ŠTÍTEK: nemoc

Přibývá lidí s duševními problémy. Psychiatrů je málo, důležitá je pozornost okolí, říká odborník Jiří Šupa
Organizace Práh jižní Morava podporuje lidi s duševním onemocněním při začleňování se do běžného života. Usiluje, aby se mohli zotavovat ve vlastním prostředí mezi blízkými, čemuž napomáhá také prací v terénu. Podle odborného vedoucího služeb a psychoterapeuta Jiří Šupy je v regionu velmi aktuální téma sebevražd. Tuto otázku rozvířila nedávná tragická událost u propasti Macocha.
2 fotografie

Tragédie u Macochy? Lidí s duševními problémy přibývá, varuje odborník

Regiony
Když alopecie zaútočila, Bára byla v šoku. Do dvou týdnů přišla o všechny vlasy i chlupy
Když Báře během dvou týdnů vypadaly všechny vlasy a pak i veškeré tělní ochlupení, byl to pro ni velký šok. Bála se, že už není pro manžela atraktivní a nebyla schopná podívat se na sebe do zrcadla. Její sebevědomí se ocitlo na nule. Alopecie ji postihla bez varování a z hustých dlouhých vlasů najednou nebylo nic. Dnes ale kráčí s hlavou vztyčenou a motivuje  tisíce lidí, které postihl stejný osud.
53 fotografií

Nemoc Báře vzala dlouhé vlasy, na kráse jí však neubrala. Dnes inspiruje lidi

Zdraví
Míra byl oddaným manželem a otcem šesti dětí. Život mu náhle vzala rakovina slinivky.
Když začal mít Míra bolesti břicha, ani ve snu ho nenapadlo, že by tu už za měsíc nemusel být. On i jeho početná rodina se však bohužel velice záhy přesvědčili o tom, jak zákeřná může být rakovina slinivky břišní, která mu byla po návštěvě lékaře diagnostikována. Karcinom slinivky břišní však zpočátku nemívá žádné příznaky, a tudíž Míra až do poslední chvíle netušil, že nádorovým onemocněním trpí.
23 fotografií

Zákeřná rakovina slinivky připravila během týdne šest dětí o milovaného tátu

Zdraví
Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice
Mezi škůdce, kteří mohou vážně ohrozit naši zahradu, patří mšice. Jsou sice přirozenou součástí zahradního ekosystému, ale pokud je jich hodně, představují pro rostliny velké nebezpečí. Jak se zbavit mšic? Nejsnadnějším řešením problému se mšicemi je chemický postřik, vyhnat je však můžeme i bez nebezpečné chemie. Stačí použít některý z domácích ekologických prostředků obsahujících látky, které mšicím vadí. 

S mšicemi zatočíte i bez chemie. Prostředky k jejich hubení máte doma

Zahrada
MUDr. Dita Zikmundová.
Věděli jste, že jeden odběr málokdy stačí na záchranu jednoho života? Kolik krevních konzerv je potřeba při operaci? A kolik jich potřebují pacienti s onemocněním krvetvorby? Jak dlouho se může odebraná krev skladovat? A proč jsou v létě krevní zásoby tak nízké až kritické? Na dotazy čtenářů Deníku odpovídala MUDr. Dita Zikmundová.

ON-LINE: Krev potřebujeme neustále, v létě je situace často kritická

Plzeňsko
Srdeční selhání. Ilustrační snímek.
Vlna srdečních selhání dorazila i do Královéhradeckého kraje. Podle expertů v kraji touto nemocí trpí až 18 tisíc lidí, každý rok dalších téměř tři tisíce pacientů přibude. Své o tom ví také pětasedmdesátiletý pan Otokar z Ruprechtic na Broumovsku. Důchodu ve zdraví si příliš dlouho neužil. Plánoval, jak se bude naplno věnovat své zahrádce a domu, ale po pár letech od odchodu do penze se začal zadýchávat a při námaze se cítil slabě. Potíže vyvrcholily, když jej asi před čtyřmi lety poprvé odvezli do nemocnice se srdeční slabostí. Z ní po týdenním pobytu na JIP odcházel s diagnózou srdečního selhání.

