ŠTÍTEK: příroda

Z projektu Škola v přírodě jinak na Základní škole Na Karlově v Benešově.
/FOTOGALERIE/ Když se učitelé Základní školy Na Karlově v Benešově v září rozhodovali, zda pro celý první stupeň uspořádají tradiční školu v přírodě, měli před sebou mnoho neznámých. Nikdo nevěděl, jak se vyvine situace s cenami za ubytování, jídlo i dopravu. Nedokázali odhadnout, zda budou rodiče na tom finančně tak, aby mohli dětem školu v přírodě zaplatit. A tak vznikl nápad, pojmout ji jiným způsobem, přístupným všem dětem.
35 fotografií

Netradiční škola v přírodě: vznikl nápad přístupný všem dětem z prvního stupně

Čtenář reportér
Chraň naši Zemi.
Ve středu 14. června se uskutečnil v SVČ TYMY 1. ročník soutěže pod názvem Chraň naši zemi. Této soutěže s přírodovědnou a ekologickou tematikou se zúčastnilo celkem 5 družstev. Tato družstva byla z 5.A + 5.B z 1.ZŠ Holešov. Připraveno bylo celkem 5 stanovišť a na každém z nich družstva prokazovala svoji znalost o přírodě a ochraně přírody. Nejnáročnějším stanovištěm byla poznávačka přírodnin, které si pro děti připravil lesník pan Milan Macůrek.
4 fotografie

Soutěž Chraň naši Zemi vyhráli Lenochodi z 1.ZŠ Holešov

Čtenář reportér
Míříte za dobrodružstvím se psem? Společnou cestu si dobře naplánujte
Doba letních prázdnin láká mnoho lidí na dovolenou do zahraničí s rodinou. Může se ale stát, že to letos nevyjde, nebo zkrátka dá člověk přednost skromnější zábavě a vyrazí jen tak do přírody s batůžkem na zádech a stanem. Pes se pak stává skvělým parťákem. V tu chvíli však člověk musí myslet nejen na sebe, ale i na potřeby zvířete. A také nic důležitého nezapomenout.
5 fotografií

Míříte za dobrodružstvím se psem? Společnou cestu si dobře naplánujte

Zvířecí deník a chovatelství
Kroužkování čápů bílých na Táborsku ve středu 21. června - Chýnov, Planá nad Lužnicí, Budislav, Soběslav.
Od středy 21. do neděle 25. června má tým ornitologů v Jihočeském kraji v plánu okroužkovat čápata na sedmdesáti hnízdech. Ve středu mohla veřejnost pozorovat jejich činnost na Táborsku a Českokrumlovsku. V plnění jejich úkolu je jim nápomocná i hasičská technika. Jak kroužkování vypadá v praxi, se můžete podívat v přiložené fotogalerii a videích.
84 fotografií

Ornitologové kroužkují čápy na jihu Čech. Letos mají několik jedinečných hnízd

Táborsko
Pardubice hledají zpracovatele projektu na revitalizaci Červeňáku. Dokumentaci, včetně stavebního povolení, chce mít město hotovou během příštího roku tak, aby mohlo v roce 2024 začít se samotnou revitalizací.
Pardubice chtějí znovu zprovoznit most Červeňák, který je v přírodní lokalitě nedaleko centra Pardubic. Oficiálně zavřený je čtyři roky. Po mostě přes Chrudimku ale v současnosti lidé chodí na vlastní nebezpečí. Zkracují si tak cestu. Radní odsouhlasili peníze na posudek, který ukáže v jakém stavu most skutečně je. Přes 80 let starou stavbu prověří odborníci i horolezci. V příštím roce má pak začít obnova stejnojmenného přírodního parku za 60 milionů korun.
42 fotografií

Město chce otevřít Červeňák. Stav mostu v bývalém vojenském prostoru ověří lezci

Pardubicko
Když kvete zahrada
Už je to pár měsíců, co poslední sníh v zahradě roztál a sluneční paprsky postupně nabyly na síle. Skalky, záhony, keře i stromy nyní zkrášlují květy hýřící všemi barvami malířské palety. Dnes se, milí čtenáři, ohlédneme několik měsíců nazpátek a připomeneme si, jak nás vítaly první jarní květy vilínů, krokusů, tulipánů, zlatic, ovocných stromů, trvalek, okrasných listnáčů i jehličnanů. Za příspěvek velmi děkujeme.
118 fotografií

OBRAZEM: Když kvete zahrada. Úžasné barvy, které vykouzlí jen příroda

Čtenář reportér
Když kvete zahrada.
Už je to pár měsíců, co poslední sníh v zahradě roztál a sluneční paprsky postupně nabyly na síle. Od prvních dnů února zkrášlují skalky, záhony, keře i stromy květy hýřící všemi barvami malířské palety. Dnes se, milí čtenáři, ohlédneme zhruba čtyři měsíce nazpátek a připomeneme si, jak nás vítaly první jarní květy vilínů, krokusů, tulipánů, zlatic, ovocných stromů, trvalek, okrasných listnáčů i jehličnanů. Za příspěvek velmi děkujeme.
118 fotografií

