ŠTÍTEK: nemoc

Kvůli klíštěti Kateřina Vyoralová ze Zlína téměř ochrnula. Teď se vrací do normálního života
Jedno klíště změnilo život pětačtyřicetileté Kateřině Vyoralové ze Zlína. Její příběh začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. K návratu do běžného života jí teď pomáhají intenzivní rehabilitace.
10 fotografií

Klíště vše změnilo. Žena téměř ochrnula, nyní se vrací do normálního života

Regiony
Kvůli klíštěti Kateřina Vyoralová ze Zlína téměř ochrnula. Teď se vrací do normálního života.
Jedno klíště změnilo život pětačtyřicetileté Kateřině Vyoralové ze Zlína. Její příběh začal obyčejnou chřipkou, která nejdříve neměla dlouhého trvání. Po týdnu se její onemocnění rozběhlo znovu. Několikatýdenní trápení skončilo obrnou všech čtyř končetin a zánětem mozku. K návratu do běžného života jí teď pomáhají intenzivní rehabilitace.
10 fotografií

Klíště ji změnilo život. Téměř ochrnula, teď se vrací do normálního života

Zlínsko
Výzkum, vývoj a léčba vzácných onemocnění je cílem nově vznikajícího projektu Creatic. Ilustrační snímek.
Když si rodiče tehdy čtrnáctiměsíčního Daniela začali dělat starosti o jeho zdravotní stav, netušili, jaké martyrium je teprve čeká. Z nemoci, která nejdříve vypadala jako obyčejná viróza, se postupně vyklubal nádor na mozku. „Synův stav se velmi rychle zhoršoval, Danielovi diagnostikovali rakovinu. Po dvou blocích chemoterapie se ukázalo, že pro jeho typ nádoru mozku neexistuje žádná léčba,“ popsala synovo onemocnění matka Lydie, která si přála zůstat v anonymitě.

Unikát střední Evropy. V Brně vzniká centrum pro výzkum a léčbu vzácných nemocí

Brněnsko
Nealkoholovým ztukovatěním jater trpí 25 – 30 % lidí na celém světě.
Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?
8 fotografií

Jak zachránit tukem zvětšená játra? Lékaři radí, jaká samoléčba doma pomůže

Zdraví
Severovýchodní Libyi zasáhly v září 2023 ničivé záplavy
Šest dní po ničivých záplavách v Libyi, při nichž zemřelo přes 11 tisíc lidí a desítky tisíc přišly o střechu nad hlavou, rostou v zemi obavy z možného šíření infekčních nemocí. Záchranáři se zároveň při pátrání po možných přeživších potýkají se zničenými silnicemi a další narušenou infrastrukturou, která komplikuje také rozvoz nejnutnější pomoci, píší světová média. Podle listu The Guardian hrozí v zemi nová humanitární krize.
16 fotografií

V Libyi rostou po záplavách obavy z nemocí. Nepijte vodu ze studní, varují úřady

Svět
V České republice je každoročně nově diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem.
Věnuje se výzkumu, který má pomoci v léčbě jedné z nejčastějších rakovin u nás. Veronika Vymetálková je vědkyně a současně maminka dvou malých dětí, která si sama nedávno rakovinou prošla. Boj s nemocí vyhrála a vrátila se do laboratoří Akademie věd. Tady se snaží najít v krvi pacientů s nádory tlustého střeva a konečníku speciální ukazatele. Takové, které by u nich mohly včas předpovědět buď návrat rakoviny, nebo i odhalit, proč u některých pacientů onkologická léčba nezabírá a u jiných ano.
6 fotografií

Česká vědkyně dává naději nemocným s nádory střeva

Zdraví
Trousíme se na Kleť se uskuteční 23. září 2023.
Již 4. ročník charitativně společenského výletu na podporu lidí s roztroušenou sklerózou (dále RS), který pořádá regionální organizace ROSKA České Budějovice, se uskuteční 23. 9. 2023.

Trousíme se na Kleť

Čtenář reportér
Co se nehýbe, to postupem času zarezne, zatuhne a znovu se pak rozhýbává velmi těžko.
Děti opouštějí hnízdo, vy máte vybudovanou stabilní práci i sebevědomí a před sebou podle statistik ještě třicet let života. Co můžete udělat pro to, abyste tato léta prožili ve zdraví a skvělé kondici? Jak trávit svůj život po padesátce tak, aby vám bylo dobře? Nabízíme vám celou škálu osvědčených postřehů, závěrů z prestižních studií i klasických rad a tipů, které pro vás mohou být tou pravou inspirací.
6 fotografií

V 50 letech začínají ženy dohánět hříchy. Jak se udržet ve správné kondici?

