ŠTÍTEK: smrt

Ani v sedmdesáti letech není podle Jiřího Dvořáka pozdě na změnu, která bude znamenat zdravější a šťastnější stáří.
Lékař Jiří Dvořák nemá rád slovo důchod či senior. Raději pro tuto etapu života používá název stříbrný věk. Ve Švýcarsku, kam po osmašedesátém roce emigroval coby medik, léčil celý život pacienty s bolavými zády. Už tehdy prosazoval celostní pohled na zdraví, a nyní se již plně věnuje preventivní medicíně. Povídali jsme si s ním o tom, jaký je recept na co nejzdravější život až do jeho samotného konce.
12 fotografií

Profesor Jiří Dvořák: Setkání se spolužáky mě vyděsilo. Polovina byla po smrti

Zdraví
Cherson čelí dalším ruským útokům. Mnoho lidí se evakuuje.
Třináctiletá Nika Selivanová k sobě přikládá ruce, aby z prstů vytvořila srdce. Pomyslně ho posílá své nejlepší kamarádce Inně. Ta se tiskne na sklo, které ji odděluje od odjíždějící přítelkyně. Jen o pár chvil dříve se pevně objímaly se slzami v očích. Kdoví, kdy se zase uvidí. A jestli vůbec. Lidé nyní ve velkém utíkají z ukrajinského Chersonu, který intenzivně ostřelují ruské jednotky.  

Z ostřelovaného Chersonu se stala čekárna na smrt. Přežití je otázkou náhody

Státy mimo EU
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Pod dlažbou je Toufarův hrob
Už dlouho. Je to skoro deset let, co Česká biskupská konference dala souhlas k zahájení procesu blahořečení pátera Josefa Toufara. Je to první krok k tomu, aby mohl být někdy v budoucnu prohlášen dokonce i svatým. Toufar tragicky zemřel 25. února 1950. Osudným se mu stal takzvaný Číhošťský zázrak, kdy se v prosinci na začátku adventu uprostřed mše na kostelní stěně pohnul záhadně kříž.
7 fotografií

Číhošťský zázrak: umučený páter Toufar čeká na blahořečení už skoro deset let

Havlíčkobrodsko
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti. Pod dlažbou je Toufarův hrob
Je to skoro deset let, co Česká biskupská konference dala souhlas k zahájení procesu blahořečení pátera Josefa Toufara. Je to první krok k tomu, aby mohl být někdy v budoucnu prohlášen dokonce i svatým. Toufar tragicky zemřel 25. února 1950. Osudným se mu stal takzvaný Číhošťský zázrak, kdy se v prosinci na začátku adventu uprostřed mše na kostelní stěně záhadně pohnul kříž.
7 fotografií

Číhošťský zázrak: Umučený páter Toufar čeká na blahořečení už skoro deset let

Regiony
Dne  20. března 1393 došlo v komendě rytířů johanitů při kostele Panny Marie pod Řetězem na Velkopřevorském náměstí k potyčce, která ještě týž večer vyvrcholila politickou vraždou
V roce 1378, kdy na uprázdněný český trůn nastoupil Václav IV., začalo Římskou říši sužovat papežské schizma, protože francouzský král dosadil proti římskému papeži vzdoropapeže v Avignonu. Toto schizma poznamenalo i české království, kde proti sobě postavilo dva mocné muže, krále a arcibiskupa. Napjatá situace vyústila ve vraždu generálního vikáře Jana z Pomuku. Václav IV. už nikdy nenašel klid.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O nešťastném králi a jeho krutém činu

Česko
Michal Žoudlík z rodinné Pohřební služby Charon - Žoudlík v Jindřichově Hradci.
Devětatřicetiletý Michal Žoudlík provozuje společně s bratrem Jiřím Pohřební službu Charon - Žoudlík. Pohřební služba Charon podle něj funguje na Jindřichohradecku déle než 30 let. On sám sice žije v Dolní Pěně, většinu času však tráví v okresním městě, kde má rodinný podnik sídlo. Průměrně do měsíce připravují dvacet smutečních obřadů. 
40 fotografií

