ŠTÍTEK: rostliny

Josef Rohlena
Rok 2024 vyhlásili Obec Přepychy, ZŠ a MŠ Přepychy, Spolek Abakus Opočno, NATURA Hlinné a MGOH v Rychnově nad Kněžnou Rokem Josefa Rohleny. Ten má v letošním roce hned tři výročí – 150 let od narození, 80 let od úmrtí a 40 let od odhalení pamětní desky na jeho rodném domě v Přepychách. O tom jsme na stránkách Rychnovského deníku už psali.

Rok Josefa Rohleny v Přepychách pokračuje dalšími akcemi. Jste zváni

Čtenář reportér
Dlouhozobku svízelovou si lidé pletou s kolibříkem. Jde však o lišajovitého motýla.
Třepotá křidélky a za letu saje z květů nektar. Sociální sítě zaplavují fotografie a videa drobného živočicha, který připomíná nejmenšího ptáčka na světě. Lidé se často ptají, zda jde o kolibříka, nebo jiné zvíře. Už jste se také s „českým kolibříkem“ setkali? Ve skutečnosti jde o dlouhozobku svízelovou, lišajovitého motýla, který ptáčka obývajícího pouze americký kontinent jen připomíná. S dlouhozobkou se ale můžete, na rozdíl od kolibříka, potkat na celém našem území.

Kolibřík v Česku? Kdepak, tento motýl ale svou podobou překvapí

Zvířecí deník a chovatelství
Namáčení semínek před zaséváním usnadňuje klíčení a chrání rostlinu před škůdci.
Okurky patří společně s rajčaty či paprikami mezi nejoblíbenější zeleninu, kterou lze na zahradě pěstovat. Pro bohatou úrodu okurek v letní sezóně je samozřejmě důležitá kvalitní půda, dostatečná zálivka i hnojení. Před samotnou výsadbou se však vyplatí namáčet semena do výluhu z heřmánku. Proč? Nejenže usnadní klíčení, ale zároveň ochrání budoucí rostlinu před škůdci i plísněmi. A čím zdravější rostlina, tím vyšší úroda v období sklizně.
4 fotografie

Pěstování okurek: nejlepší metoda, se kterou v létě nebudete stačit sklízet

Zahrádkaření
První letošní velkou akcí budou v hospitálu Kuks Zahradnické trhy 26. - 28. dubna.
Zahradnické trhy v Kuksu zaplní od pátku 26. dubna do neděle 28. dubna areál hospitálu Kuks. Jako tradičně nabídnou široký sortiment balkónových i zahradních rostlin, bylinek, ovocných stromků, skalniček, kaktusů a vše potřebné pro vaše truhlíky a záhony. Barokní hospitál bude v letošním roce dějištěm řady dalších akcí, v létě bude na programu větší počet divadelních představení. Svůj termín už mají i hojně navštěvované Vánoční trhy a Vinobraní.
68 fotografií

Vše pro truhlíky a záhony, Kuks zaplní Zahradnické trhy. Léto bude plné divadla

Krkonoše
Krkonošské Louky získaly Magnesii literu
Kniha Louky – dobrodružství poznávání autorů Stanislava Březiny, Sylvie Pecháčkové, Hany Skálové a Františka Krahulce získala prestižní ocenění Magnesia Litera v kategorii za naučnou literaturu. Kniha vychází z poznání krkonošských luk a nabízí vzácnou příležitost rozkrýt děje probíhající uvnitř louky a hledat jejich paralely s děním v lidské společnosti. A život luk líčí téměř jako dobrodružnou výpravu.

Krkonošské Louky získaly Magnesii literu

Krkonoše
Mikrorostlinky v sobě skrývají velikou sílu.
Extra dávku vitaminů potřebuje na jaře asi každý. Proč ale utrácet velké peníze za doplňky stravy, když si jarní doping můžete vypěstovat doma. Zajistit pro své tělo ten nejlepší a nejpřirozenější zdroj vitaminů a dalších přírodních látek navíc není vůbec těžké. Podpořte svou imunitu tím, že do jídelníčku zařadíte klíčky a microgreens, neboli mikrorostlinky. Jak se od sebe obě zmíněné potraviny liší a proč jsou tak zdravé, nám prozradili pěstitel i odbornice na výživu.
7 fotografií

