ŠTÍTEK: planeta

sysel obecný
/TRAILER/ Jako vzrušující prostředí, které si co do pestrosti a dobrodružnosti v ničem nezadá s exotickými krajinami, zobrazuje českou přírodu film Planeta Česko režiséra Mariána Poláka. Snímek s komentářem namluveným hercem Kryštofem Hádkem je napínavou podívanou pro dospělé i děti, která díky nejmodernějším technologiím ukazuje fascinující příběhy více než čtyřiceti druhů zvířat.
4 fotografie

Planeta Česko: úchvatné dobrodružství přírody

Film a televize
Ilustrační foto
Pardubice – V pátek se od 19 hodin uskuteční v sále Domu dětí a mládeže Alfa na Dukle přednáška, ve které lektor Jan Mocek zavede posluchače k samotným hranicícm sluneční soustavy, k ledovým obrům Uranu a Neptunu.

S lektorem se vypraví za ledovými obry

Pardubicko
Maturitní ples třídy 4B4 Gymnázia Kolín
Kolín – Program maturitního plesu třídy 4B4 kolínského Gymnázia ležící na každém stole Městského společenského domu v Kolíně sice zdobily ilustrace z knihy Malý princ i ze stejné publikace použité dva citáty, přičemž ten o času a růži byl zřejmě důvodem k vázičce a papírové růži v ní postavené na každém stole, maturitní video i předtančení však směřovaly jiným směrem.
100 fotografií

OBRAZEM: Třídní profesorka ztracenou třídu hledala na planetách různých stylů

Volný čas
Ilustrační foto.
Rokycany – Fotbalové týmy z Husových sadů vyrazily o víkendu do Plzně. První mužstvo FC obstaralo předzápas pohárovému souboji Rokycan B s celkem od Radyně.

Rokycany B zdolaly Plzenec na penalty

Fotbal
Kralupské derby ovládla Čechie
Mělnicko – Umí udělat pořádnou atmosféru. Takovou, že se při ní hraje špatně i naprosté světové špičce. Řeč je o fanoušcích. Hrát bez nich svým způsobem postrádá smysl. To právě oni jsou zárodkem faktu, že je fotbal nejpopulárnější hrou planety. Nejlepší světové kluby jich mají miliony a amatérské kluby na nejnižších úrovních desítky. Přesto všichni společně tvoří celé kouzlo fotbalu.

V Kralupech vědí, jak vytvořit peklo pro soupeře

Fotbal
V tomto domě se v roce 2009 stala vražda. Podezřelý z ní je Slovák, kterého minulý týden zadržela policie v Argentině (ve výřezu).
Poděbrady – Až po devíti letech zřejmě vyjdou napovrch veškeré informace, související s trochu tajemnou vraždou z lázeňského města. Ta se stala v půlce dubna 2009 v ulici Na Chmelnici v jednom z rodinných domů. Obětí byl čtyřiadvacetiletý mladík, který měl dům pronajatý a byl nalezen s několika bodnými ranami. Objevil ho majitel domu ve chvíli, kdy byl po smrti už minimálně několik týdnů. Vrah měl tedy časový náskok.
11 fotografií

Chytli podezřelého z devět let staré vraždy v Poděbradech

Zločiny a soudy
ilustrační foto
My i naše životní prostředí jsme tvořeni miliony chemických sloučenin a každý den jsme s řadou z nich také konfrontováni. Některé jsou dílem přírody, jiné pochází z chemických laboratoří. Ty sice na první pohled umí neuvěřitelné divy, ovšem důsledky jejich používání mohou být mnohdy zlé. Pro člověka i přírodu.
5 fotografií

Nejen tvrdá chemie umyje

Domácnost
Esmond Bradley Martin
V pondělí byl v keňském Nairobi nalezen ubodaný Esmond Bradley Martin, který byl známý jako aktivista a vyšetřovatel nelegálního obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy. Martina našli v jeho nairobském bytě. Zatím není jasné, jestli jeho smrt souvisí s jeho celoživotní aktivitou, nebo se jednalo o loupežné přepadení.
5 fotografií

V Nairobi ubodali známého bojovníka proti pašerákům slonoviny

Svět
Pachatele se podařilo zachytit na kamerovém systému.
Kladno – Policie pátrá po muži, který přišel 19. ledna kolem jedné hodiny do herny Magic planet v ulici T. G. Masaryka v Kladně, kde nabízel drogistické zboží a při tom měl odcizit peněženku, kterou si poškozený položil vedle sebe na barovou židličku při hraní automatu.

