ŠTÍTEK: planeta

Chaozz
/VIDEOKLIP/ Patřili k prvním a zároveň nejúspěšnějším hiphopovým uskupením 90. let. Nyní se po 14 letech vrací na scénu. Zahrají v sobotu 28. října v pražském MeetFactory.

Hiphopoví Chaozz hlásí comeback

Hudba
Lajka. Soutěž.
Nelehký je život fenky Lajky na periférii ruského velkoměsta. Po svém odchytu je násilně přeškolena na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu Lajku do vesmíru následuje množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Hustonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po nedlouhé době jejich harmonického nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputuje i první člověk a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen.

S Deníkem na předpremiéru loutkové sci-fi LAJKA!

Volný čas
Tisková konference k XV. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů - na snímku ředitel festivalu Jiří Kráčalík
Do čtyřiapadesáti měst a míst v České republice a na Slovensku zavítá letošní jubilejní patnáctý ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů (MFOF). Zahájen bude už tento pátek v Domě kultury města Ostravy (DKMO) a jeho slavnostní zakončení se uskuteční v pražské Lucerně 9. prosince.
8 fotografií

V zajetí adrenalinu, ale i poetiky života

Volný čas
Miloš Matula se slavnou kartářkou Dagmar Kludskou, která byla kmotrou jeho karet při křtu.
Ústí nad Labem - Ve středu přijede do Ústí nad Labem spisovatel, duchovní učitel a terapeut Miloš Matula. V centru Johanka bude mít od 18 hodin workshop na téma „Uvolňování traumat a práce s energií podle staroegyptských mysterijních chrámových škol“. 

Terapeut Matula přiveze do Ústí tajemné meditační karty

Ústecko
Nobelova cena. Ilustrační foto
Letošní první Nobelova cena putuje do Spojených států. Za to, že poodhalili fungování biologických hodin uvnitř zvířat i člověka, ji dostanou hned tři Američané: Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Ocenění vědci zjistili, jak je možné, že živé buňky vnímají čas. 

Jak tikají biologické hodiny? To zjistili letošní nobelisté

Svět
Ilustrační foto
Mělnicko – Na Mělnicku se houbám kvůli dlouhému letnímu suchu stále příliš nedaří. Je ale naděje, že se to v babím létu nebo na začátku podzimu zlepší. Podle mělnického mykologa Jaroslava Malého by ideálními podmínkami byly denní teploty kolem dvaceti stupňů, dostatek vláhy a bezvětří.
25 fotografií

Houbaři se modlí za teplý a mokrý podzim

Mělnicko
Sonda Cassini, v pozadí měsíc Enceladus
/VIDEO/ Americká vesmírná sonda Cassini dnes po dvaceti letech ukončila svou výzkumnou misi. Cassini zkoumala planetu Saturn a její četné měsíce. Na svém kontě má mnoho průlomových objevů, které vědce z NASA i Evropské kosmické agentury překvapily. Sonda již vyčerpala své zásoby paliva a byla by tak nadále neovladatelná. Svou misi tak zakončila destruktivním letem do Saturnových oblaků.
7 fotografií

NASA se po 20 letech loučí se sondou Cassini. Shořela v atmosféře Saturnu

Svět
Ilustrační foto
Krátkozrakost neboli myopie je onemocnění, které mezi očními vadami zaujímá první příčku. Odborníci odhadují, že v roce 2000 bylo na světě přes miliardu a půl krátkozrakých, tedy 23 procent tehdejší populace. Podle nové australsko-singapurské studie publikované v odborném časopise Ophtalmology však má počet myopů do roku 2050 vzrůst až na čtyři a tři čtvrtě miliardy, což bude odpovídat polovině lidstva.

Krátkozrakost jako epidemie? V roce 2050 má špatně vidět polovina lidstva

Zdraví