ŠTÍTEK: nemoc

Při zástavě krvácení se doporučuje předklonit hlavu a stisknout nosní křídla.
Časté krvácení z nosu vnímá většina z nás pouze za kosmetický problém, který ale značně znepříjemňuje kvalitu života. Nejčastějším důvodem krvácení z nosních dírek bývá prasknutí oslabené krevní cévy, ale někdy může být příčina mnohem závažnější. Jaké jsou důvody krvácení z nosu, jaké choroby vám hrozí, jak krvácení zastavit a proč nepomáhá vypálení cévek?
4 fotografie

Krvácí vám často z nosu? Sledujte příznaky, některé mohou znamenat vážnou nemoc

Zdraví
Základem léčby lipedému jsou liposukční metody. Hanka Čechová už absolvovala liposukci nohou i rukou. Na fotce je její hojící se ruka po operaci.
Maminka dvou malých dětí Hana Čechová nedávno sebrala odvahu a vystoupila před novináři se svým příběhem. Vyprávěla o tom, kolik snahy ji vždy stálo zhubnutí pár kilogramů. Jak už téměř hladověla, a přesto stále přibírala. Jak dlouho nenacházela pochopení od lékařů. Nakonec ji k odhalení příčiny jejího trápení, kterou je málo známá, ale přesto poměrně častá nemoc, přivedla její kamarádka. Hana Čechová má nemoc s názvem lipedém.
21 fotografií

Nehubnete, i když držíte dietu a hýbete se? Příčinou může být málo známá nemoc

Zdraví
Akutní kašel je takový, který trvá méně než tři týdny
Kašel je přirozený obranný mechanismus, kterým se nás tělo snaží zbavit prachu nebo jiného nepořádku v dýchacích cestách. Je tedy normální si odkašlat. Pokud jde o kašel akutní, krátkodobý, ten dá se zvládnout pomocí volně prodejných léků. U chronického kašle už ale nastává problém. Jak dlouhý kašel je ještě normální a člověk vystačí se samoléčbou? Kdy už raději určitě vyrazit k lékaři a jaká vyšetření zřejmě budete muset podstoupit? Bát se jich nemusíte.

Jak se nejrychleji zbavit kašle? Pneumolog radí, co opravdu pomůže

Zdraví
Krevní sraženiny vznikají při trombóze nejčastěji v žílách na nohou či v pánevní oblasti
Znáte ten pocit, když si při dlouhém sezení s nohou přes nohu způsobíte nepříjemné brnění dolních končetin? Pokud se mravenčení objevuje častěji a bez zjevné příčiny, důvodem může být i nejzávažnější žilní onemocnění – hluboká žilní trombóza. V nejhorším případě vás může ohrozit na životě i smrtelná embolie plic. Co vše může brnění končetin způsobovat a kdy jet okamžitě k lékaři?
4 fotografie

Brní vás často končetiny? Mravenčení nohou nepodceňujte, může jít i o váš život

Zdraví
Nemocné dítě. Ilustrační snímek
V ČR se objevují ohniska vysoce nakažlivého černého kašle u neočkovaných dětí včetně dětí ve školním věku. Případů bylo za letošní rok do konce září nahlášeno 127, proti loňskému roku dvojnásobek. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nejrizikovější je podle odborníků nákaza pro malé děti, které ještě nemají dokončené očkování, jež je v ČR povinné a které se vyžaduje i pro přijetí do mateřské školy.

Českem se šíří vysoce nakažlivý černý kašel. Ohniska jsou mezi dětmi

Zdravotnictví
Charitativní akce Tkaničková výzva.
/VIDEO, FOTO/ Každé tři minuty se na světě narodí dítě s takzvanou golfovou nohou. Jedná se o vrozenou vadu, při které jsou chodila vtočená dovnitř. To znamená celoživotní bolest a trápení. Při správné léčbě se může dítě zcela uzdravit. Úspěšný podnikatel a kadeřník Tomáš Arsov se s touto nemocí narodil také a nyní uspořádal tzv. Tkaničkovou výzvu na pomoc dětem postiženým touto vadou. 
31 fotografií

