ŠTÍTEK: smrt

Panna přísahá, že vzbudí takový válečný ryk, jaký nebylo po tisíc let slyšet ve Francii, sdělila Jana z Arku v dopise okupační anglické armádě. Její příklad vrátil Francouzům odvahu, nakonec se však stala nepohodlnou a skončila v rukách svých nepřátel
Dne 30. května roku 1431 vzplanula na malém náměstí Vieux Marché (Starý trh) ve francouzském Rouenu hranice. Stála na ní Jana z Arku, teprve devatenáctiletá dívka, která krátce předtím změnila dějiny Francie. Před městskými hradbami bezmocně skřípali zuby dva francouzští šlechtici, jež se ji dlouho snažili zachránit. Ještě neřekli poslední slovo.  

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Život a smrt Panny orleánské

Svět
Martin Bulíček, trenér FC Slavia Karlovy Vary.
Hotovo. Fotbalisté karlovarské Slavie uzavřeli v rámci 15. kola Fortuna ČFL A podzimní část. Na drahovické umělce uhráli sešívaní na závěr třetiligového podzimu bezbrankovou remízu s českobudějovickou rezervou. V utkání chudém na šance mohli o tříbodovém transportu na jih Čech rozhodnout v závěru duelu Jihočeši, kteří měli výhodu pokutového kopu, ale ten nasměroval pouze do břevna Martin Prášek.

Slavia přežila s Jihočechy v závěru klinickou smrt a urvala bod

Fortuna ČFL + MSFL
Dítě zraněné po náletu na město Khan Yunis v nemocnici Násir. Ilustrační snímek
V důsledku výpadku dodávek elektrické energie hrozí smrt 39 dětem v nemocnici Šífa, největším lékařském zařízení v Pásmu Gazy. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, kde vládne palestinské hnutí Hamás, o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Kvůli prudkým bojům ve svém okolí musela nemocnice přerušit činnost. Izraelská armáda podle mluvčího pomůže v neděli nemluvňata z nemocnice evakuovat.
10 fotografií

Nemocnice v Gaze přerušila činnost. Desítkám dětí hrozí smrt, tvrdí Palestinci

Svět
Honosný pětipatrový bytový dům v Maislově ulici č. 21/41 navrhli architekt a stavitel František Weyr a architekt Richard Klenka.
Jen pár kroků od vyhlášené Pařížské ulice stojí nádherný secesní dům. V jednom z jeho bytů žil dlouhé roky herec Oldřich Nový. Stejně jako nedaleká Pařížská byl i on celý život symbolem elegance, vytříbeného vkusu a společenského bontonu. Slavný filmový milovník vnesl na české filmové plátno vzácné spojení noblesy s jemným vtipem a nadsázkou. Jeho největší láskou však bylo divadlo.
9 fotografií

Jak bydlel Oldřich Nový? Slavný filmový milovník žil v nádherném secesním domě

Bydlení
Čachtická hrad - pohled na jihozápadní hradební zeď s obrannou věží.
Už jste někdy navštívili Čachtický hrad? Je to romantické místo s poněkud temnou až hororovou minulostí. Právě zde prožila svá poslední léta „krvavá hraběnka“ Alžběta Báthoryová, obviněná ze sadistického týrání a smrti stovek mladých žen. A pokud jste na Slovensku v Čachticích nebyli, a přesto je vám silueta zříceniny velmi povědomá, není to náhoda. Zřejmě ji znáte z filmu Tajemství hradu v Karpatech. Tam ovšem měla měla název Čortův hrad a zlotřilý hrabě v ní věznil sličnou operní divu.
10 fotografií

