokojující podívaná, kterou leckdy provázejí další nepříjemné projevy v oblasti konečníku. V mnoha případech za to mohou třeba jen hemoroidy či řitní trhlina, v nejhorším scénáři se ovšem za krvácením může skrývat zhoubný nádor. Jak to tedy s těmi krvavými intimními potížemi je?
5 fotografií

Hemoroidy, zhoubný nádor či řitní trhlina. Krev na toaletním papíru je varováním

Zdraví
Hluboká mozková stimulace je moderní metodou, která spočívá ve stimulaci specifických míst v mozku pacienta elektrickým proudem, čímž dokáže výrazně potlačit nebo i odstranit projevy Parkinsonovy nemoci. Ve Fakultní nemocnici Olomouc využívají jako jediní
Parkinsonovou chorobou trpí v České republice na 50 tisíc lidí. Toto závažné neurodegenerativní onemocnění nelze vyléčit, ale jsou způsoby, jak projevy choroby zmírnit. V případech, kdy už klasické léky nestačí, může být řešením takzvaná hluboká mozková stimulace. Využívá vysokofrekvenční stimulace přesně určených struktur hluboko v mozku pomocí trvale zavedených elektrod. Ve Fakultní nemocnici (FN) Olomouc jako jediní v České republice používají nejšetrnější metodu, která nevyžaduje fixaci stereotaktického rámu na hlavu pacienta.
10 fotografií

VIDEO: Stimulace mozku v Olomouci pomáhá s Parkinsonem, takto vypadá operace

Olomoucko
Kuřecí je v Česku jedním z nejvíce konzumovaných druhů masa. Ilustrační foto
Až 96 procent kuřecího masa v českých supermarketech má pocházet od nemocných zvířat. Tvrdí to organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Kuřecí podle ní vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí. Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací.

Řetězce nabízí kuřecí maso s nemocí, tvrdí aktivisté. Obchody se cítí v pasti

Podnikání
Kuřecí je v Česku jedním z nejvíce konzumovaných druhů masa. Ilustrační foto
Až 96 procent kuřecího masa v českých supermarketech má pocházet od nemocných zvířat. Tvrdí to organizace Obraz – Obránci zvířat, která na mase z řetězců provedla vlastní výzkum. Kuřecí podle ní vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí. Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací.

Řetězce nabízí kuřecí maso s nemocí, tvrdí aktivisté. Obchody se cítí v pasti

Česko
Roupi způsobují úmorné svědění v oblasti konečníku
Se zánětem močových cest a nepříjemným pálením, které s ním souvisí, se v životě setkalo již mnoho žen. Někdy má ale na svědomí úpornou především noční řezavou bolest v oblasti pochvy něco úplně jiného, na co běžná antibiotika nemají šanci zabrat. Za příznaky totiž může stát malý bílý červ, který parazituje především v těle malých dětí. Je jím roup dětský.
5 fotografií

Pálení v oblasti genitálií nemusí být z nastydnutí. Na vině může být parazit

Zdraví
Vážně nemocný Martin z Nymburka.
Obrovskou odezvu a vlnu solidarity vyvolal článek o problémech čtrnáctiletého Martina z Nymburka, který trpí leukémií a se zákeřnou nemocí statečně bojuje. Na sbírku, kterou založila jeho maminka Marie Holzäpfelová na portálu Donio, přibyly od zveřejnění článku minulou středu desítky tisíc korun. Pomáhají jednotlivci, firmy i poděbradská škola, kam Martin před onemocněním chodil.
5 fotografií

Čtenáři Deníku pomáhají chlapci s leukémií. Přispěli už desítkami tisíc korun

Nymbursko
Zahradní jezírko Tomáše Marka je na obyvatele a jejich obdivovatele vždy připraveno
Jaro je ideálním časem pro plánování či výstavbu i na zahradě. Jednou z možností je její oživení vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení ve stínu našich stromů, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba zahradního jezírka. Řešení se nabízí hned několik. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to.
33 fotografií

Zahradní jezírko krok za krokem, díl čtvrtý: Hlídáme kyslík a sadíme karasy

Zahrada
Ilustrační foto
Onemocnění spálou a spálovou angínou, jež se řadí mezi respirační infekce, jsou nyní v hlavním městě úpornějšími trapiči dětí, než bývalo zvykem v minulých letech. Potvrzují to zjištění pražských hygieniků, podle jejichž poznatků případů spály viditelně přibylo hlavně mezi předškoláky a u žáků prvního stupně.

