ŠTÍTEK: operační systém

Ilustrační snímek
Pro Huawei byla ztráta podpory Google služeb velká rána a dlouho se spekulovalo, zda-li se z ní vůbec někdy otřepe. Přestože společnost dlouhodobě udává, že zapsání jejího jména na americkou černou obchodní listinu pro ní bylo spíše katalyzátorem pro vyvinutí vlastního operačního systému, nedá se popřít, že jejich klienti hledají jakoukoliv skulinku, jak zákaz Google služeb obejít. 
12 fotografií

Jak dostat do chytrých zařízení Huawei Google služby? Stačí si stáhnout Gspace

Počítače a mobily
Screenshot z webu k novému operačnímu systému Windows 11 společnosti Microsoft
Americká softwarová společnost Microsoft dnes uvedla na trh nový operační systém Windows 11, a to v podobě možnosti jeho bezplatné instalace na některé počítače se systémem Windows 10. Produktový ředitel Windows Panos Panay uvedl, že nová verze operačního systému má za cíl zjednodušit uživatelům práci a že nepřináší žádný extrémní odklon od toho, na co jsou uživatelé zvyklí.

Začíná nová éra. Microsoft spustil operační systém Windows 11

Věda a technika
Představení operačního systému Harmony
Čínská společnost Huawei Technologies představila vlastní operační systém nazvaný Harmony, je určen pro chytré telefony a další přístroje. Huawei se k jeho vývoji odhodlal, neboť americké obchodní restrikce z letošního května by mohly firmě znemožnit přístup k americkým technologiím, včetně operačního systému Android, který její přístroje nyní používají.
5 fotografií

Huawei představil svůj operační systém, může nahradit Android

Ekonomika
Společnost Google a operační systém Android
Americká společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android, uvedla to v noci na dnešek agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj. O tom, jakých služeb by se to mělo týkat, se ve firmě Google podle Reuters stále diskutuje. Opatření souvisí s krokem amerického ministerstva obchodu, které minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu.
5 fotografií

Potíže pro Huawei. Google chce odstřihnout čínské telefony od aktualizací

Ekonomika
Ilustrační foto.
Kybernetičtí zločinci znovu zaútočili na klienty bank v Česku. A to prostřednictvím infikované aplikace. Nástroj pro překládání textu Word Translator, který byl k dispozici v oficiálním obchodě Google Play, se snaží z mobilního zařízení s operačním systémem Android odcizit jejich přihlašovací údaje pro vzdálený přístup do bankovního účtu. Aplikace před odstraněním z obchodu Google Play měla více než 10 tisíc stažení. V tiskové zprávě to uvedla antivirová firma Eset.
5 fotografií

Pozor na další podvodnou aplikaci z Google Play. Může vám vyluxovat účet

Věda a technika
Aplikace WhatsApp chystá zásadní změny ve svém fungování.
Komunikační služba WhatsApp, kterou vlastní sociální síť Facebook, se rozhodla globálně snížit na pět maximální počet adresátů při přeposílání zpráv. Firma uvádí, že smyslem kroku je bojovat proti „dezinformacím a fámám“, informovala dnes agentura Reuters. V poslední době byl WhatsApp spojován s šířením falešných zpráv při etnických nepokojích na Srí Lance či před prezidentskými volbami v Brazílii.
8 fotografií

WhatsApp omezí přeposílání zpráv. Chce zabránit šíření dezinformací

Věda a technika
Inteligentní město budoucnosti
Během nadcházející světové výstavy Expo, která se v roce 2020 uskuteční v Dubaji ve Spojených arabských emirátech, budou moci návštěvnici okusit něco, s čím se doposud nesetkali. Díky řešení společnosti Siemens se ocitnou ve „městě“, jehož budovy, respektive pavilony budou navzájem propojeny digitálními technologiemi řídícími jejich provoz prostřednictvím cloudové platformy.

Nový rozměr výstavy. Siemens vytvoří na Expo 2020 inteligentní město budoucnosti

Věda a technika
Základní škola. Ilustrační foto.
V průběhu prosince byla vyhodnocena výzva „Infrastruktura základních škol“, kterou vyhlásil Integrovaný regionální operační systém. Schváleno bylo 65 projektů, které tak dostanou z Evropského fondu pro regionální rozvoj dotace v celkové výši 950 milionů korun. Do výzvy Ministerstva pro místní rozvoj bylo zaregistrováno 183 projektů.

Základní školy získají z Evropského fondu 950 milionů na modernizaci učeben

Ekonomika
Aplikace  Záchranka přijde vhod ve chvílích, kdy sami pořádně nevíte, kde jste.
Liberecký kraj - Na výletě se něco pokazí. Po nehodě ležíte v příkopě a sotva pohnete rukou. Nikde nikdo, ale naštěstí dokážete aktivovat displej mobilu a jediným dotykem požádat o pomoc. Máte totiž na ploše aplikaci Záchranka. Ta odešle vaše GPS souřadnice na nejbližší stanici záchranné služby jako SMS zprávu.

Aplikace zachránila 600 lidí. Nic nestojí a může zachránit život

Českolipsko
Kybernetický útok, ilustrační foto
Uživatelé internetu by kvůli svojí bezpečnosti měli stahovat poslední verze operačních systémů. Na sociálních sítích by měli kromě hesla používat ještě nějaký další bezpečnostní prvek. Pro bezpečné hovory nebo textové zprávy by si měli stáhnout aplikaci, která je zašifruje. Řekl to Pavol Lupták, ředitel hackerského kongresu, který se od pátku konal v Praze. Hlavním tématem byla finanční svoboda.
5 fotografií

Lidé by měli stahovat poslední verze operačních systémů, radí hacker

Česko
Ilustrační foto
Asi padesát milionů uživatelů na celém světě si do svého mobilního telefonu spolu s operačním systémem Android stáhlo antivirový program DU Antivirus Security. Ten o nich pak shromažďoval citlivá data bez jejich souhlasu. Jednalo se o identifikační údaje, kontakty nebo uskutečněné hovory, které program odesílal na vzdálený server. Ten je poté komerčně využíval.
5 fotografií

Mobilní antivir shromažďoval data o 50 milionech uživatelů ke komerčním účelům

Ekonomika
Tomáš Tenkrát vysvětluje řidičce na Resselově náměstí nové možnosti placení parkovného.
Chrudim – U nových parkovacích automatů na chrudimském Resselově náměstí teď na řidiče čekají asistenti. Před složitě vyhlížejícími displeji jim radí nejen to, jak postupovat při dosud výhradní platbě mincemi, ale jsou tu hlavně proto, aby řidičům vysvětlili obsluhu bezhotovostního rozhraní. Nové automaty totiž umožňují i platbu prostřednictvím SMS nebo platební karty. 
3 fotografie

Brigádníci vysvětlují, jak platit za parkování

Chrudimsko
Ilustrační foto
Jihlava – Pobočka České pošty na jihlavském Masarykově náměstí bude ve středu dopoledne pro veřejnost uzavřena. Příčinou jsou dle vedení pošty technické důvody.

Pošta na náměstí bude zavřená

Jihlavsko
Aplikace Zaparkuju.cz.
Praha – Růžovofialová ikona s velkým péčkem se vbrzku zřejmě stane doplňkem displeje mobilních telefonů řady řidičů jezdících po Praze. Skrývá se pod ní aplikace spuštěná magistrátem Zaparkuju.cz. Ta má usnadnit úhrady za krátkodobé odstavení auta v zónách placeného stání.

Zaparkuju.cz má usnadnit parkování. Tedy – hlavně placení

Praha