Ženy
Ilustrační foto
Onemocnění demencí zásadně mění život nemocného člověka i jeho blízkých. Podpora rodiny, stabilní zázemí a využití profesionálních služeb umožňují nemocnému prožívat jeho život co nejkvalitněji. Charita Ostrava, Lékařská fakulta Ostravské univerzity spolu s partnery zvou v září na cyklus akcí, které zprostředkují informace na téma Život s demencí.

Život s demencí v Ostravě? Podzimní preventivní akce odstartovaly

Čtenář reportér
Nová studie odhalila šokující statistiky. Za posledních třicet let se počet pacientů mladších 50 let s rakovinou zvýšil o 79 procent.
Nová rozsáhlá studie varuje před pesimistickým trendem v globálním zdraví. Vědci zjistili, že rakovina u lidí mladších padesáti let je stále častější. Za posledních třicet let se počet lidí, kteří časně onemocněli rakovinou, zvedl o 79 procent. Do roku 2030 má nemocných ještě přibývat. Podle odborníků za to může třeba špatná strava, obezita a alkohol.

Rakovinu mají čím dál mladší lidé, statistiky děsí. Experti zkoumali příčiny

Věda
Karel Bonaventura II. Buquoy na archivní fotografii.
První díl série o zdravotních útrapách slavného rodu Buquoyů, kteří jsou neoddělitelně spjati s hradem Rožmberk, se věnoval osudu Jiřího Františka Buquoye a jeho tzv. Pařížské mise na záchranu dcery, druhý duševní rozpolcenosti jeho syna Jiřího Jana Jindřicha, vizionáře a milovníka historie, jenž hrad Rožmberk přestavěl a zpřístupnil veřejnosti jako rodové muzeum. Třetí díl je věnován příběhu Karla Bonaventury II.
4 fotografie

Buquoyové a jejich nemoci: Karel Bonaventura II. se těžce s životem pral

Českokrumlovsko
Karel Bonaventura II. Buquoy na archivní fotografii
První díl série o zdravotních útrapách slavného rodu Buquoyů, kteří jsou neoddělitelně spjati s hradem Rožmberk, se věnoval osudu Jiřího Františka Buquoye a jeho tzv. Pařížské mise na záchranu dcery, druhý duševní rozpolcenosti jeho syna Jiřího Jana Jindřicha, vizionáře a milovníka historie, jenž hrad Rožmberk přestavěl a zpřístupnil veřejnosti jako rodové muzeum. Třetí díl je věnován příběhu Karla Bonaventury II.
4 fotografie

Buquoyové a jejich nemoci: Karel Bonaventura II. se se životem těžce pral

Regiony
Lidé mohou přijít bez objednání. Odběrová sanitka bude přistavena v pondělí 18. září v Prachaticích na Malém náměstí od 14 do 17 hodin.
Myslete na prevenci. Otestujte se zdarma na infekční nemoci, nabádají zástupci prachatické neziskové organizace Prevent. Také proto neziskovka poskytne zájemcům bezplatné a anonymní testování na žloutenku typu B a C, HIV i syfilis. Lidé mohou přijít bez objednání. Odběrová sanitka bude přistavena v pondělí 18.září v Prachaticích na Malém náměstí od 14 do 17 hodin.

Prachatický Prevent připravuje bezplatné testování na infekce

Prachaticko
Tomáš se ocitl v boji o svůj vlastní život kvůli běžné dětské nemoci
Ještě před prázdninami byl Tomáš zdravý sedmnáctiletý kluk, který plánoval s přítelkyní prázdniny plné zážitků. Pár dní před jejich začátkem však dostal plané neštovice, kvůli kterým se náhle ocitl na hranici života a smrti. Po dvou týdnech v umělém spánku se probudil bez nohou, s nefunkčními ledvinami a s malou nadějí na přežití. Zůstává v nemocnici a nepřestává bojovat o svůj mladý život.
14 fotografií

Tomáš přišel o nohy a stále bojuje o život. To všechno kvůli neštovicím

Zdraví
Ilustrační foto
Na střední Moravě stoupl počet pacientů s legionelózou. Laboranti společnosti Agel zachytili celkem 14 případů od začátku roku, z toho osm jen během července a srpna. Podle odborníků je nemoc v Česku poddiagnostikována. Přitom vyšetření je podle nich snadné, rychlé a spolehlivé.