Tkaničky spojily v Praze tři stovky lidí. Akce pomáhá dětem s vrozenou vadou

Praha
Jednu zlatou a jednu stříbrnou medaili získal Miloš loni na Evropských hrách transplantovaných a dialyzovaných sportovců v Oxfordu
Příběh Miloše Duška je naprosto strhující. Jednapadesátiletý muž z Krásné Lípy se už 12. rokem sžívá s diagnózou mnohočetný myelom. Má za sebou tři roky chemoterapií, pět let nemocniční dialýzy, čtyři roky dialýzy v domácím prostředí, jednu transplantaci kostní dřeně a jednu transplantaci ledviny. Na konci tohoto výčtu stojí obdivuhodný Miloš opakovaně na stupních vítězů a sbírá medaile ze sportovních klání po celém světě. Kde na to všechno bere sílu?
20 fotografií

Jako Superman. Neuvěříte, co Čech dokázal po rakovině a transplantaci ledviny

Zdraví
Mária Mucha šije už osm let dobové kostýmy ze 14. století.
Je to už osm let, co Mária Mucha bojující s roztroušenou sklerózou začala tvořit dobové kostýmy ze 14. století. Bez náčrtu, bez metru nebo šicího stroje. Jen s vizí a ručně. Mária Mucha žije střídavě ve Zlíně a ve Francii. Své kostýmy vystavuje a výtěžek putuje nadaci Roska, která podporuje lidi se stejnou nemocí, jakou sama trpí. Pro Deník popsala i to, jak surový život s obávanou diagnózou může být.
23 fotografií

Paní Mária měla nutkání a začala šít kostýmy. Vyklubala se z toho těžká diagnóza

Ženy
Mladá žena z Hondurasu trpí onemocněním, které jí znemožňuje dát nohy k sobě.
Odmalička na Claru z Hondurasu pokřikovali, ať dá nohy k sobě, ať se pořádně nají, ať začne cvičit, aby měla normální postavu. Aby byla stejná jako ostatní. Její vrozená vada jí v tom však vždy bránila. Díky četným onemocněním nemůže dát nohy k sobě, má anální píštěl, trpí únikem moči, nemožností úplného vyprázdnění, nemůže mít děti, ale i přesto se naučila mít se ráda a milovat své tělo. Přála by si, aby se to, třeba díky ní, naučil každý.
25 fotografií

Dřív na ni křičeli, že by jí mezi nohama projel i vlak. Teď je inspirující ženou

Zdraví
Zapáchající dech může mít na svědomí banalita i vážné onemocnění
Páchnoucí dech není nic příjemného a způsobuje řadu potíží a společenských faux pas. Není však ničím výjimečným a v určitém období života se s ním setkala zhruba třetina populace. Někdy jej může způsobovat chyba v ústní hygieně, jindy může jít o vážný zdravotní problém. Jak se zápachu z úst zbavit a co bývá jeho příčinou? Kdy může být páchnoucí dech nebezpečný a signalizovat vážné onemocnění?

Jednoduchý test zjistí, zda vám páchne z úst. Odhalení příčiny to pomůže vyřešit

Zdraví
Zázvorový čaj je ideálním podzimním nápojem proti nachlazení, který navíc prohřeje.
Zázvor by se dal popsat jako zázračný všelék, který uleví od chřipky, rýmy, nachlazení, horečky i bolesti a vyniká svým nezaměnitelným a lehce štiplavým aroma. V těchto dnech nám nejlépe prospěje v podobě zázvorového čaje, při jehož přípravě je však potřeba dát si dobrý pozor, abyste mu nevědomky neubrali na síle. Jaký má zázvor vliv na zdraví, jak připravit zázvorový čaj, proč zázvor neloupat a jaké množství zázvoru vám může uškodit?
4 fotografie

Zázvor, všelék podzimu. Těmito čtyřmi chybami ho připravíte o cenné látky

Zdraví
Zrak bychom si měli chránit. Třeba tím, že budeme chodit na pravidelné preventivní prohlídky.
Nemocné oči nebolí a některé změny zraku mohou být už nevratné. Že bychom měli chodit na preventivní oční prohlídku alespoň jednou za rok, upozorňuje i Světový den zraku, ke kterému se letos tradičně připojí také Nemocnice Šumperk. Ve čtvrtek 12. října od 13.00 do 17.00 hodin tak vyšetří její oční lékaři všem zájemcům zrak zdarma a bez nutnosti předchozího objednání.

