ŠTÍTEK: objev

Ilustrační foto, zkumavka.
Paříž - Prokletí roztoči! Kdo by nespílal těmto maličkým bestiím odpovědným za alergie, kožní choroby či dokonce vážné nemoci, jako je lymská borelióza? Z asi 50.000 známých druhů nás opravdu obtěžuje jen menšina. Ale jejich špatná pověst je provází nadále. Jeden zástupce této velké rodiny nicméně učinil vědce šťastnými. Mezinárodní tým z Francie, Ruska a Číny nalezl na zkamenělině hmyzu starého 320 milionů let roztoče z řádu pavoukovců. Tímto objevem se posunuje hranice stáří těchto živočichů o zhruba 200 milionů let, napsal francouzský deník Le Monde.

Vědci objevili 320 milionů let starého roztoče

Svět
Házenkáři Gumáren Zubří (s míčem Tomáš Říha).
Zubří – Nejen ztrátu úderné spojky Tomáše Řezníčka, jenž se na dva roky upsal maďarskému Gyongyosi, ale také první posilu hlásí extraligoví házenkáři Zubří. Po skončení sezony ve druholigovém německém Coburgu se vrátí „domů" na Valašsko zkušený pivot a především „obranář" Tomáš Říha, jenž patří také do základu národního týmu.

Lídrem Zubří by se po Řezníčkovi měl stát Říha

Ostatní sporty
Devět metrů pod zemí archeologové objevili 900 metrů čtverečních rozsáhlé naleziště, které zahrnuje dlouhou chodbu a 39 pokojů, které zdobí černobílé mozaiky na podlaze a fresky na zdech.
Řím – Nečekaný objev se podařil dělníkům, kteří rozšiřují římské metro. Narazili totiž na dva tisíce let stará kasárna stráže císaře Hadriána. Devět metrů pod zemí archeologové objevili 900 metrů čtverečních rozsáhlé naleziště, které zahrnuje dlouhou chodbu a 39 pokojů, které zdobí černobílé mozaiky na podlaze a fresky na zdech. Nová stanice Amba Aradam bude dokončena 
v roce 2020 a zástupci ministerstva kultury doufají, že se podaří vykopávky do zastávky začlenit.

Kopali metro a našli císařská kasárna

Svět
U izraelského pobřeží bylo objeveno množství vzácných předmětů: bronzové sochy, navigační zařízení, mince a keramika.  Ty skončily na mořském dně, když se v oblasti před 1600 lety potopila loď. Izraelské úřady nález označily za největší poklad svého druhu, který se v zemi našel za nejméně 30 let.

U pobřeží Izraele byl objeven 1600 let starý poklad

Cestujeme
Nových zásob ropy bylo v loňském roce objeveno nejméně za posledních více než 60 let. Průzkumníci loni objevili 2,8 miliardy barelů ropy a souvisejících kapalin, což byl nejnižší objem od roku 1954.

Loni bylo objeveno málo ropy

Ekonomika
Ornitologický park Josefovské louky.
Jaroměř, Josefov - Každá další sezona jarního zavlažování přitahuje na Josefovské louky více a více opeřenců. Někteří patří doslova mezi klenoty ptačí říše. Pozorovat je budou moci všichni, kteří 7. května brzy ráno zavítají k rybníku ve Starém Plese na „Vítání ptačího zpěvu".

Park ukáže klenoty ptačí říše

Náchodsko
Objevený akvarel Mariánský sloup v Jaroměři od Karla Meisnera.
Východní Čechy, Jaroměř - Syn středoškolského profesora Karla Meisnera (1904 - 1979) se svěřil se svým objevem z výtvarné pozůstalosti svého otce, jaroměřského gymnazijního profesora kreslení a modelování.

Objeven akvarel Mariánský sloup

Volný čas
Najít exoplanety v okolí hvězdy, která nevydává příliš světla, vědcům umožnil zvlášť zkonstruovaný dalekohled umístěný v Chile.
Brusel - Tři "potenciálně obyvatelné" planety objevil mezinárodní tým vědců na oběžné dráze malé hvězdy asi 39 světelných let od Země. Podle astrofyziků je alespoň teoreticky možné, že "se najdou chemické stopy života mimo naši sluneční soustavu". O svém objevu informovali v prestižním britském časopisu Nature.

Vědci objevili tři obyvatelné planety asi 39 světelných let od Země

Svět
Kristaps Porzingis (6) v souboji s Trevorem Arizou.
Riga - Objev této sezony NBA Kristaps Porzingis se rozhodl vynechat basketbalovou kvalifikaci o olympijské hry a nepomůže tak Lotyšsku na turnaji v Srbsku, kde měl být soupeřem České republiky. Léto totiž chce využít k dalšímu zlepšení a posílení těla. Informují o tom lotyšská média.

