ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Billie Eilish s bratrem a jejich vítězná píseň z Barbie.
Americká zpěvačka Billie Eilish přijede se svou třetí deskou Hit Me Hard and Soft do Česka. V pražské O2 areně, kterou vyprodala už v roce 2019, zazpívá letošní držitelka hudební ceny Grammy 1. června 2025. Za produkční agenturu LiveNation to v úterý ČTK oznámil Ondřej Pojzl. Vstupenky půjdou do prodeje 3. května v 10:00, ty nejlevnější si zájemci pořídí za 1250 korun. Třetí album, které zpěvačka opět vytvořila se svým bratrem Finneasem, má vyjít letos 17. května.

Billie Eilish opět v Česku, přiveze nové album. Lístky na koncert už v květnu

Hudba
Penélope Cruzová na Met Gala 2023
Madridská rodačka Penélope Cruzová měla našlápnuto ke kariéře baletky, pak si ale zahrála ve videoklipu popové skupiny Mecano a její cesta se stočila od tance jiným směrem. Poté, co moderovala televizní pořad pro teenagery a zahrála si třeba slepou prostitutku v erotickém seriálu, začali ji obsazovat slavní španělští režiséři a nakonec si jí všiml i Hollywood. Ani se nechce věřit, že věčně mladá herecká múza Pedra Almodóvara slaví 28. dubna už 50. narozeniny. Co víte o jejím životě, rolích a vztazích s hereckými kolegy?

KVÍZ: Měla slabost pro kolegy. Jak moc znáte padesátnici Penélope Cruzovou?

Film a televize
Trojice oceněných fotografů soutěže Jazz World Photo 2024. Uprostřed vítěz Luciano Rossetti, vlevo druhý Siphiwe Mhlambi z Jihoafrické republiky, vpravo třetí Jacek Piotrowski z Polska.
/FOTO/ Ital Luciano Rossetti zvítězil v 11. ročníku fotografické soutěže Jazz World Photo. Cenu si převzal v sobotu v Trutnově během festivalového finále Jazzince v Uffu. Trofej za 2. místo získal Siphiwe Mhlambi z Jihoafrické republiky, 3. místo obsadil Jacek Piotrowski z Polska. Třicet nejlepších snímků z jazzového prostředí z celého světa je k vidění ve výstavním prostoru Městského úřadu Trutnov, kde se v pátek 19. dubna konala vernisáž. Výstava potrvá do 4. června.
76 fotografií

Jazz World Photo vyhrál Ital Rossetti, světové snímky jsou k vidění v Trutnově

Volný čas
Miriam Chytilová
Stejně jako si Brada Pitta spojujeme s hlasem Michala Dlouhého a Meryl Streep s hlasem Zlaty Adamovské, jen málokdo už si umí představit, že by Jennifer Aniston daboval někdo jiný než Miriam Chytilová. Ačkoli se nikdy nesetkaly, Miriam považuje Jennifer za výjimečnou komediální herečku a moc by jí přála, aby získala Oscara, kterého zatím ve své sbírce cen nemá.
6 fotografií

Miriam Chytilová o Jennifer Aniston: Dala bych jí Oscara skoro za všechny role

Společnost
Anna Geislerová na slavnostní premiéře filmu Smršť
Halný vítr. Když spustí, lidé se chovají divně. Například se vraždí. Zvláštní fenomén hraje ústřední roli i v knize Smršť slovenského bestselleristy Jozefa Kariky, která teď, stejně jako předchozí Trhlina, dostala filmovou podobu. Snímek Petera Bebjaka Smršť vstupuje ve čtvrtek do kin. Ženu v ústředním páru, který řeší na pozadí těchto záhadných jevů svůj nefunkční vztah, hraje Anna Geislerová. Nejen o této roli mluví v rozhovoru pro Deník.
5 fotografií

Když se bojím, vypínám zvuk, říká herečka Anna Geislerová

Film a televize
Tom Hanks a Rita Wilsonová
Oblíbený herec, držitel dvou Oscarů Tom Hanks a jeho žena Rita Wilsonová jsou spolu už osmatřicet let a stále jako hrdličky. Rande, která spolu měli na červených kobercích, už nepočítají, natož ta mimo ně. Tom rozhodně netušil, že roztleskávačka z televizního seriálu, která se mu v šestnácti moc nelíbila, se jednou stane jeho životní láskou. Ale stalo se…
5 fotografií

Tom Hanks si vzal roztleskávačku, kterou znal z televize. Pořád jim to klape

Společnost
Oppenheimer (2023)
Příběh otce atomové bomby přináší oscarový snímek Oppenheimer na SkyShowtime. Emma Stoneová v roli viktoriánské ženy, která touží po svobodě a dobrodružství, bude brzy k vidění na Disney+. Temnou stránku americké smetánky odhaluje seriál Palm Royale na Apple TV+. Těšit se můžete i na animovaný hit Tlapková patrola ve velkofilmu nebo návrat do devadesátek s X-Men '97. Deník pro vás má i další tipy na skvělou podívanou ze streamů.

