ŠTÍTEK: Ceny Oscar

James Caann
Ve věku 82 let zemřel americký herec James Caan známý například z filmů Kmotr nebo Misery nechce zemřít. Informovala o tom agentura Reuters. „S velkým smutkem informujeme o tom, že Jimmy odešel večer 6. července. Rodina si váží projevů lásky a srdečných projevů soustrasti a prosí, abyste v této těžké době respektovali její soukromí,“ stojí v tweetu na Caanově účtu.

Zemřel americký herec James Caan. Proslavil ho mafiánský snímek Kmotr

Film a televize
Americký herec Benicio del Toro po svém příjezdu do Karlových Varů, vpravo je prezident festivalu Jiří Bartoška.
Na filmový festival do Karlových Varů přijela ve středu další z ohlášených hvězd letošního ročníku, americký herec a producent, držitel Oscara a dalších cen Benicio del Toro. Po příjezdu k hotelu Pupp ho přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška, který mu v sobotu předá cenu. Festival k poctě známého herce uvede filmy Obvyklí podezřelí a Traffic - nadvláda gangů. Pětapadesátiletý del Toro je známý také třeba z filmu 21 gramů.

Americký herec Benicio del Toro dorazil do Varů. V sobotu si převezme cenu

Film a televize
Olga Menzelová s manželem Jiřím Menzelem
S odchodem svého muže se čtyřiačtyřicetiletá Olga Menzelová stále vyrovnává, ale energie, díky které šíří jméno slavného režiséra, má na rozdávání. V lednu založila nadaci, která je se jménem jejího zesnulého manžela spojená, a na konci dubna spoluorganizovala Festival Jiřího Menzela. Se vzpomínkami na oscarového režiséra se sympatická producentka svěřila časopisu Story.         
8 fotografií

Jirka mi byl nejblíže v dobrém i ve zlém, říká o svém manželovi Olga Menzelová

Společnost
Divadýlko na dlani představí 30. hru Prodavači snů aneb Ať žije Hollywood
/FOTOGALERIE/ Divadýlko na dlani pozve ve čtvrtek 26. května v 19:30 hodin diváky na svou nejnovější inscenaci Prodavači snů aneb Ať žije Hollywood. A jak název napovídá, v jubilejní 30. hře uváděné mladoboleslavským amatérským souborem, se podíváme mezi filmaře. Ano, i do hollywoodských studií plných hvězd a pozlátka, ale především mezi pěšáky filmového umění, kteří na přelomu 19. a 20. století takřka z ničeho začínají budovat základy toho, čemu se jednou bude říkat kinematografie.
6 fotografií

Jubilejní hra Divadýlka na dlani zavede na počátky kinematografie

Čtenář reportér
Kino v ústeckém Hraničáři dnes promítá Nitre-Dame v plamenech.
Francouzské drama točil režisér i scénárista Jean Jasques Annaud, film má 110 minut, Hraničář ho dá v neděli 22. května od 17.30 hodin. Film je v původním znění s českými titulky. Diváky čeká strhující příběh hrdinství lidí, kteří riskovali životy při nebezpečné záchraně symbolu Paříže. Pusťte si trailer uvnitř článku.

Do Hraničáře na Notre-Dame, když katedrálu zachvátily plameny

Čtenář reportér
Hudební skladatel Vangelis
Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis, informovala řecká média. Proslavil se především hudbou k řadě známých filmů, například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.

Zemřel Vangelis. Řeckého skladatele proslavila hudba k řadě známých filmů

Hudba
Top Gun: Maverick
Stěží bude mít letos někdo v Cannes efektnější entrée než Tom Cruise. Před gala premiérou jeho filmu Top Gun: Maverick zaburácely ve středu večer nad festivalovým palácem stíhačky a dvakrát se proletěly nad městem. Osm stíhacích letounů předvedlo v ukázkové formaci, co umí - včetně stylové kouřové stopy na nebi v barvách francouzské vlajky. Letecký snímek Top Gun: Maverick nemohl mít lepší prezentaci.  
46 fotografií