Hvězdný Porzingis Lotyšům v kvalifikaci o OH nepomůže

Ostatní sporty
Dělníci objevili 19 amfor, které byly plné bronzových a méně četných stříbrných mincí.
Sevilla (Španělsko) - Unikátní objev učinili španělští dělníci, kteří během práce pod zemí poblíž Sevilly našli více než půl tuny vzácných antických mincí. Podle znalců byly mince vyrobeny v období římské říše konce čtvrtého století a podobně velký nález je ve Španělsku zcela ojedinělý. Informují o tom španělská média.

Dělníci vykopali u Sevilly půl tuny mincí z antického Říma

Svět
Ve vodách staroměstského Čerťáku žijí ohrožené hořavky duhové. Ilustrační fotox
Staré Město – Raci říční, pstruzi, bobři, čápy, ale i ostříž lesní, strnad rákosní nebo hořavka duhová. Fauna Starého Města se v posledních letech rozšiřuje nejenom o klasické druhy, které zde tradičně žily, ale také o vzácné exempláře živočichů, jejichž výskyt je i v jiných oblastech raritou. Slovácké léto tak bude v okolí Starého Města většině rekreantů spíše připomínat výlety do přírody, než procházky okolo téměř 7 tisícového města.

Fauna Starého Města rozkvétá, najdete zde i vzácné ryba a motýly

Slovácko
Ilustrační foto.
Brasília - Obrovitý korálový útes objevili vědci pod bahnitou vodou nedaleko ústí řeky Amazonky. Ekosystém s různými druhy korálů, mořských hub a korálových ryb má rozlohu zhruba 9300 kilometrů čtverečních a sahá od Francouzské Guyany po spolkový stát Maranhao na severovýchodě Brazílie. Objev kromě vědců a vlád překvapil také ropné společnosti, které již v oblasti zahájily ropný průzkum, napsal britský list Guardian.

Vědci objevili obrovský korálový útes při ústí Amazonky

Svět
Havířovská soutěž amatérských zpěváků populární hudby Talent 2016 zná vítěze. Ve vyprodaném sále Kulturního domu Petra Bezruče se v pátek na Galakoncertě utkalo ve čtyřech věkových kategoriích 19 dívek a chlapců z předchozích dvou výběrových kol.
Nejvýznamnější havířovská soutěž amatérských zpěváků populární hudby Talent 2016 zná vítěze. Ve vyprodaném sále Kulturního domu Petra Bezruče v Havířově se v pátek na Galakoncertě utkalo ve čtyřech věkových kategoriích 19 nejúspěšnějších dívek a chlapců z předchozích dvou výběrových kol.
31 fotografií

OBRAZEM: Galakoncert pěvecké soutěže Talent 2016

Volný čas
Pro laika by tento pohled patrně neznamenal nic zajímavého. Oko odborníka však začínalo tušit nález, o jakém se archeologům ani nesnilo – neolitickou studnu, jichž se našlo jen pár na celém kontinentu.
Velim - Archeologům Ústavu archeologické památkové péče středních Čech se podařilo učinit velmi vzácný objev. 
Během záchranného archeologického výzkumu na pozemku soukromé firmy na okraji Velimi na Kolínsku odhalili pozůstatky studny, která byla využívána místními obyvateli již před více jak sedmi tisíci lety, což je v mladší době kamenné zvané neolit.

Archeologové objevili u Velimi nález, jakých je jen pár v Evropě

Středočeský kraj
Pro laika by tento pohled patrně neznamenal nic zajímavého. Oko odborníka však začínalo tušit nález, o jakém se archeologům ani nesnilo – neolitickou studnu, jichž se našlo jen pár na celém kontinentu.
Velim – Archeologům Ústavu archeologické památkové péče středních Čech se podařilo učinit velmi vzácný objev. 
Během záchranného archeologického výzkumu na pozemku soukromé firmy na okraji Velimi odhalili pozůstatky studny, která byla využívána místními obyvateli již před více jak sedmi tisíci lety, což je v mladší době kamenné zvané neolit.

