ŠTÍTEK: smrt

Kathleen Folbiggová u soudu NSW Coroners Court, 1. května 2019
Příběh Australanky Kathleen Folbiggové si lidé dlouho vyprávěli s hrůzou v očích a znechucením v hlase. Nazývali ji nejhorší sériovou vražedkyní Austrálie, která zabila své čtyři malé děti. Zdá se ovšem, že se nyní pohled na událost mění. Nové důkazy Folbiggovou vykreslují jako zdrcenou ženu, která kvůli nešťastné genetické mutaci přišla o všechny své děti. A pak za jejich smrt strávila dvě desetiletí za mřížemi. Případ je zřejmě jedním z nejzávažnějších justičních omylů v zemi.
3 fotografie

Šokující justiční omyl: Matku zavřeli za vraždu svých dětí, vše ale bylo jinak

Svět
Kdo a proč nechal v Olomouci zabít českého krále Václava III.? Ve hře je láska i moc.
V české historii snad není zločin, který by byl opředen větším mystériem, než je vražda teprve šestnáctiletého Václava III. v Olomouci. Poslední mužský potomek přemyslovského rodu vydechl naposledy poté, co mu v šeru síně kapitulního děkanství zasadil dodnes nezjištěný pachatel tři bodné rány. Vrah jednal s největší pravděpodobností na objednávku, okolnosti vraždy však zůstávají dodnes tajemstvím.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Nejtajemnější česká vražda

Česko
Autoerotické hrátky, jakými může být přidušování nebo aplikace podomácku vyrobených uspokojovadel, často končí v nemocnici. K nebezpečným praktikám se přitom častěji uchylují muži. Ilustrační foto.
Nahodilé úmrtí při autoerotice. I takové zápisy se najdou v pitevních protokolech českých soudních lékařů. Právě touha po co nejintenzivnějším erotickém prožitku, spojená často s nebezpečnými hrátkami s přidušováním, elektrickým proudem či aplikací chemických látek, stojí ročně život několik lidí. Na nebezpečí upozornil nově publikovaným článkem přednosta Ústavu soudního lékařství v Hradci Králové Petra Hejna, který připomněl jedno z nedávných tragických úmrtí v České republice.

Lékaři varují před nebezpečnými erotickými hrátkami. Smrt může přijít ve vteřině

Sex a vztahy
Okamžik tragédie. Sufražetka Emily Davisonová byla právě sražena koněm Anmerem britského krále Jiřího V., před nějž vběhla během pořádání Epsom Derby 4. června 1913
Před 110 lety, 4. června 1913, se v anglickém městečku Epsom Downs běžel tradiční dostih Epsom Derby. V sedle koně Anmera, jenž patřil králi Jiřímu V., závodil jezdec Herbert Jones. Přímo během dostihu vstoupila Anmerovi náhle do cesty žena a pokusila se chytit otěže. Tryskem se ženoucí zvíře Emily Davisonovou srazilo a vážně zranilo. Její smrt pomohla změnit Británii.
15 fotografií

Její smrt pomohla změnit Británii. Emily Davisonovou ušlapal kůň krále Jiřího V.

Svět
Václav Jílek, oblastní ředitel společnosti Swiss Life Select.
Pojištění je dobrá věc, protože chrání klienta v případu nouze. Musí být ale správně nastaveno, a v tom bývá úskalí, protože se v tom mnoho lidí nevyzná. Právě s tím má nyní velmi negativní zkušenosti Petr Zikmund z Božičan na Karlovarsku, jehož syn Václav před rokem zemřel na infarkt. Pojištění na smrt bylo ale špatně nastaveno, protože trvalo jen do jeho 25. roku života. V době úmrtí Václava tak už pojištění na riziko smrti nebylo aktivní.

