ŠTÍTEK: rostliny

O čínský solární skleník pečují vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Stojí v Lednici na Břeclavsku. Aktuálně je osazen náročnějšími subtropickými ovocnými druhy.
/FOTO/ Netradiční stavbu připomíná čínský solární skleník s automatickým zavlažováním, který funguje v Lednici na Břeclavsku. V českých podmínkách ho testují vědci z brněnské Mendelovy univerzity. Dvacetimetrovou stavbu označili za jediný čínský solární skleník ve střední Evropě. Od těch klasických se odlišuje především jednodušší konstrukcí a je úspornější.
10 fotografií

Jediný čínský solární skleník ve střední Evropě funguje v Lednici. Podívejte se

Břeclavsko
Terasa nabízí možnost posezení s přáteli u grilu.
V představách mnoha lidí jde jen o upravený kousek pozemku bezprostředně navazující na dům. Terasy, z nichž každá plní jinou roli, však mohou být elegantním a zároveň efektivním využitím malého a navíc svažitého pozemku. Zahrada v pražských Hodkovičkách ukazuje, že dobrý nápad dokáže vykouzlit i na malém prostoru dokonalé zázemí.
19 fotografií

Terasy: Jak je využít na malém či svažitém pozemku

Zahrada
Místo půdy dodává hydroponickým rostlinám živiny voda.
Nápověda jistě nutná není. Hydroponie představuje stále oblíbenější způsob, jak pěstovat rostliny bez klasické zeminy. O živiny, hydrataci i okysličení melounů, zeleniny, jahod či orchidejí se postará vodní roztok. Abyste se radovali z bohaté úrody, musíte však poskytnout svým rajčatům nebo paprikám přesně to, co potřebují – přesné dávkování živin, monitorování pH, dostatek vody a vzduchu.
12 fotografií

Zahradničení bez půdy? Jde to. Vypěstovat tak lze rajčata, papriky i jahody

Zahrádkaření
Arboretum ve Štramberku.
Přinášíme tipy na turisticky atraktivní i dosud příliš neprozkoumaná zákoutí severní Moravy a Slezska. Díky znalosti prostředí ze strany zaměstnanců krajských redakcí Deníku i místních obyvatel můžete mít k návštěvě tohoto regionu až 7 důvodů navíc.

Inspirujte se k návštěvě severní Moravy. Tady máte 7 tipů

Doma
Slunéčko sedmitečné ohrožuje asijský nepřítel
Slunéčka sedmitečná odjakživa všichni zahrádkáři ve svých zahradách vítají. Někdy si je dokonce z procházek nosí v papírových sáčcích, aby je umístili na své rostliny. Důvod je jasný: naše berušky jsou totiž ideálními ochránci zeleně v zahradách před každoroční invazí parazitujících mšic, které oslabují naše rostliny tím, že sají jejich šťávy. Slunéčka si s nimi vždy dokázala poradit přirozeně a v souladu s přírodou. Ovšem poslední dobou jsou ohrožena jak naše slunéčka, tak rostliny.
14 fotografií

Bojuje s mšicemi. Slunéčko sedmitečné má ale asijského nepřítele

Zahrada
Blín černý - jedovatá rostlina, kterou naši předci využívali v magii. Obsahuje tropanové alkaloidy, pro které byla oblíbená čarodějkami, říká botanik Radomír Němec.
Je čas odložit motyky a skončit s vyhazováním plevelu do kompostu? Botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec se rozhodl, že o plevel bude naopak pečovat a připravovat z něj pokrmy. „Často obsahují více vitamínů než pěstovaná zelenina,“ pochvaluje si Němec. V jeho výběru nechybí ani pověstný chlebíček, který venku pojídaly mnohé děti.
19 fotografií

