ŠTÍTEK: rostliny

Samosběr borůvek v Čejkovicích láká některé zájemce i několikrát za sezonu. Sladké plody jsou výborné syrové, ale i v koláčích, knedlících a dalších dobrotách.
Milujete borůvkové knedlíky, koláče a další dobroty z tohoto letního ovoce, nebo si je jen s chutí sypete z dlaně do pusy? Nechce se vám ale ohýbat k nízkému borůvčí, dřepět hodiny v lese a snažit se vyhnout mračnům komárů? Hledáte letos marně místo, kde borůvky nepomrzly a urodilo se jich dost na to, aby bylo aspoň na svačinu? Zkusili jsme, jak funguje samosběr na borůvkové farmě v Čejkovicích jen pár minut autem od Českých Budějovic.
16 fotografií

Borůvkový ráj u Budějovic. Farma v Čejkovicích láká na sladkou letní sklizeň

Českobudějovicko
Zatímco listy kopřiv je nejlepší sklízet brzy na jaře, semena kopřiv budou připravena ke sklizni od poloviny léta do poloviny podzimu.
Řada lidí ve své výživě sází na superpotraviny, kterým jsou připisovány výjimečné účinky na zdraví. Ale víte, že jednu takovou možná každodenně míjíte bez povšimnutí? Řeč je o kopřivových semínkách. Obsahují velké množství látek, které jsou velmi cenné pro lidské zdraví. Kopřivová semínka mimo jiné zvyšují odolnost organismu, pomáhají proti stresu a blahodárně působí na vnitřní orgány.

Superpotravina, kterou míjíte bez zájmu: Je tak účinná, že ji kdysi zakazovali

Zdraví
Vaječné skořápky obsahují spoustu vápníku a stopových prvků, díky kterým většina rostlin na zahradě, ve skleníku i v květináči očividně pookřeje.
Skořápky od vajec jsou skvělým hnojivem pro mnoho rostlin. Obsahují totiž důležité živiny jako vápník, fosfor a hořčík. Na skořápkové hnojení dychtivě čekají rostliny na zahrádce i doma na parapetu. Hortenzie pak díky obyčejným skořápkám mohou dokonce měnit barvu květů. Je praktické vědět, jaké další rostliny je vhodné přihnojovat vaječnými skořápkami. 
9 fotografií

Superhnojivo, které lidé zbytečně vyhazují: Rajčata i saláty ho přitom milují

Zahrádkaření
Zem se tu houpá: Podívejte se do nepřístupných míst Božídarského rašeliniště
Šlápnete vedle a zaboříte se do bažin. I přes opatrné našlapování se pod vámi ale zem bude houpat. Stojíte totiž uprostřed rašeliniště, z rašeliníku se tlačí ven voda a nohy se pomalu propadají. Pod vámi je několik metrů rašeliny přikryté vodou, tlejícími kořínky a zelenou i hnědavou vrstvou rostlin. Zcela výjimečnou možnost mělo několik zájemců, kteří absolvovali malou výpravu do jádra Národní přírodní rezervace Božídarské rašeliniště, jinak je sem vstup přísně zakázán.
80 fotografií

Zem se tu houpá: Podívejte se do nepřístupných míst Božídarského rašeliniště

Karlovarsko
Vosy si svůj jídelníček rády zpestřují u lidí. V bytě jsou ale nevítanou návštěvou.
Není nic protivnějšího, než když nám do poklidného letního posezení vtrhne vosa. Ačkoliv jde o hmyz užitečný, jeho štípnutí je bolestivé a pro alergiky dokonce nebezpečné. Na to, jak se zbavit vos, existuje několik metod, ale pokud se vám příčí sledovat jak se topí v pivu nebo cukrovém sirupu, zkuste je odpudit prostřednictvím vůní, které nesnášejí. Většina z těch, které vosám páchnou, lidem naopak voní, takže jde vlastně o metodu velmi příjemnou.

Jak odpudit protivné vosy? Nesnášejí něco, co vy budete milovat

Domácnost
Ve středu 17. července ministerstvo životního prostředí umístilo vlky a jejich křížence chované v Praze v nevyhovujících podmínkách a bez veterinárního povolení do záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor.
/OBRAZEM/ Ve středu 17. července ministerstvo životního prostředí umístilo vlky a jejich křížence chované v Praze ve zcela nevyhovujících podmínkách a bez příslušného veterinárního povolení do záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy v Zoologické zahradě Tábor. Zvířata se podařilo i díky zpřísněné legislativě pro chov šelem zabavit Městské části pro Prahu 17 na konci dubna 2024.
6 fotografií