Expert na pojištění: Zkontrolujte částky. Některá rizika mohou platit omezeně

Karlovarsko
Markéta Vondroušová
České tenistky se v základní skupině A finálového turnaje Billie Jean King Cupu utkají s obhájkyněmi vítězství Švýcarkami a stejně jako loni se Spojenými státy americkými. Těžkou skupinu, kterou už před losováním organizátoři soutěže označili za potenciální "skupinu smrti", určil týmu kapitána Petra Pály dnešní los v Londýně.

Skupina smrti. Tenistky ve finále turnaje B. J. Kingové čeká Švýcarsko a USA

Tenis
Krmení medvěda Kubíka
Uplynul měsíc a pár dní od smrti jednoho z trojice večerníčkových mědvedů, kteří obývali medvědárium na Městské hoře v Berouně. Po Vojtovi, který zemřel náhle na jaře v roce 2016, odešel letos 18. dubna také Matěj. Z medvědích trojčat tak zbyl už jen Kuba. Obavy lidí, že osamocený medvěd bude příliš truchlit a přestane žrát, se naštěstí nepotvrdily. Kubova ošetřovatelka Vlasta Branšovská vzkazuje, že jeho aktivita a zájem o potravu se nijak nezměnily. 
16 fotografií

Kuba ztrátu Matěje přijal. O náladu a chuť k jídlu nepřišel, říká ošetřovatelka

Zvířecí deník a chovatelství
Členové rady Osedžů ve Washingtonu, kde jednali o právech osedžského národa na ropu a nerostné suroviny v Oklahomě. V popředí komisař pro indiánské záležitosti Cato Sells, zástupce komisaře E. B. Meritt a superintendent osedžského národa J. George Wright
Velkou pozornost vzbudil v Cannes nový snímek režiséra Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon s Leonardem DiCapriem v hlavní roli, pojednávající o záhadných vraždách příslušníků indiánského kmene Osedžů v Oklahomě. Film vychází ze skutečných událostí. Zhruba před sto lety bylo v Oklahomě skutečně zavražděno více než 60 bohatých Osedžů - a to se na mnohé další vraždy zřejmě ani nepřišlo.
7 fotografií

Osedžské masakry: Nový western s DiCapriem vychází z děsivých reálných událostí

Svět
Zastupitelé města Ostravy po nervy drásajícím průběhu hlasování schválili koupi lukrativních pozemků na Bazalech. Na snímku tehdejší majitel Baníku Ostrava Petr Šafarčík.
/FOTOGALERIE/ Pondělí 20. května 2013. Datum, kdy se fotbalový klub Baník Ostrava podruhé narodil. Slavná sportovní značka nejen regionu Moravskoslezského kraje, ale vůbec celé republiky, která v minulosti porazila i německého giganta Bayern Mnichov, byl v éře předchozího majitele Petra Šafarčíka na pokraji krachu. Zachránilo ho ale město koupí stadionu Bazaly, byť poněkud krkolomným způsobem.
53 fotografií

Vzpomínáte? Deset let od klinické smrti Baníku! Klub zachránilo druhé hlasování

FORTUNA:LIGA
Britský princ Harry a jeho žena Meghan krátce před nastoupením do taxíku, v němž se měla honička s novináři odehrát.
Celé dvě hodiny je údajně po New Yorku v autech pronásledovali fotografové. Ve středu mluvčí prince Harryho a jeho manželky Meghan prohlásil, že pár zažil „téměř katastrofální“ honičku s paparazzi. Vyjádření okamžitě vyvolalo vzpomínky na tragickou smrt princezny Diany. Médiím se ale nyní podařilo promluvit s taxikářem, který dvojici část cesty vezl, a podle něj o žádnou zběsilou honičku nešlo. Také newyorská policie některá tvrzení mluvčího vévody vyvrátila. 
7 fotografií

