ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Herec Anthony Hopkins oslavil 85. narozeniny
Pro jeho introvertní povahu mu děti ze sousedství říkali Šílený Hopkins. Jako herec proslul nejen dokonale procítěnými charaktery, ale i výbuchy vzteku na place a svou nepřizpůsobivostí vůči požadavkům režisérů. Sir Anthony Hopkins je také nejstarším hercem, který vyhrál Oscara za nejlepší mužský výkon v hlavní roli. 31. prosince oslavil už 85. narozeniny.
5 fotografií

KVÍZ: Šílený Hopkins se narodil na silvestra. Jak dobře znáte jeho život a role?

Film a televize
Saoirse Ronanová je mladou, talentovanou a velmi úspěšnou herečkou.
V pouhých osmadvaceti má na kontě téměř třicítku filmů, čtyři nominace na Oscara a spolupráci s filmovými velikány jako Joe Wright, Wes Anderson nebo Peter Jackson. Především si ale zahrála po boku Kate Winsletové, ze které v den svých pětadvacátých narozenin servala šaty a dodnes na to s radostí vzpomíná. Pro rodačku z Bronxu s irskými kořeny je tohle všechno ale jen odrazový můstek. Saoirse Ronanová (28) chce být režisérkou. Podívejte se na proměny v čase úspěšné herečky. 
8 fotografií

Saoirse Ronanová: Sex s Kate Winsletovou byl ten nejlepší narozeninový dárek

Společnost
Novinářská projekce filmu Petra Václava Il Boemo a setkání s jeho tvůrci a herci, 13. října 2022, Kino Pilotů, Praha. Zleva představitel titulní role Vojtěch Dyk a producent Jan Macola
Na užší seznam uchazečů o nominaci na Oscara se v některých kategoriích dostaly velkorozpočtové filmy Top Gun: Maverick, pokračování filmu Avatar nebo Batman. Český výpravný historický film režiséra a scenáristy Petra Václava Il Boemo o skladateli z 18. století Josefu Myslivečkovi v kategorii zahraničních filmů neuspěl. Nominace Americká filmová akademie zveřejnila na svých stránkách.
9 fotografií

V užších nominacích na Oscara jsou Top Gun i Avatar. Český Il Boemo neuspěl

Film a televize
Meghan Markle
Už dnes 15. prosince se diváci dočkají premiéry dalších tří dílů z šestidílné dokumentární série streamovací platformy Netflix o vévodovi a vévodkyni ze Sussexu, kteří se rozhodli odkrýt nejen zákulisí svého vztahu, ale i některé věci týkající se fungování královské rodiny a také médií vůči nim samotným. Z dostupného traileru je patrné, že Harry s Meghan se budou tentokrát mnohem víc strefovat do Buckinghamského paláce a odhalí řadu překvapivých informací, které tak zoufale chyběly v prvních třech dílech.
10 fotografií

Meghan: Byla jsem krmení pro vlky. Další díly o Harrym a jeho ženě přitvrzují

Společnost
Komplex Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restaurace nad vodou.
Držitelem, dá se říct, realitního Oskara v soutěži Best of Reality je letos Molo Lipno Residence v Lipně nad Vltavou. Jedná se o projekt nového rezidenčního bydlení doplněného o unikátní restauraci, který je od letoška zprovozněn na Lipně. Moderní objekty s byty vyrostly v Lipně nad Vltavou na břehu v prostoru, kde se v minulosti uskutečnilo olympijské Rio Lipno a ústřední promenáda mezi nimi pokračuje po mole nad lipenským jezerem, jež doplňuje restaurace Molo nad hladinou jezera.
25 fotografií

