ŠTÍTEK: objev

Chrastecký objev
Chrast – Město Chrast už ví, jak naloží s několikametrovou šachtou a příklopem středověké studny, kterou nedávno objevili stavební dělníci při rekonstrukci chrasteckého Náměstí.

Chrastecká studna obnovena nebude

Chrudimsko
Sixto Rodriguez. Ilustrační foto.
Praha - Vyprodané pražské Forum Karlín v pondělí aplaudovalo koncertu amerického zpěváka a písničkáře Rodrigueze. Legendární hudebník, o jehož popularitu se postaral Oscarem oceněný filmový dokument Pátrání po Sugar Manovi, se svou doprovodnou skupinou vedle několika převzatých písní nabídl zejména skladby ze svého stěžejního alba Cold Fact.

Legendární zpěvák Rodriguez vyprodal karlínské Forum

Volný čas
Prokopská pouť na Březových Horách v Příbrami, při které si zájemci mohli prohlédnout nový minerál Příbramit ve výstavní síni v areálu dolu Vojtěch. Autor nálezu geolog Pavel Škácha je na snímku vlevo.
Příbram /ROZHOVOR, FOTO Z AKCE/ – Prokopská pouť na Březových Horách v Příbrami se zpravidla neobejde bez slavnostního představení nějaké novinky. V neděli se zájemci mohli seznámit s novým minerálem, který proslavil Příbram nejen v Česku. Prokopské pouti patřil celý víkend a návštěvníci měli vstup do všech expozic za symbolickou korunu. Podle ředitele Hornického muzea Josefa Velfla této možnosti využilo okolo 3500 lidí.
8 fotografií

Nálezce Příbramitu: Tuhle skupinu minerálů jsem na haldách hledal roky

Příbramsko
Stálé expozice v Muzeu Blanenska nabídnou atraktivnější prohlídky pro děti.
Blansko – Svoji tajnou schránku mají na blanenském zámku například starohrabě Hugo František Salm, vynálezce Erich Roučka, šlechtična Karolina Meineke nebo badatelé v Moravském krasu Jindřich Wankel a Karel Absolon. Tyto dřevěné truhličky od prvního července čekají na děti při prohlídkách stálých expozic Muzea Blanenska, které na zámku sídlí. V každé z deseti schránek se ukrývá jeden nebo více jednoduchých úkolů nebo hádanek.

Po stopách osobností Blanenska. Děti čeká objevování v muzeu

Blanensko
výstava Cranach ze všech stran Šternberský palác
Praha /FOTOGALERIE/ - K hlavním výstavám letní sezony Národní galerie v Praze bude patřit expozice s názvem Cranach ze všech stran. Ve Šternberském paláci na Hradčanech představí dílo slavného renesančního malíře Lucase Cranacha staršího převážně z vlastních sbírek NG. Díla jsou představena skutečně ze všech stran – nejen obrazně pohledem historiků, restaurátorů, chemiků a přírodovědců, ale i doslova – návštěvníci uvidí i běžně skryté ruby Cranachových maleb.
8 fotografií

Výstava ukazuje díla renesančního mistra, nové objevy i kopie

Volný čas
Současný mamut na naučné stezce Předmostím až do pravěku
Přerov - Je to jeden z projektů, na který už Přerov čeká řadu let. Zviditelnění slavné minulosti Předmostí, jež se díky objevu hromadného hrobu lovců mamutů zapsalo do učebnic dějepisu. Areál Mamutova má nabídnout návštěvníkům poučení, zábavu i relaxaci přímo v místech, kudy kráčela historie. Přerovští zastupitelé budou v pondělí schvalovat záměr na financování jeho první etapy.

Projekt Mamutova míří do přerovského zastupitelstva

Přerovsko
Open Air Musicfest Přeštěnice.
Přeštěnice – Za týden to vypukne. Ve čtvrtek 23. června začne festivalovým večírkem pro nedočkavé další ročník Open air Music Festu Přeštěnice. Ten během pátku a soboty nabídne plno skvělé hudby. A nejen jí.

Do Přeštěnice míří Kryštof i No Name

Písecko
Z archeologického průzkumu v husitské ulici v Tachově
Tachov – Výkopové práce v tachovské Husitské ulici odhalily středověkou zeď, která byla součástí opevnění. Archeologové hovoří o největším objevu za poslední roky. „Povedlo se odkrýt jednu ze stěn pozdně gotického předsunutého opevnění. Je to součást koridoru předbraní, jehož vznik je možné datovat do období po husitských válkách, tedy druhé poloviny patnáctého století," řekl Deníku archeolog Muzea Českého lesa v Tachově Tomáš Mařík.
25 fotografií

Vzácný objev: gotická zeď

Tachovsko
V lokalitě Na Marku vyrůstá památník, který bude připomínat historii jednoty bratrské
Přerov – Na doklady historie jednoty bratrské narazili při výzkumu ve slavné lokalitě Na Marku archeologové, kteří se během záchranného výzkumu zaměřili na dosud neprobádaná místa. Na prostranství v těchto dnech vyrůstá památník, jenž připomene slavnou minulost jednoty bratrské v Přerově a její nejvýznamnější osobnosti J. A. Komenského. Stavba tento měsíc finišuje.