V létě stoupl počet pacientů s legionelózou. Jak se projevuje

Olomoucko
Začátkem roku 2021 vydala Anna Julie Slováčková své debutové CD s názvem „AURA“
Zpěvačka a herečka Anna Julie Slováčková je další hvězdou nového podcastu Backstage redaktorky iglanc.cz Adély Noskové. Prozradí, proč je po experimentování s vlasy opět blondýnkou, jak zvládá útoky bulváru na své slavné rodiče Felixe Slováčka a Dagmar Patrasovou i proč neplánuje žádný dětský pořad po vzoru své mámy. V říjnu Anna Julie Slováčková chystá křest nové desky. 
6 fotografií

Anna Julie Slováčková: Nechtěla jsem být znovu blond, ale kvůli seriálu musím

Společnost
Když pokožka hlavy svědí, na vině může být hned několik faktorů
Nepříjemné svědění hlavy můžete pociťovat obzvláště v létě, kdy se pokožka hlavy každý den potí. Pokud se nemůžete přestat škrábat ve vlasech, pak vás pravděpodobně trápí lupy, mykóza či seborea, anebo může být viníkem stres. Co způsobuje svědění hlavy, jak poznat o jaký problém jde, jak si od svědění ulevit a kdy raději navštívit dermatologa?
4 fotografie

Svědění hlavy se někdy nedá vydržet. Zbavíte se ho jedině správnou léčbou

Zdraví
Více než 233 mužů z Ostravy figuruje v policejní databázi hledaných a pohřešovaných osob. Šest z nich se pohřešuje, 14 můžete poznat podle tetování. Podívejte se na dvacítku fotografií. Pokud některého z nich uvidíte ve svém okolí, případně víte, kde se může nacházet, volejte linku 158. Údaje z oficiální policejní databáze jsou platné k 31. srpnu 2023.  

Poznáte je podle tetování? Policie pátrá po více než 230 mužích z Ostravy

Krimi
Více než 233 mužů z Ostravy figuruje v policejní databázi hledaných a pohřešovaných osob. Šest z nich se pohřešuje, 14 můžete poznat podle tetování. Podívejte se na dvacítku fotografií. Pokud některého z nich uvidíte ve svém okolí, případně víte, kde se může nacházet, volejte linku 158. Údaje z oficiální policejní databáze jsou platné k 31. srpnu 2023.  

FOTO: Poznáte je podle tetování? Z Ostravy v pátrání policie je přes 230 mužů

Ostravsko
Pacientům se srdečními obtížemi trvá dny i týdny, než navštíví lékaře. Správně si nevysvětlí své příznaky. Shutterstock
Problémy se srdcem má spousta lidí. Ať už je to občasná bolest na hrudi, bušení srdce nebo okamžité zadýchání po pár krocích. A jelikož se mnohým nechce k lékaři, hledají na internetu babské rady, jak srdce uklidnit, či jak jej léčit. Kardiologové ale varují, že odkládání návštěvy lékaře při podezření na srdeční onemocnění může mít fatální následky. Jak tedy včas poznat problémy se srdcem a případně i to, že srdce trpí arytmií či dokonce selhává? A jak to řešit? Zeptali jsme se odborníků.

Bušení srdce mají podle babských rad léčit kašel a slzy. Co na to kardiologové?

Zdraví
Prof. MUDr. Jakub Hort, Ph.D. působí jako vedoucí lékař kognitivního centra Neurologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol v Praze.
Alzheimerova choroba postihuje asi dvě procenta populace ve věku 65 let, z lidí starších 80 let jí ovšem trpí až 40 procent. Na druhou stranu nejde jen o nemoc starců, první běžně nerozpoznatelné změny na mozku může přinést už ve 45. až 50. roce života. S neurologem Jakubem Hortem jsme si povídali o tom, jak včas Alzheimerovu nemoc poznat, jak se s ní vyrovnat či jak dlouho se s Alzheimerem žije.

Alzheimerova nemoc bývá dlouho skrytá, říká lékař. Upozorní na ni 10 příznaků

Zdraví
Profesor David Cibula je přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Zhoubná onemocnění u mladých žen dnes gynekologové vidí vzácně. S přibývajícími léty a zvlášť po padesátém roce ale počty nádorů prsu, vaječníků nebo dělohy narůstají. Chodit na pravidelné gynekologické prohlídky se zralým ženám leckdy nechce. Onkogynekolog profesor David Cibula pro ně má pochopení. Povídali jsme si s ním o tom, co pro sebe ženy mohou udělat, aby rakovině předešly. Jak se nejlépe na rakovinu otestovat, co chtít od svých lékařů, a kdy naopak nepodlehnout strachu a nedělat zbytečné testy, které ničemu nepomohou a někdy dokonce mohou ženu ohrozit.

