ŠTÍTEK: porod

Vizualizace Centra přirozeného porodu, které má otevřít ve Vyškově v září.
/ROZHOVOR/ Centrum přirozeného porodu využijí ještě letos pacientky ve vyškovské nemocnici. Zatímco pokračují stavební práce, slavnostní otevření je v plánu na začátek září. Není to však jediná investice, kterou do budoucna nemocnice chystá. Mimo jiné i o tom se zmínil v rozhovoru ředitel vyškovské nemocnice Zdeněk Horák. „Chystáme rekonstrukci Dětského oddělení a Oddělení klinické mikrobiologie,“ říká ředitel.
3 fotografie

Centrum přirozeného porodu dokončí ve Vyškově. Nemocnice chystá další investice

Vyškovsko
Maminka s miminkem Oliverem, který při narození vážil téměř 5,5 kilogramů; Krajská nemocnice Tomáše Bati; červenec 2024
V porodnici Krajské nemocnice Tomáše Bati se narodil chlapeček Oliver s porodní váhou 5320 gramů. Maminka Lenka rodila již po čtvrté a Oliver nakonec přišel na svět císařským řezem. Patří mezi rekordmany porodnice. Do světového rekordu má ale pořád daleko. Malí rekordmani z různých částí světa vážili přeci jen o pár kilo víc. Miminko s nějvětší porodní váhou na světě se narodilo v USA koncem devatenáctého století, jeho osud však moc šťastný nebyl.

Oliver ze Zlína vážil při porodu 5320 gramů, miminko obryně z USA téměř 10 kilo

Zajímavosti
Fyzioindukce je přirozené vyvolání porodu pomocí fyzioterapie, cviků a manipulačních technik. Metoda je zcela bezpečná.
Vyvolání (indukce) porodu je metodou umělého spuštění porodu. Důvody k vyvolání bývají různorodé, ve většině případů se jedná o zdravotní potíže matky nebo dítěte. Nejčastěji se rodičky setkají s vyvoláním porodu pomocí tablet nebo balonků zaváděných do porodních cest. Porodnice Kroměříž jako jediná v republice rodičkám nabízí přirozené vyvolání porodu, fyzioindukci.

Čeká vás vyvolání porodu? Jde to i bez medikace, umí to v Kroměříži

Miminka
Ambulantní porod jako alternativa k porodu domácímu. Ambulantní porod musí umožnit každá nemocnice, pokud nejsou žena ani dítě ohroženi na životě.
Pro mnoho žen znamená ambulantní porod bezpečnou alternativu k domácímu porodu. Zkušenost s ambulantním porodem mají podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky tisíce žen ročně. Stále se však jedná o nízká procenta z celkového množství porodů. Ambulantní porod je alternativou k porodu domácímu, ale má také svá rizika.

Za dvě hodiny po porodu domů. Proč ambulantní porod volí tisíce žen ročně

Miminka
Krumlovští zdravotníci pomohli na svět malé Jiřince u ní doma na Českokrumlovsku.
Nejenom pomoc při úrazech a nemoci, ale i u porodů mají v popisu práce zdravotničtí záchranáři, kteří do terénu vyjíždějí ve žlutých vozech s majáky. Ti českokrumlovští se pochlubili jedním ze svých „úlovků“ právě v tomto oboru. Na svět pomohli malé Jiřince a po porodu, který proběhl ještě doma, ji společně s maminkou obratem dopravili do nemocnice.

Jiřinka to do porodnice nestihla. Na svět jí pomohli krumlovští záchranáři

Českokrumlovsko
Má za sebou mnoho operací a před sebou samá omezení. Pomoci by mohla transplantace.
Šestiletý David Hyžík nebude kvůli svému onemocnění, kterým je cystická fibróza, nikdy žít život jako jeho vrstevníci. V útlém věku má za sebou už dvacet operací. Nyní se navíc dostal do fáze, kdy mu kvůli doprovodné cirhóze jater začíná tento životně důležitý orgán selhávat. I banální onemocnění představuje pro chlapce obrovské riziko, takže musí žít prakticky v izolaci. Jeho jedinou nadějí je transplantace střev a jater.
13 fotografií

Jediná Davídkova naděje: transplantace střev a jater. Nikdy nebyl ani v bazénu

Rodina
Klasické porodní kozy nedávají ženám příliš prostoru na hledání vhodné polohy. Rodičky tak často zbytečně končí na zádech. Pro postup porodu jsou ale mnohem vhodnější vertikální polohy.
České porodnictví se mění a modernizuje. A to nejen co se vybavení týče, ale také v přístupu k rodičkám. Pomalu tak končí čas nucené polohy na zádech na porodní koze. Porodní gauč nabízí rodičkám možnost v průběhu porodu pohodlně měnit polohu. Gauč tak může porod usnadnit a omezit zbytečné zásahy i poranění.

