ŠTÍTEK: příroda

Les u Týnce nad Labem.
Před rokem 1989 jsme žili v zemi, v níž se dalo cokoliv postavit kdekoliv a nikdo se nikoho neptal. Výsledkem byla zdevastovaná krajina a často i dost odpudivé prostředí v bezprostřední blízkosti našich domovů. Stačilo ale pár desítek let a z jednoho extrému jsme spadli do druhého, neméně zhoubného. Z neustálých protestů proti všemu a všude by člověk podlehl dojmu, že v Česku máme přírodu jako na Galapágách.
12 fotografií

Obrazem: Tolik uschlých a odumřelých stromů na jednom místě se jen tak nevidí

Čtenář reportér
KEBIN je soběstačný kontejner bez potřeby připojení na inženýrské sítě, ukrytý u rybníka nedaleko Ondřejova.
Statistiky mají jasno. Většina z nás tráví dovolenou v Česku. „Pořád je co objevovat. Spoustu krásných míst pořád máme schovaných přímo pod nosem,“ zapáleně popisuje Petr Kotík, zakladatel cestovatelského portálu Amazing Places. Před několika lety začal cíleně vyhledávat zajímavé ubytování, ať už chalupy a roubenky, nebo třeba architektonicky vydařené nově budované chaty, právě na takových místech. A překvapivě zjišťovat, kolik chalupářů stále častěji nabízí své domy k pronájmu.
11 fotografií

Pronájmy venkovských domů jdou na dračku. Platí všude dobře, doma nejlíp

Bydlení
Národní výstava hospodářských zvířat na brněnském výstavišti.
V sobotu ráno se otevřely brány brněnského výstaviště a začaly tři souběžné výstavy: Národní výstava hospodářských zvířat, ANIMAL TECH a Národní výstava myslivosti. Krásné počasí přilákalo davy lidí a také známé osobnosti. Trasu, kterou běžně chodí ministři, si prošla Lucie Borhyová s Olgou Lounovou, které doprovázel český Belmondo Martin Kraus. Podívali se na nejmenší plemeno skotu Dexter a také na to největší, respektive nejzmasilejší, což je Belgické modré, které se vyznačuje dvojnásobným osvalením, což ale vede k tomu, že krávy musí rodit císařským řezem.
55 fotografií

VIDEO: Výstaviště v Brně oživilo na tisíc hospodářských zvířat. Bavily se i děti

Brněnsko
O nezbytnosti penisu, závody spermií, k čemu je dobrý sex a mnohé další se dozvíte v Prácheňském muzeu v Písku až do 28. května. Interaktivní výstava o rozmnožování z přírodovědeckého hlediska pod názvem Milování v přírodě baví děti i dospělé.
Ať už jste školák pídící se po informacích nebo dospělák, kterého nemůže v oblasti sexu jen tak něco překvapit, nenechte si ujít putovní výstavu Milování v přírodě v Prácheňském muzeu v Písku. Zábavná a interaktivní expozice věnovaná rozmnožování je vhodná pro všechny generace, žákům základních škol i dospělým může rozšířit obzory nejen v sexuální výchově, ale i přírodovědě. Hostuje tu jako na prvním místě v jižních Čechách až do 28. května. A stále se mění.
45 fotografií

Milování v přírodě ukazuje Prácheňské muzeum. Baví závody spermií i další prvky

Písecko
Medvěd hnědý. Ilustrační snímek
Italská lesní stráž dopadla medvědici, která podle výsledků analýz DNA usmrtila na začátku dubna v horách v Tridentsku muže. Oznámily to místní úřady. Medvědici policie převezla do útulku a místní úřady ji chtějí utratit. Zabití zvířete však zablokoval správní soud. Usmrcení 26letého běžce bylo prvním fatálním útokem medvěda na italském území za posledních 150 let, tvrdí ekologové, kteří kritizují místní politiky za záměr výrazně zredukovat počty medvědů v tridentských lesích.
8 fotografií

V Itálii dopadli medvědici, která v horách zabila běžce. Úřady ji chtějí utratit

Státy EU
Sokol stěhovavý. Ilustrační snímek
Stejně jako každý rok, i letos na jaře platí v turisty hojně navštěvovaném národním parku České Švýcarsko a Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce na severu Čech zákaz vstupu do hnízdních lokalit vzácných druhů ptáků. Správa národního parku České Švýcarsko žádá návštěvníky, aby omezení dodržovali, dočasně chráněné plochy jsou totiž důležité pro zdárné vyhnízdění sokolů, výrů, čápů černých a dalších druhů ptáků.

Nerušit, ptáci hnízdí. V Českém Švýcarsku jsou uzavřené některé lokality

Zvířecí deník a chovatelství
Majka fialová
Majka obecná a majka fialová už jsou poměrně známými brouky, které je možné potkat v přírodě s příchodem jara. Zejména na sociálních sítích se šíří poplašné zprávy o jejich nebezpečném jedu. Brouci v ohrožení vylučují silný jed v kapičkách hemolymfy přímo na povrch těla. Aby člověku hrozila smrtelná otrava, musel by však brouka olizovat nebo pozřít.