Ženu zbytečně operovali kvůli rakovině. Nádor totiž zřejmě nikde neměla

Zdraví
Nakažení psi srdeční dirofilariózou mohou působit unaveně a apaticky, zhorší se jim dýchání a po fyzické námaze se u nich vyskytuje chronický kašel. Ilustrační snímek
Na Slovensku, ale také v dalších zemích, kam míří v létě Češi, výrazně stoupl počet psů nakažených takzvanou srdeční dirofilariózou. Tu způsobuje červ, který se usídlí v plicích či srdci. Pode odborníků je možné, že se infekce kvůli cestování rozšíří i do Česka. Turisté by neměli váhat s kontrolou u veterináře po prázdninách a ochranou v podobě antiparazitik. 

Z dovolenkových destinací se šíří dál do Evropy zvířecí parazit. Už je u sousedů

Zvířecí deník a chovatelství
Společné cestování psů a jejich majitelů zvyšuje riziko zavlečení nových nemocí
Zvyšující se teploty nedopadají jen na organismy v ohřívajících se oceánech nebo na zemědělské plodiny a hospodaření s vodou. Hrozí také výskyt nemocí, které se zatím v našem podnebném pásu vyskytovaly vzácně, nebo vůbec. A to nejen u lidí, ale také u zvířat. „Dirofilarióza je jen jeden z příkladů,“ poznamenává parazitolog z Akademie věd ČR a vysokoškolský pedagog David Modrý.

Měnící se klima nahrává příchodu nových patogenů, varuje parazitolog

Zvířecí deník a chovatelství
Na dovolené v Turecku vážil Fernao nejméně, asi kolem 90 kilo.
Příběh pětašedesátiletého pana Fernanda, kterému nikdo neřekne jinak než Fernao, má mnoho společného s osudy miliónů diabetiků 2. typu. Ke své cukrovce se totiž s postupujícím věkem projedl a prolenošil. Miluje jídlo a pivo. Ale protože nechce, aby mu obezita zbytečně zkrátila život, dal se už podruhé do boje s nadbytečnými kilogramy. Jak zhubne diabetik? Přečtěte si Fernandův příběh.
12 fotografií

Fernao shodil 15 kilo, ale pak se projedl k cukrovce. Teď hubne, tím se léčí

Zdraví
Josef Mucha na dovolené.
Aneurysma, tedy rozšíření tepny způsobené změnami v její stěně, při kterém hrozí prasknutí aorty a vykrvácení, postihlo letos na jaře jednasedmdesátiletého Josefa Muchu z Tachova. Měl ale velké štěstí, protože se dostal včas na Kardiochirurgické oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, kde podstoupil operace.

Na kardiochirurgii mě operovali do tří do rána, vzpomíná pacient

Plzeňsko
Mladá maminka trpí velmi agresivní formou rakoviny a bojuje o svůj život
Kamila Tomášová byla ještě nedávno úplně normální třicátnicí, jejíž život se konečně začal obracet správným směrem. Po velice těžkém dětství a úmrtí svých blízkých na rakovinu však jednoho dne zjistila, že se zákeřná nemoc nevyhnula ani jí. Když objevila na svém uchu znaménko, které následně začalo krvácet a odpadat, bylo už pozdě. Dnes ji čekají další vyšetření, operace a bojí se, že se nebude moci postarat o svou tříletou dcerku.
10 fotografií

Znaménko jí začalo krvácet. Teď bojuje o život a bojí se, kdo se postará o dceru

Zdraví
Elvírka Trojanová onemocněla v pěti letech akutní lymfoblastickou leukémii. Statečně s ní bojuje a první třídu chce zvládnout za pomocí domácí výuky.
Od loňského října šestiletá Elvírka Trojanová z Českého Krumlova statečně bojuje s akutní lymfoblastickou leukémií. Má za sebou několik protokolů chemoterapie, ale ani těžká nemoc a náročná léčba ji, a také její rodinu, neodradily od touhy začít v září s první třídou. Pro domácí výuku teď shánějí učitelku nebo studentku pedagogiky.
5 fotografií

Pro Elvírku z Krumlova, která se léčí s leukémií, hledají rodiče domácí učitelku

Českokrumlovsko