Děsivá honička, nebo lež? Příběh Harryho a Meghan o pronásledování se rozpadá

Svět
Lidé je milovali, ale Bonnie a Clyde nebyli romantickými lupiči gentlemany. Dvojice měla na svém kontě i vraždy.
Stali se možná nejslavnějším tragickým mileneckým párem po Romeovi a Julii. Američtí gangsteři Clyde Barrow a Bonnie Parkerová, proslulí jako Bonnie & Clyde, však nebyli romantickými hrdiny. Než skončili svůj život rozstříleni v autě, padlo jim za oběť více než 15 lidí. Kromě policistů a přepadených šlo někdy i o zcela náhodné kolemjdoucí.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Bonnie & Clyde

Svět
Interpol pátrá po totožnosti 22 žen. Většina zemřela násilnou smrtí
Policie ve třech evropských zemích žádá o pomoc při identifikaci 22 zavražděných žen, jejichž jména zůstávají záhadou. Jejich těla, některá rozčtvrcená, byla nalezena v Německu, Belgii a Nizozemsku v průběhu 43 let - naposledy v roce 2019. Podle policie některé z nich vykazovaly známky týrání nebo hladovění. Jejich identita ale není známá, což dosud mařilo pátrání detektivů po jejich vrazích, uvedla agentura AP.

Tajemné mrtvoly s neznámou identitou. Interpol hledá totožnost zabitých žen

Státy EU
Britský král Karel III. po korunovační ceremonii.
Formálně vládne Karel III. ve Spojeném království už ode dne smrti své matky Alžběty II. Až od soboty 6. května je ale britským panovníkem se vším všudy, tedy korunovaným. Když nastupoval na trůn, odborníci očekávali, že se bude muset začít krotit v politických vyjádřeních a začne „osekávat“ počet pracujících, a tedy ze státní kasy placených členů královské rodiny. Jeho dosavadní vláda naznačuje, že se snaží o modernizaci monarchie a míní v tom i pokračovat.
42 fotografií

Korunovaný král Karel III.: Rodinu staví do latě, teď ho čeká obrovská výzva

Státy mimo EU
V Rakovníku a v jeho okolí se dodnes vypráví o tajemném fextovi Jiřím Sklenářovi, jenž prý vypadal jako vtělená smrt
K historickým pamětihodnostem královského města Rakovník patří pozdně středověké opevnění se dvěma zdobnými branami, které bylo vystavěno za Vladislava Jagellonského a pamatuje i slavného rakovnického fexta – měšťana, jenž skutečně žil. Všichni v Rakovníku věřili, že je nesmrtelný, protože ani nejstarší obyvatelé města ho prý nepamatovali jako mladého.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Rakovnická smrt

Česko
Dobový snímek z krypty ve Vamberku z let, kdy zde mumie odpočívaly.
/FOTO, VIDEO/ Návrat vambereckých mumií - to je název akce, která se uskuteční tento pátek od 18 hodin v Městském klubu Sokolovna Vamberk. Ty mumie se do krypty kostela ve Vamberku vrátily po více než dvou desítkách let teprve ke konci letošního března a jejich podivuhodným příběhem i virtuální prohlídkou krypty provede odborník na slovo vzatý - Jiří Šindelář. Mezi 34 mumiemi, které tu snad už navždy najdou svůj klid, je i záhadná postava vambereckého fexta.
34 fotografií

Záhada Vamberka. Spolu s dalšími 33 mumiemi se vrátil domů i vamberecký fext

Regiony
Dobový snímek z krypty ve Vamberku z let, kdy zde mumie odpočívaly.
/FOTO, VIDEO/ Návrat vambereckých mumií - to je název akce, která se uskuteční tento pátek od 18 hodin v Městském klubu Sokolovna Vamberk. Ty mumie se do krypty kostela ve Vamberku vrátily po více než dvou desítkách let teprve ke konci letošního března a jejich podivuhodným příběhem i virtuální prohlídkou krypty provede odborník na slovo vzatý - Jiří Šindelář. Mezi 34 mumiemi, které tu snad už navždy najdou svůj klid, je i záhadná postava vambereckého fexta.
34 fotografií

