ŠTÍTEK: smrt

Dvojice násilníků utýrala ve sklepě domu v Pohodlí u Litomyšle mladého muže.
/REPORTÁŽ, FOTO, VIDEO/ Policejní kapota v plotě, na zahradě stará motorka, rozbitá auta i hnijící kozí kůže. Dům s číslem popisným 13 v Pohodlí u Litomyšle, kde měl pětatřicetiletý Pavel J. se svým mladším kumpánem utýrat k smrti mladého muže z Moravy, obchází hrůza. Místo oken kartony, igelity a na dveřích výstražná cedulka. Právě tady se ve sklepě odehrála děsivá scéna, na jejímž konci byla smrt osmadvacetiletého muže. Jeho tělo kriminalisté dosud nenašli.
33 fotografií

Utýral k smrti mladíka. Před výhružkami Pavla J. utekla i matka, říkají sousedi

Zločiny a soudy
Dvojice násilníků utýrala ve sklepě domu v Pohodlí u Litomyšle mladého muže.
/REPORTÁŽ, FOTO, VIDEO/ Policejní kapota v plotě, na zahradě stará motorka, rozbitá auta i hnijící kozí kůže. Dům s číslem popisným 13 v Pohodlí u Litomyšle, kde měl pětatřicetiletý Pavel J. se svým mladším kumpánem utýrat k smrti mladého muže z Moravy, obchází hrůza. Místo oken kartony, igelity a na dveřích výstražná cedulka. Právě tady se ve sklepě odehrála děsivá scéna, na jejímž konci byla smrt osmadvacetiletého muže. Jeho tělo kriminalisté dosud nenašli.
33 fotografií

Utýral k smrti mladíka. Před výhružkami Pavla J. utekla i matka, říkají sousedi

Krimi
Může mít pověst o tajemném umrlci, který se v noci zjevoval na hřbitově u kostela svatého Václava v Žamberku, vyhrabával mrtvoly a ohryzával je, reálný základ?
Ve městě Žamberk v podhůří Orlických hor žil prý ve statku číslo 74, nacházejícím se za tamějším kostelem svatého Václava, tajemný muž jménem Micohlav. Ten údajně po své smrti opakovaně ožíval, prolézal hroby a ohlodával mrtvé. Pověst o něm se dochovala v několika různých podobách, žádná však není příliš bohatá na podrobnosti. Pár mužů takového příjmení však prý v Žamberku opravdu žilo. 

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Žamberský ohlodávač mrtvol

Česko
Dům na adrese Janáčkovo nábřeží číslo 713 v Praze, ve kterém žila herečka Nataša Gollová.
Na filmovém plátně byla bláznivým děvčetem, které prostě musíte milovat, ať už učí babičku střílet z luku, leze domů oknem, nebo z rukávu sype historky. Kromě krásy dostala Nataša Gollová do vínku také bystrou hlavu, šarm a smysl pro humor. Jen na štěstí v lásce sudičky nějak pozapomněly. Většinu svého života prožila Nataša Gollová v pražském bytě na smíchovském nábřeží.
13 fotografií

Nataša Gollová bydlela v domě na Smíchově. Prožila tu radost, ale i smutek

Stavba
Situace na pánovské křižovatce tři týdny před začátkem chystané přestavby na okružní.
/VIDEO/ - Už jen necelé tři týdny zbývají do začátku přestavby takzvané křižovatky smrti u Pánova, místní části Hodonína. Na jejím místě vznikne kruhový objezd, který má dát sbohem vážným nehodám. Na vytížené křižovatce se potkává silnice první třídy spojující Břeclav se Strážníci, a trasa druhé třídy mezi Hodonínem a Ratíškovicemi. Zejména z těchto směrů řidiči pravidelně stojí v kolonách.
22 fotografií

Omezení u Hodonína. Zánik křižovatky smrti u Pánova uzavře silnici místním

Hodonínsko
Posádka 1. Koronerské ve složení lékařka Dagmar Tydlitátová (bez čepice) a řidička Jitka Strnádková
/REPORTÁŽ/ Auto s výrazným nápisem KORONER zastavuje u domku v malé obci na Klatovsku. Vystupují lékařka Dagmar Tydlitátová a řidička Jitka Strnádková. Ženy, s nimiž jsem domluven, že s nimi strávím část jejich služby, abych na vlastní kůži poznal práci koronerů. Tedy těch, kteří vyjíždí ke všem úmrtím mimo zdravotnická zařízení. Od násilných činů včetně vražd přes sebevraždy a nehody až po pokojná úmrtí doma v posteli. Právě členka této posádky, lékařka Tydlitátová, ohledávala nedávno tělo muže, jehož smrt dodnes hýbe nejen Plzní. Měl totiž uříznutou nejen hlavu, ale i přirození a na těle různá další zranění.
6 fotografií