Světový den zraku: Nemocnice Šumperk nabídne důležité preventivní vyšetření

Čtenář reportér
Před pěti lety se studentce Pavlíně změnil život. Nikdy se nedozvěděla, zda její nemoc nesouvisela se škrábnutím od opice při dovolené v Keni.
Doslova vzhůru nohama se před pěti lety převrátil život osmadvacetileté Pavlíny Malé z Pardubického kraje. Na konci listopadu roku 2018 byla studentkou oboru nutriční terapie, závodní tanečnicí, cestovatelkou a milovnicí jídla. Tehdy najednou začala pociťovat příznaky podobné chřipce. Bolely ji svaly, klouby, trochu hlava. Nepřikládala tomu ale velký význam a myslela si, že se z toho vypotí.
9 fotografií

Neznámá nemoc dívku z Pardubic málem zabila. Myslela, že se z toho vypotí

Zdraví
V České republice žije s atopickou dermatitidou přes 230 tisíc lidí.
Atopická dermatitida, neboli atopický ekzém přivedl pana Marka na pokraj zoufalství. Kožní nemoc ho trápila na obličeji, v ohybech loktů a kolen, na tříslech, hrudníku i na zádech. Strupovitými lézemi byl pokrytý takřka celý a všechno ho navíc neustále svědilo. Teprve moderní léčba, ze které byla jeho manželka v první chvíli v šoku, přinesla do jeho života zásadní obrat.
6 fotografií

Krev na povlečení, strupy po celém těle. Pomohl moderní lék. Kdo ho může dostat?

Zdraví
Taktické cvičení IZS na Špičáku.
Dva muži, kteří se vrátili z exotické dovolené, se vydali na Špičák, ale jeden z nich zkolaboval a povolány byly všechny složky integrovaného záchranného systému. Šlo o taktické cvičení týkající se mimořádné události v souvislosti s výskytem vysoce nakažlivé nemoci. Vzhledem k tématu cvičení se tentokrát účastnili i zástupci Krajské hygienické stanice Plzeň.
12 fotografií

Na Špičáku si poradili s turisty nakaženými exotickou nemocí, naštěstí cvičně

Klatovsko
Pacientka Irena s diagnostikovaným onemocněním revmatická artritida.
/FOTOGALERIE/ Imunitní systém napadá klouby, nevratně je poškozuje a způsobuje chronické bolesti. Řeč je o revmatické artritidě – onemocnění, které může vést až k trvalé invaliditě. Svou zkušenost mají pacientky Gábina i Irena. Na správnou diagnózu přitom čekaly několik let. V neděli se zájemci můžou nechat bezplatně otestovat v pražském Karlíně. K dispozici jim budou jak samotné pacientky, tak i zkušení lékaři.
7 fotografií

Vypadaly jim vlasy, bolely klouby, trápila únava. Na diagnózu čekaly dlouhá léta

Praha
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala 2. října 2023 ve Stockholmu Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj vakcín mRNA proti covidu-19
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala letos maďarsko-americká biochemička Katalin Karikóová a americký imunolog Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19. Oznámil to ve Stockholmu švédský Karolínský institut. Podle něj by v budoucnosti mohly být mRNA vakcíny použity například i k léčbě některých typů rakoviny.
4 fotografie

Nobelovu cenu získal vývoj mRNA vakcín. Za lékařství ocenili Maďarku a Američana

Zdraví
Fotbalisté Benešov.
Tlačili na lídra Divize C, měli blízko k cenné remíze, ale stejně prohráli. Fotbalisté Benešova přivítali doma vedoucí celek z Benátek nad Jizerou, kterému i přes zlepšený výkon ve druhém poločase podlehli 1:2. Favoritovi zápasu vytvořil náskok dvougólový Fabián. Domácí snížili po přestávce Sadykem. V dalším průběhu zápasu ale doplatili na svou nemoc v zakončení.