Kardiologové varují. Přibývá srdečních selhání, tisíce lidí o své nemoci neví

Náchodsko
Psychiku seniorů v nemocnicích i v domovech pro seniory dokážou výborně podpořit Zdravotní klauni.
Starý člověk je často psychicky křehký i doma, v prostředí, kde to dobře zná. Což teprve, když musí kvůli zdravotnímu problému do nemocnice. Nebo když už nemůže bydlet sám a je nutné stěhování do domova seniorů. Takové situace provází stres, pocit nejistoty, strachu a leckdy kvůli zhoršené psychice či dokonce demenci i úplná dezorientace. Prožívá to spousta rodin. Psychologové naštěstí znají cesty, jak seniora v nemocnici, nebo v domově seniorů podpořit a pobyt tady mu ulehčit.
13 fotografií

Zmatenost, smutek, strach i agrese. Při hospitalizaci seniorů s tím počítejte

Zdraví
Dnes sedmiletý Kubík z Hostivice, který trpí vzácným syndromem Dravetové – epilepsií obtížně zvládnutelnou léky, s níž se pojí také pohybové problémy, mentální retardace a autismus.
/FOTOGALERIE/ Málo známá nemoc s mimořádně dlouhými záchvaty, které poškozují mozek, srazila sedmiletého Kubíka na úroveň dvou až tříletého dítěte. Současná tropická vedra jsou pro něj hrozbou. Za vyšších teplot se jeho stav zhoršuje. Lékaři zatím stále hledají, co by mu mohlo pomoci. Jaká léčba by dokázala snížit jak počet záchvatů, tak jejich intenzitu.
4 fotografie

Těžká nemoc: Kubík se nesmí naštvat nebo radovat. Emoce ho ohrožují na životě

Praha
Lucie s dcerkou Elenkou, která má syndrom Dravetové, vzácné a vážné neurologické onemocnění.
Elenka se narodila jako zdravé miminko. Pak ale náhle v pěti měsících života prodělala epileptický záchvat, který trval neuvěřitelných čtyřicet pět minut. Dlouhé záchvaty se pak čas od času zopakovaly. Diagnóza na sebe nenechala dlouho čekat: dnes pětiletá holčička má syndrom Dravetové, vzácné a vážné neurologické onemocnění, které kromě záchvatů také značně zpomaluje mentální vývoj dítěte.
10 fotografií

Pětiletá Elenka má syndrom Dravetové. Začalo to teplotou, hrozí předčasné úmrtí

Zdraví
Specialistka na výživu Margit Slimáková (vlevo) s Bohumilou Čihákovou
„Z jídelního stolu se v mnoha rodinách stalo bojiště a z jídla nepřítel, kterého je třeba zdolat za pomoci tabulek, neustálého měření a vážení a někdy dokonce celodenního sledování speciální aplikace v telefonu. Ke zdravému stravování přitom nejsou dietní potraviny, speciální diety ani rozliční poradci vůbec potřeba,“ vysvětluje v rozhovoru doktorka farmacie, specialistka na výživu Margit Slimáková, která propaguje skutečné jídlo a bojuje za lepší život ve školách a nemocnicích.
7 fotografií

Chutě nás honí ze dvou důvodů. Je třeba se ptát proč, radí Margit Slimáková

Zdraví
Spála. Ilustrační snímek
V Olomouckém kraji se mezi dětmi nebývale šíří spála. Za květen evidují zdravotničtí statistici 127 případů. Nejvíce v Česku. Nemoc trápí hlavně malé děti ve věku od pěti do devíti let. Přibývá také případů spálové angíny. Obě onemocnění se léči antibiotiky, kdy první volbou pro pediatra je penicilin. Ten je však stále dostupný omezeně.

Mezi dětmi na Olomoucku řádí spála. Léčbu ztěžují výpadky penicilinu

Zdraví
Spála. Ilustrační snímek
V Olomouckém kraji se mezi dětmi nebývale šíří spála. Za květen evidují zdravotničtí statistici 127 případů. Nejvíce v Česku. Nemoc trápí hlavně malé děti ve věku od pěti do devíti let. Přibývá také případů spálové angíny. Obě onemocnění se léči antibiotiky, kdy první volbou pro pediatra je penicilin. Ten je však stále dostupný omezeně.

Mezi dětmi v Olomouckém kraji řádí spála. Léčbu ztěžují výpadky penicilinu

Olomoucko
Pěstování cuket má svá úskalí. Dobré je znát triky, jak se s nimi vypořádat.
Jak se starat o cukety? Aby cuketová sklizeň byla bohatá, stačí dodržet pár zásad. Cukety pak využijete u vaření, grilování i při pečení buchet. Jsou nenáročné, rostou velmi rychle a při dodržení několika pravidel plodí až do října. Cukety předpěstujete pohodlně ze semínek, snesou záhony i květináč a při správném zašťipování získáte skutečně bohatou úrodu a dlouhotrvající sklizeň. 

