ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Okupace Wounded Knee: Agenti FBI zastavují na silnici muže.
Americká osada Wounded Knee má tragickou minulost. V 19. století byla dějištěm brutálního masakru indiánů americkými vojáky. A právě toto městečko se v roce 1973 stalo místem opětovného vykopání symbolické válečné sekery, když se zhruba dvě stovky indiánů vzbouřily proti postupům americké vlády. Indiánská okupace Wounded Knee a obléhání osady policejními jednotkami se ale změnily v další tragédii. Konflikt skončil po 71 napjatých dnech přesně před půlstoletím.
3 fotografie

Obléhání Wounded Knee 1973: Drsná akce policie připomínala válku ve Vietnamu

Svět
Michael Douglas.
Paštika z domácího mazlíčka, surová demolice auta i rodinného porcelánu. A dva na smrt rozhádaní manželé na křišťálovém lustru řítícím se k zemi. „Až spadneš, nerozbij dlaždičky.“ Michael Douglas hrál v řadě nestárnoucích filmů, asi nejvíce hlášek ale pochází z Války Roseových. Manželský masakr, v němž hrál po boku Kathleen Turnerové, zůstává klenotem v jeho kariéře. Nejen díky němu si v květnu dojde pro čestnou Zlatou palmu, kterou dostane na festivalu v Cannes.
8 fotografií

KVÍZ: Festival v Cannes uctí Michaela Douglase. Jak moc znáte slavného herce?

Film a televize
Russell Crowe
Hostem letošního ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (MFF) bude herec a režisér, držitel Oscara a dvou Zlatých glóbů Russell Crowe. Při této příležitosti převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Oceňovaný herec se zároveň karlovarskému publiku představí jako hudebník. Na zahajovacím koncertu 30. června vystoupí se svou kapelou Indoor Garden Party. Potvrdila to mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Na karlovarský festival dorazí herec Russell Crowe. Převezme Křišťálový glóbus

Film a televize
Duo Jamaha nabídlo ve Vyškově zábavu pro všechny věkové generace
Duo Jamaha v úterý 25. dubna zavítalo do Městského kulturního střediska Vyškov. Svým programem si získali pozornost návštěvníků napříč generacemi. Koncert plný melodických písní a hitů doprovodilo humorné záhorácké slovo. Repertoár tvořila vlastní tvorba, lidové i taneční písně, domácí i zahraniční hity a moderní remixy. Na koncertě zazněly novinky ale i známé hity této hudební formace.
15 fotografií

Duo Jamaha nabídlo ve Vyškově zábavu pro všechny věkové generace

Čtenář reportér
Festival Palais Cannes 2021
Na filmovém festivalu v Cannes budou soutěžit dva krátké snímky z pražské Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU). Budou součástí sekce La Cinef (dříve Cinéfondation), jejíž program dnes pořadatelé zveřejnili. V soutěži budou ČR reprezentovat film Electra režisérky Darji Kaščejevové a drama režiséra Petra Pylypčuka Osmý den. ČTK o tom dnes informovala mluvčí FAMU Klaudie Osičková.

Česká stopa na festivalu v Cannes: Do soutěžní sekce vybrali dva filmy z FAMU

Film a televize
V Terezíně hráli Musíme si pomáhat. Legendární film uvedl Hřebejk s Jarchovským.
/FOTO, VIDEO/ Další projekcí v úterý 25. dubna pokračoval celoroční průběžný filmový festival Za hradby. Během něho Památník Terezín v kině Muzea ghetta promítá filmy spojené s tématy holokaustu a druhé světové války. Dnes hráli Musíme si pomáhat. Snímek s Bolkem Polívkou od tvůrčí dvojice Jan Hřebejk - Petr Jarchovský získal v roce 2000 šest Českých lvů a nominovali ho i na Oskara. Projekci uvedli samotní tvůrci.
26 fotografií

