ŠTÍTEK: objev

Pravěké osadě Hlinsko na Lipnicku je věnována výstava, kterou instalují v těchto dnech archeologové v prostorách Muzea Komenského v Přerově. Její vernisáž se uskuteční v úterý 15. listopadu v 17 hodin.
Přerov – Pravěkou osadu Hlinsko na Lipnicku a zajímavé objevy archeologů, kteří v této lokalitě v minulosti bádali, přiblíží nová výstava Muzea Komenského v Přerově. Její vernisáž se uskuteční v úterý 15. listopadu v 17 hodin ve slavnostní síni zámku. Nejzajímavějším exponátem je kostra „tajemné ženy," která byla do Přerova převezena z Národního muzea v Praze.
13 fotografií

Výstava poodhalí tajemství pravěké osady Hlinsko

Přerovsko
Rok 2017 je pro Sdružení českých umělců grafiků Hollar rokem přelomovým,kdy spolek oslaví stoleté výročí své existence.
Praha /FOTOGALERIE/ - Sdružení českých umělců grafiků Hollar vyhlásilo rok 2017 rokem grafiky. Na příští rok připadá sté výročí založení spolku, který si dal do štítu jméno proslulého rytce Václava Hollara. Kromě tradičních výstav ve svém sídle na pražském nábřeží spolek připravuje několik velkých expozic, spolupráci s uměleckými školami a větší propagaci umělecké disciplíny, jíž se členové spolku věnují.
4 fotografie

Spolek Hollar chce své stoleté výročí věnovat propagaci grafiky

Volný čas
Peníze. Ilustrační foto.
Praha - S poctivostí to ještě není tak zlé, jak se všeobecně soudí. Svědčí o tom zážitek dozorčího služebny strážníků z pražské Hostivaře. Počátkem víkendu se na ředitelství městské policie pro Prahu 15 objevil mladý muž, který se dostavil jako poctivý nálezce.

KRIMI MIX: Poctivý mladík odevzdal pětatřicet tisíc

Zločiny a soudy
Náchod.
Náchod - V pátek 4. listopadu společným večerem písničkáře, rockera a šamana Vladimíra Václavka a výtvarníka, básníka, performera Petra Nikla začaly v Náchodě už 7. Náchodské Dny poezie festival představující poezii v jejích nejrůznějších podobách a souvislostech.

Náchodem se nese poezie

Volný čas
Zdeněk Stuchlík
/ROZHOVOR/ Když německý fyzik Albert Einstein pracoval v roce 1916 na teorii relativity, zjistil, že by se gravitace mohla projevit i vznikem vln. Nyní, po dlouhých sto letech, byla jejich existence dokázána na detektorech v USA. Na opavské univerzitě funguje mezinárodní tým, který se výzkumem těchto vln zabývá. Jeho vedoucím je právě Zdeněk Stuchlík.

Zdeněk Stuchlík: Gravitační vlny otevírají okno do vesmíru

Opavsko
OBJEVENÁ figurální malba v kostele Povýšení sv. Kříže.
Bělá pod Bezdězem - Farní kostel Povýšení sv. Kříže v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku prochází už několik let restaurováním interiéru. Opraven byl nejen mobiliář, jako oltáře a sochy, ale i výmalba. Jelikož jsou práce finančně náročné, všechno se musí dělat po částech.

Senzační objev: v bělském kostele je zazděný svatostánek

Regiony
Hrobka královny Chentkaus III., kterou objevili čeští egyptologové
Praha - Česká egyptologie se na světové špičce drží více než 35 let, přesto má neustálé problémy s financováním. Nejdéle trvající a největší česká vědecká expedice v zahraničí nezapadá do žádných státních grantových výzev, peníze dostává zejména od ministerstva školství. Letos vedení Českého egyptologického ústavu při Univerzitě Karlově až do května nevědělo, jaký bude jeho letošní rozpočet.

Česká egyptologie má světové renomé, v ČR trpí nedostatkem peněz

Praha
Ilustrační foto
Jáchymov - Ústav archeologické památkové péče severozápadních Čech učinil v týdnu během záchranného archeologického výzkumu provázejícího rekonstrukci náměstí Na Slovanech v Jáchymově jedinečný objev. Byl znovuobjeven sklep zaniklé radnice.

