ŠTÍTEK: nemoc

Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků nebo kořenů
Růže nazýváme královnami květin, a podle toho je potřeba s nimi i zacházet. Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků i kořenů. Jak správně zazimovat růže? Kdy je nejvhodnější čas na zazimování a jak se před zimou postarat o růže popínavé a o růže v květináčích?

Růže je nutné zazimovat právě teď: Potřebují chránit před mrazem, ale i dýchat

Zahrada
V Česku opět řádí covid, chřipka i virózy. Rozpoznat je často není snadné. Ilustrační snímek
Pokašlávání, kýchání, smrkání či chraptění je běžnou součástí podzimních i zimních dnů. V Česku se to hemží nakaženými covidem, rýmou nebo jinými virózami způsobenými kupříkladu RS viry. Objevují se už i případy chřipky. Někteří lidé zase uléhají s bakteriální angínou. Deník přináší přehled o současné situaci a možnostech prevence včetně očkování a toho, jak posilovat imunitu.

V Česku opět řádí covid a další virózy. Jak nemoci rozpoznat a jak jim předejít

Zdraví
Vyšší teplota se v organismu vytvoří, když tělo bojuje proti virům či bakteriím. Horečka je tedy důležitým přirozeným obranným mechanismem organismu.
Se začátkem nového školního roku a aktuálně s příchodem chladnějšího počasí se především menší děti začnou potýkat s onemocněním dýchacích cest. A s tím často přichází zvýšená teplota či horečka. Jak mohou rodiče svým dětem pomoci? Co radí pediatři a kdy má smysl teplotu snižovat?

Kdy srážet u dětí teplotu? Při 37,1 °C to postrádá smysl

Rady, tipy
Modrá barva očí, ale i další světlé odstíny, znamenají nejvyšší riziko rakoviny
Když se někomu zahledíte do očí, poznáte z nich mnohé, včetně jeho aktuálních pocitů, nálady i životního postoje. Barva očí však může poukázat i na váš aktuální zdravotní stav, nebo předpovědět určité nemoci včetně rakoviny kůže. Zamlžené či rozmazané vidění nebo změna barvy duhovky nejsou jedinými příznaky. Pozor by si měli dát především jedinci se světlým zbarvením oční duhovky.
4 fotografie

Oči prozradí o člověku hodně. S jednou barvou se pojí i vyšší zdravotní riziko

Zdraví
Primářka očního oddělení přerovské nemocnice Monika Daňková
Monika Daňková je primářkou očního oddělení přerovské nemocnice. Do tohoto oboru vstupovala kdysi jako do neznámých vod. A volba byla správná - v očním oboru se podle svých slov našla. Přerovské rodačky jsme se zeptali, zda jsou preventivní prohlídky očí důležité, jaké operace se na oddělení provádějí nejčastěji, či zda přibývá dětí s očními vadami.

Očních vad přibývá. Na vině jsou mobily, říká primářka Monika Daňková

Zdraví
Herečka Klára Cibulková (vlevo) vypráví o divadelní hře Vděk zaměřené na neurodegenerativní onemocnění, ale i o osobní zkušenosti s péčí o blízkou osobu s Parkinsonovou nemocí, herečka Anna Kameníková (vpravo)
/VIDEO, FOTO/ Podle lékařů u nás nyní žijí dvě stovky tisíc pacientů s nějakým typem neurodegenerativního onemocnění, jako je třeba Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Nejedná se přitom jen o starší populaci, ale i mladší generaci. Počet nemocných přitom výrazně narůstá. Vliv na to mají i toxické látky v životním prostředí. Nejvýraznějším varovným signálem je vada řeči. Příběh nemocné a pečující představily v divadelní hře Vděk herečky Klára Cibulková a Anna Kameníková, které mají přímou osobní zkušenost s péčí o nemocného blízkého.
20 fotografií

Musíte se smířit s tím, že je osoba nemocná a odchází, říká herečka o Parkinsonu

Praha
Nehty mohou o vašem zdravotním stavu vypovědět hodně. Mohou varovat i před rakovinou.
Nehty mohou v určitých obdobích života měnit svůj tvar, barvu i sílu. Podle jejich vzhledu můžete poznat, co vašemu tělu chybí, nebo s čím zrovna bojuje. Zbystřit byste měli především ve chvíli, když se na nehtech objeví rýhy, skvrny, praskliny či podélné čáry. Někdy totiž mohou nehty poukazovat na plíseň, jindy na agresivní rakovinu. Jak poznat nemoc podle nehtů? A co znamenají bílé skvrny na nehtech?
4 fotografie