V Terezíně hráli Musíme si pomáhat. Legendární film uvedl Hřebejk s Jarchovským

Litoměřicko
Cate Blanchettová, jež představila úspěšný film Tár, sklízela obdivné pohledy
Lydia Tár je světoznámá dirigentka, jež během své profesní dráhy dosáhla snad všeho, co si jen lze představit. Je vedoucí dirigentkou berlínských filharmoniků, s nimiž právě nacvičuje Mahlerovu Pátou symfonii, držitelkou mnoha ocenění včetně Grammy a Oscara, v soukromí žije ve spokojeném vztahu s houslistkou Sharon, se kterou navíc vychovává dceru Petru. Vyzařuje nezdolným sebevědomím, pílí i hlubokými znalostmi z dějin hudby.

RECENZE: #MeToo naruby. Tár s Cate Blanchett odmění diváky komplexní podív

Volný čas
Tomicová a Polášek ve Vyškově. Zahráli v komedii, která nemůže být jen veselá
Do Besedního domu ve Vyškově zavítali ve středu 29. března dva oblíbení herci. Pavla Tomicová a Josef Polášek se představili v něžné komedii o tom, jak může být život krásný i když je k nám krutý. Divadelní hra s názvem Oskar a růžová paní je o odvaze žít a chuti se smát. Bez toho by to totiž všechno bylo k nepřežití. Podívat se přišla také naše pravidelná čtenářka Marie Nezbedová, které moc děkujeme za fotky.
25 fotografií

Tomicová a Polášek ve Vyškově. Zahráli v komedii, která nemůže být jen veselá

Čtenář reportér
Brendan Fraser jako třísetkilový hrdina dramatu Velryba
Darrena Aronofského jako filmaře velmi uznávám, leč ne vždy si sedneme do noty. V případě Velryby se snad poprvé pohybuje na skutečně tenkém rozhraní mezi uměleckou kvalitou a kýčem. Ve finále však u mě převažuje pocit, že se jedná o opravdu dobrý film, který má šanci oslovit i širší publikum, a to nejen pro vděčný motiv rizikovosti obezity.

RECENZE: Velryba je školou hereckého mistrovství Brendana Frasera

Volný čas
Jamie Lee Curtis, James Hong, Michelle Yeoh, Jonathan Wang, Stephanie Hsu, Daniel Scheinert, Ke Huy Quan a Daniel Kwan, vítězové ceny za nejlepší snímek za Všechno, všude, najednou.
/KOMENTÁŘ/ Hotovo. Americké Oscary jsou rozdány. Málokdy byl vítěz tak jasný jako letos. 95. ročník prestižních cen byl posledním před rokem 2024, kdy vstoupí v platnost nová pravidla. Kdo bude usilovat o Oscara za nejlepší film, musí počítat s obsazením zástupců menšin - rasových a národnostních, žen, homosexuálně orientovaných, tělesně postižených. V různých stádiích vzniku děl, psaním scénáře a castingem počínaje, reklamou a distribucí konče.
8 fotografií

Kam kráčíš, Oscare? Od příštího roku ceny čekají nová pravidla

Film a televize
Thomas Keneally, autor knihy Schindlerův seznam, přijel do Svitav, kde se narodil Oskar Schindler.
/ROZHOVOR/ Děvkař, zrádce, špion, ale i šampion lidství. Tak vidí Oskara Schindlera australský spisovatel Thomas Keneally. Sedmaosmdesátiletý autor románu Schindlerův seznam má rozepsanou další knihu o svitavském rodákovi a materiály sbírá ve Svitavách i v továrně v Brněnci. „Chci podrobně poznat soudní procesy s nacisty a válečnými zločinci, kterých se Oskar účastnil a svědčil. A proč potom žil Schindler v Argentině, co tam dělal a nebyl náhodou znovu špion,“ říká Thomas Keneally. Zajímá ho také příběh Schindlerovy manželky Emilie, jejíž zásadní roli Steven Spielberg v oscarovém filmu potlačil.
33 fotografií

