ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Pavel Čadík.
Už třicet let letos uplyne od prvního promítání proslulého Kinematografu bratrů Čadíků. Projekt, který byl ze začátku známý jako P + P mobil kino, spočíval v pojízdné maringotce, kterou vybavili projekčním zařízením. Na zavěšení promítacího plátna si vyrobili vlastní konstrukci, aby pak putovali převážně po obcích na Moravě. „Takové výročí si zaslouží vzdát hold. Oslovil jsem některé osobnosti, tak uvidíme, jestli se na něčem domluvíme,“ říká jeden z bratrů Pavel Čadík, který bydlí v Nesovicích na Vyškovsku.
13 fotografií

Kinematografu lidé pomáhali za štamprle, vzpomíná nesovický Pavel Čadík

Vyškovsko
Jan Šrail na loňské Jizerské 50.
Laufař Jan Šrail z Nové Hůrky u Prášil má za sebou druhý závod letošního ročníku Visma Ski Classics, prestižního seriálu dálkových běhů na lyžích. Po prologu ve švédském Orsa Grönklittu, kde jednatřicetiletý borec oblékající barvy Vltava Fund Ski Teamu obsadil skvělé 23. místo, skončil Šrail v sobotním Pustertaler Ski Marathonu v Itálii pětatřicátý.
7 fotografií

Italskou novinku ovládli seveřané. Šrail maraton doběhl pětatřicátý

Ostatní sporty
Spider-Man: Bez domova
Rok 2021 je za námi. Pro kina byl stejně jako ten předchozí opět zkouškou nervů i příslibů. Některé očekávané hity byly znovu odloženy (Mission Impossible 7, Top Gun: Maverick), jiných se diváci dočkali (Není čas zemřít, Duna, Matrix). Do domácích kin přišlo přes 5 miliónů lidí, což je 11 procentní pokles oproti roku 2020. Které tituly byly nejvýraznější a co udělalo divákům radost?
6 fotografií

Aida, Síla psa či Mad: Podívejte se na filmové počiny uplynulého roku

Film a televize
Halina Pawlowská vydala novou knížku.
Letmo si vybavuji, kdy nás naposledy dobře bavila v divadelním sále ústeckého Domu kultury první dáma TV talk show, úspěšná scénáristka s nadhledem, spisovatelka Halina Pawlowská. V čase, kdy nám řadu vzpomínek nekompromisně vygumoval zákeřný covid, kdy si už málo kdo vybaví poslední ústecké plesy a kdy většina pořadatelů plánuje báječné akce „až na příští rok“, nás v „halinovské pohotovosti“ asi nejlépe udržuje její tvorba.

Halina Pawlowská ví: Ene Bene, je prima začínat si s láskou

Čtenář reportér
Václav Neužil jako Zátopek
Američtí akademici oznámili užší seznam adeptů na oscarové nominace. Ve výběru pro zahraniční film jsou díla z patnácti zemí, český Zátopek mezi nimi není. O prestižní sošku budou bojovat mimo jiné finský Kupé č. 6, dánský Utéct, německý Miluj svého robota, islandská Ada nebo novinka italského filmaře Paola Sorrentina Boží ruka. V seznamu jsou i projekty z Rakouska, Belgie, Íránu, Japonska či Kosova. Do finále jich postoupí osm.
48 fotografií

Film Zátopek nebude bojovat o Oscara. Nedostal se do užšího výběru

Film a televize
Jedno z apartmá pro 32. sezonu švédského hotelu z ledu, ICEHOTELu, navrhlo designérské duo - designér Oscar Kylberg a jeho společník, švédský princ Carl Philip Bernadotte. Do ledových zní vložili květiny.
Patří k nejzajímavějším hotelům světa, a je rozhodně jedním z nejchladnějších. Ve Švédsku zahájil svou už 32. sezonu hotel z ledu. Poprvé byl ICEHOTEL otevřen v roce 1989, a od té doby jej každý rok v zimních měsících majitelé znovu staví. A na každou sezonu si připraví nějakou novinku. Letos jde o královské apartmá, které svůj název získalo díky tomu, že jej navrhl člen švédské královské rodiny.
14 fotografií

Ikonický hotel z ledu opět otevřel brány. Apartmá navrhoval švédský princ

Stavba
Moje slunce Mad
Český animovaný film dál boduje ve světě. Poetický snímek režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad se dostal do nominací na Zlatý glóbus. O prestižní cenu asociace novinářů v Hollywoodu se utká v kategorii animovaný film se třemi disneyovkami Encanto, Luca a Raya a drak a s filmem Flee (který je čerstvým držitelem evropského Oscara). V pondělí to oznámili producenti filmu, Kateřina Černá a Petr Oukropec. 