Záchranná stanice v Zoo Tábor má první obyvatele. Jde o vlky z nelegálního chovu

Zprávy
Vlci z Řep byli odebrání majiteli.
/OBRAZEM/ Ve středu 17. července ministerstvo životního prostředí umístilo vlky a jejich křížence chované v Praze v Řepích ve zcela nevyhovujících podmínkách a bez příslušného veterinárního povolení do záchranného centra v Zoologické zahradě Tábor. Zvířata se podařilo i díky zpřísněné legislativě pro chov šelem zabavit Městské části pro Prahu 17 na konci dubna 2024. Případ se přitom táhnul od konce 90. let.
6 fotografií

Příběh nelegálně držených vlků v Řepích: Zvířata byla majiteli odebrána

Zprávy
Květenství kopru v kapkách ranní rosy vypadá na zahradě moc pěkně. Semena pak pomáhají při řadě zdravotních problémů.
Potíte se a trápí vás nafouklé břicho, otoky očí, prstů nebo kotníků? Problémem může být nadměrné zadržování vody v těle. Nezdravý životní styl dnešní uspěchané doby se významně podepisuje na tom, že asi 47 procent mužů a 71 procent žen trápí právě zadržování vody. Přitom k tomu, aby člověk rychle obnovil rovnováhu tekutin v těle, mu může pomoci obyčejný kopr. Pro léčebné účely se obvykle využívají jeho semena.

Není jen do koprovky a tzatziki. Bylina z hrobu faraonů umí odvodnit tělo

Zdravý život
Nejlepší v kuchyni jsou malé cuketky do patnácti centimetrů délky, a delikatesou jsou i plněné květy.
Cukety slaví na zahradách, balkonech a posléze v kuchyních velký boom. Ať už podlouhlé, kulaté či baňaté, skvěle chutnají všechny. Ani jejich pěstování není žádná velká věda a zvládnou ho i méně zkušení zahrádkáři. Jedno úskalí přesto cukety mají; občas záplavou květů naslibují bohatou úrodu, ze které nakonec nic není. Odpověď na otázku, kde se stala chyba, není nijak složitá. Na vaše cukety nejspíš zapomněly včely.
5 fotografií

Spousta květů a plody žádné? Úrodu cuket může překazit jedna věc

Zahrada
Šťovík je prospěšný pro střeva, ledviny, žaludek a játra a zabraňuje kardiovaskulárním chorobám.
Jedli jsme ho jako malí. Šťovík roste na loukách i u cest, a když ho pořádně rozžvýkáte, zaženete žízeň a jeho kyselá chuť vás osvěží. Na to, že se dá šťovík použít jako zelenina do polévek, salátů či jako příloha k masu, se už trochu pozapomnělo. Přitom se dá snadno pěstovat. Navíc je tato bylina léčivá, plná vitaminů i minerálních látek.

Kyselá bylinka plná vitaminů: čistí střeva, odvodňuje a využití má i v kuchyni

Zdraví
V květenstvích měsíčku najdeme řadu biologicky aktivních látek.
Je až neskutečné, jak přínosná je tato bylinka pro zdraví kůže. Jako odpověď na otázku, k čemu je dobrý měsíček lékařský, by se dala odvyprávět celá přednáška. Výtažky z nádherných oranžových květů si dokážou poradit s řadou kožních neduhů, a mají i mnohé další léčivé účinky. Zjistili jsme pro vás, co léčí měsíčková mast, zda může mít nežádoucí účinky i kdy měsíček trhat.
9 fotografií

Jizvy, otoky i stařecké skvrny likviduje běžná bylina. Teď je čas si ji nasbírat

Zdraví
Abyste se mohli radovat z bohaté úrody paprik, musíte jim věnovat náležitou péči.
Papriky jsou velmi chutná a zdravá zelenina, která je součástí lidské stravy už tisíce let. Abyste se mohli těšit z vlastní bohaté úrody paprik, musíte myslet na to, že potřebují teplo, vláhu i péči. Červencové vysoké teploty paprikám svědčí, rostliny jsou ale také velmi žíznivé a potřebují vhodnou výživu.

Nepodceňte červencovou péči. Pro úrodu paprik je rozhodující

Zahrádkaření
KRNAP má program na boj s invazními druhy rostlin, problém je hlavně s lupinou
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) letos vytvořila program s cílem likvidace invazních druhů rostlin, zejména lupiny mnoholisté, známé také jako vlčí bob. V prvních dvou letech budou správci parku ve spolupráci s majiteli pozemků na vybraném území ve východních Krkonoších sbírat informace o invazních rostlinách. Jde o oblast Pece pod Sněžkou a Velké a Malé Úpy, informoval dnes ČTK mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