Autor Schindlerova seznamu píše další knihu. Zaměří se na Oskarovu ženu

Svitavsko
Thomas Keneally, autor knihy Schindlerův seznam, přijel do Svitav, kde se narodil Oskar Schindler.
/FOTO, VIDEO/ S Oskarem Schindlerem se nikdy nepotkal, přesto o něm napsal strhující román, který patří i po 40 letech od vydání mezi zásadní knihy historie. V pondělí přijel do Svitav australský spisovatel Thomas Keneally, autor románu Schindlerův seznam. „Kniha je pro nás jednou z nejdůležitějších, co byla o Svitavách napsána,“ řekla svitavská učitelka Radka Oblouková, která se tématu holocaustu dlouhodobě věnuje.
33 fotografií

Schindler byl děvkař, zrádce i šampion lidství, tvrdí autor Schindlerova seznamu

Svitavsko
Thomas Keneally, autor knihy Schindlerův seznam, přijel do Svitav, kde se narodil Oskar Schindler
S Oskarem Schindlerem se nikdy nepotkal, přesto o něm napsal strhující román, který patří i po 40 letech od vydání mezi zásadní knihy historie. V pondělí přijel do Svitav australský spisovatel Thomas Keneally, autor románu Schindlerův seznam. „Kniha je pro nás jednou z nejdůležitějších, co byla o Svitavách napsána,“ řekla svitavská učitelka Radka Oblouková, která se tématu holocaustu dlouhodobě věnuje.
33 fotografií

Schindler byl děvkař, zrádce i šampion lidství, tvrdí autor Schindlerova seznamu

Literatura
Brendan Fraser přebírá cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli za film Velryba
Letošní 95. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd zná své vítěze. Oscara za hlavní mužskou roli získal Brendan Fraser, který v 54 letech proměnil svou první nominaci. Sošku si odnesl za ztvárnění obézního učitele angličtiny ve filmu Velryba. Americký herec ovšem neměl cestu na výsluní zrovna růžovou, při natáčení legendární Mumie málem zemřel, poté zmizel z plátna kvůli rozvodu i sexuálnímu obtěžování. Později přišly také zdravotní potíže. Fraser začal tloustnout, několikrát podstoupil operaci páteře a hlasivek.
8 fotografií

Ze dna až k Oscarovi. Proč zmizel Brendan Fraser z plátna? Ničilo ho trauma

Film a televize
Zpěvačka Rihanna na 95. ročníku udělování Oscarů. Na sobě má model značky Alaïa
V noci na pondělí se v Los Angeles odehrál 95. ročník udílení Oscarů a opět se stal přehlídkou dechberoucích rób. Hvězdy se tento rok vyhnuly velkým módním přešlapům. Z barev dominovaly odstíny bílé - herečky a další celebrity jakoby inspirovalo, že se letos místo červeného procházeli po koberci v tónech šampaňského. O to více pak vynikly dámy v barevně výrazných róbách. Největší pozornost přitáhla zpěvačka Rihanna v odvážném černém modelu zvýrazňujícím její těhotenské bříško či modelka Cara Delevingne s obřím rozparkem.
11 fotografií

Móda z Oscarů 2023: Dominovaly odstíny bílé, Rihanna vystavila těhotenské břicho

Móda
Michelle Yeoh a Brendan Fraser pózují se svými cenami po Oscarech 2023.
Letošní 95. ročník cen americké Akademie filmového umění a věd ovládla bláznivá sci-fi komedie Všechno, všude, najednou, která byla vyhlášena nejlepším filmem uplynulého roku a posbírala také dalších šest zlatých sošek. Čtyři Oscary včetně toho za nejlepší zahraniční film si připsali tvůrci válečného dramatu Na západní frontě klid, které se natáčelo hlavně v Česku. Žádný ze čtyř Čechů nominovaných za práci na tomto filmu ale ve své kategorii nezvítězil.
8 fotografií

