ŠTÍTEK: rostliny

Rozchodnice růžová podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem.
Mezi bylinkami, které by se daly označit za zázračné, nelze opomenout rozchodnici růžovou. Odolná rostlina má ráda severské a vysokohorské prostředí, a to jako by se odráželo i na jejích účincích. Podporuje kondici a výkonnost, bojuje proti nespavosti, únavě, úzkosti i depresi a pomáhá léčit takové množství zdravotních potíží, že bývá srovnávána se ženšenem. Jaké zdravotní benefity má rozchodnice růžová? A jak pomáhá rozchodnice růžová s hubnutím?

Chráněná, ale dostupná: Pomůže spalovat tuky a zlepšovat paměť i erekci

Zdraví
Zahradnice Ilona Košťálková a pryšce nádherné (Euphorbia pulcherrima), známé jako vánoční hvězda, ve sklenících zahradního centra Florcenter Ostrava.
I když pochází z Mexika, je pro nás symbolem Vánoc a neodmyslitelnou součástí vánoční výzdoby našich domovů. Vánoční hvězda neboli poinsettie či pryšec nádherný je královnou vánočních květin. V nabídce je v různých velikostech a nepřeberném množství barevných variant. To, co nejvíce u vánoční hvězdy obdivujeme, ovšem nejsou květy ani listy, ale zbarvené listeny. Nejčastěji červené, růžové a bílé barvy. Na co je tahle kráska choulostivá a jak o vánoční hvězdu pečovat, aby jí nežloutly a neopadávaly listy? Co dělat s vánoční hvězdou po Vánocích? A víte, jak to udělat, aby vám vánoční hvězda zčervenala i příští rok?
6 fotografií

Koupili jste si vánoční hvězdu? Jak o ni pečovat, aby vydržela do příštího roku

Domácnost
Přestože se to na první pohled může zdát zvláštní, povrchové uhelné lomy jsou plné života a útočištěm rozmanitého společenstva rostlin i živočichů. Nabízejí totiž přírodní podmínky, které se jinde obvykle nevyskytují. Ilustrační foto.
Přestože se to na první pohled může zdát zvláštní, povrchové uhelné lomy jsou plné života a útočištěm rozmanitého společenstva rostlin i živočichů. Nabízejí totiž přírodní podmínky, které se jinde obvykle nevyskytují, a díky nepřítomnosti člověka se zde příroda může nerušeně rozvíjet. Aktuálně to potvrdil biologický průzkum vybraných lokalit lomu Československá armáda (ČSA) na Mostecku. 

Průzkum potvrdil v lomu ČSA výskyt zhruba 300 chráněných a ohrožených druhů

Čtenář reportér
Chryzantémy lze doma využít i jako přírodní čističky vzduchu.
Seznamte se! Jsme tři výjimečné pokojové rostliny, které nejen krásně ozdobí váš byt, ale máme také sílu přinést vám do vašeho domova kvalitnější a čistší vzduch. Já se jmenuji lopatkovec a někteří mi říkají i toulcovka či sansevieria. Jsem nenáročná rostlina se schopností absorbovat škodlivé látky a produkovat kyslík i v noci. … A mé jméno je anturie a přezdívka toulitka. Jsem elegantní rostlina s výraznými listy a umím efektivně filtrovat toxické látky, čímž přispívám k čistějšímu vzduchu. … A já jsem chryzantéma neboli kateřinka. Oplývám nejen krásou, ale dokážu odstraňovat také škodlivé látky jako amoniak, benzen a formaldehyd. Všechny tři přinášíme čistší a zdravější prostředí k životu.

Zelené kouzlo: Tři pokojovky, které doma působí jako čističky vzduchu

Domácnost
Omezení pesticidů europoslanci zamítli
Výrazné omezení používání pesticidů v zemích Evropské unie neprošlo. Zamítla je v minulém týdnu většina poslanců Evropského parlamentu. Europoslanci se dokonce postavili i proti tomu, aby se předloha vrátila na jednání výborů. Znamená to prakticky konec projednávání tohoto návrhu.