První Vánoce má před sebou nová unikátní restaurace nad vodou v Lipně

Českokrumlovsko
Javier Bardem a Penelope Cruzová se letos v únoru zapsali do historie Oscarů. Stali se šestým manželským párem, který byl ve stejném roce nominován v hereckých kategoriích.
Díky roli ve filmu Tahle země není pro starý ho zná snad každý. Charismatický Španěl okouzlil nejen miliony fanoušků, ale především herečku Penelope Cruzovou, se kterou patří k nejstabilnějším manželským párům. Svůj charakteristický vzhled, který on sám nazývá „orangutan“, získal po rvačce v baru, kdy se jeden host rozhodl, že se mu Javier Bardem nelíbí, a dal mu pěstí. Zlomený nos je jeho značka. Možná i díky němu u filmu vydělává miliony.
6 fotografií

Jak šel čas s Javierem Bardemem: Říká si orangutan a zbožňuje svou ženu

Společnost
Z vítání občánků v Hudlicích
Netradiční vítání občánků uspořádali v sobotu 12. listopadu v Hudlicích na Berounsku. Kromě dalších dětí tam slavnostně pozdravili a popřáli co nejpevnější zdraví a radostný život trojčatům Oskarovi, Krystiánovi a Oliverovi. Rodiče bratrů prozradili, že to byl nejdříve šok, když se dozvěděli, že čekají hned tři potomky najednou. Jsou ale připraveni si trojitou radost užít. Obec chce rodinu podpořit, pomoct může i veřejnost.
33 fotografií

VIDEO: V Hudlicích se narodila trojčata. Jsme velmi šťastní, říkají pyšní rodiče

Regiony
Z vítání občánků v Hudlicích.
Netradiční vítání občánků uspořádali v sobotu 12. listopadu v Hudlicích. Kromě dalších dětí tam slavnostně pozdravili a popřáli co nejpevnější zdraví a radostný život trojčatům Oskarovi, Krystiánovi a Oliverovi. Rodiče bratrů prozradili, že to byl nejdříve šok, když se dozvěděli, že čekají hned tři potomky najednou. Jsou ale připraveni si trojitou radost užít. Obec chce rodinu podpořit, pomoct může i veřejnost.
33 fotografií

Foto, video: V Hudlicích se narodila trojčata. Jsme velmi šťastní, říkají rodiče

Berounsko
Švandovo divadlo na Smíchově ve středu večer uvádí hru Ať vejde ten pravý.
Máte dnes plno práce nebo spoustu školních povinností? Najdete i trochu času na zábavu? Podívejte se na pár zajímavých tipů na druhou listopadovou středu.

Tipy na středu 9. listopadu

Volný čas
Jan Mikolášek
Měl být zapomenut. Přesto byl film Šarlatán, inspirovaný jeho životním osudem, oceněn pěti Českými lvy a probojoval se i do širší nominace na Oscara. Léčitel Jan Mikolášek, který diagnostikoval neduhy ze vzorků moči a léčil směsí bylinek, měl podle svých slov léčit v průběhu šesti desetiletí přes pět milionů pacientů, kteří před jeho ordinací stáli trpělivě i kilometrové fronty.
3 fotografie

Léčitel Jan Mikolášek měl dar od Boha. Přesto ho soudili jako šarlatána

Věda
Americký herec Kevin Spacey u soudu na ostrově Nantucket ve státě Massachusetts.
Soud v New Yorku zamítl žalobu podanou na herce Kevina Spaceyho kvůli údajnému obtěžování. Podle poroty se Spacey jednání, za které byl žalován, nedopustil, uvedla agentura AP. Žalobu podal další herec Anthony Rapp, který tvrdil, že se k němu Spacey choval v roce 1986, kdy Rappovi bylo 14 let, nevhodně. Rapp chtěl po Spaceymu odškodnění 40 milionů dolarů (zhruba jedna miliarda korun).