Náměstí vydalo zaniklé sklepy

Karlovarsko
Veřejné slavnostní uvedení sborníku a setkání s jeho autory se bude konat ve Státním okresním archivu v Příbram ve čtvrtek 10. listopadu od 17 hodin.
Příbram – Vražda v Žežicích, nástěnná malba v Sedlčanech. To jsou témata dvou z dvaceti příspěvků, uveřejněných ve XXIII. sborníku Podbrdsko, který právě vyšel.

Vyšel nový sborník Podbrdsko

Příbramsko
Archeologický průzkum. Ilustrační foto.
Brno – Dva zuhelnatělé bochánky chleba ze 14. nebo 15. století patří k raritám, které našli archeologové při výzkumu ve Veselé ulici v centru Brna. Podobný objev odborníci jinde v republice v poslední době nenašli, řekl v pondělí David Merta z brněnské Archaie.

V Brně našli archeologové dva zuhelnatělé bochánky chleba

Brněnsko
Ilustrační foto
Kyjev - V Kyjevě dnes ve věku 80 let zemřel významný ukrajinský astronom Klym Čurjumov, člen kyjevské a newyorské akademie věd, který se proslavil objevem komety nesoucí jeho jméno. Kometa Čurjumov-Gerasimenko se dostala do povědomí veřejnosti díky evropské kosmické sondě Rosetta, která vesmírný objekt zkoumala.

V Kyjevě zemřel astronom Čurjumov, objevitel známé komety

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Více než sto let starý film, jehož autorem je významný průkopník kinematografie Georges Mélies (1861 až 1938) a který byl považován za ztracený, získal Národní filmový archiv (NFA). Ač má ve svých sbírkách významnou kolekci filmů z počátků kinematografie včetně 21 Méliesových děl, jde podle jeho ředitele Michala Breganta o mimořádný objev. Filmy se odborníkům podařilo identifikovat díky značkám, které se v prvních 15 letech na filmová okénka umisťovaly kvůli plagiátorům. Další vodítka poskytly i dochované filmové scénáře. „Je to, jako kdyby se našla nová kresba Leonarda da Vinci," řekl dnes novinářům. Více než polovina Méliesových filmů je dnes nedostupná. Archiv dostal originál filmu slepený s dalšími dvěma dobovými krátkými groteskami darem od českého sběratele.

Filmový archiv získal vzácný film z počátků kinematografie

Volný čas
Svatováclavské slavnosti v Limuzích 2016
Limuzy – Svátek zemského patrona sv. Václava oslavil spolek Život pod Klepcem příjemnou podzimní slavností, která se nesla v duchu obnovených tradic, ochutnávky moučníků v přátelské soutěži, setkávání se se sousedy, ale i poznávání pozapomenuté historie této vesničky.
19 fotografií

Svatováclavské slavnosti v Limuzích

Kolínsko
Zatím oficiálně nepopsaný druh hvězdnatky rostoucí v lesích na východě malajského státu Sarawak na ostrově Borneo.
Olomouc - Olomoučtí přírodovědci si připsali na konto objev dalšího nového druhu rostliny. Je jí Thismia inconspicua, kterou našli během expedice v deštných lesích Bornea v sultanátu Brunej. Vědci tam jezdí již několik let. Jedná se o již třetí druh z rodu, o jehož přítomnosti se před jejich výpravami do těchto míst nevědělo. Olomoučtí ekologové pro něj už vymysleli i český název - hvězdnatka, informovali dnes zástupci Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Olomoučtí vědci objevili nový druh rostliny

Česko
Archeologové objevili zajímavé nálezy ve velkomoravském areálu u Mikulčic.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Unikátní nálezy zpracovávají archeologové z výzkumné základny Archeologického ústavu Akademie věd ČR Brno v Mikulčicích. V letošní sezoně totiž odkryli řadu hrobů, v jednom z nich ležel i bojovník s mečem. Tuto zbraň objevili archeologové v mikulčickém areálu po třiceti letech. Další zajímavostí je také výbava dalšího z hrobů, v němž se nacházela kromě kostry i sekera.
14 fotografií

Z mikulčických Valů hlásí objev meče i sekery

Hodonínsko
Archeologický výzkum na dálnici Lipník - Přerov
Přerovsko – Jeden výzkum končí, druhý začíná. Ten první – na trase úseku dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem – přinesl během uplynulých měsíců řadu cenných dokladů o osídlení v minulosti. A archeologové věří, že neodejdou s prázdnou ani během bádání v úseku mezi Říkovicemi a Přerovem. Začít by mělo už na podzim.

