ŠTÍTEK: smrt

Felix Achille de la Cámara se vyznačoval démonickým, drákulovsky působícím zjevem, který uměl mistrně využívat
Je považován za muže, který v Čechách podnítil první vydání slavného upírského románu Drákula a podle dochovaných fotografií sám jako Drákula nemálo působil (dost možná se do něj i vědomě stylizoval). Hrabě Felix Achille de la Cámara si však nevzal z ponurého Stokerova hrdiny jen podobu, ale i leccos z jeho charakteru: například bezohlednost k lidským životům a upřednostňování vlastního prospěchu.
11 fotografií

Felix Achille de la Cámara: Byl mystik i fašista, jeho smrt zůstává záhadou

Česko
Královna Alžběta měla se svými zaměstnanci nadstandardní vztahy. Většina z nich u ní pracovala dlouhá léta.
Jsou velmi zkušení a pro královskou rodinu pracují nebo s ní úzce spolupracují již desítky let. Nejbližší zaměstnanci, kteří působili v zákulisí monarchie v době, kdy ještě vládla královna Alžběta II., ve svém úřadu zůstanou nadále a budou k ruce novému králi, ostatní si musejí hledat novou práci. Nejlépe na tom je osobní garderobiérka zesnulé panovnice, která si může v klidu užívat penze. Královna pro ni měla takovou slabost, že jí odkázala nemovitost ve Windsoru.
8 fotografií

Svým zaměstnancům královna Alžběta důvěřovala. Osobní garderobiérce odkázala dům

Společnost
Radost českých florbalistů
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Nejtěžší prověrka na konec. Čeští florbalisté uzavřou základní skupinu na světovém šampionátu ve Švýcarsku s obhájci titulu ze Švédska. Na vrcholné akci je na rozdíl od Euro Floorball Tour neporazili, i proto je případná první výhra na MS velkým lákadlem. Lotyši i Němci ale ukázali svěřencům kouče Berky, že stejný výpadek potrestají s jistotou i Seveřané. Vyloučení rozhodně.
7 fotografií

Lákadlo jak hrom. Porazit hegemona ze Švédska. Oslabení se rovná smrti

Florbal
Eutanázie je usmrcení pacienta lékařem na pacientovu vlastní žádost. Ilustrační foto.
Eutanázie ano, či ne? Třaskavé téma znovu otevřel loňský příběh sedmatřicetiletého Martina Přecechtěla trpícího nevyléčitelnou Amyofrotickou laterární sklerózou. Jelikož v Česku možnost dobrovolné asistované smrti nevyléčitelně nemocných doposud nebyla uzákoněna, manželka Markéta ho doprovodila do Švýcarska. Eutanázii muž zvolil s odůvodněním, že nechce, aby jeho děti viděly, jak se při umírání dusí.

Politici znovu zkusí prosadit eutanázii. Většina lidí podle průzkumu souhlasí

Zdraví
Kruhový objezd. Ilustrační foto.
O něco jasněji má být tento týden o budoucnosti kruhového objezdu, který u Hodonína nahradí takzvanou křižovatku smrti. Místo protíná vytížená silnice I/55 a trasa mezi okresním městem a sousedními Ratíškovicemi. V následujících dnech budou silničáři znát nabídky od stavebních firem, které chtějí „kruháč“ postavit.

Křižovatka smrti u Hodonína: bude jasno, kdo místo ní postaví objezd

Hodonínsko
Robert Křesťan a Druhá tráva vydávají nové album.
Kapela Druhá tráva vyšla z bluegrassu, ale postupem času se inspirovala tím nejlepším ze všech možných žánrů. V roce 2020 se na desce Díl první spojila s producentem Eddiem Stevensem – anglickým partnerem slovenské zpěvačky Jany Kirschner, jenž má za sebou spolupráci s Fat Boyem Slimem či skupinou Moloko. Nyní přichází po vynucené pauze Díl druhý: zvláštní album plné nečekaných momentů, které překvapily i frontmana Druhé trávy, zpěváka a textaře Roberta Křesťana.
9 fotografií

Robert Křesťan z Druhé trávy: Myslím si, že v sobě máme ještě jedno album

Hudba
Při samoléčbě virózy je nutné dávat velký pozor na kombinace léků. Mohou obsahovat stejnou účinnou látku a lze se tak předávkovat.
Bolesti kloubů, hlavy nebo horečky, které provázejí virózy, covid i angíny, můžete dobře tlumit i volně prodejnými léky. Jedna z nejčastěji užívaných účinných látek paracetamol, kterou obsahují tabletky či horké nápoje, ale může být i při nevelkém předávkování hodně nebezpečná. Při samoléčbě virózy proto pozorně čtěte příbalové letáky a vždy se raďte s lékárníkem.
5 fotografií