České porodnictví se mění. Místo kozy leckde najdete pohodlný gauč

Rady, tipy
Porod do vody umožňuje více než desítka českých porodnic. Díky vrozeným reflexům se miminko poprvé nadechne až  až po vytažení z vody.
Porodem do vody se v České republice rodí jen několik procent dětí. Výhodou je rychlejší postup první doby porodní. Voda ženám také pomáhá zvládat bolest a uvolnit se. Porod do vody ale není bez rizika. Zkušenosti s porodem do vody má i paní Dana, která svého syna přivedla na svět do vody v Rakovníku. „Hned, jak jsem se dostala do vany, se mi moc ulevilo,“ vzpomíná na porod Dana.

Porod do vody nabízí úlevu od bolesti i relaxaci. Má však svá rizika

Rady, tipy
Čaj z maliníku obsahuje mnoho prospěšných látek, včetně železa a vápníku.
Maliník je nenáročná rostlina, která roste jako plevel a přitom v sobě skrývá spoustu zdravotních benefitů. Pro jeho účinky ho porodní báby používaly v bylinných směsích odpradávna. Čaj z maliníku uvolňuje svalstvo, zkracuje porod a pomáhá s rekonvalescencí. Užívat jej začněte několik týdnů před porodem. Pokračovat můžete i po porodu. Přečtěte si, kdy začít pít čaj z maliníku, na co všechno je maliník dobrý a pro koho maliník vhodný není. 

Lék, který vám roste na zahradě: Urychluje porod a pomáhá v šestinedělí

Rady, tipy
Z operace úniku stolice v Nemocnici Hořovice.
V Nemocnici Hořovice umí řešit nejen nechtěný únik moči, ale i stolice. A právě u takové operace jsme mohli být ve středu 12. června přítomni. Zákrok netrval ani dvacet minut, kdy lékař Julius Örhalmi voperoval pacientce s únikem stolice elektrodu do oblasti křížové kosti. „Vysílá slabé impulzy a napomáhá obnovit spojení mozek-pánevní dno, dodává správné informace o potřebě se vyprázdnit,“ popisoval u operace lékař. Přesné umístění si kontroloval rentgenem. Poté vytvořil pod kůží na hýždi kapsu, kam zavedl malý stimulátor. Ten je propojený s elektrodou.
23 fotografií

V Nemocnici Hořovice umí řešit únik stolice. Zákrok jsme natočili

Příbramsko
Matěj dělal díky rehabilitacím pokroky. Vývoj mu ale zabrzdila epilepsie a hledání správné léčby. Rodině nyní chybí především prostředky na rehabilitace a bezbariérovou úpravu domova.
Lucie prožívala bezproblémové a docela klidné těhotenství. S manželem očekávali narození prvního dítěte. Život jim ale obrátila naruby běžná bakterie. Matěj během dlouhého porodu vdechl smolku. Následná infekce ho odkázala na přístroje a poškodila mu 70 % mozku. „Doteď se nedokážu podívat na fotku Matýska, kde je v zavinovačce hned po porodu,“ vzpomíná Matějova maminka Lucie.

Po bezproblémovém těhotenství přišla rána. Život Matějovi změnila běžná bakterie

Rodina
Sourozenci u porodu jsou třaskavým tématem. Ani odborníci nejsou v této otázce jednotní a upozorňují na fakt, že porod může být pozitivním zážitkem, ale ne pro každé dítě.
Žena rodí v doprovodu duly a vedle si v klidu hraje starší dítě se světelným mečem. Porod jej nijak nerozrušuje. Když se miminko narodí, holčička utíká sourozence přivítat na svět a po chvíli si jde dál hrát. Tak vypadal jeden z porodů, který doprovázela dula Kateřina Černá. A nebyl to jediný 'její' porod, kde byly přítomny starší děti. „Možná to pro někoho bude překvapující, ale ty děti to moc neřeší,“ vypráví dula.

Sourozenec u porodu: Trauma? Ani náhodou! Děti to zvládají skvěle, tvrdí dula

Rodina
Císařský řez je velká břišní operace, při které musí operatér prořezat celkem sedm vrstev tkání. Může být plánovaný, nebo také akutní. Lékaři v některých českých porodnicích jej však dělají jinak. Laskavě, s něhou a ohledem na prožitek matky.
Císařským řezem v Česku končí každé čtvrté těhotenství. Císařský řez je velká břišní operace, při které dnes část porodnic ženám nabízí jeho laskavější alternativu. Laskavý, nebo také jemný, respektující císařský řez je ovšem pořád operací. Ale s velkým důrazem na pohodlí a krásný zážitek rodící ženy. Pozitivní zážitek z porodu pomůže ženě se rychle z císařského řezu zotavit. „Doufejme, že jednou bude za normu považován ten porod, kterému teď říkáme laskavý,“ svěřuje se dula Kateřina Černá.