Teď je to romantická zřícenina, dříve zde krvavá hraběnka týrala dívky

Do světa
Český a uherský král Ladislav Pohrobek a francouzská princezna Magdalena z Valois, kterou měl pojmout za manželku. Během příprav na svatbu však sedmnáctiletý král náhle zemřel
Před 570 lety, v roce 1453, připadal 28. říjen na neděli. To je den Páně, na nějž Bible pamatuje třetím přikázáním žádajícím, aby byl svěcen. Pro české království však byl toho roku slavnostní ještě z jiného důvodu. Onen den byl v Praze korunován českým králem Ladislav, zvaný Pohrobek, který se narodil až čtyři měsíce poté, co jeho otec zemřel. Ladislavova cesta k trůnu nebyla snadná a udržet se na něm bylo ještě těžší.
10 fotografií

Korunovace Ladislavu Pohrobkovi štěstí nepřinesla, cesta k trůnu byla trnitá

Historie
Hrob Stanislava Tomáše v Teplicích.
/FOTO, VIDEO/ Rom Stanislav Tomáš, který zemřel před dvěma lety v létě po zákroku policie, má na teplickém hřbitově nový náhrobek. Tomášova smrt zvedla velkou vlnu emocí, podle závěru soudního patologa na jeho smrti neměli vinu zasahující policisté, podepsaly se na ní drogy, které užíval. S takovým závěrem tehdy nesouhlasily některé lidskoprávní organizace.
5 fotografií

„Český Floyd“ Stanislav Tomáš má náhrobek. Dominuje mu romský výraz pro úctu

Teplicko
Orla Perć není pro ty, co trpí závratí.
Orlí stezka (Orla Perć) v Polsku je často považována za nejtěžší tatranskou stezku. Na mnoha místech zde ale opravdu hrozí úmrtí - stačí udělat špatný krok či zakopnout v okamžiku, kdy nejste jištěni. Náročnost je vysoká, přesto tuto stezku v Tatrách zvládnou i jedinci, kteří nejsou klasickými horolezci. A pokud vyjde počasí, jde o dechberoucí výpravu v nadmořské výšce přes dva tisíce metrů.
8 fotografií

Nejtěžší tatranskou stezku máme jen pár hodin od hranic. Opravdu tam hrozí smrt

Cestujeme
Luboš Trojna, ředitel Městské správy sociálních služeb v Mostě (MSSS).
/ROZHOVOR/ Před dvaceti lety byl průměrný věk Mostečanů 39 let. Brzy to bude o pět let víc. Jsme připraveni postarat se o nové babičky a dědečky? Podle Luboše Trojny, ředitele Městské správy sociálních služeb v Mostě (MSSS), se tato velká výzva týká každého člověka. Už nelze spoléhat jen na cizí péči v takzvaných důchoďácích. „Je nejvyšší čas podat pomocnou ruku zoufalým rodinám,“ říká mostecký manažer, který dokáže otevřeně hovořit i o smrti, na níž se sám připravuje podle prastaré moudrosti.
8 fotografií

Připravme se na smrt dobrým životem. Manažer z Mostu věří ve stárnutí doma

Mostecko
Poprava Marie Antoinetty v roce 1793. Královna byla mezi lidmi extrémně nepopulární, ke zničení její pověsti přispěla i aféra s náhrdelníkem
Mezi nejslavnější popravy v historii se bezesporu řadí smrt francouzské královny Marie Antoinetty. Nejmladší dcera Marie Terezie se kvůli svému postavení i neoblíbenosti u francouzského lidu stala obětí Velké francouzské revoluce. Přitom ještě pár týdnů předtím, než přišla o hlavu pod gilotinou, začala věřit, že vyvázne bez újmy. Dokonce si pořídila nové šaty.
7 fotografií

Poslední dny Marie Antoinetty: Zažívala šikanu, před popravou jí zbělely vlasy

Historie
Kohoutci jsou z pohledu vaječného průmyslu zbyteční. Po vytřídění jdou na smrt
V Česku každoročně ve vaječném průmyslu usmrtí kolem 13 milionů jednodenních kohoutků, v Evropské unii pak dokonce téměř 330 milionů. Je to proto, že jsou z pohledu zmíněného odvětví zbyteční. Mají málo masa a nenesou vejce. Praxe by se však mohla změnit. Téma totiž otevřel Evropský parlament a některé země už přijaly zákaz takového zabíjení. Omezení by však mělo i úskalí.
6 fotografií