Zabojujte s jarní únavou. Zdroje vitaminů si snadno vypěstujete za pár dnů doma

Zdraví
Mšice patří mezi nejotravnější hmyz z našich zahrad. Napadají jak okrasné rostliny, tak plodiny
Mšice patří mezi nejvíce nenáviděné škůdce našich zahrad. Vždy se objeví z ničeho nic v neuvěřitelném množství, a jakmile se usadí na rostlinách, je těžké se jich úplně zbavit. Chemické insekticidy většinou fungují spolehlivě, ale věděli jste, že mšic se můžete zbavit i přírodní cestou? Jednu surovinu totiž mšice skutečně nesnáší – ocet. Poradíme vám, jak si vyrobit octový postřik na mšice, který je bez chemie a mšice spolehlivě zahubí.

Účinný postřik proti mšicím doma vyrobíte za pár minut. Použít ho můžete ihned

Zahrádkaření
Bazalka působí díky své vůni pro mnoho druhů hmyzu jako repelent
Poletující hmyz se s příchodem jara čím dál tím častěji dostává oknem do našich domovů. Včely, vosy, mouchy i otravní komáři do našich obydlí zabloudí často nechtěně, ale jejich přítomnost je pro mnohé nežádoucí. Hmyz však naštěstí odpuzuje bazalka. Bazalka je kvůli své vůni pro mnohý hmyz přímo nenáviděnou rostlinou. Když ji umístíte do okna, hmyz se mu dobrovolně vyhne.

Jak zabránit hmyzu, aby vlétl do bytu? Umístěte do okna oblíbenou bylinku

Domácnost
K léčení chorob se popenec užívá od 12. století, kdy se rozšířil pod názvem švýcarský čaj.
Popenec obecný je drobná rostlinka, která k žalu zahradníků umí poměrně rychle pokrýt velké plochy záhonů doslova jako koberec. Kvete už zjara a bylinkáři o ní hovoří jen v superlativech. Podle nich totiž popenec umí léčit neuvěřitelné množství chorob a neduhů. Pod názvem zemní břečťan nebo plazivý Charlie jej znají i v Anglii. Připravují z něj například omlazující koupel nebo unikátní léčivý olej. Popenec však užívejte rozumně v malých dávkách jako lék. Obsahuje látky, které mohou poškodit nemocná játra a také způsobit potrat. 

Plazivý Charlie: Bylinka, kterou lidé považují za plevel. Přitom léčí i omlazuje

Zdraví
Některé pokojovky čistí vzduch více než jiné.
Čerstvého vzduchu doma docílíte několika způsoby. Častějším větráním, luxováním, utíráním prachu i dezinfekcí povrchů. Vyčistit vzduch v domácnosti však dokážou podle NASA i některé rostliny v čele s gerberou, kterou většinou nosí lidé domů jako součást řezané kytice. Pěstovat se dá ale i doma v květináči jako pokojová rostlina. Ovzduší však čistí i mnoho dalších rostlin, které jsou navíc naprosto nenáročné na péči a porostou i úplným začátečníkům.
6 fotografií

Pořiďte si přírodní čističku vzduchu. Tuto rostlinu doporučuje samotná NASA

Domácnost
Plíseň v zemině pokojové rostliny většinou naznačuje nevhodnou péči.
Nález plísně v květináči je vždy jasným signálem, že rostlina nedostává správnou péči. Na vině je často přehnaná zálivka, ale i nedostatek slunečního svitu či čerstvého vzduchu. Vzniklé plísně pak obtěžují nejen květinu, ale jsou zdrojem alergií i pro obyvatele domácnosti. Plísní v květináči se však lze poměrně snadno zbavit pomocí skořice. Jak plíseň v květináči poznat?
5 fotografií

Jak odstranit plíseň v květináči? Stačí ke kytce nasypat trochu voňavého koření

Domácnost
Pampelišky jsou zdravé v čerstvém i sušeném stavu
Sezona pampelišek fascinuje včely, estéty a bylinkáře, naopak zahrádkáři a milovníci bezchybných trávníků jsou z ní poněkud rozmrzelí. Ale i jejich zdraví by prospěly účinné látky, kterých je pampeliška plná. Z krásy žlutých kvítků se sice můžeme těšit jen pár dní v roce, ale jako zdroj vitaminů, minerálů a antioxidantů se tyto rostliny dají snadno uchovat. K sušení jsou vhodné nejen květy pampelišky, ale také její listy a kořeny.