Výzkum na trase D1 může přinést další objevy

Přerovsko
Archeologický objev v Jevíčku
Jevíčko – Po roční odmlce se studenti archeologie, tentokrát z Univerzity Hradec Králové, vrátili na lokalitu germánského pohřebiště z 2. století a germánského sídliště ze 4. století našeho letopočtu.

Archeologický objev v Jevíčku

Svitavsko
Náměstí Vaňorného ve Vysokém Mýtě.
Vysoké Mýto – „Puzzle, u kterého se dopředu neví, kolik tam bude kostiček." Tak označil archeolog Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě David Vích záchranný archeologický výzkum, který proběhl v okolí kostela sv. Vavřince. Město tu totiž plánuje zrekonstruovat náměstí Vaňorného a archeologický výzkum je nezbytnou součástí plánované rekonstrukce.

Sonda objevila ostatky předků

Orlicko
Šermíři opět pobaví svými souboji a scénkami při vystoupeních na hradě Sovinci.
Je tady podzim a hlavní návštěvnická sezona na hradě Sovinci se pomalu chýlí ke konci. Letošní předposlední historicko pohádková akce s názvem Soumrak loupežníků aneb Lapkové a kati při práci na loupežnické stezce se bude konat v sobotu 1. a v neděli 2. října.

Soumrak loupežníků na Sovinci

Bruntálsko
Ilustrační foto.
Praha - Výzkum slin klíšťat, individuální hlasivkové náhrady, objev v křemíkových nanokrystalech i překlady antických textů o souhvězdích získaly dnes Cenu předsedy Grantové agentury ČR. Letošní ocenění nejlepších projektů základního výzkumu, které byly ukončeny loni, jsou genderově vyrovnané - putují za dvěma vědkyněmi a dvěma vědci. Dnes je předal v budově Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy předseda GA ČR Ivan Netuka.

Ceny Grantové agentury dostal výzkum klíšťat, náhrady hlasivek i nanokrystalů

Česko
Matt Murray
Pittsburgh - Hokejisté Pittsburghu se budou muset v úvodu sezony obejít bez zraněného brankáře Matta Murrayho. Dvaadvacetiletý objev minulého ročníku, který dovedl Penguins k triumfu ve Stanley Cupu, si na Světovém poháru zlomil ruku. Murray v Torontu chytal za Výběr Severní Ameriky složený z hráčů do 23 let.

Brankář Penguins Murray nestihne start NHL, na SP si zlomil ruku

Hokej
Ilustrační foto.
Praha – Místo na porodním sále rodila v noci na sobotu ve služebním voze policistů z karlínské služebny žena, kterou hlídka vezla do péče zdravotníků nakvap s použitím majáků. Stihla to skoro včas. Do areálu nemocnice policisté dojeli – než maminku převezou na porodní sál, však už miminko nepočkalo.

Valérie poprvé zakřičela na svět v policejním autě

Zločiny a soudy
Ilustrační fotografie.
Praha - Postoj většiny Čechů k vědě je pozitivní, přináší podle nich důležité inovace zejména v technických oblastech života a je klíčová pro budoucí prosperitu. Největší přínos má věda podle oslovených pro zdraví, životní prostředí a technický pokrok. Přesto se necelá třetina lidí domnívá, že vědecké objevy jsou od běžného života příliš vzdálené. Vyplynulo to z dotazníkového šetření Bayer Barometr 2016, které má ČTK k dispozici. Zpracovala ho společnost Median.

Češi mají k vědě pozitivní přístup, vyplývá z průzkumu

Česko
Pravěký muž Ötzi, jehož mimořádně dobře zachované tělo bylo nalezeno před 25 lety v alpském ledovci na pomezí Rakouska a Itálie, trpěl nesnášenlivostí mléčného cukru, laktózy, a měl problémy s krevním oběhem.
Bolzano – Před 25 lety byla v ledovci v rakouském Ötztalu objevena mimořádně zachovalá mumie muže. Lovec z doby bronzové, známý jako Ötzi, nepřestal zajímat vědce. Ti nyní vyřkli zajímavou teorii o jeho smrti. Doteď se mělo za to, že pravěký lovec byl zastřelen šípem do zad, když prchal v horách před útočníkem.