Nejlepším filmem Oscarů je Všechno, všude, najednou. Celkem má sedm ocenění

Film a televize
Favoritem letošních Oscarů je sci-fi Všechno, všude, najednou s hvězdou filmu Tygr a drak Michelle Yeohovou. Film posbíral jedenáct nominací
Utrmácená Číňanka z prádelny, dva rozhádaní Irové i nesmělý mladíček za kamerou. To mohou být vítězové letošních Oscarů, které budeme znát už v noci na pondělí. V desítce adeptů na nejlepší film soupeří akční sci-fi s Michelle Yeohovou Všechno, všude, najednou, Víly z Inisherinu plné svéhlavých Irů, Spielbergova osobní zpověď Fabelmanovi i německý film Na západní frontě klid, kde zabojují také Češi.
7 fotografií

Oscarová řež je tu. Filmové sošky mohou vyhrát i Češi

Film a televize
Vladimír Kudělka
/ROZHOVOR/ Se svou originální počítačovou hrou Afterglitch uspěl brněnský vývojář Vladimír Kudělka až ve Spojených státech. Právě v americkém San Fransciscu se na mezinárodním Independent Games Festivalu totiž bude snažit na konci března proměnit dvě nominace za nejlepší výtvarné ztvárnění a nejinovativnější hru. Tyto dvě nominace jsou pro Kudělku splněným snem.
16 fotografií

Brněnský herní vývojář s nominací v Americe: moje žena hru nikdy nehrála

Brněnsko
Gisele Bündchenová
Denní program některých známých českých i světových hvězd má jedno společné: meditaci. Proč toto duchovní cvičení, je-li pravidelné, znamená zásadní klíč k úspěchu? Tolik v posledních letech skloňované slovo meditace znamená pro každého něco jiného. Je to přirozené. Jednak existuje více meditačních technik, a pak je každý jiný, tudíž může mít na tutéž věc různý názor. Obecně se však dá říct, že meditací se rozumí prohlubování soustředění, zklidnění mysli a těla. Hlavně by ale měla ztišit „upovídané“ myšlenky. K čemu ji využívají slavní?
5 fotografií

Meditace u superhvězd: Lady Gaga pomáhá s nemocí, Bündchenové ulehčila porod

Společnost
Kladenský zámek.
Vernisáž další výstavy v Kabinetu fotografie se uskuteční 2. března od 17 hodin. Jeho kurátor, známý fotograf Jiří Hanke, si tentokrát pozval kladenského fotografa Tomáše Vocelku se sérií fotografií PRAHA pod věžemi, která zvítězila na soutěži Czech Press Photo a získala roční tvůrčí grant Hlavního města Prahy. Vernisáž kromě kurátora uvede také Martina Houdek.

Uspěchaný ruch pražské metropole bude k vidění v Kladenském zámku

Čtenář reportér
Záběry z počítačové hry Afterglitch.
/VIDEO/ Brněnská počítačová hra Afterglitch bude v březnu bojovat o prestižní ocenění na mezinárodním Independent Games Festivalu v americkém San Franciscu, které bývá přirovnáváno k Oscarům herní nezávislé scény. Afterglitch je odbornou porotou nominována hned ve dvou kategoriích za nejlepší výtvarné ztvárnění a nejinovativnější hru. Jejím autorem je brněnský výtvarník a tvůrce počítačových her Vladimír Kudělka, který ve své práci dlouhodobě usiluje o bourání herních stereotypů.
16 fotografií

Herní Oscar. Vývojář z Brna bojuje s astronautem o prestižní cenu v Americe

Brněnsko
Z natáčení velkofilmu Na západní frontě klid. Film vznikal v několika lokacích Středočeského kraje včetně Milovic.
/FOTO/ Nejenom boj s nepřítelem před kamerami, ale také s počasím, všudypřítomným blátem a covidovou pandemií, kdy bylo třeba kontrolovat i výsledky PCR testů u komparsistů a v případě potřeby operativně zajišťovat náhradu, sváděl tým filmařů, který v době přísného lockdownu strávil čtvrt roku v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Od ledna 2021 zde vznikalo prostředí a pak do jara scény pro velkofilm Na západní frontě klid.
4 fotografie