Nehty mohou signalizovat vážnou nemoc. Neignorujte jejich nápadné změny

Zdraví
Martínek Zatloukal trpí vzácným onemocněním - syndromem AADC
Sbírka pro malého Martínka Zatloukala, která se uskutečnila na začátku podzimu, vám nejspíš nemohla uniknout. Pro nemocného chlapce s kudrnatými vlásky a roztomilým úsměvem se vybrala obrovská částka v rekordním čase. Během pár dní získal od štědrých lidí na svou léčbu přes 150 milionů korun. Kdy Martínek podstoupí léčbu, kterou kliniku rodina vybrala a jak je na tom chlapeček aktuálně se zdravím?
8 fotografií

Martínek, pro kterého se vybralo 150 milionů: Už víme, kdy a kde podstoupí léčbu

Zdraví
Zamýšlená podoba obnoveného S-centra v Hodoníně. Vizualizace se souhlasem JmK KÚ
Post ředitele Domova na Jarošce v Hodoníně se zdá být jako začarovaný. Za poslední necelé čtyři roky kraj měnil šéfa tohoto zařízení se zvláštním režimem lidem s duševním onemocněním hned čtyřikrát. Navíc i toho současného, Václava Polácha, v září 2021 vedení kraje jen pověřilo ředitelem po předchozím výběrovém řízení, které zrušilo.
7 fotografií

Nový ředitel Domova na Jarošce v Hodoníně? Stávající šéf se zaměří na S-centrum

Hodonínsko
Tmavé kruhy pod očima jsou někdy kosmetickým problémem, jindy projevem zdravotní komplikace.
Tmavé kruhy pod očima jsou často varováním našeho těla, že si dopřáváme příliš málo spánku. Někdy se však tento kosmetický problém stává vážným zdravotním rizikem, nebo spíše jeho vnějším projevem. Pro úspěšnou léčbu je vždy potřeba určit, co tmavé kruhy pod očima způsobuje. Někdy nás totiž může tělo tímto způsobem varovat, že nám hrozí selhání jater či trpíme jinou vážnou chorobou. Co ale na kruhy pod očima zabírá a jak se jich zbavit?
4 fotografie

Co zabírá na kruhy pod očima? Je třeba si jich všímat, může jít o selhání jater

Zdraví
Kardioden - odborná konference Nemocnice Agel Třinec-Podlesí.
Již 24. ročník odborné kardiologické konference Kardioden přilákal do Vendryně na Třinecku na 500 odborníků z řad lékařů i nelékařského zdravotnického personálu. Akce, která je věnována problematice kardiovaskulárních chorob, letos nově přinesla kromě přednášek i široce pojaté workshopy specializovaných ambulancí kardiocentra a telemedicíny.

Kardioden na Třinecku poučil, konference nabídla i workshopy

Frýdecko-Místecko
Armádní vojákyně a letuška Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny kůže
Příběh armádní vojákyně a letušky Lenky Růžkové strhl opět obrovskou vlnu solidarity. Její situace je vážná a bez speciální a drahé léčby u nás prakticky neřešitelná. Možná proto se během 24 hodin našlo téměř 11 500 lidí, kteří svým příspěvkem umožnili mladé ženě, jež onemocněla nejagresivnější formou rakoviny, podstoupit léčbu, která jí může zachránit život.
7 fotografií

Letuška Lenka může i díky vám na léčbu rakoviny do Německa. Neskrývá vděčnost

Zdraví
„Obezita a cukrovka jsou na prvním místě v žebříčku rizikových faktorů pro ledviny,“ říká profesor Viklický
Lidové rady typu: dej si plzničku, ledvinám to určitě prospěje, se šíří ústním podáním napříč českou populací. V národě, kde má nemocné ledviny každý desátý člověk, se jedná o žádanou informaci. Zeptali jsme se proto našeho předního odborníka na tento orgán, nefrologa Ondřeje Viklického, přednosty Transplacentra IKEM, co všechno ledvinám prospívá, jak má vypadat správný pitný režim a proč by obavy o ledviny měly přijít už ve chvíli, kdy naše osobní váha ukazuje příliš vysoké číslo.

