ŠTÍTEK: smrt

Ilustrační foto.
Jsou prázdniny a silnice na jihu Čech se jen hemží cyklisty. To s sebou přináší i zvýšené riziko úrazů, ať již v důsledku pádu z kola, nebo při dopravních nehodách. Vloni v jižních Čechách podle policejních statistik při dopravních nehodách zemřelo šest cyklistů a 31 utrpělo těžké zranění. Letos již zůstaly po srážce s autem dva křížky.

Hrozivá bilance nehod cyklistů na jihu Čech. Bez přilby je smrt téměř jistotou

Táborsko
Barbora Křepelková (vlevo) s redaktorkou Deníku Bohumilou Čihákovou.
Zažila smrt svého dvouletého syna, který se ji snažil upozornit, že brzy odejde z tohoto světa. „Čtrnáct dní před smrtí mi Samuel říkal maminko, budu mrtvej. Potom to zopakoval ještě den před tou tragickou událostí, usmíval se, prstíkem ukazoval nahoru k nebi a říkal domů,“ vypráví v rozhovoru Barbora Křepelková, která věří v posmrtný život a sílu a naději hledá ve víře.

Věří v reinkarnaci, útěchu hledá v číslech. Syn věděl, že umře, říká Křepelková

Česko
Judista Peter Paltchik je jedním z izraelských sportovců, kteří čelí před olympiádou výhrůžkám
Izraelští sportovci čelí v posledních dnech výhružným zprávám. Někteří dokonce dostali pozvánky na vlastní pohřeb. Neznámá organizace vyhrožuje, že zopakuje masakr v Mnichově v roce 1972 při kterém zemřelo 11 Izraelců. Přestože odborníci zjistili, že výhrůžky píše robot, Olympijský výbor je v pohotovosti a Francie i Izrael posílily ochranu.

Olympijští atleti z Izraele dostávají výhrůžky smrtí. Budou mít nonstop ochranku

Svět
Rok po smrti Ivana Slunka Hapla vyšel knižně v Uherském Hradišti jeho Kšaft
Vydavatelství Ottobre 12 se výběrem z tvorby Hradišťana Ivana Slunka Hapla, v edici Odpultu, přesně rok po jeho smrti, prostřednictvím útlé, komorně laděné knížky s názvem Kšaft (zápisky z deníku), ohlédlo nejen za poetickou tvorbou tohoto autora. Dílko je podle Tomáše Ježka, jejího editora i vydavatele v jedné osobě, věnováno Slunkovi, jeho rodině i všem kamarádům a přátelům, na které kdy dopadly jeho paprsky.
5 fotografií

Rok po smrti Ivana Slunka Hapla vyšel knižně v Uherském Hradišti jeho Kšaft

Slovácko
Kristýna Horáková je obyčejná holka. Pro většinu lidí je neznámá, díky své nemoci si však drží celosvětové prvenství.
Kristýna Horáková si drží nechtěné světové prvenství. Je jedinou žijící osobou na světě, která již dvacet dva let odolává léčbě onemocnění, které u jiných pacientů léčit lze. Kristýna nemocí trpí od svých pěti let. Chronická osteomyelitida ji prakticky připravila o polovinu obličeje. Týna už prodělala osmnáct operací, další ji čeká v lednu roku 2025. Jak ale dopadne, nikdo neví. Je totiž první na světě, kdo ji podstoupí. Oporou v těžkých chvílích jsou jí i tanečníci Jan Onder a Natálie Otáhalová, známí například ze soutěže StarDance.
9 fotografií

Proč jediná odolává léčbě? Týna má deformaci tváře a za sebou 2 klinické smrti

Zdraví
V pětihvězdičkovém hotelu Grand Hyatt v centru Bangkoku bylo nalezeno šest mrtvých lidí.
Jako z detektivky Agathy Christie vypadá případ, který řeší thajská policie. Mohl by se jmenovat Záhada zamčeného pokoje. Zaměstnanci pětihvězdičkového hotelu našli v apartmánu, který byl zevnitř zamčený, šest mrtvol. Nic nenaznačovalo tomu, že by zemřeli násilnou smrtí. Podle kriminalistů se pravděpodobně schválně otrávili kyanidem.