Život za život. Evropská unie zvažuje zákaz zabíjení jednodenních kohoutků

Zvířecí deník a chovatelství
Hromadný pád na Taxisově příkopu během Velké pardubické 2023.
Hromadný karambol koní a jezdců na velkém Taxisově příkopu při nedělní Velké pardubické vzbudil velké vášně mezi příznivci a odpůrci nejtěžší překážky dostihu Velká pardubická. Petice za zrušení Taxisu se objevila před třemi lety na sociálních sítích, jejími autory jsou členové Demokratické strany zelených. Jen před pár hodinami ale vznikla petice nová a stojí za ní Tomáš Celunda, radní města Heřmanův Městec a majitel koně Regtime, který ve třetím dostihu nedělního závodu obsadil stříbrnou příčku.

Hádka o Taxis stále trvá, zastává se ho nová petice. Odpůrci pějí protestsong

Ostatní sporty
Spoluzakladatelka a ředitelka Domácího hospice Setkání Andrea Kolaříková.
/ROZHOVOR/ Pomáhají těžce nemocným lidem v poslední fázi života a rodinám při péči o jejich blízké v domácím prostředí. Někdy i po jejich smrti. Cesta k založení Domácího hospice Setkání v Rychnově nad Kněžnou začala právě setkáním několika lidí, které problematika péče o umírající zajímala, ale zkušenosti a zázemí teprve hledali. O začátcích hospice, ale i o umírání a takzvaném doprovázení mluví v rozhovoru spoluzakladatelka a ředitelka organizace Andrea Kolaříková.
8 fotografií

Umírání může být svým způsobem i krásné, říká ředitelka hospice v Rychnově

Rychnovsko
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Krajský soud v Českých Budějovicích uzavřel za krátký čas během necelých dvou hodin případ 42letého muže z obce na Jindřichohradecku. Ten se doznal k tomu, že po smrti manželky zneužíval své dvě dcery svěřené do jeho výhradní péče. Oběma nezletilým dívkám má zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 225 tisíc korun a následujících sedm let stráví ve věznici s ostrahou.
19 fotografií

Muž z Jindřichohradecka zneužíval dcery. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Zločiny a soudy
Krajský soud v Českých Budějovicích. Ilustrační foto.
Krajský soud v Českých Budějovicích uzavřel za krátký čas během necelých dvou hodin případ 42letého muže z obce na Jindřichohradecku. Ten se doznal k tomu, že po smrti manželky zneužíval své dvě dcery svěřené do jeho výhradní péče. Oběma nezletilým dívkám má zaplatit nemajetkovou újmu ve výši 225 tisíc korun a následujících sedm let stráví ve věznici s ostrahou.
19 fotografií

Muž z Jindřichohradecka zneužíval dcery. Soud ho poslal na sedm let do vězení

Krimi
Psychické potíže dětí a mladistvých, včetně myšlenek na sebevraždu, zaměstnávají čím dál častěji pracovníky krizových linek i psychology a psychiatry. Ilustrační snímek.
Psychické potíže dětí a mladistvých, včetně myšlenek na sebevraždu, zaměstnávají čím dál častěji pracovníky krizových linek i psychology a psychiatry. Podle průzkumu si ale jen necelých deset procent rodičů všimne potíží svých dětí. „Varovných faktorů je přitom dost, rodiče ale bývají často přepracovaní, na děti mají málo času, signály neberou vážně nebo je přehlížejí a bagatelizují,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník dětská psycholožka Daniela Müllerová z Centra LOCIKA.

