ŠTÍTEK: smrt

Srnče, které bylo objevené při procházení louky v rojnici. Bylo skryté ve vysoké trávě tak dobře, že ho odhalili až ve chvíli, kdy přišli těsně k němu.
Parta myslivců z Kraselova na Strakonicku vyráží každý rok před sečením na louky s cílem zachránit malá srnčata před krutou smrtí pod lištami zemědělských strojů. Každou sezonu se jim podaří zachránit pět až deset mláďat, patnáct až dvacet jich při sečení zahyne. Myslivci se s takovými čísly nechtějí smířit, a tak vypsali sbírku, která by jim pomohla získat dron s termovizí.
7 fotografií

Myslivci z Kraselova zachraňují srnčata před krutou smrtí. Shání peníze na dron

Strakonicko
Pohřeb Alexeje Navalného, 1. března 2024
Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to v sobotu americký deník The Wall Street Journal (WSJ). Navalnyj v Rusku patřil k nejostřejším Putinovým kritikům. Jeho spolupracovníci Putina viní, že nechal Navalného zavraždit, a uvedli, že na podporu svého tvrzení předloží důkazy, připomněla agentura Reuters.
12 fotografií

Putin podle amerických zpravodajských služeb nenařídil zabít Navalného, píše WSJ

Svět
Muži vinu odmítli. Jan T. vlevo, Dennis K. vpravo.
Zděšení, pláč i pocit křivdy doprovázejí od samého počátku tragický drogový případ, jehož smutné finále se odehrálo v restauraci U Lenina v Havířově. Již několik soudů řešilo, kdo může za smrt mladého muže, jenž zemřel poté, co zde vypil drogovou směs rozmíchanou v čaji. Jeden z aktérů Dennis K. (24 let), který koktejl namíchal, byl odsouzen k deseti rokům vězení. Jeho příbuzní i on samotný považují trest za nespravedlivý. Muž se v rámci dovolání obrátil až na Nejvyšší soud. A ten v minulých dnech oznámil, jak rozhodl.
4 fotografie

Smrt U Lenina. Pařba na Stodolní, tragédie v Havířově. Případ definitivně končí

Karvinsko
Simpsonovi.
Po pětatřiceti letech mizí z animovaného seriálu Simpsonovi jedna z nejstarších postav. Epizoda s názvem Crimains of the Day je celá věnovaná charakteru, kterého věrní fanoušci znají již od prvního dílu první série v roce 1989 - Larrymu Dalrymplovi, který v ní také umírá. Štamgasta a jednoho z nejbližších přátel Homera si lidé pamatují hlavně z jeho posedávání v baru U Vočka.
3 fotografie

Tvůrci Simpsonových zabili jednu z nejstarších postav. Díl vzbudil pozdvižení

Film a televize
Před domem v Katovicích, ke dříve bydlel Vilém Gutfreund, byl byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého.
Před čtyřmi lety opavský badatel Vladimír Nevlud pověsil podnikání na hřebík a začal se věnovat historickému výzkumu dosud nepopsaného pochodu a transportu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen z ledna 1945. Podařilo se mu identifikovat 729 vězňů z celé Evropy. Osud vězně s číslem 655 ho zavedl až do Katovic na Strakonicku, kde kdysi žil židovský továrník Vilhelm Gutfreund. Před bývalým domem Vilhelma Gutfreunda v Katovicích byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého. 
40 fotografií

Vilhelm Gutfreund z Katovic přežil pochod smrti. Doma už ho ale nikdy neviděli

Regiony
Před domem v Katovicích, ke dříve bydlel Vilém Gutfreund, byl byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého.
Před čtyřmi lety opavský badatel Vladimír Nevlud pověsil podnikání na hřebík a začal se věnovat historickému výzkumu dosud nepopsaného pochodu a transportu smrti Osvětim-Opava-Mauthausen z ledna 1945. Podařilo se mu identifikovat 729 vězňů z celé Evropy. Osud vězně s číslem 655 ho zavedl až do Katovic na Strakonicku, kde kdysi žil židovský továrník Vilhelm Gutfreund. Před bývalým domem Vilhelma Gutfreunda v Katovicích byl 18. dubna 2024 uložen kámen zmizelého. 
40 fotografií

