ŠTÍTEK: smrt

Ježíškovy Matičky - velikonoční zvyk z Olomoucka. Průvod z Bělkovic - Lašťan do Dolan
Květnou nedělí (letos 2. dubna) začala pro křesťany nejposvátnější a nejvýznamnější část roku, tzv. Svatý týden. Vyvrcholí na Velikonoční neděli oslavou Ježíšova vzkříšení. Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem po celém světě, významnější než Vánoce. Je s nimi spojeno velké množství tradic a symboliky. Projděte si s Deníkem církevní velikonoční kalendář i některé zvyky, které se tradičně dodržovaly, či stále dodržují, na Hané.
16 fotografií

Průvodce Velikonocemi: co je Bílá sobota, proč se koupe venku a chodí klapači

Ostravsko
Ilustrační foto, fotbalisté Bystřici pod Hostýnem v modrém.
Všechno má své hranice. Hodně tvrdé, možná exemplární tresty se dají očekávat v případě víkendového fyzického a verbálního napadení delegáta fotbalového duelu 16. kola krajského přeboru mezi Bystřicí pod Hostýnem a Napajedly (0:2). Čtvrt hodiny před koncem totiž po druhé inkasované brance domácích situaci nezvládl bystřický vedoucí týmu a člen vedení klubu Jaroslav Zavadil (52), za vulgární nadávkami a protesty na adresu sudích byl nejprve po dvou udělených kartách vyloučen a vykázán z lavičky týmu.
49 fotografií

Co se stalo v Bystřici na fotbale? Běsnící funkcionář a vyhrožování smrtí!

Kraje
Ilustrační foto, fotbalisté Bystřici pod Hostýnem v modrém.
Všechno má své hranice. Hodně tvrdé, možná exemplární tresty se dají očekávat v případě víkendového fyzického a verbálního napadení delegáta fotbalového duelu 16. kola krajského přeboru Zlínského kraje mezi Bystřicí pod Hostýnem a Napajedly (0:2). Čtvrt hodiny před koncem totiž po druhé inkasované brance domácích situaci nezvládl bystřický vedoucí týmu a člen vedení klubu Jaroslav Zavadil (52), za vulgární nadávkami a protesty na adresu sudích byl nejprve po dvou udělených kartách vyloučen a vykázán z lavičky týmu.
49 fotografií

Co se stalo v Bystřici na fotbale? Běsnící funkcionář a vyhrožování smrtí

Fotbalové perličky
Zavražděný bloger Vladlen Tatarskij
Známý ruský bloger Vladlen Tatarskij zemřel v neděli večer po výbuchu bomby v petrohradské kavárně, kde přednášel veřejnosti. Je to zřejmě již druhý atentát na osobnost úzce spojenou s válkou na Ukrajině. Čtyřicetiletý bloger konflikt vášnivě podporoval a mnohokrát kritizoval ruské vedení. Putin je podle něj v invazi příliš měkký. Jeho smrt nyní Rusko vyšetřuje jako vraždu, kvůli níž zadrželo 26letou ženu. Ta Tatarskému údajně předala bombu, která ho zabila. 
4 fotografie

Kdo byl Vladlen Tatarskij: Bloger s temnou minulostí, kterého toleroval i Putin

Svět
Osobní auto v němž uhynul čtyřletý policejí pes Axel.
Policista ze Žďáru nad Sázavou se bude zodpovídat ze smrti služebního psa Axela, kterého nechal loni v červnu uvězněného v rozpáleném autě. Zvíře uhynulo na přehřátí organismu. Výjimečným případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Výsledkem osmiměsíčního prověřování je obvinění policisty z trestného činu.

Inspekce obvinila policistu ze Žďáru kvůli smrti služebního psa v autě

Zločiny a soudy
Rodný dům na Brdě půjde v nejbližších dnech k zemi. Místo začne psát novou historii, odzkaz básníka ale ponese i nadále.
/FOTO, VIDEO/ Přestože je spisovatel Josef Kocourek už 90 let po smrti, jeho svobodomyslné, eroticky odvážné a místy temné knihy, stále vzrušují mnoho lidí. Velmi složitá postava české literatury se narodila v domě č. p. 16 v Brdě u Nové Paky. A právě tento dům, kde také Kocourek 31. března 1933 v čerstvých 24 letech zemřel na tuberkulózu, půjde v nejbližší době k zemi. To zájem o jeho osud ještě umocnilo.
17 fotografií