Letecká show pro Toma Cruise. Slavný herec představil v Cannes Top Gun 2

Film a televize
Z této situace penalta ještě nepřišla. Ty se ke slovu dostaly až v závěru, Slavia s Plzní remizovala 1:1.
Nejočekávanější zápas skupiny o titul ve FORTUNA:LIZE příliš fotbalové parády nenabídnul. Plzeň přijela do Edenu s vědomím, že i bod jí stačí, Slavii naopak velela povinnost zvítězit. Devadesát minut sledoval vyprodaný Eden hlavně veliký boj a snahu neudělat chybu, divočina se začala dít až v nastavení. Slavii nejprve poslal z penalty do vedení Kúdela, aby pak ze stejné situace srovnal Beauguel. Plzeň tři kola před koncem stále vede před Slavií o dva body. Rozhodnuto ale ještě není, oba týmy se utkají ještě, mimo jiné, se Spartou.
38 fotografií

Penaltový finiš. Šlágr skončil remízou a k titulu má blíže Plzeň

FORTUNA:LIGA
Anifilm připomene slavné postavičky z Looney Tunes
Grotesky, vtípky, satira, černé a jiné humory. Tématem letošního Anifilmu, který se koná od 10. do 15. května v Liberci, je Animace & humor. Odpovídá tomu i pikantní programová směs - hořkosladký příběh Mary a Max, švihlý estonský humor, Bambi i Godzilla, ostrá satira „ostravského rebela“ Ilji Nováka či Happy End Jana Sasky, originálně odvyprávěný vtip z roku 2015, jenž se ve své kategorii probojoval mezi 10 adeptů na Oscara.

Letošní Anifilm sází na léčbu smíchem. Připomene i osobnost Vlasty Buriana

Film a televize
Z projekce českého filmu Betlémské světlo v kině Sokol v Nymburce.
Režisér Jan Svěrák přijel do nymburského kina Sokol uvést svůj nejnovější film Betlémské světlo. V neděli večer tam spolu s ním dorazil i další tvůrce zmíněného filmu, scénograf a filmový architekt Jan Vlasák žijící v Nymburce. Oba jsou držiteli pěti Českých lvů, a jak poznamenal ředitel Nymburského kulturního centra Ladislav Langr, Jan Svěrák je s výjimkou hudebnice Markéty Irglové jediným žijícím českým držitelem Oscara.
26 fotografií

OBRAZEM: Jan Svěrák vtipkoval v nymburském kině. Uvedl film Betlémské světlo

Volný čas
Slávisté nezvládli domácí odvetu s Feyenoordem a po prohře 1:3 na evropské scéně končí.
Tenhle dvojzápas byl pořádně divoký. A vítězně z něj vyšel nizozemský Feyenoord. Po domácí prohře 1:3 v odvetě pouť Evropskou konferenční ligou pro Slavii končí. Rovných deset gólů padlo ve dvou vzájemných zápasech. Šest v Rotterdamu při remíze 3:3 a ve čtvrtek večer v Edenu čtyři, z toho tři po obrovských hrubkách…
32 fotografií

Konec pohárové cesty. Slavii srazily školácké chyby

Fotbal
Jedním z animovaných snímků, promítaných v Hraničáři, bude film Robin není myš.
Jaro přináší tání, první rozkvetlé záhony i slunečná odpoledne. Taktéž iShorts se probouzí ze zimního spánku a již tradičně zahájí letošní sezonu blokem krátkometrážních animovaných i hraných filmů nominovaných na prestižní Oscary. Pět animovaných i pět hraných snímků z celého světa, to je výběr snímků, které Americká filmová akademie považuje za ty nej, které uplynulý rok přinesl… a u toho nelze chybět. Více informací je již na webu www.iShorts.cz

Na filmy nominované na Oscara , animované i hrané, zve Veřejný sál Hraničář

Čtenář reportér
Jada Pinkett-Smithová
Udělování Oscarů je každoročně zároveň přehlídkou nejkrásnějších večerních rób od předních módních značek. Ani letošní ročník nebyl výjimkou. Přítomné dámy vsadily na dlouhé vlečky, volány a flitry. Chválu módních kritiků si vysloužily netradiční barevností či zajímavými střihy. Většině hereček se vyplatila sázka na odvahu - třeba v podobě kratičké košile či šortek. Někde už ovšem extravagance hraničila s nevkusem.

