ŠTÍTEK: smrt

Druhá nejvyšší hora světa K2, která je současně nejvyšší horou v Pákistánu a nejvyšším vrcholem pohoří Karákóram v Asii
Dodnes jde o jednu z nejhorších tragédií v dějinách světového horolezectví. Souhrn špatných rozhodnutí a nepříznivých vnějších podmínek způsobil, že 1. srpna roku 2008 zahynulo při pokusu o zdolání druhé nejvyšší osmitisícovky světa K2 celkem 11 horolezců. Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí, v němž vrstvení chyb vyústilo v katastrofu.
16 fotografií

Zemřeli kvůli děsivému řetězci událostí. Před 15 lety K2 vysála život z 11 lezců

Svět
Silničáři začali se stavbou okružní křižovatky na silnici I/43 u Sebranic. Dělníci už pracují na provizorní cestě.
/FOTO, VIDEO/ Přes patnáct tisíc aut denně projede v současné době úsekem I/43 u Sebranic na Blanensku v křížení se silnicí, kde auta odbočují na Boskovice. V místě se často stávají nehody. Zvýšit bezpečnost řidičů má nová okružní křižovatka. Silničáři začali s její stavbou. „V současné době budujeme provizorní cestu, umožní provizorní příjezd od Boskovic a opačným směrem. Hotová bude zhruba v polovině srpna," řekl v pondělí stavbyvedoucí Michal Rádl.
24 fotografií

Na I/43 u Sebranic vznikne kruháč: Stavbaři budují provizorní cestu, podívejte

Blanensko
Scéna Williamsonovy smrtelné nehody, kolem projíždí Gijs van Lennep.
/VIDEO/ Před 50 lety, 29. července 1973, vyhasl na závodním okruhu Velké ceny Nizozemska život mladého nadějného pilota F1 Rogera Williamsona, který havaroval a zůstal uvězněný v hořícím autě. Pomoci se mu snažil další jezdec David Purley, jeho krajan a soupeř, ale kvůli pořadatelským chybám zůstal ve svém úsilí osamělý. Smrtelná nehoda se stala zlověstnou předzvěstí tragédií, které ještě měly přijít.
10 fotografií

Smrt Rogera Williamsona: Uhořel zaživa. Soupeř mu chtěl pomoci, vůz F1 neotočil

Svět
Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…
/38. OTÁZKA/ Ostré tesáky a drápy, velká hmotnost, zuřivý řev. To jsou asi nejčastější představy, které se člověku vynoří v mysli, když se řekne nejnebezpečnější zvíře na světě. Ve skutečnosti ale tento „titul“ patří zcela drobnému a v podstatě nenápadnému tvorovi. Jakému? Na to už odpovídá další díl seriálu Deníku 100 otázek a odpovědí. 

Jaké je nejnebezpečnější zvíře na světě?

Věda
Kočky si rády hoví za oknem a pozorují dění venku. Myslete na jejich bezpečí
Ačkoli se traduje, že mají kočky devět životů, poukazuje to spíše na jejich pružnost, kdy jsou schopné přežít bez úhony i pády z výšek. Kočky jsou sice mrštnější, i pro ně však platí neúprosná fyzikální pravidla a pády z velkých výšek pro ně mohou znamenat smrt. Největší nebezpečí představují otevřená okna v domácnostech, a to dokonce i jen na ventilaci, jimiž se snadno mohou protáhnout nebo v nich uvíznout.
17 fotografií

Otevřená okna jsou pro kočky nebezpečná. Ventilace se mění ve smrtící pasti

Zvířecí deník a chovatelství
Ilustrační snímek. Pouta
Policisté během 24 hodin vypátrali muže, který podle ní na sociální síti vyhrožoval smrtí úřední osobě. Policie to dnes oznámila na twitteru a připojila příspěvek, který muž napsal. Komu byl vzkaz adresován, ale zakryla. Pisatel v příspěvku napadá zejména vládu, adresátovi vyhrožuje "kulkou". Mluvčí pražské policie Jan Rybanský na dotaz ČTK odmítl sdělit, na koho vulgární příspěvek mířil.