Nejhorší jsou mrtvé děti. Nezapomenu ani na muže okousaného psy, říká koronerka

Krimi
Dvacet odvážných mužů se postavilo v roce 1925 na Aljašce na start štafety se smrtí, aby v 50stupňovém mrazu dovezli sérum pro umírající městečko
Je to jeden z největších příběhů lidské obětavosti v americké historii. V lednu roku 1925 vypukla v aljašském městečku Nome smrtící epidemie záškrtu, hrozící vyhladit celou tamější komunitu. Jedinou cestou k záchraně bylo sérum. Dvacet musherů psích spřežení nasadilo život, aby v děsivé štafetě se smrtí doručili toto sérum na vzdálenost přesahující tisíc kilometrů. Jejich příběh oslovil celou Ameriku, zbytku světa však zůstal utajen. Dokud se o něm nedozvěděl český spisovatel.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Štafeta se smrtí

Svět
Situace na křižovatce ve směru od Pánova a Ratíškovic ráno v pátek 18. listopadu 2022.
Na dohled je začátek výstavby kruhového objezdu u Hodonína, kde je nyní takzvaná pánovská křižovatka smrti. O chystaném úvodu v pátek informovalo Ředitelství silnic a dálnic. Kdy přesně, není podle jeho mluvčí Lucie Trubelíkové ještě jasné. „Bude to na jaře se začátkem stavební sezony. V březnu či dubnu, podle počasí,“ řekla na upřesňující dotaz Deníku. 
11 fotografií

Křižovatka smrti u Pánova se na objezd změní na jaře. Místo má zůstat průjezdné

Zprávy
Na hlavě nemocného psa lze pozorovat viditelná poranění kůže po úmorném škrábání
Oteklý spodní pysk, úporné svědění, křeče a nakonec uspání, to všechno během jediného dne. Tak lze pár slovy popsat, jak rychle se projevila a rozvinula u loveckého psa plemene štýrský brakýř nákaza Aujeszkyho chorobou, zvanou též pseudovzteklina, od divokého prasete. Popis případu, který zachytili v českokrumlovské ordinici U Beránků, zveřejnil veterinární lékař David Beránek.
5 fotografií

Svědění, křeče, smrt. Veterinář popsal, jak se u psů projevuje pseudovzteklina

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační foto
V pátek 27. ledna hledali policisté ženu mongolské národnosti z České Lípy. Intenzivní pátrací akce měla smutný konec. Žena byla nalezena bez známek života. Byla v devátém měsíci těhotenství a doma měla malé miminko. Policisté již znají předběžné výsledky pitvy a nic nenasvědčuje tomu, že by se na její smrti podílel někdo další.

Pitva potvrdila, že se na smrti těhotné ženy z Lípy nepodílel nikdo další

Českolipsko
Bob Frídl.
Bob Frídl prožil život plný rychlých vzestupů i pádů, slávy i osamělosti, a už je to neuvěřitelných deset let, co se tento poslední trubadúr a „plachý idol“ sedmdesátých a osmdesátých let 20. století, 26. února 2013 ráno, ještě před východem slunce, vydal na svou poslední cestu bez návratu. Jeho život se definitivně uzavřel a je těžké o něm napsat něco nového. Už můžeme jenom vzpomínat.
6 fotografií

Před deseti lety zemřel Bob Frídl. Nyní o něm vyšla kniha

Čtenář reportér
Odhalení pamětní desky pěti obětem holocaustu na hřbitově v Ústí nad Orlicí.
/FOTO/ Nepřežili transport smrti z Osvětimi, náhodou se ocitli v Ústí nad Orlicí a po desítkách let je na jejich hrobu cedulka se jménem. Za oběťmi holocaustu, které měly dosud jen vězeňská čísla, se skrývají zajímavé příběhy. Osud Meijera Cohen de Lara, rabína portugalské židovské komunity v Amsterdamu, je rozluštěný. Další čtyři zůstávají utajené.
37 fotografií

Nepřežili transport smrti a ocitli se v Ústí nad Orlicí. Čísla už dostala jména

Orlicko
Rudá věž smrti
Rudá věž smrti ve Vykmanově plnila dva úkoly: třídění uranové rudy a likvidaci politických vězňů. Sedmipatrová stavba z červených cihel v části Ostrova na Karlovarsku se v 50. letech minulého století stala součástí krutého lágru. Lidé, které v ní režim nutil pracovat, byli vystaveni vysokým dávkám radiace. Není divu, že většina zdejších politických vězňů brzy zemřela. Hrůzy totalitního vězení dnes připomíná místní expozice.
5 fotografií