Sebevražda dětí je poslední kapka vleklých problémů, upozorňuje psycholožka

Česko
Pokus o vraždu. Ilustrační snímek.
Posilněn alkoholem si dvaačtyřicetiletý Michal Motl přijel autem v dubnu v Lanškrouně na Orlicku vyřídit účty s bývalou partnerkou. Bylo půl desáté večer, když přišel k rodinnému dvojdomku, prošel na pozemek nezamčenou brankou a sebral na špalku sekyru. Potom rozbil sklo u zadních domovních dveří, odemkl si zevnitř klíčem a měl tak otevřenou cestu nabitou žárlivostí. Za útok vedený obrovskou silou a vztekem si odsedí jedenáct roků za mřížemi. Žena byla jen krůček od smrti a její vraždu zvrátil jen telefonát od sousedky.

Žena z Lanškrouna byla krůček od smrti. Žárlivý expřítel stráví 11 let v base

Zločiny a soudy
Karel Tichota, trenér FK Ostrov.
/FORTUNA DIVIZE B/ Dvakrát musel během 9. kola Fortuna divize B dohánět nováček z Ostrova v domácím duelu s béčkem pražské Admiry jednobrankové manko. Navíc v závěru duelu za nerozhodného stavu 2:2 přežil v nastavení klinickou smrt, když tříbodový zisk odmítl ze značky pokutového kopu neúspěšný střelec Marek Jung.

Ostrov přežil v nastavení klinickou smrt a urval cenný bod

Fortuna divize
Operace. Ilustrační foto.
Obvodní soud pro Prahu 1 uložil anestezioložce, která podle obžaloby z nedbalosti způsobila smrt mladé ženy při plastické operaci prsou, peněžitý trest 756 tisíc korun. Zároveň jí na tři roky zakázal působit v její profesi. Pětapadesátiletá lékařka Michaela Hložková si nezkontrolovala nastavení alarmu na monitoru, nepřipojila pacientku na EKG a především špatně nastavila dýchací přístroj a dostatečně nekontrolovala během operace ženiny životní funkce. K činu se přiznala. Rozhodnutí není pravomocné, žalobkyně i lékařka si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.
5 fotografií

Byla to profesní chyba, řekla lékařka souzená za smrt pacientky při operaci

Zločiny a soudy
Leopold Hilsner měl smůlu, pro soud byl pachatelem doslova jako z učebnice. Nebohá švadlenka Anežka Hrůzová se stala po tragické smrti téměř národní mučednicí
Psalo se úterý 12. září 1899. Bylo něco po osmé ráno. Dveře soudní síně v Kutné Hoře se otevřely a dovnitř bylo vpuštěno asi třicet novinářů, svědci a asi dvacet diváků. Soudnímu senátu předsedal prezident krajského soudu, dvorní rada Josef Ježek. Na lavici obžalovaných usedl Leopold Hilsner – nezaměstnaný třiadvacetiletý Žid, podezřelý z rituální vraždy Anežky Hrůzové.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O smrti Anežky Hrůzové a hrůzné hilsneriádě

Česko
Pozor, video o osudu kohoutků není určeno pro slabší povahy
/POZOR, VIDEA V ČLÁNKU NEJSOU URČENA PRO SLABŠÍ POVAHY/ Pracovníci Záchranné stanice Pasíčka v Boru na Chrudimsku spotřebují ročně ke krmení zdravotně oslabených živočichů asi 110 tisíc jednodenních kuřat. Jde o kohoutky, kteří jsou drůbežárnám k ničemu, protože nesnášejí vejce. Ochránci zvířat po celé Evropě brojí proti současné praxi a chtějí, aby se kuře jako zárodek zlikvidovalo již ve vejci anebo se vykrmilo do jateční velikosti. "Ten, kdo tohle rozpoutal či to podporuje, se u nás může stavit pro klíče, protože pro nás by šlo o ohromnou likvidační ránu pod pás směřující k zavření našeho zařízení," posteskl si Deníku vedoucí Záchranné stanice Pasíčka Josef Cach.

To je otázka. Zabít jednodenní kohoutky, nebo jimi krmit handicapovanou zvěř?

Chrudimsko