Muž vyhrožoval na sociální síti politikům smrtí. Hrozí mu tři roky ve vězení

Zločiny a soudy
Výstava Stále živý odkaz v Muzeu Policie ČR.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Josef Bojas 42, František Famfulík 33, Jan Jirásek 38, František Rajmon 50. Jména na pamětní desce doplněná údajem o věku, který se krvavě zastavil velmi brzy, připomínají hrdinství protektorátních četníků, kteří za účast v protinacistickém odboji dostali trest smrti. Stalo se to před 80 lety; v červenci 1943 na střelnici v Kobylisích.
45 fotografií

Výstava připomíná hrdinství četníků. Neteř jednoho z nich chce pojmenování ulice

Praha
Milan Kundera zemřel 12. července po dlouhé nemoci ve svém bytě v Paříži
Smrt čtyřiadevadesátiletého spisovatele Milana Kundery zasáhla celý svět. O jeho odchodu informovala většina světových médií, včetně amerického deníku The New York Times, francouzského večerníku Le Monde či několika ruských deníků, i všechny světové agentury. Lidé v zahraničí jej díky jeho práci znají spíše jako francouzského spisovatele českého původu.  
12 fotografií

Smrt Kundery zasáhla svět. Byl posvátným monstrem literatury, píší v zahraničí

Svět
Soud s obžalovanými z vraždy léčitele.
Zesnulý léčitel z Kutné Hory, z jehož loňské vraždy se u Městského soudu v Praze zpovídají kutnohorská zubařka a bývalá pedagožka z Prahy, sám věřil, že je nositelem pravdy s velkým P. Je o tom přesvědčen religionista Zdeněk Vojtíšek z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy. Ve středu 12. července to uvedl v jednací síni. Společenství kolem léčitele považuje za takzvané nové náboženské hnutí ovládané charismatickou osobou, jehož vývoj se zvrtl podivným směrem.
9 fotografií

Kauza kutnohorské sekty: podle zkušenosti znalce mohlo být mrtvých víc

Zločiny a soudy
Ve čtvrtek uplyne 608 let od smrti mistra Jana Husa, Tábor si tuto událost připomíná četnými kulturními akcemi.
Česko si ve čtvrtek připomene odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl upálen před 608 lety na koncilu v německé Kostnici. V pražské Betlémské kapli se od 15:00 uskuteční tradiční bohoslužba. V Husinci, kde se narodil, už ve středu začaly oslavy, jejichž součástí jsou koncerty, pietní vzpomínka i ekumenická bohoslužba. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, který odstranil z češtiny spřežky a zavedl diakritická znaménka.

Česko si připomene odkaz Jana Husa. Reformátor byl upálen před 608 lety

Česko
Ve Francii sílí nepokoje, které vyvolala smrtelná policejní střelba na 17letého řidiče na pařížském předměstí Nanterre
Při hašení zapáleného auta zemřel v noci na pondělí 24letý hasič na pařížském předměstí Saint-Denis. S odvoláním na ministra vnitra Géralda Darmanina o tom informovala agentura AFP, která úmrtí dala do souvislosti s násilnými protesty, jež zemi zachvátily po smrti sedmnáctiletého mladíka, kterého zastřelil policista. Situace v noci na pondělí ale byla podle oproti předcházejícím dnům klidnější. Hasičský sbor také později uvedl, že smrt jednoho z jeho členů a nepokoje spolu zřejmě nesouvisí.
8 fotografií

Ve Francii zemřel mladý hasič. Jeho úmrtí zřejmě nesouvisí s protesty, míní sbor

Státy EU
Prvotní verze státního portrétu Korunovace královny Viktorie od Franze Xavera Winterhaltera (1805-1873)
Před 185 lety, ve čtvrtek 28. června 1838, byla na britský trůn slavnostně uvedena královna Viktorie, za jejíž éry ovládalo britské impérium více než čtvrtinu zeměkoule. Kralování ji nebavilo, přesto se její epocha navždy zapsala do dějin pod názvem viktoriánská. Životem těžce zkoušená panovnice léta truchlila pro zesnulého manžela, současně si ale užívala fyzické lásky se svými dvěma sluhy. Málem tak rozvrátila svou říši.
20 fotografií

Královna Viktorie po smrti manžela ohrozila svou říši. Kvůli románkům se sluhy

Svět
Jan Suchopárek
Věřili jim jen ti největší optimisté. Na postup českých fotbalistů ze skupiny smrti v konkurenci obhájců zlata z Německa a Anglie – dvou největší favoritů evropského šampionátu – by si vsadil málokdo. První dvě místa měla být zarezervována. Jenže malé Euro je nevyzpytatelným turnajem. A česká jednadvacítka tohle pravidlo potvrdila. Svěřenci Jana Suchopárka jsou překvapivě krok od postup do čtvrtfinále. V posledním utkání skupiny jim stačí uhrát remízu s Izraelci.