Úžasné barvy, které vykouzlí jen příroda aneb Pořiď si zahradu a budeš lapen

Čtenář reportér
Mláďata volně žijících zvířat v záchranných stanicích. Na snímku zajíčci.
/FOTOGALERIE/ Zájmem lidí o přírodu spojeným s dobrou vůlí jí lidé z neznalosti ubližují. V tomto období se zaměřují na mláďata, o nichž se mylně domnívají, že zůstala opuštěná: jak na malé zajíčky nebo srnčata, tak třeba i na ptáčata. Základní pravidlo zní: nechat na pokoji a nevšímat si jich, jak pokud není vidět zjevné zranění, radí odborníci.
20 fotografií

Mláďat v přírodě si nevšímejte, pokud nevidíte krev, radí odborníci

Praha
Klokan Milan a jeho rodina patří chovateli ze Mšena.
/FOTOGALERIE/ Australan ze Mšena, klokan Milan, který se vydal do světa, se stále ještě nevrátil domů. Svobody ve volné přírodě si užívá už druhý týden. „Hlady neumře, trávy je všude dost,“ říká chovatel Pavel Vidman. Podle svědků, kteří se ozývají na sociálních sítích, by se měl vačnatec pohybovat kolem města. Mnohdy ale u silnic, které pro něho mohou být nebezpečné. Řidiči by měli být opatrní hlavně po soumraku a v noci.
7 fotografií

Kde se touláš, Milane? Mšenský klokan je stále na útěku, v přírodě nestrádá

Mělnicko
Město Lübeck u pobřeží Baltského moře na jihovýchodě německé spolkové republiky Šlesvicko-Holštýnsko a příroda v jeho okolí
Šlesvicko-Holštýnsko je takové německé pokračování Dánska. Země rovná jak dlaň s občasnými menšími vrchy, obklopená z jedné strany Severním a z druhé Baltským mořem. V případě nejkrásnějšího a v minulých staletích nejvýznamnějšího šlesvického města Lübeck stačil kromě delty řeky Trávy jen několik desítek metrů vysoký pahorek, aby se stal místem pro umístění opevněného města. Nejdříve slovanského, ano, až sem sahalo slovanské osídlení v devátém a desátém století, a pak německého, byť občas patřícího pod Dánsko.
14 fotografií

Německo, země pštrosů. Nanduy potkáte v lesích Šlesvicka-Holštýnska

Státy EU
Žáci 1. C a 2. C z 2. ZŠ Beroun se vydali do školy v přírodě do Smetanovy Lhoty u Písku.
/FOTOGALERIE/ Žáci 1. C a 2. C z 2. ZŠ Beroun se vydali do školy v přírodě do Smetanovy Lhoty u Písku. Zájezdový autobus nás dovezl až do moderně vybaveného tábora. Děti se rozdělily do skupin, měly své názvy, vlajky a pokřiky. Učili jsme se rozdělávat oheň na táborovém ohništi. Sportovní den prověřil pohybové dovednosti dětí, všichni obdrželi diplomy, medaile a drobné odměny.
45 fotografií

Prvňáčci z 2. ZŠ Beroun vyrazili na školu v přírodě do Smetanovy Lhoty u Písku

Čtenář reportér
Z květů černého bezu si můžete připravit chutné řízky
Někde se mu říká smažená kosmatice, jinde bezový řízek. Může se připravit ve slané i sladké podobě, na obě postačí květy černého bezu a pár ingrediencí, které má každý doma. Bezové květy jsou nejen voňavé, ale také zdravé. A právě na začátku června je jich všude plno. Pár jich utrhněte a zkuste si připravit toto staročeské jídlo. Rozpomenete se na pochoutku z dětství a navíc uděláte něco pro své zdraví.

Řízky teď rostou na stromech. Ne každý ale umí tento dar přírody využít

Za jídlem
Mládě krajty zelené.
/FOTO, VIDEO/ Krajty zelené obývají v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava jedno z akvaterárií v pavilonu Papua. K vidění jsou zde ve své typické poloze na větvích dvě samice a jeden samec. První pokus o rozmnožení proběhl už v loňském roce, ale nebyl úspěšný. V letošním roce se 23. května vylíhlo deset mláďat, která zůstávají v chovatelském zázemí.
3 fotografie

Plodný rok v Zoo Ostrava! Mláďata krajty zelené se mají čile k světu

Ostravsko
Liger platí za největší kočku na světě. Může vážit až 400 kilogramů
Křížení odlišných druhů zvířat sice zdánlivě odporuje přírodním zákonům, přesto je možné. Někdy se taková zvířata zkříží náhodně, jindy jim pomohou lidé. Výsledky jsou mnohdy poněkud bizarní a nejednou vedou do slepé uličky. Občas se však nový hybrid úspěšně ujme, a pokud je zvířecí kříženec skutečně životaschopný, umí vědcům zamotat hlavu a lidem zkomplikovat život.
5 fotografií

Pizzly, liger, dzo či beefalo. Bizarní křízenci vznikají náhodou i záměrně

Zvířecí deník a chovatelství