KRNAP má program na boj s invazními druhy rostlin, problém je hlavně s lupinou

Krkonoše
Koupání v průzračné tyrkysové vodě, chybí jen pláž plná bílého písku a jednalo by se téměř o zkušenost z dalekého Karibiku. Alespoň náznak exotických ostrovů v Karibském moři si mohou lidé užít v lomu na Janičově vrchu v Mikulově na Břeclavsku.
/VIDEO/ Olivovníky a typicky zvlněný terén jako v Itálii nebo levandulová pole ve francouzské oblasti Provance. Na první pohled zahraniční dovolenková místa. Podobné poklady však lidé najdou také na jihu Moravy. Za exotickými zážitky se proto vůbec nemusí vydávat daleko. Deník připravil přehled oblíbených míst, kde na návštěvníky dýchne atmosféra exotiky.
42 fotografií

Exotika na jihu Moravy: koupání jako v Karibiku i atmosféra francouzské Provence

Hodonínsko
Třezalka tečkovaná je bylinka s mnohostranným využitím. V léčitelství se využívala už od starověku.
Třezalka tečkovaná je často vnímaná jako bylinka na deprese a nespavost. Hypericin, který rostlina se žlutými květy obsahuje, totiž působí na receptory v mozku a dokáže skvěle zlepšit náladu. Třezalka toho ale umí mnohem víc. Pomáhá na játra, žlučník, žaludeční vředy i problémy se slinivkou břišní. Kvete od konce června a sbírat ji lze celé léto.
5 fotografií

Bylina svatého Jana právě kvete. Pomáhá usnout a podporuje slinivku

Zdraví
Chrpa polní (vlevo) a chrpa horská jsou od sebe rozeznatelné na první pohled.
Chrpa patří mezi rostliny, které se hojně vyskytují jak v horských oblastech, tak ve městech. Lidé si ji s radostí trhají s ostatním (často chráněným) lučním kvítím pro potěšení jen tak do vázy i do čaje. Tato významná medonosná rostlina totiž skvěle zabírá při očních chorobách, nechutenství i zažívacích problémech. Kdo má na ni zálusk, ten by však měl vědět, že není chrpa jako chrpa. Jednu utrhnout můžete, za druhou hrozí až stotisícová pokuta.
4 fotografie

Splést si modrou bylinku s její příbuznou vás může stát i sto tisíc korun

Zahrádkaření
Pokud vyrazíte na výlet a zapomenete lékárničku, poohlédněte se po jitroceli kopinatém. Při drobných poraněních a škrábancích, ale i při nepříjemném kousnutí hmyzem vám určitě pomůže.
Ranocel, skorocel, celník, hojílek… Všechny tyto názvy označují jedinou rostlinu - jitrocel. Jitrocel kopinatý patří mezi velmi prospěšné bylinky. Rozmanitost jeho využití je až neuvěřitelná - pomáhá při drobných poraněních, při nepříjemném kousnutí hmyzem, léčí dýchací cesty i trávicí ústrojí. Lidskému organismu jitrocel dodá železo, vitamín C i hořčík.

Léčivku, která patří mezi 9 neúčinnějších, lidé často ničí. Naučte se ji využít

Zdravý život
Pěstování květáku může být pro nezkušené zahrádkáře poměrně náročné. Ve skutečnosti však stačí dodržet několik pravidel.
Říká se, že ten, kdo vypěstuje krásný květák, je už opravdovým profíkem. Květák je zkrátka pro zahrádkáře výzvou. Pěstitel Ivan Haška z Pstruží ji však přijímá s nadšením. Specializuje se na různé barevné odrůdy květáku; od bílých přes fialové až po oranžové. Úspěch podle něj tkví nejen ve znalostech, ale i v pečlivosti a trpělivosti.
10 fotografií

Je ideální čas na výsev barevných květáků. Zkušený pěstitel radí, jak na to

Zahrádkaření
Jahodníky potřebují hodně vody, samozavlažovací květináče jsou tak pro ně ideální.
Před lety objevil zahrádkář Ivan Haška z Moravskoslezských Beskyd samozavlažovací květináče. Od té doby na ně nedá dopustit. Usnadňují totiž pěstování rostlin a zajišťují jejich zdravý růst. S prvními mrazíky je pěstitel odnáší z venkovního prostředí do skleníku či garáže, kde dále dorůstají a dozrávají plody. Jahody prý díky tomu sklízel i v polovině ledna.
8 fotografií

Samozavlažovací květináče: Zkušený pěstitel se podělil o své triky, jak na ně

Zahrádkaření
Listy eukalyptu jsou nezaměnitelné díky mentolově citrónové vůní.
V Austrálii, kde má svoji domovinu, dorůstá až do výšky sta metrů a je hlavní složkou potravy koal. Eukalyptus, známý také jako blahovičník, patří mezi nejvyšší dřeviny na světě. Víc než 700 druhů eukalyptů se navzájem liší vzrůstem i velikostí a tvarem listů. Exotický eukalyptus tak můžete mít jako keř na své zahradě a také doma v květináči jako pokojovou rostlinu. Bohaté využití má eukalyptus pro své pozitivní účinky na lidské zdrav i při výrobě kosmetiky.

