ŠTÍTEK: nemoc

Ondřej, který zemřel na rakovinu žaludku, po sobě zanechal dvě malé děti
Rakovina si bohužel nevybírá a celosvětově prudce vzrostl počet případů, kdy na toto zákeřné onemocnění umírají i lidé mladší 50 let. Jedním z nich je i Ondřej, který svůj boj s rakovinou prohrál uprostřed léta 2023. Rakovinu navíc už jednou porazil, ale když se vrátila podruhé v mnohem agresivnější formě, neměl táta dvou malých dětí prakticky žádnou šanci.
5 fotografií

Tato zákeřná forma rakoviny se stěží pozná. Táta od dětí na ni zemřel za pár dní

Zdraví
Typické rýhy na ušním lalůčku u jedince s anginou pectoris, tedy vážným onemocněním oběhové soustavy (na snímku vlevo). Tuto rýhu na uchu má i slavný režisér Steven Spielberg
Nejvíce Čechů každoročně umírá na nemoci oběhové soustavy. V roce 2022 podlehla kardiovaskulárním problémům zhruba třetina z celkového počtu 120 tisíc zemřelých, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Řada pacientů přitom ani netuší, že jejich stav začíná být vážný. Upozornit je ale může okolí - a to na základě pouhého pohledu na jejich uši. 

Zkontrolujte si uši. Jeden znak může upozornit, že vaše srdce není v pořádku

Zdraví
Bára Hájková z organizace Fuck Cancer přibližuje, jaké to je žít s rakovinou
Nádorové onemocnění je velkým strašákem dnešní doby. Různé formy rakoviny mají na svědomí ročně mnoho životů a jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí ve světě. Příznaky rakoviny, počet úmrtí na rakovinu nebo podobu zhoubných nádorů vyhledával na internetu či v knížkách někdy snad každý. Ovšem nad tím, co nemocní při léčbě prožívají, nebo co potřebují slyšet, přemýšlí jen málokdo. I o těchto tématech hovořila Bára Hájková, které po rakovině zůstala díra v lebce.
5 fotografií

S rakovinou se v životě setká každý 3. člověk, upozorňuje Bára s dírou v hlavě

Zdraví
Martin Prymus trpí narkolepsií. Usíná při práci i za volantem. O invalidní důchod ale žádá marně
Projevuje se hlavně nadměrným denním spánkem a nekontrolovaným usínáním během dne. Narkolepsii má v Česku asi jen pětistovka pacientů. Jedním z těch, kteří touto autoimunitní neurologickou chorobou trpí, je osmatřicetiletý Martin Prymus. „Žijeme ve stavu chronické únavy. Jako kdyby zdravý člověk při plné zátěži tři dny nespal. Jak s tím chcete pracovat?“ ptá se.

Kvůli nemoci usíná při práci i za volantem. Invalidní důchod mu ale dát nechtějí

Česko
Svrabová vyrážka
Krajští hygienici evidují počátkem letošního roku zvýšený výskyt svrabu na Přerovsku. Svědivé onemocnění kůže je na vzestupu už od loňského října, kdy se za jediný měsíc objevilo devadesát případů nákazy. Ke konci ledna jich hygiena v přerovském regionu zaznamenala celkem 72, což je nejvíce v kraji.

Výskyt svrabu na Přerovsku výrazně vzrostl

Přerovsko
Ilustrační foto
V pěti okresech Ústeckého kraje hlásí zdravotníci v tomto týdnu vyšší počet nemocných respiračními chorobami, než je limit pro vyhlášení epidemie. Jsou jimi Teplice, Ústí nad Labem, Chomutov, Litoměřice a Děčín. Hranice nedosáhlo pouze Mostecko a Lounsko, kde se dokonce nových případů objevilo o třetinu méně. 

Epidemie respiračních onemocnění: Na Děčínsku případů přibylo

Děčínsko
Ilustrační foto
V pěti okresech Ústeckého kraje hlásí zdravotníci v tomto týdnu vyšší počet nemocných respiračními chorobami, než je limit pro vyhlášení epidemie. Jsou jimi Teplice, Ústí nad Labem, Chomutov, Litoměřice a Děčín. Hranice nedosáhlo pouze Mostecko a Lounsko, kde se dokonce nových případů objevilo o třetinu méně. 

Epidemie respiračních onemocnění: Na Mostecku případů mírně přibylo

Mostecko
Černý kašel ohrožuje především děti, u neočkovaných novorozeňat a kojenců může mít rizikovější průběh
Rostoucí počty nakažených černým kašlem zaznamenali v posledních týdnech hygienici z Vysočiny. Jen v lednu tamní krajské hygienické stanici nahlásili jednapadesát případů, přičemž za celý loňský rok to bylo čtyřiadevadesát. Nejhůř je na tom okres Jihlava, kde minulý měsíc měli devětadvacet nově nemocných. Vysoce infekční bakteriální onemocnění se navíc objevuje i jinde v republice. Jaké jsou příznaky černého kašle? Koho nejvíce postihuje? Jak se léčí černý kašel? Deník přináší informace o nemoci i o očkování.