Záhada v Bangkoku. Hosté luxusního hotelu se zřejmě schválně otrávili kyanidem

Svět
Jak přežít smrt svého dítěte?
Ztráta dítěte je jednou z nejtěžších a nejbolestivějších zkušeností, kterou může rodič zažít. Je to chvíle, kdy lidskou duši obklopuje temnota a prázdnota. Touto bolestí si prošla i moje dnešní hostka, modelka, influencerka, ale hlavně maminka Barbora Křepelková, která tragicky přišla o svého dvouletého syna. Povídáme si spolu o tom, jak ji tato bolestivá událost změnila, proč věří v posmrtný život, kde hledala sílu a naději, ale i o víře, že duše jejího zesnulého syna našla nový domov v jejím nově narozeném dítěti.

Přišel anděl smrti, řekl stůj a syn odešel, vypráví Barbora Křepelková

O životě zblízka
Americký mafián italského původu Salvatore Mooney Giancana, známý jako Sam Giancana, který v letech 1957 až 1966 šéfoval mafiánské organizaci Chicago Outfit a zapletl se i se CIA. V roce 1975 byl zavražděn.
Byl pátek 19. července 1974 a mexická policie zatýkala 66letého muže, jenž se staral o svá vlastnoručně vypěstovaná rajčata. Oním mužem byl chicagský mafián Sam Giancana. V době největší slávy byl mocnější než Al Capone, spal s milenkami Johna F. Kennedyho, měl vliv na jeho zvolení a se CIA se domlouval na atentátu na Fidela Castra. Americké dějiny ovlivnil jako málokdo jiný, ale už rok po zatčení byl po smrti.
12 fotografií

Mafián Giancana: Spal s milenkami Kennedyho, domlouval se CIA smrt Castra

Historie
Hlavní líčení v kauze vraždy kutnohorského léčitele z října 2022 v pátek 12. července u Městského soudu v Praze: na snímku státní zástupkyně Jana Murínová.
/VIDEO, FOTO/ Otázka, jak bude dál pokračovat hlavní líčení v kauze předloňského úmrtí léčitele z Kutné Hory, které se po obsáhlém dokazování trvajícím už od loňského jara u Městského soudu v Praze zdálo chýlit k závěru se zahájením závěrečných řečí, zůstane prozatím otevřena. Do pondělí 12. srpna. Tehdy předsedkyně senátu Daniella Sarah Sotolářová oznámí, jak soud přistoupí k překvapivému kroku části obhajoby.
5 fotografií

(Ne)příčetnost žen souzených pro smrt léčitele: posudky jako na houpačce

Krimi
Petrič, Bulharsko - 29. září 2021: pomník bulharské věštkyně Vangy na nádvoří jejího domu-muzea.
Rok 2025 bude začátkem našeho konce. Alespoň tak to předpověla Baba Vanga, nevidomá bulharská věštkyně. Svými předpověďmi, z nichž některé se naplnily s až děsivou přesností, dokáže překvapovat i tři desítky let let po své smrti. Lidstvo a svět v podobě, jak ho dnes známe, by podle Baby Vangy měly zaniknout až za dlouho. Nicméně začátek událostí, které nakonec vyvrcholí naší zkázou, ale začne podle jasnovidky už příští rok konfliktem v Evropě a zničí obyvatelstvo kontinentu.
5 fotografií

Z předpovědi Baby Vangy na příští rok mrazí: Je to začátek konce našeho světa

Společnost
Archivní foto  - výstava Tomáš Baťa, světový podnikatel, který sloužil
Tragické výročí připadne na pátek 12. července. Nejen lidé na Zlínsku si připomenou 92 let od smrti Tomáše Bati. Králi obuvi, který se vypracoval z malé ševcovské dílny do čela firmy světového významu, se stalo osudným létání. Zahynul, když se jeho letoun Junkers F-13 zřítil v husté mlze v Otrokovicích. O život tehdy přišel také pilot Jindřich Brouček.
8 fotografií

Před 92 lety zemřel Tomáš Baťa. Zlínský podnikatel a král obuvi

Zlínsko
Při úžehu i úpalu by se měl postižený přemístit do stínu, doplnit tekutiny a odpočívat.
I když léto patří mezi nejoblíbenější období v roce, pro mnoho lidí představují letní vedra nebezpečí. Velké horko totiž vede k přehřátí organismu, zvyšuje se krevní tlak i frekvence srdce. Pokud trpíte cukrovkou, máte vysoký tlak nebo kardiovaskulární onemocnění, měli byste být při pobytu venku velmi opatrní. Ohroženou skupinou jsou i starší lidé a kojenci.
5 fotografií