Benešovské torzo jako první překonalo obranu Benátek. Lídr ale vedení uhájil

Fortuna divize
Nádor na mozku neznamenal pro Mandi Petrak první setkání s rakovinou.
Letos jsou to dva roky, co si zdravotní sestřička Mandi Petrak prošla peklem, a to bohužel ne poprvé. Když jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku, věděla už moc dobře, co rakovina dokáže. Předtím už totiž vyhrála nad zhoubným onemocněním mízních uzlin i obřím nádorem na děloze. Kvůli rakovině mozku a následné operaci je však dnes maminka adoptovaného chlapce závislá na manželovi a všichni se obávají dalších výsledků testování.
10 fotografií

Zdravotní sestřičce vyndali nádor, museli jí rozříznout hlavu od čela až po krk

Zdraví
Jasně červenou krev na toaletním papíře způsobují většinou hemoroidy, nebo řitní trhlina
Téma hemoroidálního onemocnění je pořád hodně tabu. O potížích s vylučováním stolice se prostě každému dost špatně mluví. Není divu, že lidé pátrají po tom, jestli mohou hemoroidy samy zmizet. Zjišťují, jak je léčit doma, případně v lékárnách požadují tichým hlasem tu nejúčinnější mast. Zatím, co se snaží o samoléčbu, zažívají svědění, pálení i otok řitního otvoru. Občas se objeví kapky krve a pobyt na toaletě, nebo prosté sezení na židli se pro ně stávají hotovým peklem.

Pálení a otok řitního otvoru zažívá každý třetí Čech. Jak léčit hemoroidy doma?

Zdraví
Run and Help.
/FOTOGALERIE/ Verunka se narodila jako zdravé miminko, krátce po jejích prvních narozeninách jí však bylo diagnostikováno vzácné nervosvalové onemocnění, které se projevuje postupným ochabováním svalstva. Zaměstnanci Magistrátu hlavního města Prahy proto přispěli holčičce přes padesát tisíc korun na terapie, díky kterým by mohla jednou chodit jako ostatní děti.
32 fotografií

Verunka trpí vzácným onemocněním. Zaměstnanci magistrátu jí darovali 50 tisíc

Praha
Primářka Jana Bednářová ve „svém království“: Emergency Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.
/ROZHOVOR/ „Dřív lidé přicházeli do nemocnice, kterou vnímali jako svatostánek. Dnes je to jinak, dnes nás často vnímají jako službu,“ líčí v rozhovoru primářka Jana Bednářová z Emergency Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Popisuje aroganci i milá setkání s bývalými pacienty. Nápor opilců i narkomanů, nebo těch, kdo lékařskou pomoc urgentu zneužívají. O zajímavých případech i těch vysloveně nepříjemných.
12 fotografií

Primářka Emergency v Ústí: chodí za námi s kocovinou i štípanci od komára

Ústecko
Tvář chlapce, který potřebuje vaši pomoc více než kdokoliv na světě. Na Martínka se musí vybrat 100 milionů
Život dvouletého Martínka se světlými kudrnatými vlásky a modrýma očima je v ohrožení. Chlapec se narodil s AADC syndromem, vzácným genetickým onemocněním, které mu bylo potvrzeno jako druhému dítěti v ČR. Pokud co nejdříve nedostane potřebný lék, zemře pravděpodobně dříve, než by ho jeho rodiče doprovodili do první třídy. Cena jeho života je 100 milionů. Nešťastní rodiče shání peníze, kde mohou, protože vědí, že čas je jejich nepřítelem.
11 fotografií

Jediná dávka léku dělí Martínka od jisté smrti. Stojí ale 100 milionů. Pomůžete?

Zdraví