ŠTÍTEK: nemoc

Eleonorka se narodila se spinální svalovou atrofii.
Příběh o obrovském štěstí v neštěstí a vděčnosti, tak lze v krátkosti shrnout osud, který zasáhl malou Eleonorku a její rodiče z Liberecka. Jejich dcera se narodila se spinální svalovou atrofii a hrozila jí rychlá ztráta pohyblivosti celého těla. „Jsem vděčná, že nám pomohl lék, díky kterému se nemoc zastavila,“ usmála se maminka Nikola Trč Jakobi. 
17 fotografií

Maminka nemocné Eleonory z Liberecka: Jsem vděčná za lékařskou péči, kterou máme

Liberecko
Arcada Hranice disponuje jedinečným vybavením a terapeuty vyškolenými v nejmodernějších světových neurorehabilitačních metodách.
Propojit radost z adventu a pomoci těžce nemocným dětem s neurologickým postižením. Takový je smysl akce Každý punč se počítá, kterou podpořil v polovině prosince v rámci vánočních trhů v Hranicích každý, kdo si koupil ve stánku ve Vinotéce U Šenků punč pro Arcadu. Padesát korun z prodeje jednoho nápoje totiž putovalo do neurorehabilitačního centra Arcada, které sídlí v Kropáčově ulici v Hranicích, na nové rehabilitační pomůcky a hračky pro děti.
37 fotografií

VIDEO: Těžce nemocným dětem pomáhá v Hranicích špičkové centrum Arcada

Hranicko
Arcada Hranice disponuje jedinečným vybavením a terapeuty vyškolenými v nejmodernějších světových neurorehabilitačních metodách
Propojit radost z adventu a pomoci těžce nemocným dětem s neurologickým postižením. Takový je smysl akce Každý punč se počítá, kterou podpořil v polovině prosince v rámci vánočních trhů v Hranicích každý, kdo si koupil ve stánku ve Vinotéce U Šenků punč pro Arcadu. Padesát korun z prodeje jednoho nápoje totiž putovalo do neurorehabilitačního centra Arcada, které sídlí v Kropáčově ulici v Hranicích, na nové rehabilitační pomůcky a hračky pro děti.
37 fotografií

Jak ulehčit rodinám. Centrum Arcada pomáhá nemocným dětem už šest let

Regiony
Ilustrační foto.
Celkový nárůst počtu nakažených akutními respiračními chorobami zaznamenala ve středních Čechách minulý týden Krajský hygienická stanice Středočeského kraje. Na Kolínsku hygienici sice zaznamenali v porovnáním s předchozím týdnem zlepšení, situace ale zdaleka není ideální. To potvrzuje i fakt, že nemocnice zavedla pro návštěvy povinnost nošení roušek.

Nemocných ve Středočeském kraji přibylo, na Kolínsku se ale situace zlepšila

Kolínsko
Ilustrační foto.
Na Boleslavsku opět přibylo nemocných. Nárůst počtu nakažených akutními respiračními chorobami zaznamenala na okrese minulý týden Krajský hygienická stanice Středočeského kraje. Z důvodu zhoršování epidemiologické situace přistoupila v uplynulých dnech Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi k omezení návštěv. Tento stav trvá.

Nemocných na Boleslavsku znovu přibylo, potvrzují středočeští hygienici

Boleslavsko
Hokejisté Přerova v derby s Prostějovem v prosinci 2023. Tomáš Jáchym
V minulé sezoně ovládl týmové kanadské bodování, měl být stěžejním dílkem do prostějovské skládačky, která Jestřábům pomůže vzlétnout až do prvoligového finále. Jenže hokejistu Tomáše Jáchyma potkala v létě nepříjemná nemoc, kvůli které musel dlouho jen doma sedět na gauči a na dálku sledovat, jak jeho spoluhráči válčí v Chance lize a jak se v Prostějově opět mění trenér. „Bylo to těžké období,“ přiznává 27letý centr.
76 fotografií

Semlel ho hmyz. Jáchym o nemoci, gólovém návratu i tragických sudích

Hokej
Učenec Nostradamus
Smrt krále Jindřicha II., zvolení Francoise Mitterranda prezidentem, atentát na Jana Pavla II., útok na Světové obchodní centrum v New Yorku 11. září, koronavirová pandemie. To vše údajně předpověděl francouzský lékař, astrolog a vědec Michel de Nostredame, který je známější pod jménem Nostradamus. Podle některých vykladačů Nostradamových proroctví obsahují i předpověď událostí pro rok 2024.
12 fotografií

