ŠTÍTEK: planeta

Kosmická mise BepiColombo
V sobotu z Francouzské Guyany odstartovala mise BepiColombo, kterou zastřešuje Evropská kosmická agentura (ESA) ve spolupráci s Japonským institutem kosmických výzkumů (JAXA). Raketa Ariane 5 vynese do vesmíru dvě sondy, jež následně čeká sedmiletá pouť na oběžnou dráhu Merkuru. Jedná se o teprve třetí misi k nejmenší planetě Sluneční soustavy, přičemž předchozí dvě zastřešovala americká NASA. 
7 fotografií

Evropská kosmická agentura se poprvé vydala k Merkuru. Sondy tam poletí sedm let

Věda a technika
Brněnská hvězdárna otevřela nové 3D digitárium. Nabídne dva nové pořady. Třírozměrný efekt zajistí speciální brýle. Na návštěvníky čekají také třeba nové sedačky.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Pod kupolí poletují atomy a molekuly, dochází k velkému třesku a vzniká život na Zemi. Uprostřed všeho dění sedí lidé, atomy poletují kolem nich a zdá se, že se jich mohou dotknout. Podobný zážitek si brzy zájemci odnesou z brněnské hvězdárny. Tamní digitárium totiž po modernizaci nově promítá i třírozměrně. Návštěvníci uvidí nové pořady.
7 fotografií

Lidé se dotknou atomů i planet. Ve 3D digitáriu

Brněnsko
Brněnská hvězdárna otevřela nové 3D digitárium. Nabídne dva nové pořady. Třírozměrný efekt zajistí speciální brýle. Na návštěvníky čekají také třeba nové sedačky.
/VIDEO/ Pod kupolí poletují atomy a molekuly, dochází k velkému třesku a vzniká život na Zemi. Uprostřed všeho dění sedí lidé, atomy poletují kolem nich a zdá se, že se jich mohou dotknout. Podobný zážitek si brzy zájemci odnesou z brněnské hvězdárny. Tamní digitárium totiž po modernizaci nově promítá i třírozměrně. Návštěvníci uvidí nové pořady.
7 fotografií

Lidé se dotknou atomů i planet. Brno má největší 3D planetárium střední Evropy

Cestujeme
Hvězdná loď USS Enterprise, na které sloužil pan Spock.
To, co dřívější generace považovaly za sci-fi, se s rozvojem technologií mnohdy stalo skutečností. Americkým astronomům se nyní podařilo objevit exoplanetu, jež nápadně připomíná planetu Vulkán ze slavného seriálu Star Trek. Obíhá kolem hvězdy HD 26965, kterou fanoušci Star Treku znají jako 40 Eridani A, pouhých 16 světelných let od Země. A to přesně tam, kam ji v roce 1991 umístil tvůrce seriálu Gene Roddenberry.
4 fotografie

Zavolejte panu Spockovi. Planeta Vulkán ze Star Treku skutečně existuje

Věda a technika
Ilustrační foto.
Tábor – Mateřská škola Hastrmánek se zúčastnila veřejné soutěže Zelená planeta vyhlášené Státním fondem životního prostředí České republiky a získala grant 550 tisíc korun na realizaci úpravy školní zahrady v přírodním stylu.

Zelená planeta vylepší zahradu MŠ Hastrmánek

Táborsko
Mateřská škola. Ilustrační foto.
Tábor – Mateřská škola Hastrmánek se zúčastnila veřejné soutěže Zelená planeta vyhlášené Státním fondem životního prostředí České republiky a získala grant 550 tisíc korun na realizaci úpravy školní zahrady v přírodním stylu.

Zelená planeta vylepší zahradu MŠ Hastrmánek

Táborsko
Michal Vaněk s manželkou na motocyklu, na němž vyrazí na cestu kolem světa.
Vacenovice /FOTOGALERIE/ – Zapíchnout vlaječku obce Vacenovice na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro a především na motorce objet svět. Takový dárek si nadělil k třicetinám Michal Vaněk. Rodák z Příbrami už deset let žije s rodinou na Hodonínsku. Vyrazit měl už v pátek, ale kvůli technickým problémům start přesunul na příští týden. „Miluju přírodu a velice rád jezdím na motorce. Už na střední škole jsem si přál zkombinovat obě vášně cestou kolem světa,“ svěřuje se mladý cestovatel.
5 fotografií