Vážně ohrožení vedrem. Kdo je na lékařském seznamu, měl by zpozornět

Zdraví
Britská královna Alžběta II. se zdraví s Karlem Poborským na ME 1996. S číslem 5 je kapitán Miroslav Kadlec.
Mistrovství Evropy premiérově v Anglii. Psal se rok 1996, když se svěřenci Dušana Uhrina vydali přes kanál La Manche. Bookmakeři českému nároďáku nevěřili, v úvodu se kurz na celkový triumf pohyboval až na hodnotě 150:1. Přesto Kouba, Poborský, Nedvěd a další postoupili až do boje o zlato, od něhož je dělilo pouhých 17 minut. Novináři si pak mohli dopřát české buchty, a to při setkání s jednou z přeživších dam, která byla jako dítě zachráněna před nacismem. Podrobnosti se dočtete ve čtvrtém dílu tematického seriálu Deníku o dějinách Eura – Když jsme doma slavili medaile. 

Outsidera zlomila náhlá smrt. Jak zatracovaní Češi na ME nestačili na Bierhoffa

Zajímavosti z fotbalu
Isabel Perónová a López Rega spolu s příslušníky argentinské ceremoniální jednotky jízdních granátníků (Granaderos) a s důstojníky argentinské armády
Neměla charisma slavné Evity, do dějin Argentiny se však zapsala ještě výraznějším, a žel i krvavějším písmem. Zajímala se o okultismus, státní politiku určovala věštěním a k moci pustila bývalého policistu s vírou v paranormální jevy, jehož eskadra smrti spáchala tisíce vražd. To byla Isabel Perónová, po Evě „Evitě“ Perónové třetí žena argentinského prezidenta Juana Peróna, jehož před 50 lety tajně vystřídala.
10 fotografií

Krvavá první dáma Argentiny. Po Evitě přišla Isabel, jejíž guru rozpoutal teror

Historie
Stádo krav zaútočilo v rakouských horách na skupinu žen. Jedna útok nepřežila.
Rakouští kriminalisté řeší bizarní případ napadení zvířetem, který skončil tragicky. Čtyřicetiletá žena se ve středu odpoledne vydala se svými dvěma dcerami a dvěma psy na túru v Gasteinském údolí v Salcbursku. Skupina žen však narazila na stádo krav, které se za nimi rozeběhlo a zaútočilo na ně. Rakouská média informovala, že matka útok krav nepřežila.

Ženu v Rakousku v den jejích narozenin napadly krávy. Útok nepřežila

Svět
Obžalovaný Mostečan u Krajského soudu v Ústí nad Labem, kde si ve středu 26. června vyslechl rozsudek.
Ústecký krajský soud rozhodl ve středu 26. června o vině a trestu v kauze násilné smrti čtyřletého dítěte při loňském pouličním konfliktu dvou mužů (32 a 47 let) v Mostě. Obžalovaný mladší muž byl uznán vinným ze zvlášť závažného zločinu vraždy, z přečinu výtržnictví a z pokusu přečinu ublížení na zdraví. Soud mu vyměřil úhrnný trest odnětí svobody na 17 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se proti němu odvolá, státní zástupce i zmocněnec si vzali lhůtu na rozmyšlenou.
4 fotografie

Za násilnou smrt dítěte na ulici v Mostě dostal muž 17 let ve vězení

Krimi
Obytný komplex Toei, kde naposledy bydlel Ecuo Ono, jenž se stal hlavním podezřelým v sérii záhadných tokijských vražd, k nimž došlo v létě roku 1974.
Před 50 lety, v úterý 25. června 1974 ráno, odešla 30letá Japonka Haru Takahašiová tak jako jindy do práce. Nikdy už se ale nevrátila domů. Její mrtvé tělo v rozkladu našli až 10. srpna, pohozené jen 400 metrů od místa, kde bylo o pouhé dva dny dříve nalezeno další tělo, jež patřilo teprve 19leté Sanae Mijatové. Ani tím to ale neskončilo. Oběťmi záhadného vraždění se onoho léta stalo během 45 dnů hned sedm žen.
7 fotografií

