ŠTÍTEK: Ceny Oscar

Zdeněk Svěrák
Úctyhodných pětaosmdesát let oslaví na Den učitelů dramatik, scenárista, herec, autor písňových textů a spisovatel Zdeněk Svěrák. Dárkem pro něj, a potažmo i jeho příznivce, je souhrn nahrávek jeho autorské a interpretační tvorby (kromě nahrávek Divadla Járy Cimrmana), které v průběhu desítek let vznikaly pro Supraphon. Dohromady jde o bezmála čtyřiadvacet hodin poslechu.
18 fotografií

Zdeněk Svěrák: Už jsem si nechal bodnout obě dávky vakcíny. Jsem připraven

Společnost
Země nomádů
Zelená filmařkám a černým hercům. Tak působí při letmém pohledu nominace na Oscara, které dnes vyhlásila americká akademie. Šarlatán Agnieszky Holland z boje vypadl. „Šarlatán sice nepostoupil do pětice nominovaných, ale i předchozí užší výběr potvrzuje, že české filmy jsou schopné obstát v mezinárodní konkurenci, což je pro naši kinematografii nesmírně povzbudivé," reagoval pro ČTK prezident ČFTA Ivo Mathé.
3 fotografie

Kdo uloví Oscara? Nejvíc šancí má Mank. Šarlatán z klání vypadl

Film a televize
Šarlatán
Filmová redaktorka Deníku pro vás vybírá tipy na filmy a seriály. Tentokrát je v nabídce i čerstvý vítěz Českých lvů, domácí drama Šarlatán, seriálová podoba sci-fi hitu z roku 2013 o tom, co možná bude, až zamrzne naše planeta, a navrch jeden netypický western s oscarovým potenciálem a parádními výkony Toma Hankse a Heleny Zengel, narušitelky systému.
4 fotografie

Filmové tipy Deníku: Krušné časy šarlatánů, zpravodaje Hankse i jedné „kocábky“

Film a televize
Natáčení nového seriálu České televize Hlava Medúzy - na snímku Petra Bučková.
Herci to někdy nemívají snadné. Kvůli vysněné roli musejí mnohé obětovat: změnit svůj vzhled, nechat si ostříhat vlasy, začít pořádně trénovat. Z divadelního představení, které se konalo ve sklepě, si například Petra Bučková dokonce odnesla zánět močového měchýře. A pak přijde koronavirus… „Ale stojí to za to, jsou chvíle, na které se nezapomíná,“ říká herečka. V rozhovoru také naznačila, jaké je to žít s kouzelníkem.
4 fotografie

V kanadách jsem naběhala kilometry, říká herečka Petra Bučková

Ženy
Soutěžní snímky Tomáše Vocelky.
Český fotograf Tomáš Vocelka byl nominován mezi finalisty v jedné z nejvýznamnějších soutěží světa Sony World Photography Awards, přirovnávané k fotografické obdobě filmových Oscarů. V profesionální části soutěže je mezi prvními třemi v kategorii Architektura. Porotu zaujal jeho soubor Věčná loviště, který vznikl v rámci fotoreportáže pro Aktuálně.cz. Vítězové budou oznámeni 15. dubna.
10 fotografií

Fotograf Tomáš Vocelka bude usilovat o fotografického Oscara

Čtenář reportér
Z filmu Pán prstenů
One Ring to rule them all, One Ring to find them… aneb Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže. Komu z fanoušků Pána prstenů by se tato slova nevryla do paměti jako by tam byla vepsána přímo tajemnou řečí Mordoru? A co slavné „Já letím Jacku!“ z legendárního Titanicu? Podívejte se, jak zní ty nejkrásnější scény ze slavných filmů v anglickém originále.

Jak zní nejkrásnější scény ze slavných filmů v anglickém originále

Zajímavosti
Přehlídka filmů Miloše Formana dnes končí promítáním legendárního filmu Přelet nad kukaččím hnízdem.
Přemýšleli jste o tom, jak si zpříjemnit rozjezd nového týdne? Pokud byste chtěli nějakou inspiraci, podívejte se na pár tipů z naší nabídky.

Tipy na pondělí 22. února

Volný čas