Streamy ve znamení Oscarů. V nabídce jsou filmy Oppenheimer i Chudáčci

Film a televize
96. ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer.
V Hollywoodu v noci z neděle na pondělí vyvrcholila rozdáním Oscarů sezona galavečerů spojených s odevzdáváním filmových cen. Červenému koberci letos jednoznačně vládla černá a metalické róby - v odstínech stříbrné a šeděmodré. Herečka Margot Robbie se definitivně rozloučila s érou outfitů ve stylu panenky Barbie. Vyberte v anketě Deníku nejkrásnější šaty večera. 

Móda z Oscarů 2024: Konec éry Barbie, nejvíce okouzlily černé a metalické róby

Móda
Vítězná herecká čtveřice: Robert Downey ml., Da'Vine Joy Randolphová, Emma Stoneová a Cillian Murphy.
Nejlepší je Oppenheimer. Má i nejlepší režii, střih, hudbu a mužský herecký výkon, mimo jiné. Američtí akademici, kteří mu dali v noci na pondělí sedm Oscarů, měli jasno. Na rozdíl od akademiků českých, kteří ze stavovské povinnosti vyhlásili o den dříve nejlepším filmem Bratry (jež vyslali rovněž na Oscary), další hlavní ceny ale dali jiným. Typický kličkovací manévr, který už trochu nudí.
5 fotografií

Teď tleskáte, ale hlasy jste jim nedali, co? Oscarový večer měl říz

Film a televize
Šestadevadesátý ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer
Šestadevadesátý ročník předávání filmových cen Oscar opanoval favorizovaný snímek Oppenheimer. Ten získal sošku pro nejlepší film, uspěli rovněž herci Cillian Murphy a Robert Downey Jr. a oceněn byl i režisér díla Christopher Nolan. Mezi herečkami se z vítězství radovala Emma Stoneová, které úspěch přinesla role v bizarní komedii Chudáčci. Nejlepším zahraničním filmem se stala Zóna zájmu. 
9 fotografií

Oscary ovládl favorizovaný Oppenheimer. Uspěli i Chudáčci a Zóna zájmu

Film a televize
Oppenheimer vstupuje do oscarového klání s třinácti nominacemi (na snímku Matt Damon a Cillian Murphy)
Je to tu. V noci na pondělí předá americká filmová akademie opět své Oscary, tentokrát už v rámci 96. ročníku vyhlašování ocenění. Během historie prošly slavnostní večer i samotná soutěž nejrůznějšími změnami, úspěchy i trapasy. Odmítaly se ceny, vedly vtipné i nudné řeči, pěly se písně a ódy, dokonce padaly facky. Jak dobře se v historii Oscarů i v oceněných filmech vyznáte? Zkuste své znalosti v našem kvízu.

KVÍZ: Sláva, slzy i facky. Jak dobře znáte historii Oscarů?

Film a televize
Tom Hanks uprostřed vysoké politické hry v Mostu špionů
Není nad to mít z čeho vybírat. Víkendová televizní obrazovka mnoho premiér ani skrytých archivních perliček nenabízí, takže to už léta vypadá tak, že kamkoli píchnete poslepu, vypadne na vás repríza. Je na vás, dáte-li si francouzského Belmonda či americké rychlé a zběsilé bouráky podruhé, potřetí nebo počtvrté. Naštěstí jsou mezi nimi i skvosty, které se dají vidět znovu a není to ztracený čas. Třeba špionážní drama Stevena Spielberga Most špionů, jehož řemeslná kvalita se vskutku neomrzí a jehož mrazivým kulisám železné opony dává současnost nový kontext. Na doplnění pro ty, kteří špionážním filmům v mlze neholdují, je tu i další žánrový výběr. 

Oscary mu vyfoukl sok, pořád je ale dobrý. Víkendové televizi vládne Most špionů

Film a televize
Ocenění za nejlepšího herce v hlavní roli získal Cillian Murphy za Oppenheimera.
Historický snímek Oppenheimer o fyzikovi považovaném za otce jaderné bomby ovládl letošní ceny britské filmové akademie (BAFTA), když získal ocenění pro nejlepší film a jeho tvůrci zvítězili také v šesti dalších kategoriích. Režisér Christopher Nolan si odnáší cenu za nejlepší režii a Cillian Murphy, který ztvárnil hlavní postavu Roberta Oppenheimera, je nejlepším hercem v hlavní roli.

Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a před Oscary dál sbírá ocenění

Film a televize
Duna: Část druhá (Timothée Chalamet)
Únor na plátnech kin bude temný. Ale najdou se i odlehčené vztahové příběhy. Diváci se vrátí do pouštních dun planety Arrakis a nahlédnou do napínavého zákulisí dvou reálných kauz. Z Francie k nám míří drama o fanatickém levičáku Goldmanovi, domácí filmaři připomenou vraždící manžele Stodolovy. Britská Zóna zájmu navržená čerstvě na Oscara přibije příběhem z Osvětimi k sedačkám. A české rodinné filmy? Zatímco v Suchu se proti sobě postaví dva muži, Matka v trapu je důkazem, že ženy umějí držet při sobě.