Móda z Oscarů: Dámy vsadily na velké róby, vyplatila se odvaha

Móda
René.
Známý delikvent z dokumentu Heleny Třeštíkové se po dlouhých letech ocitl na svobodě a chce začít žít poctivý život. Díky dokumentu z roku 2008, který se promítal po celé republice, se René stal známou postavou. Letos přichází dokumentaristka s hlavním protagonistou s novým snímkem - René - Vězeň svobody, který uvedou v rámci festivalu Jeden svět i v Liberci.
6 fotografií

Do Liberce dorazí kriminálník René. Bude diskutovat o novém dokumentu

Liberecko
Při předávání filmových cen Oscar americký herec Will Smith (vpravo), který získal cenu pro nejlepšího herce, vstal ze svého místa v sále a na pódiu udeřil do tváře moderátora a komika Chrise Rocka (vlevo). Reagoval tak na vtip o oholené hlavě své manželk
Při předávání filmových cen Oscar americký herec Will Smith, který získal cenu pro nejlepšího herce, vstal ze svého místa v sále a na pódiu udeřil do tváře moderátora a komika Chrise Rocka. Reagoval tak na vtip o oholené hlavě své manželky Jady Pinkettové-Smithové, která je nemocná. Za své jednání se později opakovaně omluvil. Pořadatel Oscarů na twitteru napsal, že "neschvaluje jakoukoliv formu násilí".
11 fotografií

Oceněný Will Smith na pódiu zfackoval moderátora Oscarů. Kvůli vtipu o manželce

Film a televize
Favoritem slavnostního večera je snímek Síla psa
Už během noci z neděle na pondělí se dozvíme, kdo si odnese letošní Oscary. 94. ročník nabídne tradičně slavné tváře v publiku i na scéně, už několik let ale bojuje s poklesem divácké sledovanosti. Tříhodinový večer je pro mnohé příliš dlouhý a proslovy stereotypní a nudné. Podle průzkumů vedou v děkovné řeči tři slova - rodina, štáb a Bůh.
7 fotografií

Oscaři se blíží. Ceremoniál trápí pokles sledovanosti, spásou má být cena diváků

Film a televize
V botanické zahradě si můžete prohlédnout tajemství džungle zblízka.
Jak si zpestřit dnešní den? Pokud ještě nejste rozhodnutí, podívejte se níže na pár našich tipů na zajímavé akce, které se ve středu 16. února konají na území metropole.

Tipy na středu 16. února

Volný čas
Kryštof Mucha s Davidem Ondříčkem mají Českého lva za Zátopka
České lvy letos ovládl film Zátopek. V sobotu v Rudolfinu bylo ale na tvářích tvůrců znát až do konce velké napětí. Do souboje o České lvy vstupovalo sportovní drama s třinácti nominacemi – stejně jako jeho soupeř, Okupace režiséra Michala Nohejla. Nakonec ale sošky za nejlepší film třímali ve finále s neskrývaným dojetím a radostí producent Kryštof Mucha. 
16 fotografií

Ceny nikdy neodhadnete. To věděl i Forman, říká držitel Českého lva Mucha

Film a televize
Jamie Dornan a Caitriona Balfeová jako Buddyho rodiče
1969. To byl rok, který změnil život Kennetha Branagha. Britský herec a režisér teď o něm natočil film. Jmenuje se Belfast, stejně jako město, kde vyrůstal a které v něm zanechalo silný iniciační otisk. Netřeba se bát politického snímku, Branagh se do svého dětství vrací pohledem devítiletého kluka – tolik mu totiž bylo, když musel severoirskou metropoli s rodiči opustit.

Obecná škola po irsku. Branaghův snímek vypráví o dětství v Belfastu

Film a televize
Kino v Hraničáři promítne snímek Belfast.
Poprvé, ale jistě ne naposledy promítne Veřejný sál Hraničář dnes od 17.30 hodin v premiéře loňskou britskou filmovou lahůdku v režii scénáristy Kennetha Branagha, černobílý snímek o dálce 97 minut v původním znění s titulky. Vstupné je 110 či 150 korun. Slavný anglický herec sir Kenneth Branagh točil o svém dětství, vznikl příběh humorný, laskavý, zároveň i drsný a snad i trochu krutý. Místem jeho dětských her byl severoirský Belfast, který nepatří a roky nepatřil k nejvyhledávanějším adresám.

Na Oscara má zaděláno citlivý film Belfast od režiséra Kennetha Branagha

Čtenář reportér