ŠTÍTEK: planeta

Basketbalista Jiří Welsch má se zámořskou soutěží moře zkušeností.
Pardubice – Kdo by neznal tři magická písmena NBA… Označující nejslavnější ligu světa šíří jméno basketbalu napříč celou planetou. Také v českých luzích a hájích je o NBA hodně slyšet. A to nejen díky Tomášovi Satoranskému, který je aktuálně jediným Čechem v zámořské soutěži, ale také díky mládežnické obdobě soutěže. Už před tím ji proslavil holický odchovanec Jiří Welsch. A právě nedávná posila BK JIP Pardubice se stala ambasadorem české Juniorské NBA.

Juniorské prsteny s nápisem NBA čekají na nové majitele

Ostatní sporty
Pobytový projekt „Poznáváme přírodu“.
Červená Voda - Žáci ze ZŠ Červená voda se zúčastnili třídenního pobytu v Záchranné stanici a Ekocentru Pasíčka se zajímavým a pestrým programem Poznávání přírody, který se nachází nedaleko Boru u Skutče.
3 fotografie

Školáci poznávali přírodu

Orlicko
Skupina Four Taps na týmové fotografii ze světového šampionátu ve stepu
Rok co rok se v Riese potkávají nejlepší tanečníci této planety. Rok co rok si z tohoto německého města na Labi odvážejí medaile i čeští reprezentanti. Malí i velcí, často se topí v euforii. Avšak ještě častěji kanou slzy. Slzy smutku. Právě takový příběh letos zažili i stepaři z Prahy. Známá skupina Four Taps snila o medaili, nicméně z Riesy odjížděla zklamaná.

Kousek od světové medaile. Stepaři z Prahy (ne)zazářili v Německu

Ostatní sporty
Toulavý autobus zprostředkovává cesty kamerunských školáků za poznáním goril.
Rada hlavního města v úterý schválila návrh na poskytnutí částky 598,8 tisíc korun jako daru na podporu projektu na záchranu ohrožených druhů zvířat, žijících ve volné přírodě. Konkrétně se bude jednat o projekt Toulavý autobus. Cílem projektu je zlepšit přístup mladých lidí k ochraně přírody a ohrožených druhů, hlavně goril a přispět k ochraně přírody v Kamerunu.

Praha pomáhá ohroženým druhům zvířat. Podpoří projekt Toulavý autobus

Praha
Celovečerní pásmo filmů Snow Film Fest nabídne třeba Pohádku Johna Shockleeho. Inspirativní snímek je o tom, že žít své sny lze v jakémkoliv věku.
Havlíčkův Brod – Reportáž z nejdrsnějšího závodu planety přes zimní Yukon, život se psím spřežením nebo zdolávání nezdolného vrcholu hory Link Sar. Takové filmy nabídne festival Snow Film Fest, který v Havlíčkově Brodě vypukne již tuto sobotu.

Festival nabídne filmy plné sněhu a adrenalinu

Havlíčkobrodsko
Xherdan Shaqiri.
/VIDEO/ V kvalifikační skupině zničil naděje českého výběru, na mistrovství světa v Rusku ale nakonec bude chybět také. Tým Severního Irska nezvládl klíčovou odvetu barážového dvojzápasu se Švýcarskem a po bezbrankové remíze může dát nejvýznamnější fotbalové akci planety sbohem.

Severní Irové budou na MS v Rusku chybět. Kvůli vymyšlené ruce

Fotbal
Jiří Kolbaba - Fotograf na cestách
Holice – Známý český cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba představí ve čtvrtek v holickém kulturním domě v nestandardním pořadu „Fotograf na cestách – splněný sen“ spoustu snímků přírody, lidských tváří, zvířat a situací ze všech šesti kontinentů planety.

Cestovatel Kolbaba přiveze do Holic šest kontinentů

Pardubicko
Nové science centrum Alternátor.
Třebíč - Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči připravilo nové komentované programy na své unikátní projekční kouli. První z nich, Vesmírné sedmičky, mapuje zajímavé milníky v dobývání vesmíru v letech, které končí číslem sedm. Možná trochu překvapivě se však nezačíná rokem 1957, kdy Sovětský svaz vynesl na oběžnou dráhu družici Sputnik, ale už rokem 1947. Co se tehdy stalo, se dozvědí návštěvníci při zhlédnutí této projekce.

Alternátor připravil projekce Počasí a Vesmírné sedmičky

Třebíčsko
Cigánski diabli v Dobrušce.
Dobruška - Desátým koncertem vyvrcholil v Dobrušce letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a soubor Cigánski diabli připravil posluchačům zážitek vpravdě mimořádný. Od prvních tónů potvrzovali slovenští hosté pověst, která je předcházela, a to, že se jedná o jeden z nejlepších souborů naší planety v této kategorii.
8 fotografií

Festival F. L. Věka vyvrcholil přímo ďábelsky

Volný čas