Na co jít v únoru do kina? Přichází Duna, idylka v Osvětimi a Darkland

Film a televize
Barbie má devět nominací na Zlaté glóby
Je to už půl roku, co do kin vtrhl jev do té doby nevídaný. Dva odlišné filmy, jež se nervaly o diváky, nýbrž šikovně vytěžily sebe navzájem. Říkají si Barbenheimer. Teď se tvůrci i herecké hvězdy obou filmů utkají v zásadní soutěži, jež předchází Oscarům (a také je do značné míry ovlivňuje) – na Zlatých globech. Udílejí se už v noci z neděle na pondělí.

Máme výhodu, jsme Barbenheimer, říkají hvězdy Barbie a Oppenheimera ke Glóbům

Film a televize
Julia Roberts a Richard Gere nechybí ve vánočním programu ani letos. Pretty Woman uvidíte v televizi dnes odpoledne
Ani třicet let po premiéře romantického hitu Pretty Woman neztratila Julia Roberts nic ze svého kouzla. Víte, jak se herečka na legendární roli připravovala a jaký za ni dostala honorář? Navzdory obrazu romantické hrdinky má Julia Roberts v repertoáru širokou paletu postav. Filmy sahají od právních dramat po špionážní thrillery. Julia tak dokazuje svůj rozsáhlý talent. Konec konců, na svém kontě má víc než padesát rolí. 
7 fotografií

Pretty Woman: Ve filmu jsou chyby. A Julia Robertsová dostala směšný honorář

Společnost
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal
Ve věku 82 let zemřel americký herec Ryan O'Neal známý zejména svou rolí v romantickém filmu Love Story (1970), za níž si vysloužil nominaci na Oscara. S odvoláním na hercova syna Patricka o tom informoval zpravodajský server BBC i další média. Příčinu úmrtí rodina nesdělila. Hercovi byla nicméně v roce 2001 diagnostikována chronická leukémie a v roce 2012 rakovina prostaty. O'Neal dále hrál mimo jiné ve filmech Co dál, doktore?, Papírový měsíc nebo Příliš vzdálený most.

Zemřel Ryan O'Neal. Na herce z Love Story vzpomíná i Barbra Streisandová

Film a televize
Známou budovu na nároží brněnských ulic Nádražní a Bašty nabízí město k pronájmu.
/VIDEO/ Ikonická funkcionalistická budova na nároží brněnských ulic Nádražní a Bašty je k pronájmu. Donedávna v domě podle návrhu brněnského architekta Oskara Pořísky sídlila cestovní kancelář Čedok, nyní si v něm zástupci města představují ideálně restauraci či jiný gastropodnik. Nabídky na pronájem přijímá město prostřednictvím své firmy do konce ledna.
12 fotografií

Ikonická budova Čedoku u nádraží v Brně je k mání. Roční nájem jsou dva miliony

Brněnsko
Johnny Depp na letošním filmovém festivalu v Cannes. Slavnostně zde uvedl film Jeanne du Barry. Zahrál si v něm francouzského krále Ludvíka XV.
Johnnyho Deppa, jehož kariéra zahrnuje řadu filmů a rolí, formovalo složité dětství s agresivní matkou i vztahy s jeho přítelkyněmi a manželkami. Naštěstí ne všechno, co vzešlo z jeho druhého a skandálního rozvodu s herečkou Amber Heard, bylo špatné. Soudní tahanice mu nachystaly šestileté období filmové abstinence. Díky nim si však Johnny Depp uvědomil, že Hollywood ke štěstí nepotřebuje.
5 fotografií

Johnny Depp a jeho stíny: Násilnická matka, dvě manželky a hněv z Hollywoodu

Společnost
Ve škole se Leonardu DiCapriovi, kromě divadla a biologie, příliš nedařilo. Kdyby nevyšlo herectví, stal by se nejspíš mořským biologem.
Říká, že úspěch je kombinace štěstí, vytrvalosti a tvrdé práce, v jeho případě to platí beze zbytku. Kdyby Leonardo DiCaprio bydlel jen o pár desítek kilometrů dál, kdyby se hned na začátku nechal odradit sérií neúspěšných konkurzů, pak se možná Kate Winslet zamilovala na Titaniku do někoho úplně jiného… Díky hezké tvářičce a obřímu úspěchu se stal oscarový herec idolem žen i dívek. Přízně si užívá nadmíru. Vázat se nehodlá a jeho přítelkyně jsou mu věkově vzdálené čím dál víc. 
7 fotografií

Leonardo DiCaprio: Hledá si stále mladší přítelkyně. Nejnovější je opět modelka

Společnost