ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Polská režisérka Agnieszka Hollandová (pátá zprava) s delegací na slavnostní premiéře filmu Šarlatán 17. srpna 2020 v Praze. V popředí s pugétem a mikrofonem v ruce je herec Ivan Trojan.
Český snímek Šarlatán je zase o kousek blíž finální bitvě o Oscara. Americká filmová akademie zveřejnila dnes nad ránem svůj „shortlist“ desítek a patnáctek filmů, jež vybrala do dalšího kola oscarového klání, které bude znát vítěze v dubnu. V kategorii zahraničních filmů figuruje v užší patnáctce i drama z pera Marka Epsteina, jehož protagonista Ivan Trojan získal o víkendu Cenu české filmových kritiky za nejlepší výkon ve filmu. Strategie české filmové akademie vsadit na příběh Jana Mikoláška a především na jméno Agnieszky Holland tak zatím u amerických akademiků zabírá.
18 fotografií

Šarlatán má šanci na Oscara. Dostal se do užšího výběru

Film a televize
Kanadský herec Christopher Plummer
Ve věku 91 let dnes zemřel ve Spojených státech kanadský herec Christopher Plummer. S odvoláním na jeho manažera o tom informovala agentura AP. V roce 2012 získal Plummer Oscara za film Začátky. Stal se tehdy nejstarším hercem, který kdy ocenění americké filmové akademie dostal. Známý je Plummer také rolí kapitána von Trappa v muzikálu Za zvuků hudby z roku 1965.

Zemřel kanadský herec a držitel Oscara Christopher Plummer. Bylo mu 91 let

Film a televize
Miloslav Svatoš, ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.
/ROZHOVOR/ Ředitel středočeských hasičů plukovník Miloslav Svatoš se dočkal veliké pocty. U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu jej totiž prezident České republiky Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála. Povýšení nevnímá pouze osobně za svoji práci, ale jako ocenění celého Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Středočeský ředitel Miloslav Svatoš: Práce hasiče mě baví a naplňuje. Má smysl!

Z okolí
Agatha Christie, poutání na magazín Víkend
Z hlediska věčnosti to není ani tak moc dávno. První dáma britské detektivky zemřela před 45 lety, zkraje roku 1976. Zažila rozpad skupiny Beatles a dočkala se mnoha filmových zpracování svých knih, které začala psát už za první světové války. Ze všech bijáků natočených podle jejích napínavých příběhů však měla ráda jen dva: Svědka obžaloby s Marlene Dietrichovou a Vraždu v Orient expresu – hvězdně obsazený snímek, jenž byl nedlouho před Agathinou smrtí nominován na šest Oscarů.
9 fotografií

Královna záhad s kapkou jedu. Vražedně dobrá Agatha Christie

Společnost
Ocenění Jan Vlasák (vpravo) a manželé Vandasovi.
Podzimní nouzový stav neumožnil tradiční předání městských ocenění Nymburský lev na slavnostním večeru v Hálkově divadle, který se měl podle původních plánů konat už v říjnu. Sošky a pamětní listy tak ocenění dostali individuálně. Jejich držiteli se za rok 2020 stali výhradně umělci a sportovci. Ocenění byla udělena v kategoriích Nymburský lev 2. a 3. třídy. Nymburského lva 1. třídy loni nikdo neobdržel.
7 fotografií

Nymburské Lvy získali za rok 2020 výhradně umělci a sportovci

Nymbursko
SH_T HAPPENS
SH_T HAPPENS. To je krátký český animovaný snímek, který se čerstvě kvalifikoval do klání o cenu Americké filmové a televizní akademie. V prestižní oscarové soutěži tak doprovodí hraného Šarlatána, který se bude ucházet o trofeje v oblasti celovečerního filmu. Film splnil všechny podmínky, které americká akademie stanovuje pro kvalifikování filmu do kategorie nejlepší krátkometrážní animovaný film.
4 fotografie

Podmínky splněny. Český krátký film zabojuje o Oscara

Film a televize