Cukety a bohatá sklizeň? Jde to snadno, zkuste pět osvědčených triků

Zahrádkaření
Není chrápání jako chrápání. Někdy se u něj člověk současně i dusí
Chrápete, často se budíte a přes den vás ničí únava? Možná je načase začít myslet na spánkovou apnoe, protože pokud ji máte, tak končí všechna legrace. Touto nemocí trpí přibližně deset procent populace. Až osmdesát procent pacientů ale není diagnostikováno a potýkají se s řadou obtíží, včetně poruch erekce. Bez správné léčby spánkové apnoe hrozí dokonce srdeční selhání.
8 fotografií

Každý desátý člověk se u chrápání dusí. Speciální vyšetření pozná, kdy už je zle

Zdraví
Za Grétkou a její maminkou Kateřinou Matrtajovou do Třísova přijela Maria Křepelková, ředitelka Život dětem, o. p. s., v doprovodu herečky Jihočeského divadla Teresy Schel (vpravo) a Elišky Froschové ze společnosti Lidl (vlevo).
Udělat své opravdové první krůčky bez pomoci ostatních dokázala malá Grétka z Třísova na Českokrumlovsku. Narodila se s velmi vážnou nemocí, spinální svalovou atrofií druhého typu. A i když už dostala lék Zolgensma, který dokáže onemocnění zpomalit a snad i zastavit, potřebuje neustále finančně velmi náročnou rehabilitační péči. S ní jí pomohla sbírka Srdce dětem.
10 fotografií

Já ťapám! Malé Grétce se svalovou atrofií pomohla Zolgensma. A také sbírka

Prachaticko
Podle odhadů se v kostnici v Nížkově nachází lebky a kosti pěti až osmi tisíců lidí.
/FOTOGALERIE/ Války, ale také smrtící epidemie cholery a tyfu mají na svědomí tisíce lidí. Ostatky mužů, žen i dětí jsou uložené v kostnici v Nížkově, obci vzdálené dvanáct kilometrů od Žďáru nad Sázavou. Stavba z roku 1709, která vznikla z popudu polenského děkana Jana Haberlandta, někdejšího správce nížkovské farnosti, je lidských ostatků plná. Není sice tak velká, jako slavná kostnice v Kutné Hoře, přesto i ona vyvolává hrůzu.
15 fotografií

Plná lebek a hnátů. V nížkovské kostnici odpočívají ostatky tisíců zemřelých

Žďársko
Ilustrační snímek
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kouření, alkohol a obezita způsobují, že průměrný Čech onemocní v 61 letech a v nemoci stráví dalších 17 let svého života. Důvodem je podceňování prevence a ignorování příznaků rakoviny. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze proto připravila interaktivní dotazník, který na základě pětatřiceti odpovědí respondentovi ukáže největší zdravotní rizika a doporučí mu konkrétní preventivní vyšetření.
11 fotografií

Únava, nechutenství a bolest zad. Nádory se projevují běžnými příznaky

Praha
Všímáte si, jakou barvu má vaše moč? Její odstíny a zápach mohou varovat před řadou nemocí.
Jedna obyčejná věc je jasným ukazatelem našeho zdraví. Může nám být varováním každý den, a to hned několikrát. Tou věcí je naše moč. Jediný pohled do záchodu často odhalí víc, než byste čekali. Co o vašem zdraví prozradí barva moči, co ji ovlivňuje a na jaké nemoci může poukázat její zápach? A jaký je vlastně zdravý odstín moči a co všechno se z něj dá zjistit?
5 fotografií

Žlutá, zelená, páchnoucí. Odstín moči i její zápach mohou odhalit vážné nemoci

Zdraví
Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav
Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.
5 fotografií

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

Regiony
Jirka (vlevo) a Vašek z rychlého občerstvení v centru Přístav.
/FOTO, VIDEO/ Záchranný kruh kutnohorské Charity je projekt, který dává lidem s tělesným a duševním postižením příležitost znovu se zapojit do pracovního procesu. Jedním takovým je i rychlé občerstvení, které už druhým rokem funguje v nově zrekonstruované budově centra Přístav v Kutné Hoře. Pro Vaška a Jirku, kteří trpí schizofrenií, je právě tohle nejlepší způsob jak s nemocí bojovat.
5 fotografií

Vaření kávy jako terapie? Práce pomáhá Jirkovi a Vaškovi v boji se schizofrenií

Kutnohorsko
Za Grétkou a její maminkou Kateřinou Matrtajovou do Třísova přijela Maria Křepelková, ředitelka Život dětem, o. p. s., v doprovodu herečky Jihočeského divadla Teresy Schel (vpravo) a Elišky Froschové ze společnosti Lidl (vlevo).
Udělat své opravdové první krůčky bez pomoci ostatních dokázala malá Grétka z Třísova na Českokrumlovsku. Narodila se s velmi vážnou nemocí, spinální svalovou atrofií druhého typu. A i když už dostala lék Zolgensma, který dokáže onemocnění zpomalit a snad i zastavit, potřebuje neustále finančně velmi náročnou rehabilitační péči. S ní jí pomohla sbírka Srdce dětem.
10 fotografií

Já ťapám! Malé Grétce se svalovou atrofií pomohla Zolgensma. A také sbírka

Českokrumlovsko
Instalace mulče na zahradu není náročná.
Zahradník, který mulčuje své záhony, počítá především s tím, že si ušetří práci se zaléváním a pletím. Pokud se mulč používá správně, má i další bonusy. Může obohatit půdu na záhonech, nebo zabránit její erozi. Mulčování však nemůžeme provádět nahodile, abychom své zahradě nezpůsobili víc škody než užitku. Správná aplikace mulče je stejně důležitá jako znalost, jaký druh pro jaké rostliny použít. A nesmíme zapomínat ani na to, že záhony s mulčem výrazně ovlivní vzhled zahrady.