Pečuje o merlík, šťovík či kopřivy. K jídlu je i divoký plevel, říká botanik

Regiony
Spoluautoři Divokého zelináře Radomír Němec a Milan Valášek (vpravo).
Je čas odložit motyky a skončit s vyhazováním plevelu do kompostu? Botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec se rozhodl, že o plevel bude naopak pečovat a připravovat z něj pokrmy. „Často obsahují více vitamínů než pěstovaná zelenina,“ pochvaluje si Němec. V jeho výběru nechybí ani pověstný chlebíček, který venku pojídaly mnohé děti.
19 fotografií

Divoký botanik ze Znojma: k jídlu je i divoký plevel

Znojemsko
Slavnostní otevření biocentra Véklice v Senici na Hané, 18. 6. 2022
Letecká akrobacie nad vodní hladinou okořenila historický okamžik pro obyvatele Senice na Hané na Olomoucku. V sobotu 18. června se mnozí z nich shromáždili v místní části Véklice, kde v uplynulých dvou letech vznikalo stejnojmenné biocentrum. Pole a louky nahradil biotop s množstvím zeleně i živočichů. Investorem projektu byl Státní pozemkový úřad, jehož zástupci nechyběli na slavnostním otevření zkolaudovaného objektu. Ten bude brzy oficiálně předán do správy obce.
60 fotografií

Nová vodní oáza na Olomoucku: biocentrum Véklice otevřela letecká show

Olomoucko
Studentky prvního ročníku Gymnázia Boskovice pracují na projektu Chytrý skleník.
Gymnázium Boskovice je škola s více než stodvacetiletou tradicí. V letošním roce na škole studuje 490 žáků, přičemž škola byla, a stále je, považována za symbol vzdělanosti a centrum kulturního dění v regionu. Škola nabízí kurzy pro veřejnost, ale hlavně celou řadu mimoškolních aktivit pro své žáky. Od možnosti navštěvovat pěvecký sbor, přes tělovýchovné kroužky až po kroužky fyziky a robotiky. Humanitně zaměření žáci mohou navštěvovat jazykové kurzy nebo rozvíjet mediální gramotnost a celá řada aktivit je hrazena z evropských fondů. Děkujeme studentkám prvního ročníku gymnázia za přiblížení jejich projektu.
13 fotografií

Boskovičtí studenti mají chytrý skleník. Pěstují si ovoce, zeleninu i bylinky

Čtenář reportér
Do modra se zbarvila louka na hranicích Plzeňského a Karlovarského kraje.
Tachovsko se chlubí dalším unikátem, po vzácných vstavačovitých rostlinách rozkvetly v regionu také kosatce sibiřské. Kosatcová louka na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje rozkvétá pravidelně počátkem léta a už z dálky je louka do modra zbarvená.
19 fotografií

Kosatcová louka rozkvetla na Tachovsku

Tachovsko
Firma Přírodní zahrady vznikla před sedmi lety
Na jaře probouzejí sluneční paprsky přírodu k životu a pro zahradnické firmy nastává nejnáročnější období roku. „Sotva vysvitne sluníčko, chtějí krásnou zahradu všichni. Na začátku jara ještě dokončujeme údržby po zimě, plánujeme nové zahrady, začínají realizace, souběžně jede spousta činností. Takže ano, asi je to nejnáročnější období v roce, je ale také nesmírně krásné,“ říká Galina Slívová, zahradní návrhářka, zahradnice a zakladatelka firmy Přírodní zahrady. 
12 fotografií

Zahrady v moderním pojetí. Manželům z Ostravy neustále přibývá zakázek

Příběhy a rozhovory
Japonská zahrada v polském Jarkowě.
Polsko není jen cílem levnějších nákupů potravin, oblečení či paliv do motorových vozidel, ale najdete zde i místa, která rozhodně stojí za návštěvu. Jedním z nich je Japonská zahrada v polském Jarkowě. Nachází se zhruba deset kilometrů od Náchoda. V tomto ročním období, kdy vše krásně kvete, vás zde bude přecházet zrak. Za fotografie velmi děkujeme panu Zdeňku Zelenému z Náchoda. 
27 fotografií

OBRAZEM: Japonská zahrada v Polsku stojí za návštěvu. Její krása bere dech

Čtenář reportér