Předávkování paracetamolem? Hrozí i selhání jater, v krajním případě smrt

Zdraví
Po smrti své matky začala umělkyně vyšívat konkrétní obrazy ze starých VHS
Křížkový a řetízkový steh zná jistě každý, kdo někdy držel bavlnky a vyšívací jehlu v ruce. Je to příjemný relax do sychravých podzimních dnů a večerů. Mladá francouzská umělkyně Cecile Davidovici však nevyšívá pouze krajinky, ale svou jehlou dokáže věrně „namalovat“ v podstatě jakýkoliv obraz. Zhmotňuje tak vzpomínky na svou zesnulou matku.
25 fotografií

Francouzka vyšívá obrazy z VHS. Vzpomíná tak na svou mrtvou matku

Hobby
Kultovní britská skupina se vrací s novým albem a světovým turné
/VIDEOROZHOVOR/ Úterý čtvrtého října, příjemné podzimní odpoledne. V německé metropoli na řece Sprévě je celkem všední den. Přes most Weidendammer Brücke putují stovky Berlíňanů do práce a z práce. Běžný život ve městě nic neruší, jen před budovou umělecké scény Berliner Ensemble se houfují davy. Starší, mladší, muži, ženy, všichni oděni do černé kůže, mnozí s typickým novoromantickým účesem z osmdesátých let. Uvnitř krásně zdobeného divadla, které kdysi založil dramatik Bertolt Brecht se svou ženou, herečkou Helene Weigelovou, právě začíná výjimečná tiskovka s legendární britskou skupinou Depeche Mode.
7 fotografií

Depeche Mode v Berlíně: Žij na plné pecky, za chvíli tady nebudeš

Hudba
Patrik Pikeš se svým tatínkem
Najdete ho za okýnkem v teplickém mekáči, častěji je ale v tělocvičně, kde na sobě tvrdě maká. Patrik Pikeš na základní škole snil o tom, že bude nejlepší v paření počítačových her, smrt táty ho ale vyháněla do posilovny, kde se s nespravedlivým osudem vyrovnával snáz. Našel se v bojových sportech, nyní je jeho metou uspět v populárním MMA, přestože před měsícem vybojoval ve Slovinsku světové zlato v jiném bojovém sportu.
7 fotografií

Pařil hry do noci, po smrti táty přišla změna. Pikeš sní o oktagonu a Vémolovi

Ostatní sporty
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři u pobřeží dánského ostrova Bornholm
Také v Česku se začala šířit konspirační teorie, že údajný vyšetřovatel havárie plynovodu Nord Stream v Baltském moři Erik Olsen zcela nečekaně zemřel na údajné následky včelího bodnutí a do pár hodin byl bez pitvy zpopelněn. Dezinformátoři tím naznačovali, že jej někdo úmyslně odstranil, věc má ale háček. Jediný známý mořský výzkumník Erik Olsen žije. Nikdo ho nezabil – a nevyšetřuje Nord Stream.
4 fotografie

Vyšetřoval výbuch Nord Streamu, byl zabit: Internetem se šíří další konspirace

Česko
Redaktorka Brněnského deníku Rovnost Tereza Hálová
Minulou středu se v rámci kampaně Doma na podporu mobilní paliativní péče konal takzvaný Papučový den. Ten má připomínat, že umírat doma v kruhu blízkých je možné a že existují služby, které nabízejí doprovod. Odborný i lidský.

KOMENTÁŘ: Kdy přijde na řadu eutanázie?

Názory z regionu
Krátce po vraždě Anny Politkovské se u místa zločinu začali scházet lidé, kteří tam vytvořili první improvizovaný památník
Dne 7. října 2006 byla ve výtahu bytového domu v centru Moskvy zastřelena osmačtyřicetiletá ruská novinářka a spisovatelka Anna Politkovská. Vedle razantního postoje k tehdejšímu čečenskému konfliktu byla známá svou kritikou Vladimira Putina. Její smrt a nedbalé vyšetřování její vraždy jasně ukázaly nedemokratickou povahu putinovského režimu. Toto varování si však nezískalo dostatečnou pozornost.
7 fotografií

Zabili ji Putinovi k narozeninám. Vražda Anny Politkovské naznačila pád Ruska

Svět
Americký herec Alec Baldwin
Americký herec Alec Baldwin a producenti westernu Rust uzavřeli dohodu s rodinou kameramanky Halyny Hutchinsové, kterou Baldwin zastřelil loni v říjnu při natáčení tohoto filmu v Novém Mexiku. Informoval o tom manžel zesnulé kameramanky. Místní prokurátorka později uvedla, že dohoda mezi Baldwinem a rodinou Hutchinsové nebude mít žádný vliv na její případné rozhodnutí, zda v případu zahájí trestní stíhání.
5 fotografií

Baldwin se dohodl s rodinou zastřelené kameramanky. Natáčení bude pokračovat

Svět
Ilustrační foto
Na kolejích mezi Krupkou, Teplicemi, Bílinou a Mostem je celá řada křížků. Nejsou to však železniční značení, ale připomínky tragických událostí. Teď k těmto památečním místům přibude další. Policie od úterý 4. října vyšetřuje úmrtí na kolejích v oblasti Kyselky v Bílině. Zjišťovali jsme, co se tam stalo, které úseky na kolejích v teplickém okrese strojvedoucí označují za místa smrti. Jeden ze strojvedoucích nám řekl, co se mu děje v hlavě, když vlakem srazí člověka nebo vjede do auta na přejezdu. Byli jsme se u některých křížků podívat. Více v našem článku.