Mulčujte. Ale opatrně a správně. I tato dobrá věc může zahradě škodit

Zahrada
Statečná Bára Maťovčíková všem přepsala statistiky. Nehodlá to nikdy vzdát.
O Báře Maťovčíkové, kterou rakovina změnila k nepoznání a jíž fandí na sociálních sítích už přes sto tisíc lidí, jsme vám poprvé psali téměř před rokem. Podle lékařských statistik tu už dávno neměla být, ale svým pozitivním přístupem a vnitřní silou přepisuje dívka s uhrančivýma očima všechny tabulky a bojuje za svůj život do posledních sil. Bářin zdravotní stav se navíc o trochu zlepšil.
24 fotografií

Málokdo věřil, že přežije. Bára ale s rakovinou bojuje dál a vypadá lépe a lépe

Zdraví
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním
Odhalení rakoviny slinivky břišní z kapky krve už je realitou. Pardubický vědec Michal Holčapek přináší naději pacientům s nejagresivnějším nádorovým onemocněním. Nová metoda, která se momentálně testuje, umožňuje detekovat nemoc již v raném stadiu pouze z krevních testů. Klinické ověřování bude probíhat po dobu tří let, během kterých laboratoří projdou tisíce vzorků.
9 fotografií

Boj proti nejagresivnějšímu nádoru: Vědec testuje novou metodu diagnostiky

Zdraví
Kudowa Zdrój: Hudební zahrada, lázně a park i unikátní místo pro zdraví a relaxaci.
Máte astma, alergické onemocnění horních cest dýchacích, unavené hlasivky, jste ve stresu či celkově vyčerpaní? Může vám pomoci a ulevit inhalace solanky v Lázeňském parku v polském městě Kudowa Zdrój. Od léta roku 2022 je zde nový a jedinečný prvek, který je nejen kuriozitou pro turisty, ale také skvělým místem odpočinku pro obyvatele Kudowy a českých pohraničních měst. 
60 fotografií

Kudowa Zdrój nenabízí jen výhodné nákupy. V Lázeňském parku posílíte své zdraví

Z okolí
Primář urologického oddělení Nemocnice Kyjov Miroslav Krhovský.
Jméno a prestiž kyjovské urologie jsou už dlouhá léta spojené s primářem a přednostou urologického oddělení Nemocnice Kyjov Miroslavem Krhovským. A byl to právě on, kdo také zahajoval za pořádající oddělení už šestý ročník odborné konference, kterou kromě Kyjova hostí už jen Praha a Ostrava. S letošním názvem Pokroky ve funkční urologii a urogynekologii. Na dvoudenní akci přijela do Hotelu Kyjovský pivovar téměř stovka specialistů.
5 fotografií

Primář Krhovský z Kyjova: Zkušený urolog je extrémně vzácné zboží

Hodonínsko
Fotbalista Slovanu Záblatí Martin Kempný při Pražském maratonu.
Jak může v době, kdy člověku není zrovna nejlépe, potýká se se zdravím, napadnout myšlenka, která se na první dobrou zdá neuvěřitelně. Možná bláznivě. Ale nakonec se uskuteční. To je případ Martina Kempného. Fotbalový obránce Slovanu Záblatí, hrající krajskou soutěž I.B třídu, začal s běháním, aby se dostal do formy. Chytlo ho ale tak moc, že se rozhodl jít do maratonu. A rovnou do toho největšího v Česku.
3 fotografie

Od nemoci k maratonu. Kempného hnala euforie, i se solí v puse. V cíli? Masakr

Kraje
Paní Iva věří, že se uzdraví z rakoviny díky přípravku z kuřecích embryí
Celý život se paní Iva starala o své dva syny, z nichž jsou dnes díky její neutuchající péči mladíci v plné síle. Pak se k ní ale štěstí obrátilo zády a onemocněla rakovinou tlustého střeva. Její šance na vyléčení z rakoviny je 50:50. Ona to ale odmítá vzdát a věří, že s převratným doplňkem stravy z kuřecích embryí nemoc přemůže. 
16 fotografií

Nový lék na rakovinu? Žena vkládá veškerou naději do preparátu z kuřecích embryí

Zdraví