Záhada Vamberka. Spolu s dalšími 33 mumiemi se vrátil domů i vamberecký fext

Rychnovsko
Portrétní snímky rytmistra Manfreda von Richthofena pořizoval ve svém ateliéru německý portrétní fotograf Nicola Perscheid, jeden z prvních profesionálních fotografů v Německu
Rudý baron, Rudý ďábel, Eso všech es nebo Hvězda hvězd německého letectva – všemi těmito přízvisky se pyšnil jediný muž, legendární německý stíhač první světové války Manfred Albrecht svobodný pán von Richthofen. Snad žádný pilot v jeho době nebyl slavnější; přestože jich hned několik bylo efektivnějších. K jeho pádu přispělo, že při posledním bojovém letu nectil svá vlastní pravidla. Od jeho smrti uplynulo 105 let.
22 fotografií

Zabit v akci. Rudému baronu se stalo osudným ignorování jeho vlastních pravidel

Svět
Spiritismus a pozorování tzv. poltergeistů bylo ve 20. letech 20. století velmi populární. V roce 1927 zaznamenal český tisk záhadné létání kamenů v Kotrbachu, ve Viničných Šumicích, v Košťanech a v Mikulově. To vše ale předčila seance v Blanické ulici
V březnu roku 1928 nebo 1929 (různé zdroje uvádějí oba tyto termíny, pravděpodobnější je však hned z několika důvodů ten druhý) došlo údajně v Blanické ulici číslo 8 na pražských Královských Vinohradech při spiritistické seanci k pozoruhodné sérii strašidelných jevů. O seanci se dochovaly zprávy anonymního autora v dobovém tisku, podle nichž měli její účastníci pohněvat ducha faraona Tutanchamona.
9 fotografií

Tajemná seance v Blanické: Večírek se vymkl kontrole, spiritisty vyděsil duch

Česko
Mladík figuruje v tragickém drogovém případu.
Se slzami v očích sleduje paní Ludmila soudní jednání se svým vnukem Dennisem K. (23 let) z Havířova, které se blíží do finále. Případ souvisí s tragédií, jež se odehrála v říjnu 2021. Začala nočním tahem ve Stodolní ulici v Ostravě a skončila v havířovské restauraci U Lenina, kde po vypití drogového koktejlu zemřel mladík (Sebastian, 20 let). Kolik let žaláře hrozí obviněnému Denisovi a co všechno tragédii přecházelo? 

Smrt U Lenina. Drogový případ, který začal ve Stodolní ulici, spěje do finále

Zločiny a soudy
Indiánka Pocahontas konvertovala v anglickém zajetí ke křesťanství
Indiánka v luxusním oblečení šlechty, která září na plesech a oslňuje i anglickou královskou rodinu? Jakkoliv bláznivě může něco podobného znít, legendární americká indiánka Pocahontas se v 17. století skutečně načas stala miláčkem tehdejší anglické smetánky. Předcházel tomu její únos při jednom z anglo-indiánských střetů, který se odehrál přesně před 410 lety. Není divu, že se příběh Pocahontas stal námětem mnoha filmů, dosud ho ale i kvůli tomu obklopuje množství mýtů, legend a nepravd. 
8 fotografií

Indiánka Pocahontas okouzlila i britskou královnu. Její smrt je dodnes záhadou

Svět
Tmavší a podsaditý. To je zhruba vše, co policie zjistila o nikdy neztotožněném muži, který se pomocí dvou velkých kožených kufrů zbavoval rozřezaného těla Otýlie Vranské
V podvečer prvního září roku 1933 se na pražském Masarykově nádraží objevil nikdy neztotožněný tmavší podsaditý muž, který nesl velký kožený kufr. Objemné zavazadlo skončilo ve vagonu osobního vlaku, který jel do Bratislavy. O něco později se podobně vyhlížející muž vynořil s dalším kufrem na Wilsonově nádraží. Tentokrát jej uložil do rychlíku do Košic. V té chvíli nikdo netušil, jak hrůzný obsah oba kufry skrývají.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Po stopách vraždy Otýlie Vranské

Česko