Místa smrti na kolejích. Na tom v Bílině přibude teď další křížek

Teplicko
Na Zimním stadionu Luďka Čajky se po patnácti letech odehrálo soutěžní utkání mezi hokejisty Zlína a Vsetína.
FOTOGALERIE/ Bylo to derby plné emocí, převážně mezi fanoušky. Oba tábory si připravily skvělá chorea i velké transparenty. Velkou kaňkou byl transparent z kotle domácích fanoušků "Smrt Vsetínu. Budeme vás věšet, burani z vesnice." K tomu se přidal pověšený a později i zapálený panák v dresu Vsetína. Toto počínání hned po zápase odsoudil i samotný klub.
97 fotografií

Objektiv Jana Zahnaše: Výhružky smrti i zapálený panák. To přineslo 66. derby

Hokej
Nový britský král Karel III. s manželkou Camillou.
Po sedmdesáti letech má Velká Británie nového panovníka. Z prince Charlese se stal král Karel III. Byť sám tvrdí, že chce pokračovat ve službě své matky, zesnulé panovnice Alžběty II., je jasné, že s jeho nástupem na trůn změny nastanou. Král je samozřejmě neuskuteční sám, v jeho práci mu bude pomáhat okruh vybraných lidí. Deník představuje, v kom má nový britský král oporu.
12 fotografií

Karel III. a jeho nejbližší tým? Král spoléhá na rodinu, chystá ale i vyhazovy

Státy mimo EU
Pohřeb Tomáše Garriguea Masaryka. Poslední rozloučení s prvním československým prezidentem se uskutečnilo na Pražském hradě 21. září 1937
Kdybychom v české historii hledali událost, jež by mohla tvořit paralelu ke skonu britské královny Alžběty II., těžko bychom našli silnější než smrt prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka. Právě jeho osobnost si Češi nejsilněji propojili s vědomím vlastní státnosti a navíc, také Masaryk zemřel v situaci, kdy republika vyhlížela těžké časy. Od jeho pohřbu uplynulo 85 let. 
22 fotografií

Pohřeb prezidenta Masaryka: Zvony, smuteční průvod i Moravec jako čestná stráž

Česko
Pohřeb Tomáše Garriguea Masaryka. Poslední rozloučení s prvním československým prezidentem se uskutečnilo na Pražském hradě 21. září 1937
Kdybychom v české historii hledali událost, jež by mohla tvořit paralelu ke skonu britské královny Alžběty II., těžko bychom našli silnější než smrt prvního československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka. Právě jeho osobnost si Češi nejsilněji propojili s vědomím vlastní státnosti a navíc, také Masaryk zemřel v situaci, kdy republika vyhlížela těžké časy. Od jeho pohřbu uplynulo 85 let. 
22 fotografií

Pohřeb prezidenta Masaryka: Zvony, smuteční průvod i Moravec jako čestná stráž

Historie prezidentů
Hlavou Dánského království je od roku 1972 královna Markéta II.
Když se řekne monarchie, vybaví si většina lidí především středověk a díky častým zmínkám v médiích i Velkou Británii. Téměř každý dokáže odříkat příběh zesnulé královny Alžběty II., jejích dětí, vnoučat i pravnoučat. Daleko méně už se však ví, že ve skutečnosti ještě dnes můžeme v Evropě mimo Spojené království najít dalších jedenáct monarchií.
11 fotografií

Vládci s modrou krví: Británie není ani zdaleka jedinou monarchií v Evropě

Společnost
Rozhodčí a delegát to na Chodově neměli jednoduché...
Sportovně-technická komise Pražského fotbalového svazu bude mít hodně práce. A nejde jen tak o nějaký běžný přestupek, ale o vyhrožování smrtí a napadení rozhodčích a delegáta přímo činovníky a pořadateli klubu Jižní Město Chodov. Alespoň tak je to popsáno ve zprávě od rozhodčího v zápise o utkání.

Kopance a výhrůžky smrtí. I takový byl fotbal na Chodově

Kraje
Rozhodčí a delegát to na Chodově neměli jednoduché...
Sportovně-technická komise Pražského fotbalového svazu bude mít hodně práce. A nejde jen tak o nějaký běžný přestupek, ale o vyhrožování smrtí a napadení rozhodčích a delegáta přímo činovníky a pořadateli klubu Jižní Město Chodov. Alespoň tak je to popsáno ve zprávě od rozhodčího v zápise o utkání.

Kopance a výhrůžky smrtí. I takový byl fotbal na Chodově

Fotbalové perličky