ŠTÍTEK: prostor

Boskovický Prostor, zahrádka ve dne. Foto: Tomáš Znamenáček
Skončil první celý kalendářní rok, co Prostor obývá, oživuje a rozeznívá Panský dvůr v Boskovicích. A přesto všichni dobře víme, že do „celého“ tomu roku cosi podstatného zbývá. Loni v lednu jsme se po zběsilém úvodu rozhodli vyhlásit na leden programovou pauzu. Během ní jsme naplánovali mnoho akcí na jaro a léto a oddychli si, že jsou úvodní starosti s provozem za námi. Na začátku února jsme ale narychlo museli sehnat provozního kavárny. Zatímco Prostor fungoval v provizorním módu pro únorové akce, nový provozní ve zbývajícím čase šůroval všechna zákoutí a připravoval kavárnu na denní provoz. V neděli 8. března jsme slavnostně znovuotevřeli vydařeným večírkem a pořádně si oddychli, že je ten těžký měsíc za námi. Ve středu 11. března jsme znovu zavřeli.  
4 fotografie

Žijící Prostor připomíná vzpomínku nebo sen. Neztrácíme však naději ani čas

Čtenář reportér
Dokument V síti
S novým unikátním projektem, jehož cílem je aktivně vyhledávat děti v obtížné situace přímo na sociálních sítích, přichází hradecká organizace PROSTOR PRO. Ta v posledních dnech řešila několik vážných případů, které souvisely s psychickými potížemi dětí a mládeže. Pocity úzkosti, samoty, odloučení od ostatních, náročné soužití v domácím prostředí nebo obavy z finančních potíží rodiny řeší klienti nízkoprahových služeb často. Současná pandemie a s ní související opatření však situaci mnohých ještě výrazně zhoršuje.

Nová unikátní služba hledá děti v potížích přímo na sociálních sítích

Hradecko
Ze slavnostního otevření klubu Zetko v Zengrově ulici v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Pracovníci sociálně aktivizační služby pro rodiny obecně prospěšné společnosti Prostor plus svépomocí upravil suterénní prostory v Zengrově ulici 356 na nový hudebně-pohybový klub Zetko. Přeorganizovali kanceláře a největší chloubou je velká kuchyň se zázemím pro rodiny s dětmi ke společnému vaření a setkávání se během celého roku.
12 fotografií

V Zengrově ulici v Kolíně otevřeli klub Zetko

Kolínsko
Ulice U Křižovatky v Kolíně.
/FOTOGALERIE/ Tvář ulice U Křižovatky v Kolíně, tedy jedné z dopravních tepen města, změnil nově zrekonstruovaný objekt K-centra. Zařadil se mezi moderně pojaté stavby, které se v této lokalitě prolínají s historickými. Ulice je tak jakýmsi soutokem dvou světů. Těsně za hranicí městské památkové rezervace o několik set metrů dál přechází do Havlíčkovy ulice směrem na malou průmyslovou zónu.
51 fotografií

Architektonicky poškozenou lokalitu podle odborníka opravený dům zkultivoval

Kolínsko
Miroslav Krása.
Chcete více porzumět svému životu a nahlédnout na vaši rodinu zvenčí, z odstupu? Tak by vás mohly zajímat rodinné kostelace, které v neděli 26. července v prostředí Prostoru v Berouně povede Miroslav Krása.

Rodinné konstelace nabízí Prostor - Beroun

Volný čas
Příznivci táborského básníka, hudebníka a cestovatele Lumíra Slabého vydali jeho poslední dílo, díky veřejné sbírce vznikla i pamětní deska s portrétem.
Po roce od úmrtí básníka, hudebníka a cestovatele Lumíra Slabého dojde k vydání jeho básnické sbírky V Prostoru nad hvězdami. Křest i slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční v neděli 14. června od 15 hodin v Táboře. O realizaci památky se postarali Slabého přátelé - akademický malíř Teodor Buzu a fotograf a publicista David Peltán.
8 fotografií

Lumír Slabý se dočká pamětní desky i sbírky básní

Volný čas
Terénní práci poskytuje NZDM Klídek i v Třebechovicích pod Orebem.
Po téměř dvou měsících v pondělí otevřelo své brány dětem a mládeži nízkoprahové zařízení Klídek v Hradci Králové. Malšovický klub se musel v březnu uzavřít kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru.  

Děti a mládež už jsou zase v Klídku

Hradecko
Galerie moderního umění v Hradci Králové.
Dva autoři, dva prostory, jeden čas. Rekonstruovaná Galerie moderního umění v Hradci Králové otevře příští čtvrtek hned dvě atraktivní expozice. Matyáš Chochola a Petra Malinová svými díly pokřtí Bílou kostku a Prostor: dva nové výstavní prostory, které po rekonstrukci vznikly ve čtvrtém patře hradecké Galerie moderního umění.

Bílá kostka a Prostor zabydlí současné umění

Hradecko
William Earl Johns - Biggles od velbloudích stíhaček
Znáte bigglesovky? poprvé je u nás mladí kluci a holky četli v tragickém roce 1938, znovu pak během neméně dramatického roku 1969. Po revoluci patřila dobrodružství odvážného pilota k první západní literatuře, která se k nám dostala. Teď se Biggles opět vrací. Najde nové fanoušky?

Odvážný pilot z Británie. Biggles znovu stíhá české čtenáře

Ostatní
Galerie Artičok
/POZVÁNKY/ Benefiční předvánoční večer připravují na pátek od 17 hodin v útulné kavárně Artičok. Veškerý výtěžek z akce poputuje na konto Domácí hospicové péče Hradec Králové, která je jednou ze služeb poskytovaných Oblastní charitou Hradec Králové. V rámci večera vystoupí písničkář Michal Horák, Ivo Jahelka a sbor Církevní základní umělecké školy. Součástí akce je i výstava umělců, kteří se rozhodli podpořit dobrou věc. Moderátorem večera bude Vítek Martinec.

Na co kam: Benefiční večer v hradecké kavárně Artičok

Volný čas
Ilustrační foto
/POZVÁNKY/ Zvládat lépe rizika dospívání pomůže dárcovská kampaň #davamprostor. Od pondělí do toho příštího můžete podpořit nový mobilní klub pro hradecké děti a dospívající koupí vánoční ozdoby nebo placky u pokladen v kavárnách CrossCafe v Hradci Králové. Přispět můžete i na webu www.davamprostor.cz. Kampaň pořádá organizace Prostor Pro.

Dejte prostor dětem a mládeži

Hradecko
Pláž v noci
Nejspíš to z dětství znáte. Hračka, zapomenutá ve vlaku, u kamaráda nebo na pláži. Jako panenka v útlé knížce Eleny Ferrante Pláž v noci (Prostor), marně čekající na svou majitelku ve večerním chladu a děsící se příboje i cizích lidí. Tematicky navazuje na autorčin předchozí román Temná dcera, v němž malá holčička panenku u moře ztratila.

Ztracené hračky a strachy. Na pulty obchodů míří dvě dětské knihy

Ostatní
Iglou - nouzový přístřešek pro lidi bez domova
/FOTOGALERIE/ Přichází zima, a tak se lidé bez přístřeší začnou poohlížet po teplejším koutku. Kromě ubytovny má město i tři bezdomovecká iglú. Jejich provoz ještě nezačal, ale už od listopadu je možné pobývat zdarma na ubytovně. „Další iglú zatím nebudeme přikupovat, předchozí zimu o ně nebyl žádný masivní zájem,“ shrnul místostarosta Michal Najbrt.
8 fotografií

Na zahradě ubytovny opět postaví iglú pro bezdomovce

Kolínsko