ŠTÍTEK: příroda

V České republice uklízelo 15 tisíc dobrovolníků.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Český svaz ochránců přírody má za sebou další jarní kolo kampaně Ukliďme svět, kterou organizuje již 31. rokem, a má již také potvrzená data z uskutečněných úklidů. Do letošního jarního kola se zapojilo přes 15 tisíc dobrovolníků, kteří po celé republice posbírali 165 tun odpadu. Akce přitom pokračuje i nadále. Jednotlivci i školy dál uklízí mimo stanovené hromadné termíny. Další společnou akcí pak bude podzimní kolo, které připadá na polovinu září.
90 fotografií

Podívejte se: Patnáct tisíc dobrovolníků uklízelo v České republice

Čtenář reportér
Odchyt kavky v pražském metru.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ K definitivně šťastnému konci dospěje dobrodružství kavky z pražského metra. Ta nejméně dva týdny poletovala a posedávala v podzemních prostorách stanice Kobylisy, než se ji po několika nezdařených pokusech podařilo v noci odchytit. Hned na místě se ukázalo, že chráněný pták je sice v dobré kondici, ale přece jen pohublý a trochu vyčerpaný – a potřebuje trochu dokrmit. Nyní proto pobývá v Záchranné stanici Lesů hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.
11 fotografií

Dokrmená kavka z metra se zotavuje. Do volné přírody bude vypuštěna ve čtvrtek

Praha
Diplom za úklid.
Na sociálních sítích se lavinově šíří příspěvek, který popisuje údajnou šikanu prvňáků na škole v přírodě. Dopustit se jí měly třídní učitelky Základní školy Kuncova v Praze 13. Tři žáky obodovaly za nejhůř provedený úklid a před zbytkem kolektivu jim předaly diplom s čuníky a smeták s lopatkou. Údajně také pobízely zbytek kolektivu k výsměchu. Zástupci školy to odmítají, podle nich se jedná o cílenou dezinterpretaci událostí kvůli osobnímu sporu.

Pražská škola měla údajně šikanovat prvňáčky. Lidé kritizují diplom s čuníky

Česko
Krkonoše. Ilustrační snímek
V rámci dobrovolnických akcí přijede v sobotu 20. května do Harrachova na 150 zaměstnanců Škodovky, kteří uklidí les po polomech v Ryžovišti. V úterý 23. května pomohou další dobrovolníci z automobilky s úklidem intravilánu města. Jedná se o spolupráci automobilky, města Harrachov a Správy Krkonošského národního parku, díky které se pomůže krkonošské přírodě i městu. Dobrovolníci si tak uspořádají teambuilding v srdci krkonošské přírody.

Klestí a odpadky. Zaměstnanci Škodovky pojedou do Krkonoš pomoci s úklidem

Jablonecko
Krkonošský národní park slaví 60. výročí založení
Před 120 lety byl c. a k. místodržitelstvím v Praze vydán výnos o ochraně krkonošské květeny. V roce 1904 zřídil Jan Nepomuk hrabě Harrach na Strmé stráni v Labském dole první krkonošskou rezervaci. Před 100 lety navrhl prof. František Schustler zřízení Národního parku krkonošsko-jizerského. V roce 1959 byl na polské straně vyhlášení Karkonoský Park Narodowý. V důsledku těchto všech kroků vyhlásila vláda před 60 lety, 17. května 1963, Krkonošský národní park i na české straně hor.

VIDEO: Krkonošský národní park dnes slaví 60. výročí založení

Čtenář reportér
Krkonošský národní park slaví 60. výročí založení
Před 120 lety byl c. a k. místodržitelstvím v Praze vydán výnos o ochraně krkonošské květeny. V roce 1904 zřídil Jan Nepomuk hrabě Harrach na Strmé stráni v Labském dole první krkonošskou rezervaci. Před 100 lety navrhl prof. František Schustler zřízení Národního parku krkonošsko-jizerského. V roce 1959 byl na polské straně vyhlášení Karkonoský Park Narodowý. V důsledku těchto všech kroků vyhlásila vláda před 60 lety, 17. května 1963, Krkonošský národní park i na české straně hor.