Laskavý císařský řez v Česku: miminko si může maminka vytáhnout sama

Zajímavosti
Pomocí rebozo šátku může rodičce dula, partner nebo porodní asistentka poskytnout úlevu, jemnou masáž, oporu nebo pomoci se správným polohováním miminka.
Rebozo šátek není v porodnictví žádnou novinkou. Jedná se o tradiční porodní pomůcku. Pochází z Mexika, kde ručně tkané rebozo často přecházelo z matky na dceru. Dnes se rebozo vyrábí z bavlny, vlny nebo mušelínu. Rebozo šátek se váže přes těhotenské břicho. Slouží jako opora, ulevuje svalům i šlachám a uvolňuje pánev. Využijete jej také při porodu nebo po něm k nošení novorozence a mírnění menstruačních bolestí.

Tradiční mexická pomůcka pomáhá v těhotenství, po císařském řezu i k nošení dětí

Rady, tipy
Třetí týden v květnu se v rakovnické Jógotéce konaly přednášky v rámci Světového týdne respektu k porodu.
/FOTOGALERIE/ Třetí týden v květnu se rakovnická Jógotéka proměnila v přednáškové prostory v rámci Světového týdne respektu k porodu. Pro ty, které jsou otázky ohledně těhotenství a porodu právě aktuálním tématem, se nemohla dostat lepší příležitost k osvětě v souvisejících tématech. V dnešní době jsou nastávající maminky nabádány, aby byly dobře informované, k čemu nadšené podnikající, samy také maminky, Eliška Vitoušová a Adéla Rumrichová již několikátým rokem absolutně dopomáhají.
8 fotografií

Festival o porodu byl plný informací nejen pro nastávající maminky

Čtenář reportér
Nemocnice Písek pořídila pro rodičky moderní přenosný ultrazvuk.
Nemocnice Písek rozšířila vybavení Gynekologicko-porodnického oddělení o nejmodernější ultrazvukový přístroj s vynikajícím zobrazením. To hraje klíčovou roli při vyšetření nejrůznějších závažných stavů během těhotenství, při porodu i po něm. Nový přístroj je mobilní, takže vyšetření významně urychluje a zároveň zvyšuje pohodlí rodiček.

Nemocnice Písek pořídila pro rodičky moderní přenosný ultrazvuk

Písecko
Zhubnout po porodu můžete jednoduše. Kromě toho, že se obvykle na přirozenou váhu dostanete už kolem šesti měsíců, vysněné postavě můžete i dopomoci.
Zná to jistě každá žena, která se rozhodne po určité době po porodu začít dělat něco se svým tělem. První otázka, kterou si pokládá, je většinou: Jak se dostat po porodu na svou původní váhu? A jak na to? Jaké typy cviků vlastně zabírají, které jsou šetrné k tělu, a jak kombinovat cvičení s jídelníčkem? Většinou se žena vrátí na svou váhu do šesti až dvanácti měsíců po porodu. Více méně záleží na zdravé stravě, cvičení, ale také například na kojení.

Žena po porodu zhubla 26 kilo. A to i díky přerušovanému půstu. Radí, jak na to

Rady, tipy
Nejjednodušší je zpočátku provádět Kegelovy cviky vleže
Posilování svalů pánevního dna se v minulosti nevěnovalo příliš mnoho pozornosti, zato dnes jde o téma velmi diskutované. Svaly pánevního dna totiž hrají klíčovou roli v podpoře zdravých močových a reprodukčních orgánů. Nejznámějším a nejjednodušším způsobem, jak je posílit, jsou Kegelovy cviky. Působí proti inkontinenci i dalším problémům u žen i mužů, můžete je provádět téměř kdekoliv a účinky se projeví už za pár týdnů. Co jsou Kegelovy cviky a jak pomáhají?

Kegelovy cviky: Proč by je nejen ženy 50+ měly cvičit a jak pomohou mužům

Zdraví
Dula provází ženu i budoucí tatínky průběhem těhotenstvím.
Deník zahájil novou poradnu s dulou Markétou Verbíkovou. Dula provází ženu, nejlépe kontinuálně, průběhem celého těhotenství. Doplňuje práci porodních asistentek, lékařů, zdravotních sester a také psychologů a dalších odborníků. V tomto smyslu je členem týmu, který se o ženu v období těhotenství, porodu a šestinedělí stará. Máte i vy na dulu otázky? Pošlete nám je do naší poradny.

Poradna s dulou: Duly se vzdělávají celoživotně, jejich směr se však může lišit

Zajímavosti
Víte o tom, že pojišťovny ve velkém přispívají například na různá vyšetření během těhotenství?
Pokud si děláte starosti s výdaji, které přicházejí spolu s těhotenstvím, možná byste měli vědět, že existují těhotenské balíčky, které ve velké části proplácejí pojišťovny. Jedná se o různá vyšetření, ale také například předporodní kurzy, péči o tělo a taktéž komponenty, které se vám budou hodit pro již nově narozené miminko. Podívejte se, co nabízejí hlavní pojišťovny v rámci tohoto programu a na co máte nárok zdarma nebo s příspěvkem.

Těhotenské balíčky? Tyto výhody vám v těhotenství poskytnou vaše pojišťovny

Rady, tipy