Objet svět, dokud nic nebolí. Cestovatel z Vacenovic obrazí planetu na motorce

Z okolí
Ilustrační foto
V hledání planet za hranicemi sluneční soustavy pomáhá vědcům z Astronomického ústavu Akademie věd Perkův dalekohled. Do provozu byl uveden před 51 lety, k výzkumu tzv. exoplanet slouží od loňska. Dosud díky němu vědci prozkoumali několik objektů, které jako možné kandidáty na planety určil dalekohled NASA na oběžné dráze. Zatím našli dvě dvojhvězdy a jeden systém, který bude potřebovat přesnější pozorování.
8 fotografií

Astronomové z Ondřejova hledají planety vzdálených hvězd

Česko
Princip fungování mezigenerační vesmírné lodi tzv. Bernalovy sféry popsal už v roce 1929 irský fyzik John Bernal.
V uplynulých letech objevili astronomové tisíce planet obíhajících kolem svých hvězd. Myšlenka mezihvězdného cestování však zůstává i nadále pouze sci-fi. I k nejbližší hvězdě Proximě Centauri vzdálené 4,2 světelného roku, bychom letěli tisíc let. Jak velká by musela být posádka lodi, aby lidstvo takovou cestu přežilo? Podle nové studie by stačila necelá stovka.
5 fotografií

Kolik je potřeba lidí, aby přežil lidský druh jako takový? Překvapivě málo

Svět
Bečovská botanická zahrada.
Bečov nad Teplou – Sto let od vzniku slaví letos Bečovská botanická zahrada. Jedním z vrcholů oslav je víkendový festival Zázračná planeta Země. Toto hudební, ekologické a informační setkání se koná již po šesté v areálu obnovené Bečovské botanické zahrady.

Bečovská botanická zahrada slaví Zázračnou planetou

Karlovarsko
Ilustrační foto
Páteční večerní obloha nabídne pozorovatelům úplné zatmění Měsíce. Trvat bude téměř dvě hodiny a půjde o nejdelší zatmění v tomto století. Delší nastane až za 105 let. V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21.30 až 23.13. Na pozorování významného vesmírného úkazu už láká pozorovatele řada hvězdáren. Vzácný úkaz navíc doplní ještě další jev, kdy se planeta Mars přiblíží k Zemi a zároveň bude proti Slunci, čímž bude pozorovatelná celou noc.
11 fotografií

Nepropásněte mimořádné nebeské představení. Měsíc zmizí už za týden

Praha
Planeta Jupiter.
Největší planetu sluneční soustavy Jupiter obíhají desítky různě velkých měsíců. Američtí astronomové totiž nyní napočítali dalších dvanáct. Jejich známý počet tak nyní dosáhl 79. Jeden z nich se však přesto vymyká a to nejen svou velikostí, která je pouhý kilometr v průměru, ale i neobvyklou a doslova sebevražednou drahou. Informovala o tom agentura AFP.  
7 fotografií

Jupiter má více měsíců, než jsme mysleli. Astronomové objevili dalších dvanáct

Svět
Ivan Hoffman
Na protest proti těžbě uhlí se v sobotu 16 aktivistů připoutalo k rypadlu v dole Bílina. Těžbu se jim podařilo zastavit na 12 hodin, čímž prospěli planetě postižené změnou klimatu a současně způsobili značnou škodu Severočeským dolům, které pravděpodobně budou na aktivistech vymáhat ušlý zisk.

Den Ivana Hoffmana: Poutání k rypadlu

Hoffmanův deník
Ilustrační foto
Myšlenkou, že lidstvo bude jednou muset opustit tuto planetu, se již dlouhodobě zabývají vědci i vizionáři. S nejnovějším nápadem pak v poslední době přišel miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos. Ten si narozdíl například od Elona Muska, jenž již dříve zveřejnil plány na kolonizaci Marsu, vybírá mnohem bližší cíl – Měsíc. Na našeho nejbližšího souseda totiž hodlá přesunout továrny a těžký průmysl.
12 fotografií

Do vesmíru za prací? Miliardář Bezos navrhuje přesunout těžký průmysl na Měsíc

Svět
Plaz, ilustrační foto.
Nejstarší známý ještěr běhal po naší planetě už v době, kdy byla pouze jediným kontinentem a dinosauři se na ní teprve rozkoukávali. Alespoň to tvrdí Tiago Simoes z univerzity v Albertě, jenž dodává, že tvor s názvem Megachirella byl údajně na světě ještě o 75 milionů let dříve než všichni doposud známí zástupci tohoto podřádu.

Starší než dinosauři. Vědci zkoumali fosilii z dob před 240 miliony lety

Svět