O Vánocích je smrt pro lidi emočně daleko horší. Hodně vzpomínají, říká pohřebák

Regiony
Jedna ze studií prokázala, že vyšší riziko infarktu myokardu mají muži, ti, kteří se léčí se srdcem, a také ti, kteří provozují mimomanželský sex
Případ, kdy pohlavní styk u muže končí infarktem, se lidově nazývá sladká smrt. Takové situace skutečně byly popsány, nejedná se jen o fantazii tvůrců filmových scénářů. Podle klinického psychologa profesora Petra Weisse si musíme uvědomit, že samotná soulož a hlavně každý orgasmus jsou velkým zatížením pro kardiovaskulární systém. Stoupne tlak, zrychlí se puls. Není divu, že u lidí, kteří nejsou z hlediska srdečně cévního systému v pořádku, může skutečně nastat až fatální závěr soulože.
5 fotografií

Sladká smrt: Infarkt při sexu není výmysl. Jsou situace, kdy opravdu hrozí

Sex a vztahy
Car wars v Panenském Týnci 2021. Ilustrační foto
Kriminalisté z Loun obvinili 54letého muže z Teplicka z trestného činu usmrcení z nedbalosti. Kladou mu za vinu, že je zodpovědný za smrt mladého spolujezdce v autě na motoristické akci Car wars na letišti v Panenském Týnci na Lounsku loni v červenci. Podle informací Deníku jde o jednoho z organizátorů akce, v případě soudem uznané viny mu hrozí trest odnětí svobody až do výše šesti let.
43 fotografií

Za smrt na Car wars na Lounsku padlo obvinění. Stíhaný je organizátor akce

Zločiny a soudy
Ilustrační foto
Od sobotního odpoledne krajští kriminalisté prověřují násilnou smrt starší ženy na Pardubicku. Už zadrželi dva podezřelé. "Rádi bychom ujistili veřejnost, že jí v souvislosti s tímto případem nehrozí žádné nebezpečí, zdůraznila mluvčí krajského ředitelství policie Dita Holečková a dodala, že vhledem k probíhajícímu trestnímu řízení nebude tiskový odbor v tuto chvíli poskytovat další informace.

Policie zadržela dva podezřelé z vraždy starší ženy na Pardubicku

Zločiny a soudy
Střet auta s chodcem na ulici Sociální péče v Ústí nad Labem.
Přechody smrti v ulici Sociální Péče opět dostály svému jménu. V pátek 2. prosince krátce po 15.45 tu 44letý řidič osobního automobilu Mazda smetl chodce. Tentokráte na křižovatce silnic Sociální péče, Stará, Krušnohorská a Bělehradská nedaleko bývalého rektorátu a zdevastovaného hotelu Máj.

Na přechodu „smrti“ v Ústí smetlo auto chodce. Bojuje o život

Nehody
V Číhošti v místním kostele se odehrál takzvaný Číhošťský zázrak
Malebnou vesničku Číhošť jsem toužil navštívit již velice dlouho. Jednak proto, že se zde nachází geografický střed České republiky. Ale především proto, že se v místním kostele odehrál takzvaný Číhošťský zázrak, o kterém snad již slyšela většina z nás. Příběh se začal odehrávat v roce 1949. Tedy v krátké době poté, co se chopila moci komunistická strana. A Československo bylo na úsvitu takzvaného tuhého socialismu, který se vyznačoval politickými procesy, znárodňováním a nesvobodou.
21 fotografií

Z toho příběhu mrazí. Adventní doba připomíná i Číhošťský zázrak

Čtenář reportér
U jezera Natron v Tanzanii hnízdí víc než 2,5 milionu plameňáků malých.
Jezero Natron v severní Tanzanii je přírodní úkaz plný kontrastů života i smrti. S výhledem na Horu bohů, jak sopce Ol Doinyo Lengai říkají Masajové, tu přichází na svět 75 procent světové populace plameňáků malých. Hnízdí jich tu víc než 2,5 milionu. Slaná voda jezera, které má pH 12, tedy sílu bělidla, a teplotu až 60 stupňů, však může i zabíjet. Tělo dezorientovaného ptáka, který se do něj zřítí a utopí se, dokáže změnit ve zvápenatělou a dokonale konzervovanou sochu.
9 fotografií

V jezeře Natron tráví líbánky miliony plameňáků. Umí se změnit ve smrtelnou past

Do světa
V Číhošti v místním kostele se odehrál takzvaný Číhošťský zázrak
Malebnou vesničku Číhošť jsem toužil navštívit již velice dlouho. Jednak proto, že se zde nachází geografický střed České republiky. Ale především proto, že se v místním kostele odehrál takzvaný Číhošťský zázrak, o kterém snad již slyšela většina z nás. Příběh se začal odehrávat v roce 1949. Tedy v krátké době poté, co se chopila moci komunistická strana. A Československo bylo na úsvitu takzvaného tuhého socialismu, který se vyznačoval politickými procesy, znárodňováním a nesvobodou v pravém slova smyslu. 
21 fotografií