Policie pátrá po muži z kladenské herny

Zločiny a soudy
Sonda Curiosity na Marsu
Sonda Curiosity operující na Marsu zaslala 16 unikátních snímků, které poskytují dosud neznámý pohled na tuto planetu. Fotografie ukazují, že její povrch není tak rudý, jak se zdálo. Vesmírné plavidlo provádí výzkum Marsu již pět let, jeho hlavní činností je hledání pozůstatků po možném životě na Marsu a výzkum hornin.
8 fotografií

Mars není rudý. Vesmírná sonda nafotila unikátní snímky

Svět
Čtvrtého ročníku Boreckého půlmaratonu se zúčastnilo skoro 4000 běžců.
Mělnicko – Běh. Známe ho všichni a často jej provozujeme, aniž bychom si to v danou chvíli uvědomovali, třeba když dobíháme autobus. Je součástí mnoha sportů, mnoha lidí, mnoha dalších živočichů, existujících na naší planetě. Někdo mu příliš nedává, někdo si život bez něj nedovede představit. 

Rytíři v botaskách. To jsou běžci na všech úrovních

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Žebrák - Hvězdárna Žebrák pokračuje ve svých akcích pro veřejnost. Kromě Festivalu Hvězd, který začal v pondělí a pokračuje až do neděle 21. ledna, připravuje pozorování dalekohledy pro veřejnost, akce pro školy, přednášky se zajímavými hosty, astronomické kroužky, informační linku, zpravodajství o úkazech na obloze, výstavy, vydávání zpravodaje hvězdárny, letní astrotábory. A s čím se můžete ve Festivalu hvězd setkat? S popisem astronomie v písních. Pracovníci hvězdárny vám představí písničky, které obsahují astronomické výrazy, vysvětlí vám jejich význam a rozšíří internetovou databázi na webu o další příspěvky. Na lednové ranní obloze spatříme všechny planety viditelné okem kromě té nejjasnější – Venuše. Celý leden se budou nad východním obzorem bok po boku nacházet planety Mars a Jupiter.

Hvězdný festival ve Hvězdárně

Volný čas
Principál Pepíno předvede svůj cirkus Pipíno
Plzeň - V neděli 7. ledna hraje Měšťanská beseda pro nejmenší diváky. Principál Pepíno předvede od 14:30 nebo od 16 hodin svůj světoznámý cirkus Pipíno se všelijakými ptačími exoty a artisty.

V Měšťanské besedě zahrají pro děti

Volný čas
Škoda Superb pro čínský trh.
Čína je největší světový trh s auty, nejlidnatější země planety a také vůbec největší producent skleníkových plynů na celém světě. Každoročně prý "pošle" do ovzduší víc než deset miliard tun oxidu uhličitého, což přinutilo čínskou vládu s tím něco dělat. A tak si „emisní opasky“ musí utáhnout všichni. I automobilový průmysl.

Čína zakázala na svém území výrobu 553 vozů. Je mezi nimi i Superb

Autosalon
Ivan Hoffman
Společnost Bloomberg přinesla aktuální žebříček nejbohatších lidí planety. Bohatým se dařilo. Nejvíce zbohatl ten nejbohatší, o polovinu. Deseti nejbohatším vzrostl zisk o 204 miliard dolarů.

Den Ivana Hoffmana: Štědrý rok

Hoffmanův deník
Český horolezec Radek Jaroš.
Nové Město na Moravě – Krásný dárek si nadělil přes vánoční svátky novoměstský horolezec Radek Jaroš. Na Štěpána totiž mohl vyhlásit do celého světa: „Stanul jsem i s celou výpravou na nejvyšším vrcholu Antarktidy.“

Zvládl to. Jaroš pokořil Mount Vinson

Ostatní sporty
Tomáš Rosický.
Střední Čechy – Byla to zprvu nečekaná zpráva, se kterou nikdo nepočítal. Fotbalista Tomáš Rosický ve včerejších hodinách oznámil svůj konec kariéry. Stroze, v polovině sezony. Bez ovací a fanfár. Škoda, rozloučení to nebylo zrovna slavnostní. Do fotbalového důchodu ale i přesto odešel hráč, který měl v sobě zvláštní kouzlo. Když byl totiž fit, zvedal ze sedaček díky své hře všechny fanoušky ze všech koutů planety. 
24 fotografií

Rosa byl výjimečný. A nejen tréninkem, shodují se na Mělnicku

Fotbal
Student vyškovského gymnázia Martin Orság uspěl v astronomické soutěži v Thajsku. Skončil třetí.
Vyškov - Už od páté třídy se Martin Orság věnuje astronomii a fyzice, inspirovaly ho knížky žánru sci-fi. Rád si v nich jako malý četl a rozvíjely jeho fantazii. „Přemýšlel jsem třeba nad tím, jestli autor vystihuje reálné nebo smyšlené planety. Později jsem si koupil vlastní dalekohled a začal galaxii zkoumat sám,“ říká student vyškovského gymnázia.

Začal u sci-fi. Nyní student vyškovského gymnázia uspěl na olympiádě v Thajsku

Vyškovsko