VIDEO: Krkonošský národní park dnes slaví 60. výročí založení

Čtenář reportér
Sanitka přání vezla těžce nemocného Honzu do přírody, splnila mu sen
Sanitky v areálu sokolovské nemocnice nejsou ničím neobvyklým. Sanitku přání tam však viděli poprvé. Přijela na oddělení dlouhodobě nemocných (ODN) pro šestapadesátiletého Honzu z Kraslic, který chtěl vyrazit do přírody, kde to má nejraději. Zdravotní stav mu to bohužel neumožňoval. Jeho sen se mu splnil díky kamarádům a dobrovolníkům, kteří pro něho výlet zařídili. Výjimečný den si opravdu užil. A nejen on. Zdravotníci a dobrovolníci, kteří ho doprovázeli, měli stejnou radost.
16 fotografií

Sanitka přání vezla těžce nemocného Honzu do přírody, splnila mu sen

Sokolovsko
Vlk zachycen pomocí fotopasti v Jeseníkách.
Fotopasti nainstalované na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky poprvé zachytily vlčí pár. Stalo se tak v oblasti Medvědí hornatiny, kde je podle ochránců přírody velká pravděpodobnost, že by zde mohla vzniknout celá vlčí smečka. „Vlci se zde vyskytují ve třech lokalitách,“ uvedl předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

V Jeseníkách žije vlčí pár. Potvrdily to snímky z fotopastí

Šumpersko
Uzavřená zóna Černobylské jaderné elektrárny.
Výročí havárie v jaderné elektrárně v ukrajinském Černobylu připomnělo pamětníkům tehdejší krásné počasí i zamlčování informací o výskytu radiačního mraku nad naším územím. Mrak se dostal i nad Královéhradecký kraj, zejména jeho severovýchodní část. Kromě Náchodska či Orlických hor patřily k nejvíce zasaženým oblastem v tehdejším Československu Novohradské hory, Šumava, Králický Sněžník či Jeseníky.
24 fotografií

Radiace po havárii Černobylu zasáhla i Náchodsko. V přírodě zůstane 300 let

Náchodsko
Kočičí mazlíčci mají skvěle vyvinuté smysly, i když je doma v křesle využijí minimálně
Možná právě nyní sledujete svou kočku, jak spí v pelíšku, vyhřívá se na parapetu nebo jen tak líně prochází kolem vás. Nedejte se však ošálit jejími mírnými a mazlivými způsoby. Stále je to malý neomylný lovec. Předurčila ji k tomu příroda, která kočku obdařila skvěle vyvinutými smysly. Víte, proč kočce svítí ve tmě oči, nebo proč dopadne vždy na všechny čtyři nohy? Kočičím zrakem, sluchem, čichem i hmatem se zabývá také video, které na YouTube zveřejnily Střípky poznání.
5 fotografií

Opravdu je znáte? Neuvěřitelné schopnosti koček překvapí i nejednoho majitele

Zvířecí deník a chovatelství
Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Oteplení, které má přijít v následujících májových týdnech, s sebou přináší kromě příjemně stráveného času v přírodě i riziko zakousnutí klíštěte. Podle odborníků velká část z nich přenáší pro člověka nakažlivé nemoci. Kromě encefalitidy nebo boreliózy roste riziko nákazy takzvanou babeziózou. U dříve vzácného onemocnění dochází i vlivem změny klimatu k častějšímu šíření. Očkování je zatím omezené, dostatečnou ochranu zařídí kombinace několika opatření.
6 fotografií

Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Zdraví
Takhle putovali žáci Expediční školy na minulých výpravách.
Pro spoustu dětí, rodičů a učitelů bylo distanční vyučování v době covidu noční můrou. Vzdělávání prostřednictvím online videokonferencí ale před třemi lety ukázalo, že to jde a dalo vzniknout takzvaným expedičním školám. Žáci z celého Česka v rozmezí od 4. do 9. třídy tráví tři týdny v měsíci vyučování u počítače v pohodlí svého domova a poslední týden vždy společně s učiteli vyrážejí na expedici do skutečného světa bez internetu, bez rodičů, do přírody, do města nebo třeba na farmu. Jedna taková výprava zavítala v posledním dubnovém týdnu i do Jičína.
9 fotografií

Trochu skaut, trochu ajťák. Žáci Expediční školy přijeli pomáhat na Jičínsko

Jičínsko
Zpěv opeřenců, ale také výpravy do přírody, za historii zaniklých obcí a dalšími zajímavostmi můžete vyrazit v rámci programu Pojďte s námi do přírody.
Oblíbené exkurze a výpravy v rámci programu Pojďte s námi do přírody připravila AOPK ČR ve spolupráci s dalšími partnery napříč několika okresy. Pestrá nabídka osloví hned na začátku května především milovníky ptactva. Procházky se zkušenými ornitology, pojmenované Vítání ptačího zpěvu, se konají v Chebu, Františkových Lázních, Mariánských Lázních, Holýšově, Horšovském Týně, ale také v Tachově.
19 fotografií

Vydejte se přivítat zpěv našich opeřenců či za historií zaniklých obcí

Tachovsko