V zajetí Extáze. Rodný dům kontroverzního spisovatele jde k zemi na výročí smrti

Jičínsko
Obrázek Maddie, jak by mohla vypadat v devíti letech, umístěný v kostele v Rothley. Tam se v roce 2017 konala bohoslužba u příležitosti deseti let od chvíle, kdy se Madeleine McCann ztratila na dovolené v Praia da Luz v Portugalsku
Vyhrožování, útěk a pochybnosti. Situace kolem polské dívky, která věří, že by mohla být před lety ztracenou britskou holčičkou Madeleine McCannovou, se během pár týdnů velmi zdramatizovala. Julia Wandeltová, jejíž příběh nyní sledují miliony lidí, začala dostávat vyhrůžky smrtí. Proto se rozhodla z Polska uprchnout. Nyní se jednadvacetiletá dívka zřejmě skrývá v Kalifornii. Pochybnosti o tom, že by Julie Wandeltová mohla být pohřešovanou Maddie, však sílí. Švýcarská společnost, která použila speciální software na srovnání obličejů obou dívek, tvrdí, že mezi nimi nenašla shodu.
5 fotografií

Komu vadí nové pátrání po Maddie McCannové? Julii Wandeltové vyhrožují smrtí

Společnost
Švýcarská policie. Ilustrační snímek
Případ jako vytržený z hororové knihy. Rodina podlehla konspiračním teoriím a během pandemické krize se začala chystat na nejhorší. V bytě si nakupila zásoby jako na konec světa. Když později začala válka na Ukrajině, utvrdilo to jejich představy o krutém světě, ve kterém nestojí za to žít. A tak dospělí naplánovali útěk z reality. Hromadně i s dětmi skočili ze sedmého patra vstříc smrti. K takovému závěru došli švýcarští policisté, kteří případ po roce uzavřeli.

Rodina uvěřila konspiracím. Pár i s dětmi raději skočil ze sedmého patra

Svět
Zleva Václav Vrbata a Bohumil Hanč
Právě dnes uplynulo 110 let od tragédie Bohumila Hanče a Václava Vrbaty na Zlatém návrší v Krkonoších, kterou loni připomněl i nový film Poslední závod. Ten konečně po více než stovce let zviditelnil i příběh pražského Němce Emericha Ratha, Hančova soupeře, který nasadil život při pokusu o jeho záchranu. A kdo byl Oswald Bartel, hlavní Hančův německý sok, považovaný za favorita závodu? Zasloužil si roli padoucha?
20 fotografií

Mrazivá smrt lyžařů Hanče a Vrbaty: Ani hrdinský čin soupeře neodvrátil tragédii

Česko
Pětidenní výstava notového rukopisu Ludwiga van Beethovena. Ilustrační snímek
Téměř 200 let po smrti hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena získali vědci z pramene jeho vlasů DNA a snažili se zjistit, co stálo za zdravotními problémy a ztrátou sluchu, kterými trpěl. Příčinu hluchoty německého skladatele sice neodhalili, nicméně zjistili genetické riziko onemocnění jater a infekci žloutenky typu B poškozující játra, kterou trpěl v posledních měsících života, napsala agentura AP.

Beethovenovy problémy s játry nezpůsobil jen alkohol, zjistili vědci

Věda
Třetí zápas čtvrtfinálové série rozhodli pardubičtí hokejisté v prodloužení.
Nepustili je do kontaktu! Pardubičtí hokejisté odehráli první třetinu třetího utkání čtvrtfinálové série lehkovážně, což se jim v dalším průběhu zápasu vymstilo. Navíc už na začátku druhé části obdržela ústřední postava Dynama jménem Lukáš Sedlák pětiminutový trest s přídavkem do konce zápasu. V dlouhé přesilovce vsítila Olomouc gól a soupeři pak odskočila ještě o jeden. Naopak třetí perioda patřila zcela hostujícímu týmu, který manko smazal. Hokejový maraton rozhodla ve dvacetiminutovém prodloužení, v čase 77:31, nenápadná leč smrtící střela Zohorny.
47 fotografií