Válečné scény ze středních Čech sbírají filmové ceny. Mají šanci i na Oscara

Volný čas
Popelnice na tříděný i další odpad. Ilustrační foto
Malá revoluce vypukla v těchto dnech v Uherčicích na Břeclavsku. Lidé, kteří tam jen ledabyle třídí odpad, za něj nově zaplatí zákonem povolený nejvyšší možný poplatek. Činí dvanáct set korun za osobu a rok. Obec na jihu Moravy s víc jak tisícovkou obyvatel tak patří k republikovým unikátům. Průměrná výše v jiných městech a obcích se pohybuje kolem šesti set padesáti korun za osobu a rok.

Unikátní stanovení ceny za odpad: Netřídíš? Zaplatíš. V Uherčicích až 1200 korun

Břeclavsko
Písecká Filmovka se otevřela veřejnosti.
Již od roku 1996 působí v Písku Soukromá vyšší odborná škola filmová, kterou založili manželé Vladana a Miloň Terčovi. O osm let později byla tato vzdělávací instituce rozšířena o FAMO - Filmovou akademii Miroslava Ondříčka, tedy o první a dosud jedinou vysokou školu v Písku. V pátek si každý, kdo uvažuje o audiovizuálním zaměření studia, či byl jen zvědavý, mohl prohlédnout prostory a dozvědět se informace o výuce, oborech i vybavení školy.
8 fotografií

Písecká Filmovka se otevřela veřejnosti. Láká na spolupráci s odborníky

Písecko
Pavel Brycz
Lucernu babička pozdějšího prezidenta pojmenovala podle fasády do Vodičkovy ulice a měla recht.

Bijásek

Hlasy Deníku
Americký skladatel Burt Bacharach na snímku z 23. dubna 2016
Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby zesnulého umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.

Zemřel skladatel Burt Bacharach. Držiteli Oscarů i cen Grammy bylo 94 let

Hudba
Film Ukradená vzducholoď byl inspirován knihou Dva roky prázdnin.
Ačkoli právě ve středu by bylo Julesi Vernovi už 195 let, jeho dílo provokuje filmové tvůrce k dalším a dalším zpracováním. První snímek podle jeho knih byl natočen už v roce 1902, ten zatím poslední – animovaná Cesta kolem světa za 80 dní – měl premiéru na Netflixu v roce 2021. U nás byl specialistou na verneovky režisér Karel Zeman, který se do literární fantazie francouzského spisovatele s úspěchem ponořil hned několikrát.
5 fotografií

Od knížek až k Oscarům. Vernův fantastický svět inspiruje filmaře dodnes

Film a televize
Vyhlášení vítěze národního kola Eurovize, 7. února 2023, Praha. Dívčí skupina Vesna
V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. Vítěze národního kola pořadatelé představili v Praze. V národní soutěži byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella.

Koruna mojí sestry. Česko bude na Eurovizi reprezentovat dívčí kapela Vesna

Hudba
Hudebnice Markéta Irglová
Držitelka Oscara Markéta Irglová, dívčí kapela Vesna, písničkář RODAN, česká zpěvačka s arménskými kořeny Pam Rabbit a Michaela Charvátová vystupující pod uměleckým jménem Maella usilují za Česko o účast v letošním ročníku mezinárodní pěvecké soutěže Eurovision Song Contest. Výběr národního zástupce na Eurovizi 2023 odstartoval v pondělí živým přenosem na oficiálním YouTube kanálu soutěže. K mání bude i v iVysílání ČT, které sleduje více než pět milionů fanoušků z celého světa.
7 fotografií

Česko v Eurovizi: O účast usiluje Markéta Irglová, Pam Rabbit i kapela Vesna

Hudba