Co předpověděl Nostradamus na rok 2024? Má dojít ke střetu na moři i pádu krále

Historie
Sypká sůl je dnes běžná v každé kuchyni, což ale nebyla ještě na konci 19. století
Doma ji má opravdu každý. Většinou je bílá, krásně sypká a dobrý oběd si bez ní většina lidí nedokáže představit. Řeč je o soli. Lidé ji k dochucování jídel využívají od nepaměti. Ale jak se stalo, že dnes sůl nejčastěji používáme v sypké podobě? Stojí za tím zajímavý příběh, kde hlavní roli hraje lékárnický um, zdraví jedné dívky a samozřejmě sůl. 
5 fotografií

Nejlepší lék na nemoci z nedostatku jódu? Na 100 % ho máte ve své kuchyni

Zdraví
Ilustrační foto
Postihla někoho z Vašich blízkých mozková cévní příhoda? Máte dotaz k prevenci či léčbě tohoto onemocnění? Zeptejte se vedoucího lékaře Neurologické kliniky MUDr. Vladimíra Rohana, Ph.D. online. Své dotazy můžete posílat tento týden od úterý do čtvrtka, lékař bude odpovídat ve čtvrtek od 10 hodin.

ON-LINE: Lékař FN Plzeň odpoví na dotazy o mozkové cévní příhodě

Plzeňsko
„Tady držím v ruce svou novou knihu. Bylo to dva dny před porodem. Takže se mi v červenci vlastně narodila dvě miminka,“ říká Tereza
Všichni pořád někam spěcháme. Když ne doslova, tak alespoň v hlavě, kde se sami honíme neodbytnými myšlenkami. Výsledkem všeobecného kultu rychlosti a zaneprázdněnosti je pak soustavný stres. A ten každému způsobuje řadu duševních i tělesných potíží. Co takhle dát si předsevzetí, že to v novém roce už budeme dělat jinak, a tím se uzdravíme? Toto radí svým klientům psycholožka Tereza Škorupová z Ostravy, která si sama prošla těžkou nemocí. Ta jí ukázala cestu k uzdravení.
9 fotografií

Až po roce v bolestech našla psycholožka cestu k uzdravení. Teď radí, jak na to

Zdraví
Otužování je starý a účinný způsob posilování imunitního systému. Otužilí lidé trpí nemocemi méně než ti, kteří se chladu vyhýbají
Milovníků otužování stále přibývá, což je dobře. Pravidelné sprchování nebo koupel ve studené vodě stimulují krevní oběh i posilují imunitní systém. I mnozí z těch, pro které bývala studená sprcha něco absolutně nepředstavitelného, si to dnes už bez ní nedokáží představit. Začít je ale třeba s rozmyslem, postupně, nepřepínat se a naslouchat svému tělu. Víte, jak dlouho zůstat ve studené vodě, co se děje v těle při otužování a jak se po něm zahřát? Vyhněte se nejčastějším chybám začátečníků.
17 fotografií

Otužování je 100% zdravé. Začátečníci ale musí dát pozor na několik vážných chyb

Zdraví
Nad Satanem z Vimperka vynesl soud už třetí rozsudek. Lavice obžalovaného zela ale prázdnotou.
V pořadí třetí rozsudek vynesl nad tzv. Satanem, čtyřicetiletým drogovým bossem z Vimperka na Prachaticku, Krajský soud v Českých Budějovicích paradoxně na sv. Mikuláše dopoledne. Rudolf Chalaš si jej pro nemoc ani nepřišel vyslechnout. Za distribuci drog a anabolik by měl ve vězení strávit 5,5 roku a zaplatit 600 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný, Satanův advokát se na místě odvolal.
19 fotografií

Satan z Vimperka na Mikuláše k soudu vůbec nepřišel. Přesto padl rozsudek

Českobudějovicko
Krmivo by se ptáčkům nemělo sypat jen tak na podložku, ale vždy do krmítka
Také rádi pozorujete ptáčky, kteří dosedli na vaše krmítko a radostně do sebe hází jedno semínko slunečnice za druhým? Přikrmování může ptákům pomoci přežít dlouhou zimu a ulehčit jim každodenní shánění potravy. Mnozí lidé však stále nevědí, čím ptáky v zimě krmit a kdy s dokrmováním začít. Není jedno, co do krmítka dáváte. Některé pochutiny totiž mohou ptáky i zabít. Čím v zimě krmit ptáky? Co do krmítka pro ptáky rozhodně nedávat? A jaké krmítko je pro ptáky vhodné?
4 fotografie

