ŠTÍTEK: nemoc

Bolesti kolen obvykle souvisí s celkovým opotřebením při každodenních činnostech a zhoršují se s věkem
Bolest kolen je běžnou stížností mezi dospělými - tento kloub o sobě zkrátka dává hodně vědět. O její častosti jistě svědčí i lidové rčení: „na stará kolena“. Co znamená, když nás bolí koleno, jak si od bolesti ulevit, a nejlépe bolest úplně zastavit? Jednoduché řešení neexistuje, protože bolest v koleni způsobuje bezpočet příčin. Pojďme se podívat alespoň na ty nejčastější.

Jak se zbavit bolestí kolen. Ortoped řekl, co jde rozchodit, a kdy jít k lékaři

Zdraví
David Škvařil má tumor na mozku a pokud nezabere silná chemoterapie, v ČR pro něj už neexistuje léčba.
David byl vždycky sportovec každým coulem, na své postavě dřel a snažil se žít celý život zdravě. O to větší šok pro všechny byl, když mu byl diagnostikován tumor na mozku, který i přes chemoterapie, ozařování a operace stále roste. David však ke svému osudu přistupuje s obrovskou dávkou síly a odhodlání nemoc porazit. Postup léčby sdílí i s určitou dávkou humoru a ukazuje všem ostatním, že zhroutit se ničemu nepomůže.
16 fotografií

David prožívá osud Filipa ze seriálu Smysl pro tumor. Rakovinu hodlá porazit

Zdraví
Bez podání vitaminu K by miminku hrozilo vnitřní krvácení.
Všechny děti se rodí s nedostatkem vitaminu K, který pomáhá tělu srážet krev. Bez preventivního podání vitaminu K by novorozencům hrozil rozvoj krvácivého onemocnění. To se projevuje nejčastěji jako krvácení z vpichů, do mozku nebo trávicí soustavy. Jediná dávka vitaminu K po narození tak může zachránit život. Novorozencům se podává buď injekčně do svalu, nebo v kapkách.

Vitamin K chrání miminka před krvácením. Do života je nakopne i jediná injekce

Rady, tipy
S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.
Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Zdraví
Klatovští hokejisté darují krev. Přidat se můžete i vy.
Ještě v minulé sezoně se ve městě karafiátů hrála druhá liga, ale zejména kvůli ekonomickým problémům nyní hraje áčko hokejových Klatov pouze společnou ligu Plzeňského a Karlovarského kraje. Přesto se tradiční klub v několika věcech vyrovná profesionálním organizacím. Třeba vysokou kvalitou svých sociálních sítí, komunikací směrem ke svým fanouškům nebo tím, že se klatovští hokejisté (inspirováni charitativní iniciativou některých českých sportovních klubů) rozhodli podpořit dárcovství krve. 
3 fotografie

Pro dobrou věc. Klatovští hokejisté darují krev, přidat se může úplně každý

Hokej
Konvička na proplachování nosu pomáhá vyhnout se rýmě. V jednom případě však může být nebezpečná.
Ucpané dutiny, bolesti čela, zatékání hlenů do krku i nekončící epizody rýmy. Průměrný člověk trpí akutní rýmou zhruba 5x do roka, děti dvakrát častěji. Někdy sama odezní, jindy je potřeba nasadit antibiotika. Lepší však je, naučit se rýmě předcházet. A proč ne zrovna s konvičkou do nosu, kterou zvládnou používat i děti. Když se naučíte, jak často ji používat a jaký roztok na výplach zvolit, je to hračka. Na jednu věc je ale potřeba dát si dobrý pozor.
4 fotografie

Tato pomůcka vás zbaví rýmy i ucpaných dutin, může ale i poškodit mozek

Zdraví
Martínek Zatloukal díky dárcům vybral 150 milionů na svou léčbu v zahraničí, která by mu měla zachránit život.
Rodina dvouletého Martínka, trpícího vzácným genetickým syndromem, se opět obrátila na zdravotní pojišťovnu. Jejich předchozí žádost byla zamítnuta, nyní probíhá nové řízení. Chlapec podstoupí léčbu ve Francii, na niž přispěli dárci. Pokud rodiče s novou žádostí u pojišťovny uspějí, všechny peníze vybrané ve sbírce pošlou na léčbu dětí v podobně složitých situacích.
8 fotografií

Martínkova cesta za léčbou pokračuje. Zdravotní pojišťovna řeší novou žádost

Zdravotnictví
Ledviny samy o sobě nebolí, protože nejsou inervovány.
Ledviny by si měl opatrovat každý, ale moc se nám to nedaří. Podle statistik v Česku trpí jejich chronickým onemocněním každý desátý člověk, což je zhruba milion Čechů. Jak poznat, že ledviny nefungují dobře a jaká bolest nás na to upozorní? Zachrání ledviny speciální odvodňovací přípravky, nošení ledvinových pásů, nebo užívání vitaminů? Otázky zodpověděl náš přední nefrolog Ondřej Viklický.