Jen oběd pro koaly? Ne, krásně voňavý a léčivý eukalyptus můžete pěstovat i doma

Zahrádkaření
Tenké těsto, nakyslá rebarbora, rum, rozinky, citronová kůra a sněhová peřinka. Dáte si?
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
8 fotografií

Poslední sklizeň rebarbory před sv. Janem: Nejlepší koláč z ní pekla Sandtnerka

Za jídlem
Ze sudetské zahrádky s obnoveným oplocením.
Možná to nevíte, ale v Orlických horách můžete objevit sudetskou zahrádku, v níž rostou druhy, které v této oblasti lidé pěstovali ještě v dobách před vysídlením. Jedna z těchto rostlin prý voní a chutná podobně jako anýz a mnohým připomíná bonbony hašlerky. „Sudetská zahrádka získala dobový vzhled, a to díky nově nainstalovanému, ručně vyrobenému oplocení,“ informuje Správa CHKO Orlické hory na svém webu.
3 fotografie

Sudetská zahrádka v Šerlišském dole v Orlických horách získala dobové oplocení

Rychnovsko
Zálistky raší v místě, kde ze stonku vyrůstá list. Zahradníci říkají, že vyrůstají v paždí listů.
K péči, kterou věnujeme rajčatům, patří i zaštipování vedlejších výhonků. Pro rostliny je to vítaná pomoc, protože vedlejší výhony jim ubírají sílu a zbytečně je zatěžují. Zaštipování není složitý proces, ale stonky rajčat jsou křehké, takže je potřeba postupovat opatrně. Důležité je také vědět, že jsou druhy rajčat, pro které je tento zákrok nevhodný.

Zaštipování rajčat: Jak na to, kdy povzbudí k lepší úrodě a kdy se nehodí

Zahrádkaření
Černá podlouhlá larva vzbuzuje v některých lidech strach. Přitom je v zahradě užitečná.
Mnoho lidí ji ze strachu hubí. Černá podlouhlá larva, která je asi půl centimetru dlouhá, na první pohled vypadá jako malý aligátor. Po bocích má oranžové skvrny či proužky a na tělíčku malé chloupky nebo ostny. Najdete ji prakticky na každé rostlině, kterou ale místo toho, aby ji ničila, chrání. Požírá totiž parazitující mšice. Jednoho dne se z ní vylíhne dospělec, kterého každý pozná podle červených krovek se sedmi tečkami.

Děsivá a nebezpečná? Larva, kterou bychom si měli hýčkat, vzbuzuje strach

Zvířecí deník a chovatelství
Arboretum Nový dvůr
Rostliny rašelinišť a vřesovišť i písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska i severní Ameriky. Sekvoje a největší expozici rododendronů v Česku, tropický skleník a divukrásné motýly, vodní květiny a skalničky. To vše a mnohem víc můžete potkat v Arboretu Nový Dvůr na Opavsku, které zdobí okolí místního zámečku více než sto let a patří k nejvyhledávanějším v Česku.
24 fotografií

Na chvíli v Číně, Japonsku nebo v Himalájích. Přeneste se z Opavska do ráje

Doma
Slimáci už ničí úrodu. Jsou ale způsoby, jak se žravých nepřátel zbavit i bez chemie
Slimáci jsou noční můrou zahrádkářů. Hodovat vyrážejí hlavně po setmění, zejména když je teplo a vlhko. Ráno pak po nich zůstávají stříbřité stopy a ožrané jahody či zničené rostliny. Zatímco nešťastní zahrádkáři nadávají, nabaštění slimáci už spokojeně odpočívají zahrabaní do půdy nebo zalezlí na chladných a tmavých místech. Způsobů, jak nad slizkými vetřelci zvítězit, existuje celá řada. Pokud před chemií upřednostňujete přírodní metody, zkuste jim u jahodníků, nebo třeba u cuket udělat zábranu z pilin.
6 fotografií

Slimáci útočí: Jak ochránit jahody a další rostliny před mlsnými vetřelci

Zahrádkaření
Levandule, stejně jako ostatní rostliny z čeledi hluchavkovitých, se využívá především díky obsahu silic – esenciálních olejů.
Co všechno léčí levandule lékařská, věděli moc dobře už naši předci. Že jde o výjimečnou bylinku, potvrzuje i fakt, že se extrakty z ní používají nejen v lidovém léčitelství, ale také v oficiální medicíně. Lékárník Filip Škarda se podělil o znalosti o tom, jaké má levandule účinky na pleť, na psychiku či na úlevu od bolesti. Prozradil i to, jestli může být tato bylinka pro někoho nebezpečná a co dělat se sušenou levandulí.

Olej z podmanivě voňavé bylinky: tlumí chronickou bolest a působí proti stresu

Zdraví