Jak zahynul Ötzi? Byla to zřejmě vražda

Svět
Prácheňské muzeum připravilo pro zájemce také komentované prohlídky výstavy unikátních předmětů  z mohyl nalezených v Písku – Hradišti. Této nabídky využili studenti 1. A třídy Gymnázia Písek společně s učitelem dějepisu Jakubem Cenkem.
Písek – Zájemci o historii, a nejen oni, by si neměli nechat ujít výstavu v Rytířském sále Prácheňského muzea nazvanou Hradiště u Písku 1858 – Nálezy z knížecích mohyl z časné doby laténské.

Nálezy z mohyl keltských knížat

Písecko
Památník Jednoty bratrské v archeologicky významné lokalitě Na Marku v Přerově
Přerov – Přerov je už odnepaměti spojován s osobností Jana Amose Komenského. Zdejší muzeum se může pyšnit třemi tisíci knihami a tisky, které s dílem učitele národů souvisí a vlastní i první vydání jeho slavného díla Škola hrou. Genius loci, tedy místo, spjaté s jeho působením, se ale podařilo odkrýt teprve přerovským archeologům. Jejich objev základů bratrské školy a kostela v letech 2012 až 2013 teď připomíná nově otevřený památník v lokalitě Na Marku.
25 fotografií

Přerov má nový památník působení J.A. Komenského. Jak se vám líbí?

Přerovsko
Busta Járy Cimrmana.
Praha - Českého génia Járu Cimrmana přirovnávají jeho obdivovatelé k sopce, která svou erupcí zasypala sama sebe. Životní cestu vídeňského rodáka lemují desítky objevů, vynálezů, matematických vzorců, filozofických teorií a vyřešených kriminálních případů. Projektoval Panamský průplav a o pouhých sedm metrů minul Severní pól. Přesto se nakonec světoběžník Cimrman vrátil do Čech a jako zapřisáhlý vlastenec se svými protihabsburskými vtipy podílel na pádu rakousko-uherské monarchie.

Génius Jára Cimrman oslňuje a baví Česko již 50 let

Volný čas
Královna Beatrix Bourbonská.
Praha - První císařský řez v historii, při němž přežila současně matka i dítě, byl pravděpodobně proveden roku 1337 v Praze. Porod se uskutečnil přímo na dvoře českého krále Jana Lucemburského, rodičkou byla jeho druhá manželka Beatrix Bourbonská a dítětem Václav, nevlastní bratr Karla IV. S novými poznatky přišel tým pražských historiků a lékařů, který se objevem zabýval několik let, řekl lékař Antonín Pařízek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Objev českých expertů může přepsat historii porodnictví

Praha
Čtvrtý ročník festivalu Blues nad Bečvou hostil v sobotu zvučná jména. O nezapomenutelnou atmosféru se kromě legendárního Jana Spáleného postaral britský kytarista a zpěvák Laurence Jones, o kterém světová hudební veřejnost ještě asi uslyší.
Přerov – Každý, kdo chvíli pozoroval dokonalou kytarovou hru a zaposlouchal se do procítěného zpěvu Laurence Jonese, si musel říct, že o tomto britském mladíkovi ještě v budoucnu uslyšíme. Třiadvacetiletý hudebník byl hlavní hvězdou festivalu Blues nad Bečvou, který se konal v sobotu v areálu přerovského pivovaru, ale i na dalších scénách.
23 fotografií

VIDEO: Objev britské hudební scény vystoupil v Přerově

Volný čas
Ilustrační foto.
Křelov – Nečekaný objev čekal v sobotu na řemeslníky opravující část areálu Fortu v Křelově na Olomoucku. Při práci narazili na několik granátů. Vše se obešlo bez zranění, přivolaný pyrotechnik výbušniny odvezl. „Krátce po 10 hodině byla při stavebních výkopových pracích nalezena munice.

Na Fortu v Křelově našli granáty z období Rakouska – Uherska.

Nehody
Archeologové nalezli důkazy o životě na předměstí v Lipníku nad Bečvou z druhé poloviny 13. století – části kuchyňské keramiky a kovářskou strusku.
Lipník nad Bečvou – Zlomky kuchyňské keramiky a pozůstatky kovářské dílny z doby panování českého krále Přemysla Otakara II. nalezli přerovští archeologové na parkovišti u prodejny Lidl v Lipníku nad Bečvou. Během bleskurychlého záchranného archeologické výzkumu, který trval tři dny, tak získali první hmotné důkazy o fungování města již ve 13. století.
10 fotografií

Archeologové v Lipníku nad Bečvou nalezli u parkoviště keramiku ze 13. století

Přerovsko