Pesticidy rozdělují Evropu. Jejich omezení nakonec neprošlo

Česko a EU
Na Vánoce čeká na psy mnoho nástrah v podobě jmelí, vánoční hvězdy i dalších rostlin
Vánoční hvězda není jedinou rostlinou, od které by měli naši zvířecí parťáci dát packy stranou. Kolem Vánoc totiž máme v domácnostech i další věci, které by psi rozhodně neměli jíst, jelikož jsou pro ně jedovaté. Největší riziko však představuje jmelí, které může psa i zabít. Co dělat, když pes jedovatou rostlinu sežere? 
4 fotografie

Na Vánoce si ho běžně nosíte domů. Jmelí však vaše mazlíčky může stát život

Zvířecí deník a chovatelství
Krásná zahradnice kropí „spící pannu“ a dračince. Aglaonema i dracéna jsou nenáročné pokojovky, ale nějakou tu péči přeci jen potřebují
Kvalita vzduchu v našich domovech je důležitým faktorem pro zachování dobrého zdraví. Vedle pravidelného větrání a údržby filtračních systémů se ukazuje, že pokojové rostliny mají vynikající schopnost čistit vzduch. Některé druhy totiž nejen ozdobí interiér, ale také absorbují škodlivé látky a zlepšují kvalitu ovzduší. Pokojovky tak mohou představovat klíč k vytvoření prostoru, kde je dýchání osvěžující a příjemné. A vězte, že zelenec, dračinec a aglaonema, které vám tentokrát přiblížíme, nejsou na pěstování nijak náročné.
7 fotografií

Trik pro kvalitnější vzduch: 3 pokojovky, které pročistí váš domov

Domácnost
Pokojové rostliny v bytě skvěle fungují jako přírodní čističky vzduchu.
Pokojové rostliny pomáhají vytvořit příjemné klima, to je všeobecně známo. Ať už jste milovníky palem, orchidejí, či azalek, buďte si jistí, že všechny zelené krásky, snad kromě kaktusů a sukulentů, odvádějí většinu vody ze zálivky zpět do okolního vzduchu a některé navíc zbavují prostor škodlivin. Nejsou tedy pouhou dekorací, ale zvyšují fyzickou i duševní výkonnost a zahánějí stres. Jaké pokojovky si domů pořídit pro svou nenáročnost? A do kterých místností se nejvíce hodí?
14 fotografií

Pokojovky mohou pročistit váš domov, zvládnou i amoniak. Jaké a kam umístit?

Domácnost
Vědci pokračují v experimentu, který v roce 1879 začal William Beal. Botanik chtěl pomoci farmářům zjistit, jak dlouho v zemi vydrží semena plevele. Zakopal proto 20 lahví. Každou naplnil pískem a 50 semínky patřící 23 druhům. Ilustrační foto
Badatelé, kteří se podílejí na jednom z nejdéle probíhajících aktivních vědeckých experimentů, objevili překvapivou hybridní rostlinu. Skrývala se mezi zdánlivě mrtvými semínky, které vykopali na tajném místě, kde je před 144 lety zakopal botanik William Beal. Informace o její lokaci se předává z výzkumníka na výzkumníka a vykopat se mohou jen jednou za dvacet let.

Vědci na tajném místě našli zombie semena. Byl mezi nimi i nečekaný hybrid

Věda
Plody indické okurky ve srovnání se zapalovačem.
Na zahradě pěstuje Denisa Vardan z jihomoravských Želešic všechno možné. Baví ji to. Kromě vinohradu, avokádové plantáže a fíkovníků se věnuje taky kalabase. Česky se jí říká indická okurka. Chutná prý jako cuketa a po dozrání z ní můžete vytvořit nádobí nebo třeba hudební nástroj. Kalabasa je velmi houževnatá rostlina, která potřebuje pouze vydatnou zálivku.
5 fotografií

Zahrádkářka z Želešic pěstuje indické okurky. Chutnají a dá se z nich i pít

Zahrádkaření
Než přijde zima, je důležité postarat se o rostliny na zahradě
Zimy bývají v posledních letech teplotně nadprůměrné. Ty skutečně tuhé, kdy mrzlo až praštělo a sněhová pokrývka chránila zahrady, známe spíš už jen z ladovských obrázků. Není tedy zbytečné chránit choulostivé rostliny? Kdepak! Počasí je vrtkavé a náhlý příchod silného mrazu může způsobit nevratné poškození některých dřevin či rostlin v nádobách. Jak se postarat o zahradu před zimou?

