ŠTÍTEK: příroda

Soví noc v Dobříši.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Přírodovědný spolek Dobříš uspořádal v sobotu 18. března již druhé setkání s přáteli přírody a sov zvlášť. Cílem letošní Soví noci na Dobříši bylo představit obyvatelům Dobříše a širokého okolí tyto zajímavé zástupce ptačí říše a pokusit se umožnit jim na vlastní oči vidět a na vlastní uši slyšet tyto opeřence. Také další akce spolku se týká ptačí říše, a sice v sobotu 6. května se od 8. hodiny uskuteční Vítání ptačího zpěvu na Dobříši. Sraz účestníků je u vstupu do anglického parku dobříšského zámku.  
6 fotografií

Podívejte se: Přírodovědný spolek Dobříš uspořádal již podruhé Soví noc

Čtenář reportér
Vlci v okolí Janských Lázní
Před měsícem správa KRNAP informovala, že se Krkonoše opět stávají domovem vlka obecného. Díky médiím a sociálním sítím se jí za uplynulé čtyři týdny podařilo získat celou řadu pozorování jednotlivců nebo menších skupin vlků. Nejčetnější pozorování jsou v oblasti mezi Mladými Buky, Janskými Lázněmi a Rudníkem. Zoologové Správy Krkonošského národního parku všechna pozorování prověřují, evidují a jsou ve spojení se specialisty z Mendelovy univerzity v Brně.

Vlci v Krkonoších opravdu jsou. Při setkání s nimi buďte obezřetní

Krkonoše
Pokud se se svým psím miláčkem pohybujete ve vyšší trávě, pořádně ho po návratu domů prohlédněte. Sezona klíšťat totiž pomalu začíná.
Dny se prodlužují a spíše než mrazy už bývají standardem vyšší teploty. Jaro je tady a s domácími mazlíčky je třeba se na něj připravit. Letošní zima byla dlouhá a chladná, organismus psa tedy může být unaven. Může postrádat potřebné vitamíny, které mu dodávají živiny a energii. Psa je proto třeba na dlouhé procházky pozvolna připravit a zpočátku to nepřehánět. Zároveň je nutné dávat pozor na možné hrozby, které spolu s jarem přicházejí. Deník přináší souhrn nejdůležitějších doporučení.

Jaro je tady, oprašte repelenty. V lese se psem si dejte pozor i na bachyně

Zvířecí deník a chovatelství
Vlci lidem nebezpeční nejsou, zabraňují šíření chorob, říká ochranář Hlaváč; Zdroj: Se souhlasem Václava Hlaváče
/ROZHOVOR/ Už podruhé za krátkou dobu zavítal na Vysočinu vlk. Do kraje připutoval v minulých týdnech z Polska. Díky obojku s vysílačkou mohou ochranáři podrobně sledovat jeho pohyb krajinou. Podle Václava Hlaváče z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky lidem nebezpečí nehrozí. Vlk je totiž plaché zvíře. Jeho výskyt navíc může být pro přírodu přínosný. Loví totiž především slabá a nemocná zvířata. Tím může zabránit šíření nebezpečných chorob.
2 fotografie

Vlk na Vysočině. Lidem nebezpečí nehrozí, přírodě může pomoct, říká ochranář

Pelhřimovsko
Do úklidu okolí svého bydliště se v sobotu pustila řada lidí, kteří se zapojili do jarního úklidu v rámci kampaně Ukliďme svět, již u nás koordinuje Český svaz ochránců přírody.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Rozum až zůstává stát nad tím, jaké úsilí dokážou někdy lidé vyvinout, aby zohyzdili přírodu. Na tom se v sobotu 25. března shodlo hned několik lidí z Kunratic, s nimiž se Deník dopoledne setkal před úřadem městské části. Účastníci úklidové kampaně Ukliďme svět si tam přišli vyzvednout pytle na odpad a rukavice, které jim vydával místostarosta Ivan Hýža (Hnutí Praha-Kunratice). Obzvlášť zvolit správné rukavice nebylo vždy jednoduché: děti potřebují jinou velikost než maminky – a zejména v případě tatínků bylo někdy třeba chvíli hledat.
26 fotografií

Lidé uklízeli v rámci kampaně Ukliďme svět. Nepořádek je někdy až nepochopitelný

Praha
Díla malířky Rozálie Prokopcové.
/ROZHOVOR/ Malířka Rozálie Prokopcová část svého času tráví na chalupě v Doubici, ale zdaleka není jen chalupářkou. S manželem Járou převzali po Járově mamince Dominice Slonimové a Martinu Schulzovi zaběhlý hudební klub s restaurací Fabrika a v těsném sousedství vybudovali galerii současného umění Cifra. Ve středu 29. března v 18 hodin začne ve varnsdorfském divadle vernisáž výstavy Rozáliiných obrazů s názvem Podvědomé formy. Hudební částí vernisáže bude „polokoncert“ písničkářky Jany Vébrové.
8 fotografií

Rozálie Prokopcová představí Podvědomé formy ve varnsdorfském divadle

Čtenář reportér
Jaro v Konopišti.
Zatím jen nesměle rozkvétají v přírodě květiny. Počasí, co se týká teplot, je pro ně příznivé, ale chybí jim vláha. Už zase dlouho nepršelo, a tak například bílé květy sněženek se krčí těsně nad povrchem země. Jiné to ale je ve sklenících Růžové zahrady na Konopišti. Tam rostliny mají všechno, co potřebují - teplo, vláhu i dostatek světla.
94 fotografií