Milujete zimní krmítka? Dejte pozor na tři chyby, které mohou ptáky zahubit

Zvířecí deník a chovatelství
Mariana je téměř plnoletá dívka, která měla být tanečnicí. Místo toho ji spinální svalová atrofie upoutala na invalidní vozík
Mnozí z vás si možná vzpomenete na Marianku, která mohla být nadějnou tanečnicí po své mamince, ale kvůli spinální svalové atrofii skončila na invalidním vozíku. Na první pohled krásná dívka, o které si lidé často myslí, že si sedla na vozík jen tak z legrace, však nedávno bojovala o svůj život v umělém spánku. A to vše kvůli obyčejné rýmě. Jak je na tom dnes?
24 fotografií

Kvůli rýmě si Marianka už nezatančí. Statečná bojovnice skončila v umělém spánku

Zdraví
Klatovští hokejisté darují krev. Přidat se můžete i vy.
Ještě v minulé sezoně se ve městě karafiátů hrála druhá liga, ale zejména kvůli ekonomickým problémům nyní hraje áčko hokejových Klatov pouze společnou ligu Plzeňského a Karlovarského kraje. Přesto se tradiční klub v několika věcech vyrovná profesionálním organizacím. Třeba vysokou kvalitou svých sociálních sítí, komunikací směrem ke svým fanouškům nebo tím, že se klatovští hokejisté (inspirováni charitativní iniciativou některých českých sportovních klubů) rozhodli podpořit dárcovství krve. 
3 fotografie

Klatovští hokejisté darují krev. Prezident klubu věří, že se přidají i další

Hokej
Bolest v kříži někdy během života postihne čtyři z pěti lidí.
Chytila vás šílená bolest v kříži? Hexenšus, ústřel, houser, ischias nebo také lumbago – to jsou názvy pro tuto nepříjemnou situaci. Někdy je příčinou konkrétní nemoc páteře, mnohem častěji to jsou ovšem chyby v pohybových návycích, které páteř přetěžují. Co pomáhá na hexenšus, když už vznikl a my se potřebujeme akutní bolesti zbavit nebo ji aspoň zmírnit? Jak dlouho bolest zad trvá? A kdy už je potřeba vyrazit k lékaři?

Jak si doma nejrychleji ulevit při hexenšusu? Toto můžete okamžitě vyzkoušet

Zdraví
Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.
Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 
7 fotografií

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Zdraví
Regina Rázlová a Karel Roden jako Matylda a Karel
„Co tady děláte? Koukejte vypadnout! - To asi ne, vaše matka mi darovala celý byt i s vybavením.“ Nelítostného exekutora Karla, zvyklého dělat s potížisty krátký proces, máloco vykolejí. Teď to ale vypadá, že jeho matka přišla vlastní chybou o byt a skončí u něj doma. A to je na solitéra jeho typu trochu moc. Tak vypadá jedna z úvodních scén filmu Tancuj Matyldo, jehož emotivní sílu čerpají tvůrci z autentické zkušenosti.
7 fotografií

Kája má problém. Karel Roden a Regina Rázlová excelují ve filmu Tancuj Matyldo

Film a televize
Nafouklé bolavé břicho je problém, který trápí asi dvacet procent populace.
„Ve kterém jsi měsíci?“, „Tak kdy to čekáte?“…  Ať muž nebo žena, člověk s nafouklým břichem, se občas stává terčem vtípků, protože jeho bříško připomíná to těhotenské. Ve skutečnosti je však nafouklé břicho velmi nepříjemný problém, který trápí asi dvacet procent populace. Lidé, které postihl, se necítí dobře a někdy mohou mít i velké bolesti. Příčinou může být dietní chyba nebo nesprávné stravování, ale pokud problém přetrvává, může signalizovat také vážné zdravotní potíže. Proč máme nafouklé břicho? Které potraviny způsobují nafouklé břicho? A jak nafouklému břichu předejít?

Jako těhotenské? Nafouklé břicho umí potrápit, najít příčinu je klíčem k léčbě

Zdraví
Ilustrační foto. Nemocnice AGEL Prostějov.
Preventivní osvětové akce – Den pro chlapy, zaměřené na rakovinu prostaty a varlat využilo v prostějovské nemocnici více než 40 mužů. U několika z nich bude kvůli výsledkům potřeba další kompletní vyšetření.

Nemocnice připomenula Movember akcí Den pro chlapy

Zdraví