Je pivo dobré pro ledviny? Nefrolog Ondřej Viklický vysvětluje, jak o ně pečovat

Zdraví
Bolest, kterou způsobuje dna, je podle odborníků jednou z nejzávažnějších forem bolesti kloubů, která existuje
Když se o někom řekne, že má nemoc králů, zní to vznešeně. Ve skutečnosti jde o velmi nepříjemné onemocnění kloubů, které je známé i pod méně vzletnými názvy jako pakostnice, podagra nebo dna. Pokud se rozvine do těžké formy, stává se utrpením i pouhý dotyk postiženého kloubu. Lékařská věda ví, jak pacientům pomoci, ale nemocní si mohou pomocí vhodné stravy trochu ulevit také sami. Jaké potraviny nám při dně uleví od bolesti?

Nemoc králů je velmi bolestivá. Pět potravin pomůže utrpení nemocných zmírnit

Zdraví
„Období před křtem desky bylo krásné, ale náročné. A co mě čeká teď? Začíná mi vánoční pohoda,“ říká ve Story Anna Julie Slováčková.
Anna Julie Slováčková vydala nové album, na jehož křtu ji na pódiu nečekaně překvapili rodiče. „Nejdřív jsem z toho, že za mnou přišli, nebyla úplně nadšená. Ale pak jsem byla ráda,“ svěřila se v rozhovoru pro časopis Story. Zpěvačka zároveň otevřeně promluvila o vážné nemoci, která ji už podruhé atakuje, a prozradila, u koho našla v nejtěžších chvílích pevné objetí i velkou útěchu.
5 fotografií

Anna Slováčková o rakovině: První fáze léčby by měla končit v lednu. Pak nevím

Společnost
Pacienti, kteří prodělali infarkt nebo zástavu srdce - akademik na pražské ČZU Lukáš Bílek
/VIDEO, FOTO/ Rodinný výlet na kole nebo standardní trénink boxu. Dva různí muži, kteří nedávno prožili zástavu srdce nebo infarkt, se shodují, že to přišlo z ničeho nic. Přitom byli zdraví a chodili na preventivní prohlídky. Podle lékařů se zvyšuje trend onemocnění kardiovaskulárních chorob u mladých lidí čím dál tím víc. Ještě před deseti lety by záchranu v některých případech rovnou vzdali, nyní dokážou pomoci i pacientům, kterým srdce nebilo celou hodinu.
18 fotografií

Infarkt bez zjevné příčiny postihuje mladé lidi. Jel jsem na kole, říká pacient

Praha
Očkování proti covidu v prostějovské nemocnici. Ilustrační foto
Díky nezvykle teplému průběhu podzimu neútočí počátkem listopadu akutní respirační choroby v takové míře, jako v minulých letech, kdy v plné síle řádila pandemie covidu-19. Případů onemocnění sice v Olomouckém kraji přibylo, ale nijak výrazně. Průběh nemoci covid-19 navíc podle praktických lékařů není nijak závažný.

O očkování proti covidu není velký zájem

Zprávy
Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu.
Nemocnice Písek se v úterý 14. listopadu zaměří na prevenci cukrovky. Při příležitosti Světového dne diabetu připravuje informační kampaň k tomuto onemocnění a preventivní vyšetření. Tomu, kdo chce znát svou hladinu cukru v krvi, budou od 8.30 do 10.30 hodin k dispozici pracovníci Oddělení klinické biochemie.
4 fotografie

Písecká nemocnice zve na preventivní vyšetření diabetu

Písecko
Lenka Růžková bojuje s agresivní formou rakoviny maligním melanomem
Jak agresivní dokáže být rakovina, poznala bohužel na vlastní kůži armádní letuška Lenka Růžková. Když si nahmatala na břiše bulku, nečekala, že to bude něco závažného. Bohužel se však jednalo o maligní melanom, projev nejagresivnější formy rakoviny kůže. Nádor připravil Lenku o zdraví, ale nikoliv o víru. Na její léčbu v zahraničí přispěli Češi už přes 5 milionů korun, ale ona chce hlavně to, aby se o této nemoci dozvědělo co nejvíce lidí.
9 fotografií