Postarejte se o své rostliny dříve, než na zahradu přijde mráz

Zahrada
Hlavní zbraní v boji proti škůdcům je pravidelná kontrola rostlin.
Zatímco pokojové rostliny v zimě odpočívají, o škůdcích, kteří je napadají, se to rozhodně říci nedá. Vyžívají toho, že pokojové květiny jsou v zimním období oslabené, protože světla je méně a vzduch v pokojích bývá suchý. Právě tehdy přichází nejlepší čas k jejich útoku. Mezi nepřátele našich rostlin patří například puklice, svilušky, mšice či smutnice. Jak poznat, že pokojové rostliny napadli škůdci? A jak se škůdců pokojových rostlin zbavit?
5 fotografií

Chřadnou vám pokojovky? Je čas zahájit boj proti škůdcům, zkuste tyto finty

Domácnost
Kávovou sedlinu můžeme použít jako hnojivo pro pokojové květiny i pro rostliny na zahradě.
Šálek kávy jako oblíbený nápoj, životabudič nebo prostě příjemný denní rituál si denně dávají miliony lidí na celém světě. Podle některých průzkumů se na naší planetě vypijí každý den dvě miliardy šálků kávy. Po většině z nich zbude kávová sedlina a většina z této sedliny skončí v odpadu. A to je škoda, protože je to materiál, který můžeme použít jako hnojivo pro pokojové květiny i pro rostliny na zahradě. Kterým rostlinám kávová sedlina prospívá? A jak správně hnojit kávovou sedlinou?

Odpad, nebo poklad? Nevyhazujte věc, za kterou budou vaše rostliny vděčné

Zahrádkaření
Pokud je to možné, přesuňte v zimě květiny blíže k oknům, nejlépe na jižní stranu
Zimní období je náročné i pro pokojové rostliny. Může to znít zvláštně, protože odpočívají, zůstávají ve stálé teplotě a jsou chráněny před nepřízní počasí. Jenže suchý vzduch, méně světla i klidová fáze, do které pokojovky v zimě vstupují, vyžadují jinou péči, než jim poskytujeme na jaře a v létě. Jak se o ně starat v zimě? A co jim nejvíce škodí?

I pokojovky poznají, že už je zima. Co musíte vědět, abyste pomohli a neškodili

Domácnost
Pampeliškové kořeny pomáhají čistit ledviny. Sbírají se buď časně z jara nebo na podzim.
Když vám začnou selhávat ledviny, jedním z prvních příznaků může být nedostatek energie, neutišitelná únava i vysoký krevní tlak. Pročištění tohoto životně důležitého orgánu pak může být prvním krokem k jejich uzdravení. Pomoci detoxikovat ledviny vám může pampeliškový kořen, který není těžké najít ani vykopat. Na jeho sběr je nyní správný čas, protože na podzim obsahuje ty nejcennější látky. Káva z něj vás postaví na nohy, a to i bez obsahu kofeinu.
4 fotografie

Kořeny této léčivky teď najdete všude. Čistí ledviny a je z nich i výborná káva

Zdraví
Podzim hraje na hřbitovech všemi barvami
Květiny byly po staletí způsob, jak projevit lásku a úctu našim blízkým. Včetně těch, kteří už nejsou mezi námi. Proto chceme, aby bylo místo posledního odpočinku pěkné a upravené po celý rok. Na podzim jsou královnou hřbitovních květin chryzantémy neboli listopadky. Svými pestrobarevnými květy dokáží vyjádřit emoce, jež je někdy těžké vyjádřit slovy. Chryzantémy ale nejsou jedinými květinami, kterými se dá ozdobit hrob. Jaké jsou další květiny, které se dají vysadit nebo dát v květináči na hrob na podzim?
15 fotografií