Ani čaj na odvodnění, ani ledvinový pás. Nefrolog dává tipy, jak ledviny chránit

Zdraví
Ilustrační snímek.
Riziko, které není radno podceňovat. V Libereckém kraji se objevuje černý kašel. Vysoce nakažlivé onemocnění způsobuje záchvaty dusivého kašle, které mohou přetrvávat několik týdnů a končí rudnutím až modráním zejména v obličeji. U neočkovaných dětí, zejména ve věku do jednoho roku, může vést až k hospitalizaci z důvodu zástav dechu.

Výskyt černého kašle v kraji se zčtyřnásobil. Šíří se i svrab a legionella

Liberecko
Druholigoví hokejisté Tábora se připojili k iniciativě svého spoluhráče Miloslava Jáchyma (úplně vlevo).
Tradiční charitativní akce spojená s předvánočním druholigovým utkáním už je minulostí a setkala se znovu s mimořádným ohlasem táborské hokejové rodiny. Avšak pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují, není o jednom termínu, o jednom dni v roce – příběhy spojující těžké osudy s obdivuhodnou obětavostí, péčí a solidaritou píše život snad stejně často jako ty milé a veselé…

Obránce HC Tábor Miloslav Jáchym i se spoluhráči podpořil nemocného Martínka

Hokej
Rozchodnice růžová podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem.
Mezi bylinkami, které by se daly označit za zázračné, nelze opomenout rozchodnici růžovou. Odolná rostlina má ráda severské a vysokohorské prostředí, a to jako by se odráželo i na jejích účincích. Podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem. Jaké zdravotní benefity má rozchodnice růžová? A jak pomáhá rozchodnice růžová s hubnutím?

Chráněná, ale dostupná: Pomůže spalovat tuky a zlepšovat paměť i erekci

Zdraví
Dobré je netelefonovat z mobilu déle než hodinu týdně a dodržovat celkovou prevenci proti vysokému krevnímu tlaku.
Když se rozčílíte tak, že se vám rozbuší srdce, určitě nepochybujete o tom, že váš krevní tlak letí nahoru. Stejně očekávaný je i vzestup krevního tlaku po vypití hrnku silné kávy nebo po zběsilém dobíhání autobusu. Ale napadlo by vás, že vysoký krevní tlak může hrozit třeba při telefonování, nebo špatně nastaveném hubnutí? Lidé, kteří mají hypertenzi, se tak mohou nevědomky ocitnout v nepříjemné situaci. Odborníci vysvětlují, co se to s tělem děje, a jak vzestupu tlaku zabránit.

Tři běžné situace nebezpečně zvýší tlak, aniž byste to tušili. Na co dát pozor?

Zdraví
Kašel může vyvolávat třeba i onemocnění trávicího traktu.
Neustále vás něco dráždí ke kašli, ale nejste nastydlí? Moc se o tom neví, ale příčinou záchvatovitého kašle může být nemoc trávicího traktu. Takže co udělat, abyste konečně přestali kašlat? Vydejte se ke svému praktickému lékaři a vše s ním proberte. Možná pro vás bude nejlepší cestou k vyléčení kašle změna diety.

Kašel může ukazovat na jeden vážný problém s trávením. Málokdo to tuší

Zdraví
Zánět močových cest se projevuje řezavou bolestí při močení i příměsí krve v moči.
Pálivé a řezavé pocity při močení, nemožnost úplného vyprázdnění, nutkání k močení. To jsou jen některé z příznaků zánětu močových cest, infekce močové trubice či močového měchýře. Přecházením těchto příznaků si však můžete způsobit i mnohem vážnější onemocnění, kterým je zánět ledvin. Někdy se antibiotikům nevyhnete, jindy mohou příznaky rozehnat osvědčené domácí postupy.