Mrazivá svědectví. Rudá věž smrti pohřbívala politické vězně zaživa

Doma
Transporty smrti.
Ke konci války projížděly po trati kolem Velešína na Českokrumlovsku transporty smrti, které převážely lidi za nelidských podmínek. První, který vezl většinou zajaté sovětské vojáky, mnohé z nich zraněné, projel 16. ledna 1945. Druhý transport, který vezl vězně z Osvětimi do koncentračního tábora v Mauthausenu, jel na Horní Dvořiště 25. ledna 1945.
47 fotografií

Transporty smrti na jihu Čech. Ti, co ještě mohli, vyhazovali mrtvá těla z vlaku

Čtenář reportér
Ilustrační snímek
Hned tři případy pro psy nebezpečné Aujeszkyho choroby zaznamenali v uplynulých týdnech veterináři. Jeden z nich se stal na pražské Zbraslavi. Na onemocnění pocházející od prasat neexistuje pro psy žádný lék ani vakcína a smrt přichází velice rychle. Psi se podle Státní veterinární správy (SVS) s největší pravděpodobností nakazili od černé zvěře, se kterou se dostali do kontaktu během lovu.
5 fotografií

Noční můra pejskařů? Na chorobu prasat neexistuje lék, smrt přichází rychle

Zvířecí deník a chovatelství
Miroslava Zagozdová pořádá pohřební obřady na přání.
Někdy se říká, že dnešní společnost zbořila už všechna tabu. Přesto existuje téma, o kterém se nemluví: záležitosti spojené se smrtí. Miroslava Zagozdová ze Šumperku se zažitý přístup k posledním věcem člověka snaží změnit. Pořádá pohřební rituály na přání a doprovází umírající a jejich rodiny.

Obřadnice: Poslední rozloučení může být na zahradě i u rybníka

Šumpersko
Odsouzený trestanec byl ke křeslu připoután.
Před koncem 19. století bylo k vykonání popravy odsouzeného trestance používáno především oběšení. Pocit potřeby provádět rozsudky smrti humánnějším způsobem však vedl ke vzniku něčeho, co se nakonec ukázalo být ještě horší metodou. Elektrické křeslo spatřilo světlo světa v roce 1888 a za celou dobu své existence kvůli němu trpěly tisíce lidí.
12 fotografií

Elektrické křeslo: Mělo být humánnější náhradou za provaz, opak byl pravdou

Věda a technika
Radost českých hokejistů do 20 let z triumfu v semifinále MS
Po dlouhých osmnácti letech si opět česká juniorská reprezentace zahraje na mistrovství světa hráčů do dvaceti let o medaile. Rozhodla o tom semifinálová nervydrásající bitva se Švédskem, během které čeští hokejisté několikrát přežili klinickou smrt a nakonec po výhře 2:1 v prodloužení zamířili do bitvy o nejcennější kov, ve kterém se střetnou v pátek 6. ledna s Kanadou.
6 fotografií

U nás zafungoval faktor Suchánek, chválil si po dramatu se Švédskem Rulík

Hokej
Prezident Václav Havel při tradičním novoročním projevu, který byl odvysílán 1. ledna 2002.
Češi si letos v lednu volí nového prezidenta. Zvolený muž či žena bude v pořadí čtvrtým člověkem v čele třicetileté samostatné České republiky. Připomeňte si s Deníkem osobnosti, které se v úřadu prezidenta společného státu Čechů a Slováků či pak samostatného Česka vystřídaly. Některé si dějiny zapamatovaly pro jejich velké činy, jiní se do paměti vryli spíše sérií kontroverzí či dokonce zločinů.

Jedenáct prezidentů: Od tatíčka Masaryka ke kontroverznímu Zemanovi

Historie prezidentů
Pelé se svou první manželkou Rosemeri a prvorozenou dcerou Kelly Cristinou (rok 1967).
Když ve čtvrtek krátce před půlnocí obletěla svět smutná zpráva o smrti fotbalového krále Pelého, už to brazilsko-český novinář Fabiano Golgo dávno četl se slzami v očích na svém telefonu. „O jeho smrti jsem se dozvěděl jen  minutu poté, co brazilská televize přerušila svůj běžný program, aby to oznámila. Můj bratranec Felipe se díval na televizi a poslal mi zprávu přes WhatsApp,“ řekl Deníku Golgo. 
12 fotografií

Pelé uměl říct dobrý den a miloval českou kachnu, říká brazilsko-český novinář

Fotbal