Jak ozdobit hroby milovaných? Jako japonští císaři. Znaly to i naše babičky

Hobby
Pavouci jsou užiteční tvorové, bydlet s nimi ale většina lidí nechce.
Pavouci jsou vítanými hosty na zahradě, kde nás zbavují škůdců. Představa, že by se tento osminohý nezvaný návštěvník usadil u vás doma, ale většinu lidí neláká. Kde se v domě berou pavouci a jak se jich zbavit? Víte, co nemají pavouci rádi? Co můžete udělat, abyste odradili pavouky od pobytu u vás doma, aniž byste použili chemii nebo je zabíjeli?

Chcete se zbavit pavouků? Poradíme vám, jak je odradit a udržet mimo váš domov

Domácnost
Chřipkovník – migrénovník pomáhá v boji proti nachlazení, chřipce, rýmě i migréně.
Její citrusová vůně připomíná mátu, meduňku, růži a někteří v ní cítí i proslulý rýmovník. Pěstovat ji můžete doma v květináči, kde vám pomůže proti nachlazení, rýmě, kašli, sezónní chřipce, ale i bolesti hlavy. Řeč je o chřipkovníku neboli migrénovníku, nenáročné pokojové rostlině. Jak chřipkovník pěstovat, jak využívat jeho síly, jak působí chřipkovník na zdraví a jak se díky němu zbavit rýmy a nachlazení?

Tuto pokojovku musíte mít. Její vůně bojuje proti chřipce, rýmě i nachlazení

Zdraví
Muškáty jsou odolné rostliny a vydrží i první mírné mrazíky. Dlouhodobě však mrazům neodolají, proto bychom je měli zazimovat včas.
Barevné květy muškátů nám v oknech i na balkonech dělají radost od května do října. Na podzim však řada amatérských pěstitelů řeší problém, co s muškáty dál. Zpravidla je vyhodí, ale to je velká škoda, protože zazimování těchto květin není žádná věda. Pokud máte muškátů hodně, zkuste to. Na jaře nebudete muset shánět a převážet nové rostlinky, a navíc ušetříte. Jak tedy správně zazimovat muškáty? Kde muškáty zazimovat a jaká teplota je pro zazimované muškáty nejvhodnější?

Co muškáty potřebují právě teď? Budou pak na jaře krásné a vy ušetříte

Zahrádkaření
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/42. OTÁZKA/ Sekání trávy, trhání květin do kytice. Zatímco pro člověka jde o zcela běžný úkon, nad kterým se nepozastavuje, pro rostlinu to znamená výrazný zásah do její existence. Cítí však rostliny přímo bolest? Na to odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí.

Cítí rostliny bolest?

Věda
Maker Faire v Liberci.
/FOTO, VIDEO/ Na třicet tvůrců se představilo na třetím ročníku světové přehlídky kreativity, aby návštěvníkům představili teoreticky i prakticky své vynálezy, zasvětili do tajů svých projektů a zapojili do workshopů. Maker Faire se uskutečnil v krajském městě už potřetí a do prostor libereckého podnikatelského inkubátoru LIPO.ink přilákal stovky zvídavých zájemců, mezi nimiž nechyběla ani mladá generace.
39 fotografií

Kutilství, technologie i zábava. Vynálezci předvedli v Liberci svět bez hranic

Liberecko
Mursalský čaj má ohromující léčivé účinky.
Mursalský čaj je lahodný nápoj, jehož léčivé účinky jsou ohromující. Léčí kašel, bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a posiluje srdce i imunitu. Příznivě působí při onemocnění jater a ledvin. Říká se mu také čaj dlouhověkosti. Připravuje se z rostliny, která roste pouze na některých místech pohoří Rodopy, sahajícího od Bulharska přes Řecko až do Turecka. Koupit ho ale můžete i u nás.

Zkuste bulharskou viagru, říká se tak čaji dlouhověkosti. Má super léčivé účinky

Zdraví