Černý kašel se šíří Českem: Jak se projevuje, kdo je nejvíc ohrožen, co očkování

Zdravotnictví
Pavel Rakus sdílí své prožitky s rakovinou na konci každého dílu seriálu Smyslu pro tumor
Pavel Rakus je dalším ze skutečných lidí, kteří na konci každého dílu televizního seriálu Smysl pro tumor sdílí své zkušenosti s onkologickým onemocněním. Když mu na krku vyrostla prakticky přes noc boule o velikosti baseballového míčku, věděl, že je zle. Pavel se svou diagnózu dozvěděl ve čtrnácti a pak znovu ve čtyřiadvaceti letech. Navíc si myslí, že ví, proč se u něj rakovina rozvinula.
5 fotografií

Pavel ze Smyslu pro tumor: Ve 13 mu zemřel táta, ve 14 přišla rakovina

Zdraví
Mont Blanc
Ačkoliv mu život nadělil těžkého soupeře, mladý Daniel Šimek ukazuje, že i s nepříjemnou nemocí se dá žít naplno. Ve svých třiadvaceti letech se chystá i přes zdravotní problémy, které ještě před nedávnem často vedly i k invaliditě, na obdivuhodný počin. Výstupem na nejvyšší horu Evropy Mont Blanc chce zároveň podpořit další nemocné hemofilií.

S hemofilií na Mont Blanc. Je inspirací pro další, říká o mladém Danielovi lékař

Ostatní sporty
Princ William s Kate a dětmi
Léčba rakoviny britského krále Karla III. výrazně ovlivní životy ostatních seniorních členů panovnické rodiny. Jelikož se Karel III. na čas stáhne do ústraní, část jeho povinností převezmou jeho nejbližší příbuzní. Výrazně se to týká následníka trůnu, prince Williama. Ten se však na veřejnosti bude objevovat bez princezny Kate, která se nejméně do Velikonoc bude zotavovat po operaci břicha. Ani králova nemoc na tom nic nezmění.

Princ William si vyzkouší roli krále. Bude se ale muset obejít bez pomoci Kate

Státy mimo EU
Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav
/GRAF/ Zákaz návštěv na lůžkových odděleních v Klaudiánově nemocnici končí. Návštěvníci budou moci za svými blízkými přijít od čtvrtka 8. února. Zákaz byl vyhlášen 27. ledna kvůli zhoršené epidemiologické situaci. Nyní se stav zlepšil, což potvrzují i čísla Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, proto nemocnice  návštěvy znovu v omezené míře povoluje.

Epidemie zpomaluje. Nemocnice povoluje návštěvy. Avšak v omezené míře

Boleslavsko
Covid znamenal velký zásah do dětské psychiky. Prudce přibylo psychických problémů. Dětem může v péči o duševní zdraví pomoci Mental Health Day, v překladu Den pro duševní zdraví.
Zažil to patrně každý rodič. Dítě se ráno courá, je zamlklé. Naznačuje, že dnes se na školu nebo školku necítí. Když rodič nepovolí, přijdou bolesti bříška, průjem, bolesti hlavy. Podle Americké asociace psychologů přišla spolu s pandemií covidu epidemie duševních onemocnění mezi dětmi a dospívajícími. Kdy, a je vůbec vhodné dítě nechat doma? Mají mít děti právo na sick day nebo den pro duševní zdraví?

Mami, dneska nechci do školy. Když děti potřebují den pro duševní zdraví

Rodina
Opičí čára na obou rukách je velká vzácnost.
Věštění či čtení z dlaně je praktikou, díky které prý může každý nahlédnout do své budoucnosti. A zjistit tak, jak je na tom se zdravím nebo si spočítat, kolik let mu ještě zbývá. Musíte ale vědět, z jaké ruky se věští. A také, kde je na ruce čára života, co znamená, když je krátká nebo když najdete čáry života dvě. Pak je tu ještě jedna čára, opičí, kterou moc lidí nezná.
4 fotografie

Máte na své dlani opičí čáru? Jestli ano, jste prý dítětem štěstěny

Zdraví
Míša Chotovinská je jedním z bývalých onkologických pacientů, kteří hovoří na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor.
Žádní herci, ale skuteční hrdinové, kteří prožívají své osudy. To jsou Heroes z Fuck Cancer, kteří popisují své životní příběhy na konci každého dílu seriálu Smysl pro tumor. K seriálu vznikl i stejnojmenný podcast, jež moderuje bývalá onkologická pacientka Barbora Hájková, která po rakovině přišla o část lebky. Rakovinou si ale prošla i hrdinka Míša, která se rozhodla probojovat se ke zdraví smíchem. Co vše na sebe v seriálu neprozradila a kdy jí smích nepomáhal?
11 fotografií

Tohle v seriálu Smysl pro tumor nezaznělo: Míša Báře s dírou v hlavě řekla více

Zdraví
Bolest jater můžeme pociťovat v pravé horní části břicha pod žebry.
Játra hrají důležitou roli v našem metabolismu. Mimo jiné jsou nezbytná pro trávení, pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi a navíc zbavují lidský organismus toxických látek. Pokud se jejich fungování naruší, může to mít pro naše zdraví nepříjemné následky. Signály, že se našim játrům nedaří dobře, však bývají zpočátku nenápadné. Jaké jsou příznaky onemocnění jater? Kde a jak bolí játra? A čím našim játrům můžeme pomoci?

Přetížená nebo špatně fungující játra vám vysílají signály. Nepřehlédněte je

Zdraví