ŠTÍTEK: planeta

Solar Orbiter se Sluncem.
Praha – S velkými nadějemi vzhlížejí ke Slunci odborníci z astronomického ústavu Akademie věd ČR i z Karlovy univerzity. Dohlédnou tam však až s velkým odstupem. Teprve za několik let začnou očekávaná data posílat přístroje meziplanetární sondy Solar Orbiter, na jejichž přípravě se podíleli. A bude to velké napětí: odolají tato zařízení extrémním teplotám, jimž bude vystaven štít sondy? A vysoké radiaci?
6 fotografií

Dílo našich vědců se za pár let dostane téměř na dosah Slunci

Praha
Ilustrační foto
K výrobě výbušnin potřebujete ledek čili dusičnan draselný. Je zajímavý tím, že z něj můžete vyrobit buď bomby na zabíjení lidí, nebo skvělé hnojivo, které zajistí potraviny na přežití více lidem, než kolik by jich dokázala uživit příroda.

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Dusík v nás

Názory z regionu
Czech Open 2017
Pardubice – Londýn, New York. Kromě toho, že se jedná o světové metropole, jsou také asi nejvíce multinárodnostními městy na naší planetě. V době konání festivalu Czech Open se k nim mohou směle přiřadit Pardubice.

V krajském městě roste indická vesnice

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Jihlava – Delfín, zuby žraloků či populární Willy neboli kosatka dravá. Nejen to si budou moct brzy prohlédnout návštěvníci v jihlavském Cityparku. Tato nákupní pasáž se totiž na měsíc promění v podvodní království.

Obři oceánů zavítají do jihlavského Cityparku

Jihlavsko
Plazmový zdroj pro opracování ploch.
Brno – Vyrábět papír či sklo a méně při tom poškozovat planetu mohou lidé díky objevu brněnských vědců. Jeho princip stojí na úpravě látek pomocí plazmy. Na novince pracuje brněnské Regionální centrum pro nízkonákladové plazmové a nanotechnologické povrchové úpravy CEPLANT Masarykovy univerzity spolu s vědci z Francie, Holandska či Německa.

Plazma místo chemie. Sklo či papír upraví díky vědcům z Brna ekologičtěji

Brněnsko
Letošním největším překvapením je Mokoomba, kapela ze Zimbabwe, která spojuje tradiční rytmy a současné taneční žánry. Skupinu si založili v roce 2002 tehdy náctiletí kluci z Města Victoria Falls.
Jablonec n. N. – V červenci a srpnu opět zazní v historickém centru Jablonce nad Nisou hudba z nejrůznějších koutů naší planety. Máte se rozhodně na co těšit. Dva významné cykly koncertů pořádá jablonecké Eurocentrum. Detaily již 11. ročníku Jabloneckého kulturního léta přiblížil Jan Ocilka, dramaturg těchto akcí.

Prázdninový Jablonec nabídne hudbu celého světa

Volný čas