Z toho příběhu mrazí. V adventní době si připomeneme Číhošťský zázrak

Čtenář reportér
Mikuláše doprovázejí tradičně čerti i anděl. Archiv Jana Malířského
/HISTORICKÉ POHLEDNICE/ Blíží se svátek sv. Mikuláše a všechny děti se těší na nadílku, i když někde uvnitř v nich dřímá myšlenka na to, zda byly opravdu hodné a nemá na ně políčeno čert. Jak to nakonec s hříšníky dopadne, to se necháme překvapit, mikulášská družina dorazí už za pár dní. Zatím si můžeme prohlédnout staré pohlednice a obrázky s čerty a Mikulášem v hlavní roli. Jsou z archivu Jana Malířského, kterému za poskytnutí historických pohlednic děkujeme.
8 fotografií

RETRO: Mikuláš rozdával radost celý svůj život, biskupem se stal ale jen náhodou

Čtenář reportér
I sponkovačka může způsobit velmi nepříjemný úraz. Upozorňujeme, že následující fotografie nejsou vhodné pro slabší povahy.
I když už od úrazu Martina C. uplynulo dost času, nerad na to vzpomíná a přiznává, že ho doteď mrazí a chytá záchvat úzkosti. Není se co divit, stačilo málo a přišel by o nohu. Bolestnou zkušenost s úrazem při práci nejen doma, ale i v zaměstnání, mají každoročně tisíce lidí. Jen v evidenci Státního úřadu inspekce práce je každoročně přes 40 tisíc pracovních úrazů.
4 fotografie

Stačí vteřina a úraz může skončit smrtí. Největší nebezpečí nastává v pondělí

Zdraví
Písničkář Vladimír Merta na festivalu Valašský špalíček.
Vladimír Merta je ikona českého písničkářství. A každý koncert, každé povídání s ním znamená malé či větší dobrodružství. Nejinak tomu bylo s naším interview. Když jsme se dohodli, že si promluvíme u příležitosti vydání sedmisetstránkové knihy, která obsahuje rozhovory s Vladimírem Mertou od roku 1970 až podnes, stal se z toho další skvělý happening.
8 fotografií

Písničkář Vladimír Merta: Když lezu na pódium, nevím nic

Hudba
Před příšernou podobu živé té kostry ukrývali se lidé jako před zlým duchem, píše kronikář o Jiřím Heřmanu Sklenářovi, rakovnickém měšťanu ze 16. století
V Rakovníku se dodnes připomíná pověst o muži jménem Jiří Sklenář, jenž prý žil v tomto městě v 15. a 16. století a vypadal jako smrt. Obrovský kostlivec potažený žlutou, průsvitnou kůží, vyschlou jako pergamen. Lidé mu přezdívali Rakovnická smrt a měli ho za fexta, protože prý nebyl nikdo, kdo by si ho pamatoval jako mladého.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné: Rakovnická smrt

Česko
Americký prezident Gerald Ford a sovětský vůdce Leonid Brežněv při setkání v roce 1974.
Před čtyřiceti lety zemřel sovětský vůdce Leonid Iljič Brežněv, generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu. O jeho zhoršujícím se zdravotním stavu se spekulovalo už celá léta předtím, jeho smrt ale sovětské vedení oznámilo s denním zpožděním. Jeho pohřeb byl jedním z největších v historii Sovětského svazu, dodnes se zmiňuje i jeden trapný moment.
7 fotografií

Smrt Brežněva: Dožíval jako pouhá loutka, s pohřbem se dodnes pojí trapný moment

Svět
Ilustrační foto.
Paliativní péče, psychická podpora rodinných příslušníků umírajících, léčba bolesti a nevolnosti, správná komunikace, lidský přístup, rozloučení a smíření se smrtí, to všechno a mnohem více je úkol odborného týmu Domácího hospice Jordán v Táboře. Když je člověk diagnostikován nevyléčitelnou nemocí, platí dvě klíčová pravidla: Neztrácet čas a nebát se požádat o pomoc.
12 fotografií

Když taťkovi bylo nejhůř, psychická podpora z hospice byla úžasná

Táborsko