Výzkum v lokalitě Na Marku skončil, archeologové odkryli opěrný pilíř

Přerovsko
Czechtalent. Ilustrační foto
Zlín – Osmnáctiletá Anna Bartová ze Slovenska se stala vítězkou soutěže populární hudby Czechtalent. Finále se dnes konalo ve zlínském kongresovém centru. Letos se konal 21. ročník, k nejvýraznějším objevům dřívějších ročníků patřili Tomáš Klus, Petr Bende či zpěvačka Dasha.

Vítězkou Czechtalentu se stala Anna Bartová ze Slovenska

Volný čas
Petrou projdou ročně stovky tisíc návštěvníků. Ilustrační foto.
Ammán – V jordánské starobylé Petře se podařilo při vyhodnocování satelitních snímků objevit plošinu, používanou zřejmě při obřadech. Je zakrytá pískem, ale snímky s vysokým rozlišením pořízené také bezpilotními letadly prozrazují, že dlážděnou plochu z jedné strany lemovalo sloupořadí a z východní strany na ni vedlo gigantické schodiště. O nálezu informovala organizace American Schools of Oriental Research.

V jordánské Petře našli novou památku zavátou pískem

Svět
Ilustrační foto.
Vídeň – Archeologové v severorakouském Hörschingu nedaleko Lince nalezli na armádním pozemku keltský zlatý poklad v podobě 44 mincí. Dnes to na tiskové konferenci oznámilo Hornorakouské zemské muzeum, uvedla agentura APA. Mince pravděpodobně pocházejí z oblasti dnešních Čech, kdy žil keltský kmen Bójů.

Rakušané našli poklad českých Keltů

Svět
Jakub Holuša
Praha - Běh na 1500 metrů, hlavní závod atletického Memoriálu Josefa Odložila, vyhrál v Praze na Julisce v kvalitním čase 3:32,85 minuty Alsadik Michu z Bahrajnu. Jakub Holuša po nevýrazném začátku sezony zaběhl solidní čas 3:35,15 a skončil druhý. Objev sezony Filip Sasínek, vítěz patnáctistovky na Zlaté tretře, byl čtvrtý v druhém času kariéry 3:37,99.

Odložilův memoriál vyhrál v kvalitním čase Michu před Holušou

Atletika
David Gaydečka.
Praha /ROZHOVOR/ - Poslední červnový víkend rozezní Prahu hudba a hlavní město zažije hned dva významné hudební festivaly. Kromě již tradičních United Islands of Prague, které již po třinácté představí to nejlepší z evropských hudebních objevů, proběhne v areálu holešovického Výstaviště první ročník festivalu METRONOME. Za oběma festivaly stojí stejný organizační tým v čele s Davidem Gaydečkou, který prozradil, na  co se těšit.

„Prahu čeká největší hudební víkend,“ říká David Gaydečka

Volný čas
Ilustrační foto.
Hongkong - V Číně se v posledních letech značně rozmáhají malé, řemeslné pivovary, které vznikají po celé zemi. Chrlí nejen tradiční mok, ale i pivo, které chutná prakticky po čemkoli – od bobulí godži až po zelený čaj. Ale jako spousta věcí v Číně, co je nové ve skutečnosti tak nové být nemusí. A v tomto případě měli pivovarníci své předchůdce už před 5000 lety, napsal list The New York Times.

Čínské pivovary zjišťují, že možná měly předchůdce před 5000 lety

Ekonomika
Ara Hyacintový
Zlín - /FOTO/ Po 4 dnech na svobodě se do zlínské zoo vrátil sameček ary hyacintového! Všemu dopomohla obrovská náhoda a informovanost návštěvníků. Jak zoo informovala na svých facebookových stránkách, papouška objevili manželé Strnadelovi a Alžběta Pitrunová z Kelče, kteří vezli v sobotu ráno své dvě dcery na víkendový pobyt do zoo. Na cestě mezi Lukovem a Lešnou se jedné z dívek udělalo nevolno a při nucené zastávce u krajnice si dospělí všimli přistání zvláštního velkého ptáka.
6 fotografií

Vzácný papoušek ara hyacintový ochycen!

Nehody
Ilustrační foto.
Goldsboro (USA) - Mrazivý objev učinila jistá Američanka poté, co za výhodnou cenu zakoupila od své sousedky mrazák. Uvnitř našla překvapená žena zmražené části lidského těla, které sama identifikovala jako pozůstatky sousedčiny matky. Policie podle listu The Huffington Post případ vyšetřuje a nesdělila žádné podrobnosti.

Američanka koupila mrazák. Levně, ale s mrtvolou

Svět
Adolf Hitler v roce 1938.
Braunau na Innu (Rakousko) - Adolf Hitler nepřišel na svět jako čtvrté ze šesti dětí, ale do rodiny celního úředníka Aloise Hitlera se narodil jako třetí v pořadí. Tvrdí to rakouský historik Florian Kotanko, podle něhož tak Hitler zažil smrt jednoho ze svých mladších bratrů, který trpěl vodnatostí mozku. K objevu badateli dopomohl farní archiv v Braunau na Innu, kde se Hitler v dubnu 1889 narodil.