Teror v Tokiu. Záhadný vrah před 50 lety zabíjel ženy, případ je dodnes nejasný

Historie
Velké množství vody vypité najednou může způsobit kóma i smrt.
Voda není jen tekutina, bez které se neobejdeme, ale také vcelku účinný jed. Myslíte, že je to nesmysl? Pravdivost tohoto tvrzení potvrzuje hned několik studií a institucí. Vypije-li člověk naráz příliš velké množství vody, může to skutečně způsobit svalové křeče, otok mozku, kóma a v nejhorším případě i smrt.

Jaké množství vody vás může zabít? Překvapivě je to docela málo

Zdraví
Král Ludvík II. Bavorský. Proslavil se jako mecenáš umění a stavitel krásných zámků. V osobním životě ale trpěl, trápily ho psychické problémy. Kvůli nim jej nakonec sesadili z trůnu.
Na jím postavená sídla v Bavorsku nyní míří tisíce návštěvníků. Jsou tak okouzlující, že i kvůli nim se mu přezdívá Pohádkový král. Skutečný příběh bavorského krále Ludvíka II. Wittelsbacha měl ale od pohádky daleko. Tento velký mecenáš umění a obdivovatel děl Richarda Wagnera byl při ztrátě samostatnosti svého království a následně přišel i o trůn, když jej prohlásili za nesvéprávného. Krátce poté zemřel za dodnes nevyjasněných okolností. 
24 fotografií

Záhadná smrt Pohádkového krále. Ludvíka II. Bavorského zřejmě zavraždili

Historie
Umírající člověk se před smrtí obrací do sebe a přemítá o smyslu svého života.
Umírání je proces, kterým v poslední fázi života projde každý. Blížící smrt se pozná především určitými tělesnými změnami, ale i tím, jak člověk interaguje s okolním světem. Jak se cítí ten, kdo ví, že mu zbývají poslední dny či hodiny života? Je dobré vědět, jak poznat, že člověk umírá, jak se s umírajícím rozloučit a co mu naopak nikdy neříkat.

Poslední okamžiky před smrtí. Co prožívá umírající člověk v konečné fázi života

Zdraví
Petrič, Bulharsko - 29. září 2021: pomník bulharské věštkyně Vangy na nádvoří jejího domu-muzea.
Baba Vanga, nevidomá bulharská věštkyně, dokáže svými předpověďmi překvapovat svět i tři desítky let po své smrti. Je to náhoda nebo jasnozřivost, že se některé z jejích vizí naplnily s až mrazivou přesností? I když je vám možná svět jasnovidců a astrologů naprosto cizí, je určitě zajímavé sledovat, co z událostí, které Baba Vanga na letošní rok předpověděla, se skutečně stane.
5 fotografií

Proroctví na rok 2024: zdá se, že některé vize Baby Vangy se začínají naplňovat

Věda
Alena Koublová z Liberce už třetím rokem působí jako pohřební průvodce.
Patří k jediným jistotám v životě. Přestože je smrt ve společnosti stále tabu, nemusí být nutně spojena s negativitou. O tom se na vlastní kůži přesvědčila sedmadvacetiletá Alena Koublová z Liberce, která už třetím rokem působí jako pohřební průvodce. Ona sama v dospívání prožila osobní setkání se smrtí, které se jí podařilo překonat. „Co je moje parketa, je tvorba smutečních oznámení či jiné grafické práce. Nejbližší jsou mi rozhovory s pozůstalými, u kterých vidíte ten posun v jejich smíření od prvního hovoru ke konci obřadu. Jejich úleva je hmatatelná a vidím, jak jim celá ta cesta pomohla,“ svěřila se energická mladá žena v exkluzivním rozhovoru pro Deník.
39 fotografií

Liberecká pohřební průvodkyně: Smrt není strašák ve skříni, může nás něco naučit

Liberecko
Záchrana mláďat, především srnčat, na Kladensku.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Umírají jich tisíce. Při senosečích bývají velmi krutým způsobem usmrcena mláďata, která v úkrytu vysokého porostu čekají na svou matku. Jsou to především srnčata, kolouši, zajíčci i malí daňci. Iniciativa Zachraň srnče před sekačkou se snaží tato mláďata zachránit. Nejen na Kladensku před sekáním kontrolují pomocí dronů danou louku a především srnčata před sečením přendavají do krabic.
35 fotografií