Obrazem: Barevné květiny zkrášlily jarní přírodu i skleníky Růžové zahrady

Benešovsko
Bohumil Hrabal verandě přezdíval hradlo nebo vechtrovna. Byla celá natřená vagonovou zelenou jako vzpomínka na několik let, kdy během okupace spisovatel pracoval jako výpravčí v Kostomlatech
V polabské chatové osadě Kersko prožil spisovatel Bohumil Hrabal šťastných třicet let. Ve stínu bříz před víkendovým domkem vznikala celá řada jeho skvělých literárních děl – od Postřižin přes Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále. Do místa, kde se zrodily Slavnosti sněženek, se lidé budou moci podívat 20. května. V plnohodnotné muzeum by se chata měla proměnit do jednoho roku. Otevření se chystá na 28. března 2024. V ten den by slavný spisovatel slavil sto desáté narozeniny.
19 fotografií

Kersko si zamiloval. Chata spisovatele Bohumila Hrabala se brzy otevře

Stavba
Samice orla mořského se po několikaměsíčním zotavování nakonec vrátila zpět do přírody
Šťastný konec má příběh orla mořského ze záchranné stanice v Třeboni. Majestátní dravec se do zařízení dostal loni koncem léta. Samice orla strávila několik dní ve vodě uvnitř skruže na poli. Způsobila si vážná zranění, když se zoufale snažila dostat ven. Po dlouhých měsících léčby se ale podařilo orla vrátit zpět do přírody.
12 fotografií

Potlučenému orlovi ze skruže moc šancí nedávali. Nyní se vrátil do volné přírody

Zvířecí deník a chovatelství
Ředitel DEPO2015 v Plzni, kurátor a producent festivalu Blik Blik Jiří Suchánek. Foto: DEPO2015
V pátek a sobotu se díky festivalu Blik Blik opět rozsvítí ulice v Plzni, tentokrát povede jeho trasa od areálu pořadatelského DEPO2015 do Plzeňského Prazdroje. Vždy od 19 do 24 hodin a nabídne 14 instalací, z toho dvě placené. V lokalitě U Branky pak bude možné zhlédnout ukázku děl vzniklých při Škole videomappingu. Letos se festival koná s důrazem na důležitost přírody v městském prostředí a ekologickou udržitelnost. „V tom bychom chtěli být mezi kulturními akcemi lídrem,“ říká v rozhovoru pro Deník ředitel DEPO2015 a producent festivalu Jiří Suchánek.
32 fotografií

Blik Blik už si vydobyl velmi dobrou pověst, říká jeho ředitel Jiří Suchánek

Volný čas
Rehabilitovaný vlk v teritoriu své domovské smečky
Vlk Bubla, kterého vloni srazilo auto a následně podstoupil sérii náročných operací, se aktuálně pohybuje především v okolí Karlových Varů, ale jeho rádius sahá až k Bublavě. Potvrzují to snímky z fotopastí, které mají k dispozici myslivci. Zatímco členové Hnutí Duha hovoří o tom, že Bubla je v dobré zdravotní kondici, myslivci mají strach o jeho přežití. Podle nich totiž živoří.
9 fotografií

Vlk Bubla přišel k Varům a živoří, tvrdí myslivci. DUHA oponuje, že se má dobře

Zvířecí deník a chovatelství
Experimentální zahrada pod Blaníkem
Původně se věnoval produkční, reklamní a designové činnosti. Nyní jezdí s traktorem, obdělává svá pole, sází a pěstuje byliny. Dan Navrátil se před patnácti lety spolu se svou partnerkou Karolínou Joskovou přestěhoval z nejrušnější pražské křižovatky na Letné přímo pod Blaník, do malé vesničky Karhule. A tak vyměnil práci u počítače za práci zemědělce.
21 fotografií

Od počítače k bylinám. Z pražského designéra se stal bylinkář a zemědělec

Příběhy a rozhovory
Experimentální zahrada pod Blaníkem.
Původně se věnoval produkční, reklamní a designové činnosti. Nyní jezdí s traktorem, obdělává svá pole, sází a pěstuje byliny. Dan Navrátil se před patnácti lety spolu se svou partnerkou Karolínou Joskovou přestěhoval z nejrušnější pražské křižovatky na Letné přímo pod Blaník, do malé vesničky Karhule. A tak vyměnil práci u počítače za práci zemědělce.
21 fotografií

Od počítače k bylinám. Z pražského designéra se stal bylinkář a zemědělec

Podnikání
Malabarská obří veverka se pyšní nádhernými barvami
Veverky. Ať už jsou zrzavé, hnědě či černé, jejich roztomilosti podlehne téměř každý. I když zrovna kradou z úrody ořechů, jejich charakteristické ztřeštěné pohyby, huňatý ocásek a „oči jako korálky“ jim u většiny lidí zajistí rychlé odpuštění. Protože většina z nás si jako první vybaví veverku obecnou, tedy malé něžné zvířátko s tělem dlouhým kolem dvaceti centimetrů a ocáskem podobných rozměrů, může se zdát představa metrové veverky jako science fiction. Takové zvíře ale opravdu existuje. Jmenuje se ratufa obrovská.
10 fotografií

Největší veverka světa je jedním z divů přírody. Měří přes metr

Zvířecí deník a chovatelství