Historik: Hitler se nenarodil jako čtvrté, ale třetí dítě

Svět
Zleva Ryan Camilleri z Malty a Patrik Schick z ČR.
Před stadionkem v tyrolském Kufsteinu vrčel motor autobusu i trenér Pavel Vrba: „Patriku, čekáme už jen na tebe." Patrik Schick v tom byl nevinně, po premiéře za fotbalovou reprezentaci musel rozdávat podpisy a fotit se s rakouskými fanoušky, kteří v něm našli nový objev. A nejen oni.

Z Ďolíčku až na Euro? Schick je kometou fotbalového jara

Fotbal
První mládě zubra se narodilo v milovické ohradě.
Milovice - Česká republika má další světový unikát. V rezervaci nedaleko Benátek nad Jizerou porodila zubří samice první mládě. Rezervace je první na světě, kde se rozmnožily všechny tři klíčové druhy původních velkých kopytníků Evropy

Zubří samice porodila v rezervaci první mládě

Nymbursko
Zubři v rezervaci mají první mládě
Benátky nad Jizerou /VIDEO/ - První mládě se v neděli narodilo stádu zubrů, kteří obývají rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice. Na pastvině, která se nachází nedaleko města Benátky nad Jizerou, se tak podařilo tento ohrožený druh rozmnožit jen několik měsíců po založení nového chovu.

Zubři v rezervaci mají první mládě, upozornili na ně divocí koně

Česko
Modravou houbu dlouhou 3,5 metru, vysokou dva metry a širokou 1,5 metru našli vědci asi před rokem v chráněné oblasti u Severozápadních havajských ostrovů, která je největší chráněnou rezervací Spojených států.
Honolulu – Američtí vědci našli u Havajských ostrovů největší mořskou houbu, jaká kdy byla podle nich objevena. Houba velikosti automobilové dodávky žije v hloubce dva kilometry pod mořskou hladinou. Podle agentury AP vědci o objevu informovali tento týden v časopisu Marine Biodiversity.

U Havaje našli vědci největší mořskou houbu na světě

Svět
Ilustrační foto.
Washington – Američané v moři nedaleko tichomořské ostrovní republiky Palau objevili trosky svého vojenského letadla, které bylo od roku 1944 pohřešováno. Nalezeným strojem je třímístný torpédový bombardér TBF Avengers, uvedla dnes televize CBS News. Objev byl učiněn v rámci projektu Recover, jehož cílem je nalézt na dnech moří a oceánů pozůstatky Američanů, kteří při plnění vojenských úkolů během druhé světové války zmizeli.

Američané u Palau objevili své letadlo pohřešované od roku 1944

Svět
Jak se dělají noviny.
Havlíčkův Brod - Objevem pro návštěvníky rozsáhlého díla Josefa Lady v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě jsou dva velkoformátové panely, které malíř vytvořil v roce 1928 pro mezinárodní výstavu PRESSA v Kolíně nad Rýnem.

Brodská galerie vystavuje první český komiks

Havlíčkobrodsko
První mládě zubra se dnes narodilo ve stádu v rezervaci v Milovicích na Nymbursku.
Milovice – První mládě zubra se dnes narodilo ve stádu v rezervaci v Milovicích na Nymbursku.V bývalém vojenském prostoru nyní žijí divocí koně a pratuři. Celkem se všem druhům už narodilo 19 mláďat, dnes to sdělil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál. Ohrožený druh zubrů se tak rozmnožil jen několik měsíců po založení nového chovu, dodal.

V milovické rezervaci se dnes narodilo první mládě zubra

Česko
Špotáková se účastní Odložilova memoriálu
Praha - Takřka absolutní tuzemská špička včetně dvojnásobné olympijské vítězky v hodu oštěpem Barbory Špotákové bude startovat na Memoriálu Josefa Odložila, který se v Praze na Julisce uskuteční v pondělí 6. června. Chybět by neměli čtyřstovkař Pavel Maslák, mílaři Jakub Holuša a objev sezony Filip Sasínek, tyčkaři Jan Kudlička a Michal Balner či koulaři.

Špotáková je zdravá, chce házet i na Odložilově memoriálu

Ostatní sporty
Stejně tak jako lidé, i zmije milují sluníčko a jeho hřejivé paprsky.
Slovácko – Spoustě lidí zatrne, jakmile při práci na zahrádce či při procházce lesem zbystří charakteristický plazivý pohyb hada. Podle specialisty na hady a pracovníka Ekologického institutu Veronika Mojmíra Vlašína se však nemají čeho bát. Naopak. Vzácnou příležitost by nyní mohli využít k nafocení svého objevu, čímž by pomohli pomoci při výzkumu předním českým odborníkům.

Pomozte výzkumu a posílejte foto hadů, na které v přírodě narazíte

Slovácko