Pampelišky jsou velmi léčivé, ale kvetou jen krátce. Naučte se, jak si je usušit

Zdravý život
Muškáty jsou velmi oblíbenou okrasou balkonů a teras
Muškáty milovaly už naše babičky. I když se nabídka kvetoucích rostlin zdobících balkony a parapety neustále rozšiřuje, pelargonie patří mezi stálice českých balkonů. Důvod je jednoduchý. Jsou krásné, snadno se množí a pěstovat je zvládne i začátečník. Navíc si muškáty můžete vybírat z bohaté palety barev a odrůd jak vzpřímeně rostoucích, tak převislých, tvořících úžasné barevné kaskády květů. Přečtěte si, jak pěstovat muškáty, aby dobře rostly a jejich bohaté květy vydržely celé léto až do prvních podzimních mrazíků.
5 fotografií

Co dělat pro záplavu muškátových květů? Je to překvapivě snadné

Zahrada
Čerstvě rozvité pampeliškové květy se hodí na přípravu medu či sirupu.
Bylinka, která z jarního trávníku udělá zlatě žlutý koberec, vůbec není tak obyčejná, jak se zdá. Od nepaměti patří pampeliška k hojně užívaným rostlinám v lidovém léčitelství a skvěle doplňuje i jídelníček. Na její schopnosti, ať už jde o podporu při snižování cholesterolu v krvi, o zlepšení trávení nebo o hubnutí, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.

Snižuje cholesterol a pomáhá hubnout. Některým lidem ale žlutá květinka nesvědčí

Zdraví
USA zažily v roce 2017 poprvé od roku 1918 úplné zatmění Slunce napříč celým územím.
V pondělí 8. dubna 2024 bude v Severní Americe viditelné úplné zatmění Slunce. Vesmírný úkaz fascinující lidi má však zvláštní vliv i na chování zvířat. Brzká a krátce trvající tma naruší biologický rytmus živočichů a může vyvolat sborové soví houkání, cvrlikání cvrčků i kvákání žab, ve vzduchu půjde vidět létající netopýry nebo z dálky slyšet vytí probuzených kojotů či štěkání lišek.

Zatmění Slunce má vliv na přírodu. Zvířata i rostliny se při něm chovají divně

Vesmír
Nejlepší jahody rostou podle odborníků na vyvýšených zahradních záhonech.
Pěstování na vyvýšených záhonech je mezi zahrádkáři stále populárnější. Svědčí totiž nejen rostlinám, ale i zahrádkářům. O vyšší záhony mohou pečovat v pohodlnější pozici, takže jejich páteř tolik netrpí. Rostliny zase ocení vyšší teplotu půdy a optimální zásobování kořenů živinami. Jednou z plodin, kterým se tento způsob pěstování obzvláště zamlouvá, jsou jahody. Vyvýšené záhony jahodníkům poskytují dobrou drenáž a usnadňují kontrolu kvality půdy.

Chcete mít parádní úrodu jahod? Zkuste je pěstovat na speciálních záhonech

Zahrádkaření
Květy azalek hýří nepřebernými odstíny zejména bílé, žluté, růžové a fialové barvy.
Záplavou bílých, žlutých, růžových a fialových květů umí azalka rozsvítit téměř každou zahradu. Není to skromná rostlina: potřebuje správné stanoviště, pečlivě namíchanou půdu a také správné společníky v bezprostřední blízkosti. Pokud ovšem azalka dostane, co potřebuje, bude prospívat a bohatě kvést dlouho do podzimu. Čas vysadit azalky do zahrady přichází právě teď, v dubnu.
5 fotografií

Japonská kráska ozdobí vaši zahradu: Sadí se teď, zkuste triky pro hezčí květy

Zahrada
Smutnice patří mezi nejčastější škůdce pokojových rostlin, které ale dokáží otrávit i člověka.
Většinou se objeví znenadání, zato ve velké míře. A když myslíte, že jste zamáčkli poslední, objeví se jich druhý den dvakrát tolik. Smutnice sice nepatří mezi bodavý hmyz, ale jejich přítomnost v domácnosti není příjemná. Navíc škodí pokojovým rostlinám. Naštěstí existuje několik triků, jak se smutnic zbavit, a to i bez chemie. Larvy smutnic v hlíně odhalíte jednoduchým trikem se syrovou bramborou.