Archeologové objevili u Velimi nález, jakých je jen pár v Evropě

Kolínsko
Budějovická skupina Lex Barker vydala svou debutovou desku s názvem Slepě do tmy.
České Budějovice /AUDIO/ - Budějovičtí Lex Barker jsou mnohými vnímáni jako naděje tuzemské scény. Skupina v posledních letech uspěla v hudebních soutěžích a mluví se o objevu. Na konci února vydali Lex Barker svůj dlouhohrající debut Slepě do tmy a je tedy možné ověřit si pravdivost oslavných výroků na účet kapely.
2 fotografie

GLOSA: Lex Barker dopsali první kapitolu. Je nadějná

Volný čas
Ilustrační foto.
Washington - Američtí astronomové nalezli na odlehlém místě vesmíru jeden z největších kosmických objektů. O nálezu informoval ve svém posledním vydání časopis Nature. Gigantická černá díra má objem 17 miliard Sluncí a je jen o málo menší, než zatím největší zjištěná černá díra s objemem 21 miliard Sluncí.

Vědci našli obří černou díru velkou jako 17 miliard Sluncí

Svět
Finalista soutěže Czechtalent 2015 Matěj Tauš ze Žlutavy.
Zlín – Do soutěže populární hudby Czechtalent se letos podle Ludmily Poláškové z pořádající agentury přihlásilo 246 mladých zpěváků a zpěvaček. Soutěž se letos ve Zlíně koná již 21. rokem, k nejvýraznějším objevům dřívějších ročníků patřili Tomáš Klus, Petr Bende či zpěvačka Dasha. Soutěž je určena zpěvákům od 15 do 25 let.

Blíží se Czechtalent. Soutěž, která objevila i Tomáše Kluse

Hudba
Finalista soutěže Czechtalent 2015 Matěj Tauš ze Žlutavy.
Zlín – Do soutěže populární hudby Czechtalent se letos podle Ludmily Poláškové z pořádající agentury přihlásilo 246 mladých zpěváků a zpěvaček. Soutěž se letos ve Zlíně koná již 21. rokem, k nejvýraznějším objevům dřívějších ročníků patřili Tomáš Klus, Petr Bende či zpěvačka Dasha. Soutěž je určena zpěvákům od 15 do 25 let.

Blíží se Czechtalent. Soutěž, která objevila i Tomáše Kluse

Volný čas
Vědci v Rusku našli v permafrostu 12.000 let zamrzlé štěně.
Moskva - Lovce mamutích klů přitahovaly do této odlehlé oblasti ruské tundry nálezy starých kosterních pozůstatků. Ale místo toho objevili čenich vyčnívající z permafrostu, věčně zmrzlé půdy, který tu na ně čekal z poslední doby ledové, píše agentura AFP.

Byli prehistoričtí psi z ruské tundry domestikovaní?

Svět
Vědci zkoumající hrobku faraona Tutanchamona v Luxoru se rozhodli podniknout další skenování památky, než přistoupí k fyzickému otevření dosud neznámých prostor hrobky.
Luxor – Vědci zkoumající hrobku faraona Tutanchamona v Luxoru se rozhodli podniknout další skenování památky, než přistoupí k fyzickému otevření dosud neznámých prostor hrobky, kde by se snad mohl nacházet dosud nenalezený hrob egyptské královny Nefertiti. Oznámil to dnes před novináři egyptský ministr pro památky Chálid Ananí.

Vědci budou znovu skenovat hrobku faraona Tutanchamona

Svět
Den Země na Klepci
Přišimasy – Den Země na Klepci se letos uskuteční už podesáté. „Po deset let se pokouší prohlubovat vztahy mezi obcemi, školami, spolky a organizacemi. Stejně tak hledá nové možnosti ke spolupráci, zapojení mládeže a k prezentaci domácích produktů," říká Veronika Kuchařová z Obecního úřadu Přišimasy.

Na Klepci představí nové objevy z historie

Kolínsko
Ilustrační foto.
Jičín – „V pátek 1. dubna od 18 hodin v Porotním sále jičínského zámku společně otevřeme novou kapitolu dějin Českého ráje, o které v budoucnu ještě hodně uslyšíme. Milovníci historie a zvláště pak zdejších pískovcových skal by si tuto příležitost určitě neměli nechat ujít," zve na páteční přednášku veřejnost za Jičínskou besedu Pavel Kracík.

Překvapivý nález v Českém ráji! Těžil se zde železivec

Jičínsko
Archeologové odkryli na pražském Barrandově část sídliště z doby bronzové.
Praha - V rámci průzkumu před stavbou developerského projektu firmy Ekospol objevili archeologové na Barrandově známky pravěkého osídlení. Mezi objevy patří mimo jiné půdorys řivnáčské chaty včetně vnitřního vybavení zastoupeného opracovaným pískovcovým kamenným blokem z období eneolitu, tedy pozdní doby kamenné.

Archeologové objevili pravěké sídliště na Barrandově

Praha