Zachraňují srnčata před krutou smrtí. Pomáhají jim při tom drony a dobří lidé

Kladensko
Papež František při svatořečení ve Vatikánu. Pravděpodobně se ho dočká i v době smrti patnáctiletý Carlo Acutis.
Patnáctiletého Brita Carla Acutise, který před osmnácti lety podlehl leukémii, prohlásí církevní hodnostáři za svatého. Papež František mu tento měsíc uznal už druhý zázrak, při kterém se vyléčila dívka s těžkým úrazem hlavy. Oba se staly po jeho smrti. Mladík, kterému se díky jeho šíření víry na internetu přezdívalo boží influencer, se tak stane prvním svatořečeným mileniálem.

Boží influencer bude světcem. Papež chlapci přiznal druhý zázrak

Státy mimo EU
Lední medvědi - Gregor a Aleut v Zoo Praha.
V Zoo Praha mají chovatelé dost na pilno, zvlášť u ledních medvědů. Ve středu 22. května byli veřejnosti oficiálně představeni nová medvědí dvojčata, která do Prahy přicestovala z Varšavy na doporučení evropské koordinátorky chovu tohoto druhu. Bobek zároveň sdělil tragickou zprávu o nečekaném úmrtí ledního medvěda Toma, který zahradu opustil v březnu letošního roku.
35 fotografií

Medvědí dvojčata se v Zoo Praha zabydlují. Bobek zuří nad smrtí Toma

Praha
Blížící se smrt je provázená typickými projevy. Umírající člověk může prožít všechny, nebo jen některé.
Když se blíží poslední dny života, lze na těle i v chování člověka pozorovat jasné změny. Nadcházející smrt se většinou pozná podle změny stavu vědomí. Člověk neodpovídá, oči má zavřené a pohled upřený do jednoho místa. Než však nastane okamžik smrti, začne se na ni připravovat také naše fyzická schránka. V tomto článku se dozvíte, co se děje s tělem před smrtí i jak se chovat k člověku, který umírá.

Jak poznat blížící se smrt? Jasné projevy naznačí, že zbývají poslední dny

Zdraví
Na severu Íránu havaroval vrtulník, ve kterém cestoval íránský prezident Ebrahím Raísí
Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní nehodě vrtulníku. Informaci dalších médií potvrdila v pondělí ráno také íránská státní televize. Vrak stroje, který havaroval na severozápadě Íránu, nalezly záchranné týmy brzy ráno. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara.

Pád vrtulníku s íránským prezidentem Raísím: K vraku se bylo obtížné dostat

Svět
Psi si s klacky hrají rádi. Bezpečné však není aportování ani jejich žvýkání.
V boj o život se může snadno změnit nevinně vypadající zábava v podobě aportování klacků svému čtyřnohému parťákovi. Klacky se totiž mohou při dopadu na zem vzpříčit a psovi, který se po nich v zápalu hry vrhne, způsobit vážné zranění, v některých případech dokonce smrt. Nebezpečné je i štěpení při žvýkání, kdy se mohou psovi úlomky zapíchnout do tlamy nebo krku.

Klackům se raději vyhněte. Obyčejná hra může skončit zraněním i smrtí psa

Zvířecí deník a chovatelství
Silnice Praha - Karlovy Vary. Pomníček u Malměřic.
/FOTO, VIDEO/ Za pár dní to bude rok, kdy vyhasl na silnici I/6 Praha – Karlovy Vary na Podbořansku nedaleko odbočky na Malměřice život cyklistky. Žena jela ve směru na Prahu, stejně jako 76letý řidič osobního auta. Senior ji přehlédl a ve vysoké rychlosti cyklistku nárazem auta odhodil do pole. Žena při nehodě, která se stala v sobotu 3. června odpoledne, utrpěla řadu těžkých se životem neslučitelných zranění a byla na místě mrtvá.
12 fotografií

Karlovarka, silnice smrti, si vybírá krutou daň. Změna je ale na obzoru

Žatecko a Lounsko