Velká šance pro Česko. Animovaný film Moje slunce Mad může vyhrát Zlatý glóbus

Film a televize
Romantická komedie se Stašovou a Frejem Na Zlatém jezeře dojme i pobaví.
Starší manželé si užívají léto v romantickém prostředí na břehu Zlatého jezera v Nové Anglii. Jak vypadá jejich „romantika“? Věčně brblající, nepraktický, někdy naschvál ale i doopravdy zapomínající je profesor na penzi Norman Thayer (Ladislav Frej), ovšem jeho chápající žena Ethel (Simona Stašová) o muže i domácnost pečuje s až dojemným půvabem a noblesou. Leč příjezd jejich dcery Chelseay s partnerem i jeho tvrdohlavým synkem Billym nečekaně pomůže Normanovi vystoupit z jeho obvyklé letargie.
5 fotografií

Romantická komedie se Stašovou a Frejem dojme i pobaví

Čtenář reportér
Album „Zátopek (O.S.T)“ je nedílná a logická součást filmu.
Poctivá práce týmu režiséra Davida Ondříčka na novém snímku „Zátopek“ už nese ovoce. S velkou radostí jsem si z médií vyslechl, že bude tento snímek bojovat o cenu Americké filmové akademie. A vlastně až po shlédnutí filmu v Hraničáři mi došlo, jak unikátní je jeho muzika, zachycená na albu „Zátopek (O.S.T)“ (Minority Records 2021) jako nedílná a logickou součást snímku. Nic lepšího se asi ani nemohlo stát.

Hudba Beaty Hlavenkové i nominace na Oscara. To je český film Zátopek

Čtenář reportér
Oslavy 17. listopadu na Václavském náměstí a Národní třídě.
Na pódiu Koncertu pro budoucnost, který se konal na Václavském náměstí, se objevil trojrozměrný hologram Václava Havla, který přednesl projev před diváky. Bývalý československý a první český prezident, od jehož úmrtí letos uplyne deset let, v této podobě hovořil mimo jiné o situaci současného světa, který je "propojen i ohrožen více než kdy jindy".
17 fotografií

PODÍVEJTE SE: Na Václavském náměstí promluvil hologram Václava Havla

Praha
Foodblogerka Anna Grosmanová a její prezentace.
/FOTOGALERIE/ Populární akce Pecha Kucha Night se konala v nymburském kině už po desáté. Na pódiu se vždy představí několik kreativních lidí, kteří vynikají ve svém oboru. Jejich prezentace má společnou podobu. Zatímco autoři mají v ruce mikrofon a hovoří, za nimi na plátně v přesném časovém sledu ubíhá 20 snímků, které sami dodali a komentují je.
100 fotografií

Jubilejní Pecha Kucha představila oscarovou režisérku i nymburskou básnířku

Volný čas
Kino v ústeckém Hraničáři v úterý promítna animovaný snímek Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové.
Film Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové uvede dnes od 17.30 hodin Veřejný sál Hraničář. Snímek se prosadil na největším festivalu v Latinské Americe a bude se ucházet o nominaci Americké filmové akademie. Je to česky nadabovaný působivý příběh mladé Češky, která se vdala za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu.

Hraničář zve na animované drama, které v USA čeká souboj o Oscara

Čtenář reportér
Třebíčský rodák Jaromír Šofr před svými obrazy.
Ještě mu nebylo ani třicet let, když v roce 1967 v Praze společně s Jiřím Menzelem vystoupil z letadla a v rukou třímal Oscara za film Ostře sledované vlaky. Jiří Menzel tehdy ohromil celý svět svým režisérským uměním, za kamerou však už tenkrát stál jeho kamarád ze studií Jaromír Šofr. Třebíčský rodák, který s Menzelem natočil jeho nejznámější filmy, jako jsou Postřižiny, Rozmarné léto, Na samotě u lesa a mnohé další.
43 fotografií

Kameraman Menzela: třebíčský rodák Jaromír Šofr vystavuje v Malovaném domě

Volný čas