Letušce Lence dochází čas. Češi jí během 24 hodin poslali na léčbu 5 milionů

Zdraví
Poražený neduh.
Někdo otevřel Pandořinu skříňku a to si žádalo, aby se táborníci na jeden říjnový víkend opět navrátili do Tábora dvojí krve… Ve světě se dějí hrůzostrašné věci. Lidé se chovají jinak, než je jejich zvykem. Ti, kteří by dříve neublížili ani mouše, jsou teď plní zášti a nenávisti; vlídní lidé, kteří se s každým vždy rádi podělili by si teď pro svou lakotu nechali koleno vrtat; dobrosrdeční a milosrdní jedinci, kteří všem okolo pomáhali jsou teď ke všemu a všem lhostejní a dokonce i ti, kteří se starali jen o sebe upadli do úplné apatie. To ale není zdaleka vše. Ve světě se objevují i záhadné nemoci, na které se stěží hledá lék a když už se nalezne, objeví se hned nová, ne méně zákeřná nemoc.
30 fotografií

Na DDM Sluníčko Otrokovice byla otevřena Pandořina skříňka!

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Díky nezvykle teplému průběhu podzimu neútočí počátkem listopadu akutní respirační choroby v takové míře, jako v minulých letech, kdy v plné síle řádila pandemie covidu-19. Případů onemocnění sice na Přerovsku přibylo, ale nijak výrazně. Průběh nemoci covid-19 navíc podle praktických lékařů není nijak závažný.

Proti covidu-19 se lidé očkují méně než proti chřipce. Vakcín je dost

Zdraví
Spánek
Jak spolu souvisí zrak a spánek? Podle nové studie velmi úzce. Nedostatečný spánek, ospalost během dne i chrápání se totiž podle vědců mohou pojit se zvýšenou pravděpodobnostní vzniku glaukomu, hlavní příčiny slepoty. Glaukom podle výzkumu v příštích dvaceti letech postihne na 112 milionů lidí na celém světě.

Vědci varují: Špatný spánek zvyšuje podle studie riziko slepoty

Zdraví
V boji s Alzheimerovou chorobou mají vědci stále co zkoumat
O tom, jak bude fungovat váš mozek, se rozhoduje už ve středním věku. Z americké studie jednoznačně vyplynulo, že zdravý životní styl ve středním věku může vést ke snížení rizika demence v pozdějším věku. Změna životního stylu a dodržování několika jednoduchých pravidel v období od třiceti do šedesáti let může významně ovlivnit, zda Alzheimerova choroba nebo jiná forma demence postihne člověka o desítky let později.

Už nyní se vaše tělo rozhoduje, zda bude trpět demencí. Vědci dali 7 rad

Zdraví
Studie prokázaly, že olej z máty peprné aktivuje kanál proti bolesti v důležitém orgánu.
Vysokou voňavou bylinu si zpravidla spojujeme s osvěžujícími letními nápoji. Aromatická máta peprná však v sobě skrývá neuvěřitelné množství léčivých účinků. Mezi nejvýraznější určitě patří podpora správného fungování trávicí soustavy a pomoc při žaludečních nevolnostech, bolestech břicha a dalších trávicích potížích. Vědecké studie dokonce naznačily, že máta umí zmírnit i příznaky tak nepříjemného a bolestivého onemocnění, jakým je syndrom dráždivého tračníku. Jak máta pomáhá při problémech se zažíváním? A kdy se máty raději vyvarovat?

Která bylina zažene trávicí problémy? Umí také utišit bolest při vážné chorobě

Zdraví
Stále u nás přibývá lidí, kteří trpí depresemi a syndromem vyhoření
Tma, zima a spousta práce i povinností doma trápí nyní čím dál víc lidí. V posledních letech u nás tak přibývá těch, kdo trpí depresemi a syndromem vyhoření. Odborníci ale upozorňují, že není třeba každému hned předepisovat léky na duši. Klíčové je, aby se člověk postaral o svou psychiku nejprve sám změnou životního stylu. Máme pro vás sedm lékaři doporučených tipů. Když je využijete, s velkou pravděpodobností nebudete antidepresiva potřebovat.
8 fotografií

Jak zvládnout podzimní depresi? Psychiatři poradili 7 už ověřených tipů

Zdraví