Dynamo bez vyhozeného Sedláka smazalo dva góly a zosnovalo náhlou smrt

Hokej
Nacistický pohlavár Heinrich Himmler při návštěvě koncentráku Dachau v roce 1936. Právě Himmler nařídil zřízení tohoto tábora v březnu 1933.
Před devadesáti lety nacisté založili první koncentrační tábor. Dachau pak posloužil jako vzor pro vznik dalších podobných vyhlazovacích míst. Z vězňů se v táboře stávaly chodící kostry - pokud vůbec přežili. Kromě hladu, nelidské dřiny a neustálého psychického i fyzického ponižování zažívali také děsivé pokusy. Pohled na zubožené přeživší a stohy mrtvých těl osvobozující americké vojáky v roce 1945 zasáhl natolik, že dozorce na místě rovnu popravili.
24 fotografií

Pekelný plán z Dachau: První koncentrák inspiroval další, vězně mučili i hudbou

Svět
Americký detektivkář Eugene Izzi odešel ze světa podivnou a nikdy nevysvětlenou smrtí
Byl den před druhou adventní nedělí, sobota 7. prosince 1996. Ve Spojených státech to je čas, kdy na ulici zní zvonky dobrovolníků Armády spásy a děti vyhlížejí Santu Clause. Jenže v Chicagu předvánoční čas narušila hrůzná scéna: Z okna 14. parta kancelářské budovy Loop viselo mužské tělo se smyčkou kolem krku. Patřilo slavnému spisovateli. Podivná smrt se nikdy nevysvětlila.

Záhada Eugena Izziho: Spisovatele našli viset z okna, smrt předpověděl v knize

Svět
Zamilované žáby se vydávají na tah. Zachraňují je zábrany u silnic.
Obojživelníci v tomto období míří ze svých zimovišť k vodě, kde je čeká páření a kladení vajec. Zbývá jen překonat silnice, na které při putování narazí. Tady by ale jejich cesta zřejmě nadobro skončila, nebýt zábran, které v rizikových úsecích v posledních letech instalují dobrovolníci. Žáby tak chrání před smrtí pod koly aut.
13 fotografií

Žáby putují k vodě přes silnice. Před smrtí pod koly aut je ochrání zábrany

Zvířecí deník a chovatelství
Osobní auto v němž uhynul čtyřletý policejí pes Axel.
Policejní pes Axel, který loni v červnu uhynul během extrémních veder v autě policisty, s největší pravděpodobností zemřel na přehřátí organismu. Vyplývá to z posudku Státního veterinárního ústavu, který už mají policisté k dispozici. „Mohu potvrdit, že jsme posudek před pár dny obdrželi. Mohu říct i to, že smrt služebního psa s největší pravděpodobnostní souvisí s přehřátím organismu,“ uvedl pro Deník Jan Adam z jihlavské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně. Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. „Zatím nelze říct, jaký bude další postup,“ dodal Adam.

Policejní pes Axel zemřel v autě ve Žďáře na přehřátí, potvrdil posudek

Zločiny a soudy
Vitráž s Jánošíkovým motivem v Parku kultury a oddechu v Bratislavě. Jejím autorem je slovenský národní umělec Janko Alexy
Před 310 lety, v pátek 17. března 1713, vynesl soud v Liptovském Mikuláši ortel nad asi pětadvacetiletým zbojníkem Jurajem Jánošíkem, jenž v uplynulých dvou letech sužoval několik žup tehdejšího Uherského království. Mladý muž byl potom buď ještě v pátek, nebo v sobotu vyveden na popraviště a pověšen za levý bok na hák. Šibenici neobtancoval - zemřel v bolestech.
20 fotografií

O jeho smrti báj nelže: Jánošíka opravdu pověsili na hák. Vše ostatní bylo jinak

Svět
Roman se nehodlá smířit s tím, že by měl předčasně odejít.
Vybrat pět milionů během dvou měsíců. Tak zní plán třicetiletého Romana, který bojuje s vážnou formou rakoviny. Jak sám říká, je smutné, že jeho život je doslova v rukou ostatních lidí, kteří mu na léčbu, která by ho mohla úplně vyléčit, buď přispějí, nebo ne. O jeho příběh jste projevili obrovský zájem, a i díky vám má dnes na účtu už milion. Bohužel to nestačí.
11 fotografií

Na Romana sahá smrt. Lidem děkuje za podporu, léčba je však stále v nedohlednu

Zdraví
Alexandr Veliký se setkává s Diogenem
Smrt Alexandra Velikého představuje jednu z největších nevyřešených záhad historie. Zemřel přirozeně, skolila ho horečka, nebo byl rafinovaným způsobem zavražděn? Definitivní odpověď na tuto otázku stále chybí. Možná by nás k ní mohl přiblížit objev Alexandrova hrobu, jenž se zdá být na dosah. Dvě řecké archeoložky věří, že po zhruba 2350 letech bude hrob konečně nalezen. Každá ho ale vidí někde jinde.
16 fotografií

