ŠTÍTEK: planeta

V dílně děti vyráběly vánoční ozdoby
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Červeno-šedý asi půlmetrový had se pomalými pohyby obmotává okolo ruky křehké blonďaté moderátorky. Ta na pódiu brněnské hvězdárny křečovitě svírá mikrofon a snaží se usmívat. Kolem postává hlouček dětí nejrůznějšího věku, které si chtějí na hada sáhnout. Všechny tam zavedlo to samé - Vánoce na hvězdárně. Ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek ji organizoval letos poprvé. „Zabaví se tu všichni každého věku,“ míní Dušek.
6 fotografií

Na hvězdárně si děti pohladily fretku a projely se vlakem

Brněnsko
Umělecká představa planetky 2018 VG18.
/VIDEO/ Má poněkud fádní dočasné oficiální jméno 2018 VG18. Přesto je planetka, kterou v listopadu objevili američtí astronomové, výjimečná. A nejedná se pouze o její nápadné růžové zbarvení. Jde totiž o nejvzdálenější známý objekt naší sluneční soustavy. Od Slunce je třiapůlkrát dále než Pluto. Objev tento týden zveřejnil americký Carnegie Institution for Science.
4 fotografie

Malý růžový svět v temnotě. Nejvzdálenější objekt sluneční soustavy se ukazuje

Věda a technika
Před první cestou na japonský keirin dostal Tomáš Bábek řetízek od otce.
Brno - Ten příběh ho fascinoval už jako dítě. Létající superhrdina, který zachraňuje planetu. Superman. V něm se zhlédl dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek. I když „létá“ jen na kole, ale zato rychle. Má dvě medaile z mistrovství světa, zlato z evropského šampionátu a vyhrál celkové hodnocení Světového poháru v keirinu.

Superman na kole. Bábek navléká triko se superhrdinou a řetízek od otce

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Jaroměřice – I do naší malé školy zavítali lektoři s programem Tonda Obal na cestách. Celá akce probíhala v úterý 27. listopadu. Tato beseda byla realizována pro základní školy. Cílem programu bylo ukázat dětem, co vše se dá recyklovat a jak nutné je třídit odpad.

Tonda Obal v ZŠ Jaroměřice

Svitavsko
Ilustrační obrázek
Hradec Králové - V prosinci nám bude ráno vysoko nad jihovýchodním obzorem zářit planeta Venuše, poeticky označovaná za Jitřenku.

Pod září Jitřenky

Hradecko
Snímek sondy InSight
Poté, co minulý týden sonda InSight úspěšně přistála na Marsu a začala se nabíjet, přichází pro její tým další, neméně důležitá část. Nyní zkoumají okolí, ve kterém sonda přistála. Právě zde totiž začne vrtat do povrchu a zjišťovat další informace. Z nejnovějších snímků vyplývá, že výzkumní pracovníci budou mít důvod k radosti. Povrch je totiž rovný, písčitý a sondě nic v průzkumu nebrání. 
17 fotografií

Ideální písečné prostředí. Sonda InSight poslala další snímek z Marsu

Svět
Planetární sonda InSight bude zkoumat povrch Marsu.
Americká sonda InSight na začátku týdne úspěšně přistála na povrchu Marsu. V následujících letech by ji mohla doplnit hned tři další podobná zařízení. Vyslání dalšího přístroje plánuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), vlastní sondy však chystá i Čína a v rámci společného projektu také Evropská unie a Rusko. Na oběžnou dráhu rudé planety by se měly podívat čínská a arabská družice.
17 fotografií

Mars obsadí roboti. Na rudou planetu vyrazí další tři sondy

Věda a technika
Bezobalový obchod Statek na Rynku v Pašince u Kolína nabízí své produkty ve skleněných nádobách.
Kolínsko /FOTOGALERIE/ - Všudypřítomný odpad ničící zemský ekosystém, mořská zvířata zamotaná v plastu, tisíce plastových mikročástic poletujících vzduchem. Abnormální množství plastů a odpadů na planetě Zemi je v poslední době čím dál více diskutované téma. Podle Organizace spojených národů (OSN) se jedná o enviromentální katastrofu. Na tu se už snaží reagovat řada lidí i lokálně.
4 fotografie

Bezobalové nakupování funguje i na Kolínsku

Kolínsko
Snímky sondy InSight na Marsu.
Americká sonda InSight dnes večer přistála na povrchu Marsu. Zkoumat bude seismickou aktivitu i objem tepla, jež vychází z vnitřku planety a ovlivňuje různé geologické procesy. Nejnáročnější z celé mise bylo přistání, které trvalo šest a půl minuty. Sonda ještě musí rozvinout solární panely, pomocí kterých bude získávat energii. Informoval o tom server BBC.  
17 fotografií