Malé černé mušky zaplaví domácnost a ničí pokojovky. Pomůže jednoduchý trik

Domácnost
Za vaši jarní péči se vám jahodníky v létě odmění bohatou úrodou sladkých jahod.
Za pár měsíců budou mezi zelenými listy svítit nádherně červené jahody. Tedy v případě, že se o jahodníky, které vypadají po zimě jako bez života, správně postaráme. Jahodník je na živiny náročná rostlina. Aby se mu dařilo, potřebuje jahodník kvalitní půdu, zálivku, přihnojování a také dostatek slunce. Jak se o jahody správně starat? Přečtěte si, co je potřeba na jaře s jahodníky udělat. Dozvíte se také, čím hnojit, aby byly plody velké, šťavnaté a bylo jich hodně.
7 fotografií

Teď se hraje o bohatou úrodu jahod: Jak dát jahodníku jarní péči, tvar a živiny

Zahrádkaření
Medvědí česnek se sbírá na jaře dřív, než odkvete.
Patří mezi posly jara i mezi první jarní jedlé rostliny. Medvědí česnek je bylina obsahující vitamin C i další zdraví prospěšné látky a jako benefit přidává svou příjemnou jemně česnekovou chuť. Je proto velkým přínosem jak pro naše zdraví, tak pro naši kuchyni. Přečtěte si, kde roste medvědí česnek, proč je medvědí česnek zdravý a jak ho využít. Dozvíte se také, zda se medvědí česnek dá pěstovat. 
7 fotografií

Posel jara: Sbíráte ten pravý nebo ukrajinský? V Irsku se kradl, u nás je zdarma

Zdraví
Vzácný koniklec kvete už jen na pár místech severozápadních Čech.
Vzácný koniklec otevřený kvete právě v těchto dnech, ale už jen na zhruba na dvacítce míst, především v severních a severozápadních Čechách, třeba na Střížovickém vrchu v Ústí nad Labem. Aby z naší přírody úplně nezmizel, připravila pro něj Agentura ochrany přírody a krajiny ČR záchranný program. V posledních desetiletích konikleců ubylo natolik, že se na některých místech chrání i jednotlivé rostliny.
3 fotografie

Vzácný koniklec kvete už jen na pár místech severozápadních Čech

Čtenář reportér
Jarní truhlík potěší pestrou paletou barev a vůní.
Na záplavu muškátů, petúnií a dalších letniček si ještě musíme počkat. To ale neznamená, že by vaše okna, balkony a terasy nemohly být krásně barevné. Květy v truhlíku potěší pestrou paletou barev a vůní nejen vás a všechny kolemjdoucí, ale i včely. Jaké z květin vybrat, aby vydržely krásné co nejdéle? Jakou zeminu zvolit do truhlíku? A víte, jak správně jarní květiny v truhlících zalévat a hnojit?

Barevné jaro: Truhlíky osázejte květinami, které budou krásné až do začátku léta

Zahrada
Ředkvičky jsou poměrně nenáročné, stačí jim lehčí půdy dostatečně zásobené živinami
Není větší jarní radosti než vytáhnout z vlhké hlíny ředkvičku! Malé šťavnaté, křupavé a lehce štiplavé bulvičky jsou první zeleninou, kterou zahrádkáři v nové sezoně sklízejí. Kromě příjemné chuti nabízejí také pořádnou dávku vitaminů i minerálů. A navíc jejich pěstování není příliš náročné. Přečtěte si, kdy se sejí ředkvičky a jak ředkvičky pěstovat. Dozvíte se také, čeho se vyvarovat.

Ředkvičky jsou první jarní radostí zahradníků: Kdy a jak je vysévat

Zahrádkaření
Z výstavy Poděbradské luhy na lázeňské kolonádě v Poděbradech.
/FOTO, VIDEO/ Ledňáček lovící ryby na Skupici. Porost medvědího česneku ve vlhkých lužních lesích. A spousta dalších zajímavých snímků z okolí Poděbrad včetně zvířat a rostlin, které ve městě a jeho okolí žijí a kterých si běžný člověk nevšimne. To je obsahem výstavy Poděbradské luhy, kterou si může přímo na pěší kolonádě od tohoto týdne prohlédnout zdarma každý kolemjdoucí.
38 fotografií

Výstava zvířat a rostlin žijících u Poděbrad budí na kolonádě pozornost

Volný čas