Domácí léčba zánětu močových cest. Která surovina uleví a co nikdy nedělat

Zdraví
Klatovští hokejisté darují krev. Přidat se můžete i vy.
Ještě v minulé sezoně se ve městě karafiátů hrála druhá liga, ale zejména kvůli ekonomickým problémům nyní hraje áčko hokejových Klatov pouze společnou ligu Plzeňského a Karlovarského kraje. Přesto se tradiční klub v několika věcech vyrovná profesionálním organizacím. Třeba vysokou kvalitou svých sociálních sítí, komunikací směrem ke svým fanouškům nebo tím, že se klatovští hokejisté (inspirováni charitativní iniciativou některých českých sportovních klubů) rozhodli podpořit dárcovství krve. 
3 fotografie

Pro dobrou věc. Hokejisté darují krev, prezident klubu vyzývá i fanoušky

Hokej
Sedmiletý Sebastián z Plzeňska přišel na svět s řadou zdravotních komplikací. Dosud nemluví ani nechodí, sám se ani nepostaví. Ale bojuje.
Jakub z Rokycanska, Adámek z Plzně, Tomáš z Přimdy či Taťánka ze Žinkov. Všechny tyto děti spojuje, že bojují s velmi vážnou nemocí. Léčba je nákladná, drahé jsou rehabilitace i léky. Všechny spojuje i to, že jim vše zvládnout pomáhá nadace Dobrý anděl. Vloni jsme vám představili osudy sedmi malých bojovníků a dvou statečných dospělých žen. Pojďte si s námi nyní těchto devět „andělských příběhů“ z roku 2023 připomenout:

Andělské příběhy: Holčička s velmi vzácnou nemocí i maminka s rakovinou

Plzeňsko
Ilustrační foto.
V roce 2023 jsme se na Nymbursku rozloučily s některými osobnostmi. Zemřela Věra Janišová, která stála téměř půl století v čele Základní umělecké školy v Nymburce. Vážné nemoci podlehla někdejší redaktorka Nymburského deníku a později mluvčí nymburské radnice Pavla Kukalová. Z tohoto světa také odešel Stanislav Nebáznivý, předseda dozorčí rady nemocnice a člověk, který dlouhá léta pracoval pro město. Příbuzní a blízcí také na poslední cestě vyprovodili archeoložku Karlu Motykovou, objevitelku nymburské mohyly.

Mluvčí Pavla Kukalová či ředitelka ZUŠ Věra Janišová. Osobnosti, co nás opustily

Nymbursko
Gypsy Rose Blanchardová opouští vězení, kde strávila osm let za napomáhání k vraždě své matky. Ta ji léta týrala.
Gypsy Rose Blanchardová zažila roky pekla. Její matka ji od dětství nutila brát léky, které nepotřebovala. V důsledku toho skončila na vozíku, zdála se vývojově opožděná a dokonce podstoupila zbytečné operace. Jako 23letá si ale zneužívaná mladá žena řekla dost. Na internetu si našla přítele a přesvědčila ho, aby její matku zabil. Za napomáhání k vraždě dostala deset let vězení. Nyní je znovu na svobodě.

Kauza Blanchardová: Matka ji roky týrala, tak ji nechala zabít. Teď ženu pustili

Svět
Klatovští hokejisté darují krev. Přidat se můžete i vy.
Ještě v minulé sezoně se ve městě karafiátů hrála druhá liga, ale zejména kvůli ekonomickým problémům nyní hraje áčko hokejových Klatov pouze společnou ligu Plzeňského a Karlovarského kraje. Přesto se tradiční klub v několika věcech vyrovná profesionálním organizacím. Třeba vysokou kvalitou svých sociálních sítí, komunikací směrem ke svým fanouškům nebo tím, že se klatovští hokejisté (inspirováni charitativní iniciativou některých českých sportovních klubů) rozhodli podpořit dárcovství krve. 
3 fotografie

Kopáček: Věříme, že v našich stopách půjdou hokejoví fanoušci z regionu

Hokej
Těmto lidem jste i díky Deníku pomohli.
Deník pravidelně přináší příběhy lidí, kteří se ocitli v těžkých životních situacích. A mnohdy i v boji o holý život. Pojďme si připomenout deset silných příběhů roku 2023. Vybrala je pro vás redaktorka Kateřina Němcová, která vám nelehké osudy lidí pravidelně přibližuje. A právě díky vám, kteří jim pak finančně či jinak pomáháte, je jejich život o poznání jednodušší.
12 fotografií

Nejsilnější příběhy Deníku: těmto lidem jste v roce 2023 pomohli

Ženy