Na Marsu přistála sonda InSight, poslala první snímky

Věda a technika
Kráter Jezero
Na Marsu přistane v roce 2021 vozítko, které pomůže dalším průzkumům této pro nás stále ještě neprobádané planety. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) již po pečlivém výběru určil i kráter, na kterém bude vozítko přistávat. Nese název Jezero. Podle NASA má tato mise převrátit náš pohled na schopnost Marsu ukrývat život. NASA o tom informovala na svých stránkách.   
8 fotografií

Na Marsu přistane v roce 2021 nové vozítko. Bude bádat v kráteru zvaném Jezero

Věda a technika
Edukační program Pod rudou hvězdou, který připravilo Muzeum Komenského v Přerově pro žáky základních a středních škol k výstavě Stoletá republika, se těší velkému zájmu.
Děti vstupují do místnosti za tónů budovatelské písně „Kupředu, levá.“ Seznamují se s tím, jak se vázal pionýrský šátek, testují mávátko do Prvomájového průvodu. Edukační program Muzea Komenského v Přerově Pod rudou hvězdou, který zavede školáky do dob totality, není jen zábavný. Seznamují se na něm i se jménem Milady Horákové, politickými procesy padesátých let, nebo okupací v srpnu roku 1968.
24 fotografií

Mávátka a pionýrské šátky. Školáci si v Přerově vyzkoušeli rudou minulost

Přerovsko
Václav Dvořák a jeho kniha Písečníci a bludný asteroid.
Liberec – Když vyrostete v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna nejlepší vyhlídky. Všechno ale může změnit pozvánka na palubu mezihvězdné lodi. A velké vesmírné dobrodružství může začít… Dlouhých pět let psal pedagog Technické univerzity Václav Dvořák sci-fi knihu pro děti nazvanou Písečníci a bludný asteroid. A stejně jako jeho hlavní hrdinové Tomáš a Lucka projdou dlouhou anabází, neměl před sebou jednoduchou cestu ani samotný román.

Pedagog z Technické univerzity Václav Dvořák napsal sci-fi pro malé čtenáře

Liberecko
Václav Dvořák a jeho kniha Písečníci a bludný asteroid.
Liberecký kraj – Když vyrostete v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna nejlepší vyhlídky. Všechno ale může změnit pozvánka na palubu mezihvězdné lodi. A velké vesmírné dobrodružství může začít… Dlouhých pět let psal pedagog Technické univerzity Václav Dvořák sci-fi knihu pro děti nazvanou Písečníci a bludný asteroid. A stejně jako jeho hlavní hrdinové Tomáš a Lucka projdou dlouhou anabází, neměl před sebou jednoduchou cestu ani samotný román.

Pedagog z Technické univerzity Václav Dvořák napsal sci-fi pro malé čtenáře

Českolipsko
Václav Dvořák a jeho kniha Písečníci a bludný asteroid.
Liberecký kraj – Když vyrostete v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna nejlepší vyhlídky. Všechno ale může změnit pozvánka na palubu mezihvězdné lodi. A velké vesmírné dobrodružství může začít… Dlouhých pět let psal pedagog Technické univerzity Václav Dvořák sci-fi knihu pro děti nazvanou Písečníci a bludný asteroid. A stejně jako jeho hlavní hrdinové Tomáš a Lucka projdou dlouhou anabází, neměl před sebou jednoduchou cestu ani samotný román.

Pedagog z Technické univerzity Václav Dvořák napsal sci-fi pro malé čtenáře

Jablonecko
Muž, který rozjasňoval noc. Vynálezce obloukové lampy Blahník na Deklech slávy.
Česká Skalice - Zatímco ve světě je několik chodníků slávy, Dekly slávy se může pochlubit na planetě pouze Česká Skalice, a to díky Klubu Konvalinkových umělců a volnomyšlenkářů (KKUV). Ten je založil před hospodou U Konvalinků 14. listopadu roku 2015 s cílem připomenout zdejší rodáky, kteří se něčím proslavili a veřejnost na ně už zapomněla.
13 fotografií

Muž, který rozjasňoval noc. Vynálezce obloukové lampy Blahník na Deklech slávy

Náchodsko
Simulovaná expedice na Mars.
Vlašim - Během simulované, 100 hodin trvající mise, se na palubě vesmírné lodi, která zamíří k planetě Mars, objeví také Jakub Semrád, student 2. ročníku Gymnázia Vlašim. Stal se totiž jedním z pěti členů posádky, která uspěla, mezi silnou konkurencí.

Student vlašimské střední školy poletí na Mars

Benešovsko
Keplerův teleskop
Teleskop Kepler, který po celých devět let putoval vesmírem a hledal vzdálené planety, ukončil misi. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA). Definitivně totiž vyčerpal palivo potřebné pro další vědecké operace a proto bude v bezpečné vzdálenosti od Země ponechán svému osudu. Teleskop ve vesmíru hledal zejména exoplanety, tedy planety mimo naši sluneční soustavu.
8 fotografií

Vesmírný teleskop Kepler dosloužil. Nalezl přes 2600 exoplanet

Věda a technika