ŠTÍTEK: příroda

S Jakubem v Africe.
Safari Park Dvůr Králové, který desítky let usiluje o záchranu ohrožených zvířat, nabídl milovníkovi přírody Jakubu Vágnerovi a jeho moderátorským kolegům sledovat dva měsíce péči o zvířata v Podkrkonoší i navštívit jejich divoké příbuzné v Africe. Vše se dělo pod dohledem televizních kamer a vznikl nový seriál, který bude od dnešního 8. března vysílat ČT: D.

Jakub Vágner sledoval péči o zvířata v Safari Parku Dvůr Králové i v Africe

Krkonoše
V hyttě je díky sálajícím kamnům dobře v zimě.
Vyměnit kancelář za lesní samotu může být na pár dnů prospěšné. Na Zlínsku vyrostla minimalistická chata, v níž se dá nerušeně pracovat, nebo jen nechat plout myšlenky. Ruší jen veverky nebo srnky. Adam Hofman a Dominik Ilichman si před časem dopřáli mentální ozdravnou kúru uprostřed norské přírody v tamní tradiční chatce, zvané hytta. Podobné zázemí nyní vybudovali v Česku.
20 fotografií

Chata na Zlínsku jako hytta v Norsku. V ní si vyčistíte hlavu a nabijete baterky

Stavba
Matějská pouť.
Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám pár tipů na zajímavé víkendové akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách a v Praze, kde například začíná Matějská pouť. 

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka je pestrá

Volný čas
Lví dvojčata Anoona a Akashinga odjela z Brna do polských zoo.
Síla, majestátní vzhled i odhodlání, s jakým si chrání své území jako pravý král, vynesly lva na pomyslný trůn v říši zvířat. Jeho řev, nesoucí se savanou, je slyšet až osm kilometrů daleko a je důrazným varováním pro všechny vetřelce. Lev, vážící dvě stě padesát kilogramů, dokáže spořádat na posezení až čtyřicet pět kilo masa. Jako jediná kočkovitá šelma žije a loví ve smečkách.
17 fotografií

Při řevu krále zvířat tuhne krev žilách. Kde všude v českých zoo lze vidět lva

Cestujeme
Ze Zoo Ostrava. Archivní snímek Deníku.
K hnutí Reverse the Red, jehož cílem je zastavení vymírání druhů na Zemi, se společně s dalšími mezinárodními ochranářskými organizacemi připojila také Zoo Ostrava. Současně s oznámením a s připomenutím vlastních úspěchů v oblasti záchranářských aktivit ve středu 8. února zveřejnila také video s českými titulky, které hnutí Reverse the Red představuje.
54 fotografií

Boj s vymíráním druhů. Zoo Ostrava zveřejnila video o hnutí Reverse the Red

Ostravsko
Mládě bonga horského.
/FOTO/ Letošní ročník Safariběhu ČSOB se koná 1. dubna. Nadšení sportovci startem na tratích na 2, 5 nebo 10 kilometrů podpoří záchranu kriticky ohrožených bongů horských, kterých na svazích Mount Kenya přežívají poslední desítky. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní.
4 fotografie

Safariběh podpoří bongy horské. V přírodě Keni jich nezbývá ani stovka

Ostatní sporty
Mládě bonga horského.
Letošní ročník Safariběhu ČSOB se koná 1. dubna. Nadšení sportovci startem na tratích na 2, 5 nebo 10 kilometrů podpoří záchranu kriticky ohrožených bongů horských, kterých na svazích Mount Kenya přežívají poslední desítky. Trasa stále populárnějšího běhu zavede sportovce například do jindy nepřístupného Lvího safari nebo do výsostného území vodušek, žiraf či pakoní.
4 fotografie

Safariběh podpoří bongy horské. V přírodě Keni jich nezbývá ani stovka

Zvířecí deník a chovatelství
Všichni zúčastnění při soustředěné práci ve včelíně
Včelaření je nejen užitečná záliba, ale vyžaduje zodpovědný přístup a přičinlivost. Je totiž zároveň závazkem vůči včelám, které jsou samy symbolem pracovitosti. A včelař se vlastně jejich životu musí do jisté míry přizpůsobit. Toto krásné a tradiční hobby přiblížil Vladimír Brádler, který se o své včelky stará uprostřed malebné krajiny Broumovska.
17 fotografií

Starost o vlastní úly není žádný med. Včelařství má stále svá tajemství

Zvířecí deník a chovatelství