ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Vydejte se s cestovatelem Jakubem Šolcem na dlouhou pouť přes Pyreneje.
Přesto, že dnes se otevírají některé kulturní i sportovní instituce (v jiném článku), budete-li chtít zůstat doma (nebo zavření v autě ve strahovském autokině), podívejte se na pár našich tipů.

Tipy na čtvrtek 4. prosince

Volný čas
Stínohra, Milan Ondrík a Hynek Čermák
Stínohra. Tak se jmenuje snímek, který začal minulý týden natáčet režisér Peter Bebjak. Jeho hrdinou je Jan Kavka, čtyřicetiletý záchranář z malého města, jehož zastihujeme ve chvíli, kdy opustil manželku Evu. Krátce nato se Eva stane tragickou obětí zločinu. Z Jana je vdovec, který žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází díky kamarádovi Michalovi v místním boxerském klubu. 
3 fotografie

Peter Bebjak natáčí krimi Stínohra. Premiéra má být v říjnu 2021

Film a televize
Sean Connery.
První představitel Jamese Bonda Sean Connery zemřel ve spánku poté, co u něj došlo k srdečnímu selhání a zástavě dechu. Slavný herec se v posledních dnech života potýkal se zápalem plic a s neduhy vysokého věku. Vyplývá to z úmrtního listu, který zveřejnil americký bulvární server TMZ. Connery zemřel 31. října ve svém domě na Bahamách, bylo mu 90 let.
5 fotografií

Bahamské úřady zveřejnily, na co zemřel hvězdný Sean Connery

Společnost
Obraz Františka Kupky Divertimento II.
Obraz Františka Kupky s názvem Divertimento II se na dnešní aukci v Praze prodal za 75,2 milionu korun, včetně aukční přirážky za něj kupec zaplatí 90,24 milionu korun. Obraz se tak stal novým českým aukčním rekordem. Vyvolávací cena obrazu, který patří podle aukční síně k jednomu z nejvýznamnějších děl jeho abstraktního období 30. let, byla 30 milionů korun.

Kupkův obraz se prodal za rekordních 90 milionů korun, Pištěkův za jednadvacet

Volný čas
Zámek Líčkov.
/FOTO/ Koronavirus nám předčasně zavřel hrady, zámky a další památky, takže letošní cestování bylo krátké, omezené a chaotické. A tak nám nezbývá nic jiného než vzpomínat na výlety a místa již navštívená a plánovat výlety nové a doufat, že na jaře se brány památek zase otevřou pro naše poznávání a my budeme moct obohatit naše duše novými krásami, kterých naše země nabízí opravdu hodně.
5 fotografií

Vzpomínka na výlet: Pohádkový zámek koupil malíř Oskar Brázda, přáteli zvaný Oki

Čtenář reportér
Zámek Líčkov.
/FOTO/ Koronavirus nám předčasně zavřel hrady, zámky a další památky, takže letošní cestování bylo krátké, omezené a chaotické. A tak nám nezbývá nic jiného než vzpomínat na výlety a místa již navštívená a plánovat výlety nové a doufat, že na jaře se brány památek zase otevřou pro naše poznávání a my budeme moct obohatit naše duše novými krásami, kterých naše země nabízí opravdu hodně.
5 fotografií

Vzpomínka na výlet: Pohádkový zámek koupil malíř Oskar Brázda, zvaný Oki

Čtenář reportér
Šarlatán
Film Šarlatán slaví další mezinárodní úspěch. Jako první český snímek v historii získal nominaci na Evropskou filmovou cenu za režii. Je pod ní podepsaná polská filmařka Agnieszka Holland, které Šarlatán vynesl její první nominaci na „evropského Oscara“. V kategorii Nejlepší film je jedním z adeptů Nabarvené ptáče od Václava Marhoula.
2 fotografie

Šarlatán a Nabarvené ptáče mohou vyhrát evropského Oscara

Film a televize
Borat se vrací a chce ovlivnit americké volby.
Před 14 lety způsobil kazašský reportér Borat celosvětový poprask. Jeho celovečerní film o Spojených státech amerických odkryl rasistickou a jinak odpornou tvář americké duše. A byla to navíc neskutečná legrace. Snímek získal nominaci na Oscara a vydělal spoustu peněz. A z kazašského reportéra se vyklubal britský komik Sacha Baron Cohen. Ten se ke své nejslavnější roli nyní vrací.
7 fotografií

Borat se vrací a chce ovlivnit americké volby. Podaří se mu to?

Film a televize
Snímek Corpus Christi
I přesto, že jsou kina zavřená, nemusíte si nechat ujít filmové trháky.

Kino doma

Volný čas
Film režisérky Agnieszky Holland Šarlatán
Do oscarového klání vyšle Česká filmová a televizní akademie drama Šarlatán. Oznámila to dnes ráno médiím. Svůj poslední snímek, inspirovaný skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, natočila režisérka Agnieszka Holland podle scénáře Marka Epsteina. Do hlavní role obsadila Ivana Trojana a jeho syna Josefa Trojana, v dalších se objevili Juraj Loj, Jaroslava Pokorná nebo Jiří Černý. 
18 fotografií

Česko bude v boji o nominaci na Oscara reprezentovat Šarlatán

Film a televize
Ilustrační snímek. Popelnice
Soutěž pro všechny obce v České republice upozorňuje na zodpovědné nakládání s odpady a motivuje k lepšímu třídění a ke snižování směsného komunálního odpadu.

Oskara za odpad má i Rychnovsko

Rychnovsko
Ilustrační foto
Okříšky – Soutěž Odpadový Oskar vyhodnocuje množství směsných odpadů, které vyprodukují občané jednotlivých obcí. Pomyslného bronzového Oscara v kategorii obcí od 1001 do 5 000 obyvatel se podařilo získat Okříškám. V městysu vyprodukují 135,5 kilogramů na občana za rok. Za šest let soutěže získalo ocenění 20 obcí.

Okříšky získaly Odpadového Oscara. Příkladně třídí

Třebíčsko
Domácí hospic Nablízku v Lysé nad Labem.
Již tradičně se v druhém říjnovém týdnu pořádá celorepubliková informační kampaň nazvaná „DOMA. Týden pro mobilní hospice.“ Má za cíl rozšiřovat povědomí o možnosti doprovázení nevyléčitelně nemocných lidí v závěru života v domácím prostředí. V této souvislosti bych ráda upozornila na to, že i lidem žijícím na Nymbursku a v širokém okolí je k dispozici Domácí hospic Nablízku z Lysé nad Labem.
3 fotografie

Týden pro mobilní hospice prožijí s divadlem i dnem otevřených dveří

Čtenář reportér
Bára Hrzánová a Radek Holub v představení Divadla Kalich
Slavný film Federica Felliniho Silnice (1954), oceněný mimo jiné Oscarem za nejlepší cizojazyčný snímek, posloužil jako námět původní divadelní hry, která má 1. října premiéru v pražském Divadle Kalich. Sděluje prosté a moudré poselství: Každý kámen na světě má smysl. Stejně tak každý člověk, i ten nejubožejší.

Divadlo Kalich uvede Silnici podle Federica Felliniho

Divadlo