Děti potrápila spála více než v jiných letech. Pomůže dezinfekce a větrání

Praha
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Vláda vypustila na návrh ministerstva zdravotnictví covid-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž zaviněné šíření je trestné. Změna je nezbytná pro zrušení povinné sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že očekává, že vyhláška, která změnu zavede, vyjde ve sbírce zákonů v týdnu po Velikonocích. Platit pak začne den poté.
9 fotografií

Izolace po pozitivním testu na covid zřejmě skončí příští týden, řekl Válek

Zdraví
Prášek ze slepičích vaječných skořápek se používá jako přírodní doplněk stravy odnepaměti.
Jestli naše tělo něco opravdu hodně potřebuje, tak je to vápník. Kromě jiného je základní stavební složkou našich kostí, které bez vápníku řídnou a jejich zlomeniny pak leckdy mohou být život ohrožující. Týká se vás to také? Podle lékařů může osteoporóza, nemoc nazývaná také „zloděj kostí“, trápit až 800 tisíc Čechů. Jak léčit osteoporózu? Možná pomůže i jedna babská rada.
4 fotografie

Nevyhazujte skořápky z vajec. Udělejte si z nich lék proti obávané nemoci

Zdraví
Brňané cvičili pro pacienty s roztroušenou sklerózou
Více než 86 sportovních nadšenců se v sobotu 25. března v Brně zapojilo do Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Cílem akce bylo upozornit na problémy lidí s tímto onemocněním a podpořit je v pohybu, který je pro ně důležitý. Vybraných 5 800 korun z dobrovolného vstupného poputuje na nákup rehabilitačních pomůcek pro pacienty.
3 fotografie

Brňané cvičili pro pacienty s roztroušenou sklerózou

Čtenář reportér
Na nebezpečnou vlhkou formu makulární degenerace mají lékaři nově k dispozici převratný lék, který může oči zachraňovat. Doktorka Rubešová připravuje pacienta na aplikaci
Zákeřnou nemoc sítnice, která je nejčastější příčinou slepoty u lidí v rozvinutých zemích, dlouho nebylo čím účinně léčit. Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) má dvě formy: vlhkou a suchou. Na tu méně častou, ale více nebezpečnou vlhkou formu mají lékaři nově k dispozici převratný lék, který může oči zachraňovat. V České republice ho poprvé aplikovali na konci února lékaři na oční klinice Lexum v Praze.
10 fotografií

Makulární degenerace nás nejčastěji oslepuje. Nový lék přináší obrovskou naději

Zdraví
Česnek nemůže chybět v kuchyni ani v domácí lékárničce.
Česnek je zdravý a funguje na mnoho zdravotních problémů, o tom není pochyb. Dalo by se říct, že patří k základům domácí lidové lékárničky. Aby se česnek zvládl vypořádat se zdravotními neduhy, není třeba ordinovat si jej po celých paličkách. Určitě je ale důležité vědět, jak a v jakém množství jej správně konzumovat a jak se vyhnout potížím, které by mohl způsobit.
11 fotografií

Kolik česneku denně je dobré sníst? Předávkování může vážně ohrozit zdraví

Zdraví
Jakub Benda (v červeném) se svou dcerkou Žofií a přítelkyní Ivou, vedle něj místopředseda organizace Parent Project René Břečťan. Zcela vpravo Jakubův bratr Filip Benda.
Loni běžel kvůli nemocným dětem z Třebíče až na Sněžku – a Deník byl jedním z hlavních mediálních partnerů, kterou celý běh sledoval. Letos si třebíčský běžec Jakub Benda stanovil ještě odvážnější cíl. Dnes představil plán tzv. everestingu – tedy zdolání nejméně 8848 výškových metrů. Chce tak opět upozornit na děti se svalovou dystrofií. Jedním typem tohoto velmi vzácného onemocnění, Duchennovou svalovou dystrofií, trpí i Bendův syn Filip.
2 fotografie

Třebíčský běžec chce kvůli nemocným dětem zdolat Everest. Přidat se může každý

Třebíčsko
Některé potraviny mohou snížit. hladinu cholesterolu v krvi.
Děti se bojí strašidel a dospělí cholesterolu. Ovšem zatímco strašidla s postupujícím věkem mizí, u cholesterolu to bývá přesně naopak. Paradoxem je, že cholesterol je ve skutečnosti pro život velmi důležitý. Za jeho mizernou pověst mohou podle odborníků takzvané lipoproteiny, které cholesterol v těle přenášejí. Ty škodlivé jsou jedním z hlavních ničitelů srdce a cév, tedy orgánů, na jejichž choroby v Česku umírá každý druhý člověk. Může zdravý životní styl tento fakt ovlivnit? A jaké potraviny mohou hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi snížit?
6 fotografií

Čtrnáct potravin, které vytáhnou z těla cholesterol. Ale s čokoládou opatrně

Zdraví