Americký soud zamítl žalobu na herce Kevina Spaceyho. Obtěžování se nedopustil

Svět
Britský herec Michael Caine ukazuje rytířský titul, který obdržel od britské královny Alžběty II.
Je zosobněním britské noblesy, smyslu pro humor a nenucenosti. Za sebou má sedmdesátiletou kariéru, na kontě dva Oscary. Jeho přínos světové filmografii ocenil Jiří Bartoška i britská královna. Přesto všechno zůstává sir Michael Caine nohama na zemi a klidně kývne i na nabídku českého režiséra. Připomeňte si kariéru slavného herce v průběhu času. 
8 fotografií

Jak šel čas s Michaelem Cainem: Legendárnímu herci předpověděl slávu John Wayne

Společnost
 Výpravný historický film Il Boemo o skladateli Josefu Myslivečkovi půjde do boje o Oscara.
Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vyšle do soutěže o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film snímek režiséra a scenáristy Petra Václava Il Boemo. ČTK to dnes za akademii sdělila Silvie Marková. Výpravný historický film představuje českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. Snímek bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu, který začíná v pátek. Do českých kin film vstoupí 20. října.
4 fotografie

Mysliveček na Oscarech? Film Il Boemo půjde do boje o Ceny Akademie

Film a televize
Hlavní cenu Zlatého lva si z letošního festivalu v Benátkách odváží dokumentární film americké režisérky Laury Poitrasové (na snímku) All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení), který pojednává o opioidové aféře v USA
Hlavní cenu Zlatého lva si z letošního festivalu v Benátkách odváží dokumentární film americké režisérky Laury Poitrasové All the Beauty and the Bloodshed (Všechna ta krása a zabíjení), který pojednává o opioidové aféře v USA. Oznámila to porota, která vybírala z 23 filmů v hlavní soutěži. V celé 79 let dlouhé historii festivalu je to teprve podruhé, co hlavní cenu získal dokument.

Zlatého lva na festivalu v Benátkách získal americký dokument o opioidové aféře

Film a televize
Extraliga plochá dráha za účasti týmu Markéta Praha, AK Slaný, ZP Pardubice, Liberec.
Třetím závodem pokračovala ve středu tuzemská nejvyšší soutěž plochodrážních družstev. Extraligový závod ve Slaném se jel před tradičně slušně zaplněnými ochozy za ideálního počasí  a přinesl domácímu týmu poměrně jasné vítězství. Jediné kolo před koncem soutěže tak parta manažera Milana Macha vede tabulku a útočí po letech ostře opět na mistrovský titul. Rozhodne se 21. září v Liberci.

Slaný doma převálcovalo rivaly a po letech útočí na titul

Ostatní sporty
O sexu není potřeba mluvit. Třeba ho zkoušet
/RECENZE/ Zkušení giggolové se nenechají ve svém oboru jen tak rozházet. Leo, jehož si objedná čerstvá vdova Nancy, však přece jen lehce užasne. Nancy táhne na šedesát a dosud nepoznala kvalitní sex, natož orgasmus. A jako bývalá učitelka jde na to po svém: předloží mu seznam úkonů, jež hodlá následující dvě hodiny dělat. Tak začíná půvabná britská komedie Hodně štěstí, pane Veliký, v níž exceluje Emma Thompsonová.
9 fotografií

Co je dobrý sex. Film s Emmou Thompson jej odměřuje na jemných vahách

Film a televize
Princess Nokia - 19. ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, 14. července 2022, Ostrava. Princess Nokia.
V Ostravě v pátek třetím dnem pokračuje hudební festival Colours of Ostrava. Hudební přehlídka se koná po dvouleté pauze způsobené koronavirem. Dnes vystoupí i čeští interpreti jako Beata Hlavenková či držitelka Oscara za filmovou hudbu Markéta Irglová. Ta vystoupí společně s mexickou zpěvačkou a harfenicí Angelikou Baumbachoviu a německým kytaristou Markusem Sieberem. Návštěvníkům se představí jedna z hlavních hvězd letošního ročníku, americká zpěvačka LP.
30 fotografií

Program Colours of Ostrava: V pátek nabídnou světelnou show s drony i LP

Hudba