Smrt Alexandra Velikého: Byl pohřben zaživa? Záhadu může objasnit nalezení hrobu

Svět
Mrtvé tělo Klementa Gottwalda bylo navlečeno do generálské uniformy a vystaveno v prosklené rakvi
Je známým faktem, že Klement Gottwald, „první dělnický prezident“, zemřel na následky prasklé výdutě srdeční aorty po návratu z pohřbu Josifa Vissarionoviče Stalina, z nějž se navzdory doporučení lékařů vracel letadlem a ne vlakem. Méně známé je, že při inscenování Gottwaldova pohřbu se komunistická moc inspirovala i křesťanskými obrazy a předchozími pohřby Tomáše Garriguea Masaryka a Edvarda Beneše.
6 fotografií

Smrt Klementa Gottwalda: Doplatil na životní styl, oddanost Stalinovi a paranoiu

Česko
Smrt dánského astronoma a astrologa Tycha Brahe byla stejně výstřední a záhadná jako celý jeho předešlý život
Je to zřejmě nejcitovanější smrt v českých i světových dějinách. Kolikrát jste slyšeli větu: „Já nechci skončit jako Tycho de Brahe“? Legendu o tom, jak dvorská etiketa nedovolila slavnému astrologovi Tychu de Brahovi vzdálit se z císařské recepce včas na toaletu a praskl mu močový měchýř, slyšel snad každý. Historka je to sice zajímavá, ale nepravdivá. Skutečná příčina smrti dánského učence však zůstávala dlouho záhadná.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Záhadná smrt Tycha de Braha

Česko
Středa 15. června 2022: nehoda na obchvatu Olbramovic
/FOTO/ Na silnicích okresu Benešov, nepočítáme-li mezi ně i část dálnice D1, zahynulo v roce 2022 podle policejních statistik šest lidí. To je o jednoho méně než rok před tím. Alarmující však je, že pět z loňských obětí přišlo o život na nechvalně známé silnici I/3. Stěží se dá proto tvrdit, že motoristé na Benešovsku jezdili bezpečněji. Pravdou však zůstává, že celkově bourali méně.
7 fotografií

Silnice smrti na Benešovsku dostála svému označení, zahynulo tam pět lidí

Nehody
Zahájení výstavby okružní křižovatky u hodonínského Pánova.
/VIDEO/ Uzavřená je od středy řidičům osobních i nákladních aut silnice spojující Hodonín s místní částí Pánov a nedalekými Ratíškovicemi. Důvodem je začátek přeměny stávající křižovatky smrti, kudy trasa vede a kde se potkává se silnici I/55. Ta zůstává průjezdná sníženou rychlostí. Dělníci předělají dějiště řady vážných nehod na kruhový objezd.
15 fotografií

Přestavba křižovatky smrti u Hodonína odstřihla od města Ratíškovice i Pánov

Zprávy
Srna, ilustrační foto.
Chataři v okolí Okrouhlíku u Čížova na Jihlavsku měli být svědky toho, jak dva myslivci o tomto víkendu údajně k smrti umlátili dvě srnky. Ty se měly zatoulat do takzvané oplocenky s výsadbou nových stromků. Lesní zvěř tento nový lesní porost ve značné míře okusuje, což přináší lesním hospodářům značné ztráty.

Myslivci u Čížova měli umlátit dvě srnky. Prý rána z milosti

Zločiny a soudy
Korunní princ Rudolf s manželkou, Štěpánkou Belgickou. I když se oba zpočátku snažili, aby jejich manželství bylo šťastné, po několika letech se zcela odcizili. Rudolf navíc svou ženu nakazil kapavkou a ona se proto stala neplodnou
Habsburskou monarchii si představoval jako moderní stát. Jediný syn císařovny Sisi a císaře Františka Josefa I., korunní princ Rudolf, však své představy nikdy nenaplnil. Otec jeho ideály vždy opovrhoval. Mladý muž tak trpěl depresemi a náladu si zvedal množstvím milenek. Jeho předčasná smrt je dodnes záhadou. Deník přináší třetí díl seriálu o osudech potomků Alžběty Bavorské. 
24 fotografií

Syn císařovny Sisi princ Rudolf: Deprese léčil milenkami, lásku našel i v Praze

Svět