Skupina smrti? Čeští mladíci ukázali kuráž a odhodlání. Teď mají postup na dosah

Fotbal
V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezena mrtvá březí vlčice, která zahynula obzvláště trýznivým způsobem.
V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezená mrtvá březí vlčice. Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se ocitlo na místě nálezu, není zřejmé. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mrtvá vlčice na Broumovsku byla březí. Zahynula obzvláště trýznivým způsobem

Náchodsko
V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezena mrtvá březí vlčice, která zahynula obzvláště trýznivým způsobem
V katastru obce Šonov na Broumovsku byla na začátku května nalezená mrtvá březí vlčice. Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se ocitlo na místě nálezu, není zřejmé. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mrtvá vlčice na Broumovsku byla březí. Zahynula obzvláště trýznivým způsobem

Zvířecí deník a chovatelství
V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezena mrtvá březí vlčice, která zahynula obzvláště trýznivým způsobem.
V katastru obce Šonov byla na začátku května nalezená mrtvá březí vlčice. Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se ocitlo na místě nálezu, není zřejmé. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR proto podává trestní oznámení na neznámého pachatele.

Mrtvá vlčice na Broumovsku byla březí. Zahynula obzvláště trýznivým způsobem

Z okolí
Jedno z uměleckých zobrazení procesu se salemskými čarodějkami.
Jednou z prvních osob popravených v Americe za čarodějnictví se stala porodní asistentka a bylinkářka Margaret Jonesová. Její smrt stála na počátku několik desetiletí trvajícího honu na čarodějnice, který vyvrcholil známými salemskými procesy. Případ Jonesové nepřestal místní děsit ani poté, co soud nařídil její popravu - ve chvíli její smrti se v kraji rozpoutala obří vichřice, její manžel pak údajně málem způsobil potopení lodi. 
8 fotografií

Počátky honu na čarodějnice: Jedna z prvních poprav děsila, provázela ji bouře

Svět
Děsivý klaun Špína, jeho sprostý růžový kolega Hugo, polonahé akrobatky, zakrvácené jeptišky, punkoví žongléři, evropští a asijští umělci tentokrát přitvrdí. Objevují se poprvé v Budějovicích v nové aranžmá. Bát se budou i silnější povahy.
Jediný český hororový cirkus Ohana se chystá na nové turné po Jihočeském kraji. Se svou zbrusu novou show, kde hlavní roli hrají masky, budou členové hororové rodiny děsit nejdříve v Budějovicích, navštíví také Český Krumlov a pak Tábor. Premiéra show Poslední nádech se uskuteční v pátek 16. června večer na náplavce u Dlouhého mostu.
34 fotografií

Ohana horor cirkus přiváží Špínu i kolo smrti. Budějčáci zažijí Poslední nádech

Českobudějovicko
Fotografie z vyšetřovacího spisu. Na snímku postel, v níž se našlo tělo Oldřicha, syna Hildegardy a Ericha Hudcových
Případ násilné smrti Hildegardy Hudcové a jejího syna Oldřicha, jejichž mrtvá těla byla nalezena 9. června 1948 na zámku Kunštát na Blanensku, patří k nejzáhadnějším pomníčkům české kriminalistiky. Případ budí neustále pozornost. Mimo jiné proto, že Hildegardin manžel a Oldřichův otec Erich Hudec byl významným vědcem. Badatel Vilém Fránek navíc nedávno našel k případu novou zajímavou indicii pocházející ze 70. let.
6 fotografií

Záhada vražd na zámku Kunštát trvá již 75 let. Badatel nedávno našel novou stopu

Česko
Muži hrozí osm až šestncát let vězení.
Nedokázal již snášet urážky a pomluvy. S tím, kdo je šířil, si to chtěl vyříkat z očí do očí. Bohužel tak učinil v době, kdy měl v sobě alkohol a medikamenty. Ty si vzal původně na uklidnění, v kombinaci s pivem však působily zcela opačně. Výsledkem byl surový útok, vážná zranění a posléze smrt.

Krvavé drama z krnovské ubytovny řeší ostravský soud

Zločiny a soudy
Kathleen Folbiggová u soudu NSW Coroners Court, 1. května 2019
Příběh Australanky Kathleen Folbiggové si lidé dlouho vyprávěli s hrůzou v očích a znechucením v hlase. Nazývali ji nejhorší sériovou vražedkyní Austrálie, která zabila své čtyři malé děti. Zdá se ovšem, že se nyní pohled na událost mění. Nové důkazy Folbiggovou vykreslují jako zdrcenou ženu, která kvůli nešťastné genetické mutaci přišla o všechny své děti. A pak za jejich smrt strávila dvě desetiletí za mřížemi. Případ je zřejmě jedním z nejzávažnějších justičních omylů v zemi.
3 fotografie

Šokující justiční omyl: Matku zavřeli za vraždu svých dětí, vše ale bylo jinak

Svět