Nebezpeční brouci? Jedu majek se není třeba obávat, člověk by je musel pozřít

Zvířecí deník a chovatelství
Proděkan Fakulty pedagogické ZČU v Plzni Jan Krotký je jedním z autorů nového výukového předmětu Branná výchova a přežití v přírodě
Nedávno jsme v Plzeňském deníku přinesli informaci o nově otevřeném výukovém předmětu na Pedagogické fakultě ZČU v Plzni. Jmenuje se Branná výchova a přežití v přírodě a studenti se v něm učí mimo jiné poskytovat první pomoc, manipulovat se zbraní nebo jak se chovat v krizových situacích, například při dopravní nehodě. O zavedení nového předmětu, jeho užitečnosti a zájmu studentů o něj, jsme si povídali s jedním z autorů tohoto projektu, proděkanem Fakulty pedagogické Janem Krotkým.
17 fotografií

Brannou výchovu znovu vyučují na Pedagogické fakultě, proděkan vysvětluje proč

Plzeňsko
Chovatel ovcí z Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant právě zažívá nejkrásnější a zároveň nejnáročnější období roku..
/FOTO, VIDEO/ Chovatel ovcí z Vernéřovic na Broumovsku Tomáš Havrlant zažívá kolem Velikonoc nejkrásnější období roku. A také nejnáročnější. Několik týdnů, po kterých se rodí jehňata, tráví se svým stádem i dvacet hodin denně. Už se mu narodilo přes sto jehňat. Na ty ale číhají krkavci, kteří dokáží vyklovat mláďatům oči a zabít je. A pak tu jsou ještě vlci…
15 fotografií

Krkavci číhají na jehňátka. „Problémem jsou i vlci,“ říká farmář z Broumovska

Náchodsko
Skořápky od vajec, velká dávka uměleckého citu a statisíce jsou v kapse.
Skořápky od vajec sbírá v těchto dnech snad celá republika. Většina z nás však vejce spíš vyfukuje, barví a vytváří tradiční velikonoční kraslice. Pravdou ale zůstává, že úspěchy slaví ten, kdo přijde s něčím novým a netradičním. Jako například brazilská umělkyně Melissa Meier, o které je řeč. Sbírá skořápky od vajec a další materiály a vytváří z nich šaty jak na karneval v Rio de Janeiru.
24 fotografií

Brazilka umí na vaječných skořápkách vydělat statisíce. Její šaty dobývají svět

Móda
Soví noc v Dobříši.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Přírodovědný spolek Dobříš uspořádal v sobotu 18. března již druhé setkání s přáteli přírody a sov zvlášť. Cílem letošní Soví noci na Dobříši bylo představit obyvatelům Dobříše a širokého okolí tyto zajímavé zástupce ptačí říše a pokusit se umožnit jim na vlastní oči vidět a na vlastní uši slyšet tyto opeřence. Také další akce spolku se týká ptačí říše, a sice v sobotu 6. května se od 8. hodiny uskuteční Vítání ptačího zpěvu na Dobříši. Sraz účestníků je u vstupu do anglického parku dobříšského zámku.  
6 fotografií

Podívejte se: Přírodovědný spolek Dobříš uspořádal již podruhé Soví noc

Čtenář reportér
Vlci v okolí Janských Lázní
Před měsícem správa KRNAP informovala, že se Krkonoše opět stávají domovem vlka obecného. Díky médiím a sociálním sítím se jí za uplynulé čtyři týdny podařilo získat celou řadu pozorování jednotlivců nebo menších skupin vlků. Nejčetnější pozorování jsou v oblasti mezi Mladými Buky, Janskými Lázněmi a Rudníkem. Zoologové Správy Krkonošského národního parku všechna pozorování prověřují, evidují a jsou ve spojení se specialisty z Mendelovy univerzity v Brně.

Vlci v Krkonoších opravdu jsou. Při setkání s nimi buďte obezřetní

Krkonoše
Pokud se se svým psím miláčkem pohybujete ve vyšší trávě, pořádně ho po návratu domů prohlédněte. Sezona klíšťat totiž pomalu začíná.
Dny se prodlužují a spíše než mrazy už bývají standardem vyšší teploty. Jaro je tady a s domácími mazlíčky je třeba se na něj připravit. Letošní zima byla dlouhá a chladná, organismus psa tedy může být unaven. Může postrádat potřebné vitamíny, které mu dodávají živiny a energii. Psa je proto třeba na dlouhé procházky pozvolna připravit a zpočátku to nepřehánět. Zároveň je nutné dávat pozor na možné hrozby, které spolu s jarem přicházejí. Deník přináší souhrn nejdůležitějších doporučení.

Jaro je tady, oprašte repelenty. V lese se psem si dejte pozor i na bachyně

Zvířecí deník a chovatelství
Vlci lidem nebezpeční nejsou, zabraňují šíření chorob, říká ochranář Hlaváč; Zdroj: Se souhlasem Václava Hlaváče
/ROZHOVOR/ Už podruhé za krátkou dobu zavítal na Vysočinu vlk. Do kraje připutoval v minulých týdnech z Polska. Díky obojku s vysílačkou mohou ochranáři podrobně sledovat jeho pohyb krajinou. Podle Václava Hlaváče z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky lidem nebezpečí nehrozí. Vlk je totiž plaché zvíře. Jeho výskyt navíc může být pro přírodu přínosný. Loví totiž především slabá a nemocná zvířata. Tím může zabránit šíření nebezpečných chorob.
2 fotografie

Vlk na Vysočině. Lidem nebezpečí nehrozí, přírodě může pomoct, říká ochranář

Pelhřimovsko