Vilhelm Gutfreund z Katovic přežil pochod smrti. Doma už ho ale nikdy neviděli

Strakonicko
Místo havárie při rallye závodech u Lopeníku, kde zemřely čtyři dívky
Rallye Šumava předčasně ukončila smrt navigátorky Aleny Krejčíkové. Tragická nehoda zasáhla tuzemský šampionát po téměř 11 letech. V minulosti umírali na českých silnicích nejen závodníci, ale i diváci. Nejtragičtější havárií při tuzemské rallye byla ta v Lopeníku v roce 2012, kdy auto zabilo čtyři dívky ve věku od sedmi do dvaceti let. Šlo o amatérský závod, který nepatří do žádného seriálu rallyeových soutěží v Česku.
9 fotografií

Smrtelné nehody: Na trati umírají jezdci i diváci, prezident chtěl rallye zrušit

Motorismus
Krajský soud Plzeň. Ilustrační foto
Před Krajský soud v Plzni míří případ konfliktu mezi motorkářem a koloběžkářem na jižním Plzeňsku, který začal banální hádkou kvůli špatnému osvětlení a skončil smrtí prvně jmenovaného. Obžaloba pro koloběžkáře žádá minimálně 8,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Jeho obhájce ale věří, že by případ mohl být překvalifikován na čin spáchaný z omluvitelné pohnutky, a pak by ve hře mohla být i podmínka.

Zardousil motorkáře. Žaloba chce roky vězení, obhájce doufá v podmínku

Krimi
Zpěvák, herec, tanečník a showman Daniel Nekonečný.
Říkal si „Král rrrozkoše“, miloval zlato a žlutou barvu, a když nastoupil se svým ansámblem na pódium, dokázal rozproudit zábavu a vybudit publikum jako málokdo jiný. Letos uplynulo už pět let od chvíle, kdy se s námi rozloučila jedna z nejvýraznějších postav českého showbussinesu, zpěvák, showman, tanečník a herec Daniel Nekonečný. Na jaře roku 2019 nečekaně zemřel v pražských Řeporyjích. Měl teprve dvaapadesát let a mnoho lidí tehdy za příčinou jeho předčasné smrti hledalo drogy. Pravda však byla jiná.
9 fotografií

„Král rrrozkoše“ miloval žlutou. Za jeho smrt nemohly drogy, ale běžná potíž

Společnost
Nikola Skutková a Eva Hrušková
Svěřenské fondy se stávají stále populárnějším nástrojem, jak zajistit a ochránit majetek. Tento právní institut, jehož kořeny sahají až do středověku, nabízí inovativní způsob, jak oddělit majetek od osobního vlastnictví, a současně zajistit jeho dlouhodobé řízení a využívání.

Svěřenské fondy: nástroj pro ochranu majetku

Podnikání
Opilý kriminálník vyhrožoval s nožem v ruce majiteli restaurace smrtí.
Po vystřízlivění, skončil několikrát trestaný recidivista ve vazbě a vězení se opět nejspíš nevyhne. Osmačtyřicetiletý muž ze Zlínska, napadl v restauraci v Luhačovicích nejprve druhého hosta, poté i majitele. S nožem v ruce mu vyhrožoval smrtí. Muž má v rejstříku trestů celkem 14 záznamů, většinou za násilnou trestnou činnost. Naposledy se z vězení vrátil před rokem, teď mu za mřížemi hrozí další tři roky.
2 fotografie

Opilý kriminálník vyhrožoval s nožem v ruce majiteli restaurace smrtí

Krimi
Nikita Sergejevič Chruščov
Před 130 lety se narodil politik a vůdce Sovětského svazu Nikita Chruščov. Do světových dějin se zapsal především narušením Stalinova kultu osobnosti, karibskou krizí nebo tvrdým potlačením maďarského povstání. Jeho cesta k pozici nejvýše postaveného muže v SSSR započala po Stalinově smrti. Byť byly jeho šance zpočátku mizivé, na vrchol se dostal odstraněním politických odpůrců. 
12 fotografií

Chruščov a jeho cesta k moci: Vedla přes mrtvoly, vůdce v něm nikdo neviděl

Historie
Z obchodního domu v Sydney byly po útoku nožem a střelbě evakuovány stovky lidí
Po sobotním útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo šest lidí. Několik dalších osob, včetně devítiměsíčního dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Podle agentury Reuters o tom informovala australská policie, která uvedla, že na místě nenašla nic, co by vypovídalo o motivu útočníka. Útok podle ní pravděpodobně nesouvisel s terorismem.
5 fotografií

V Sydney zaútočil muž s nožem. Zemřelo šest lidí, po smrti je i pachatel

Svět
Monika Rozárka, autorka knížky Dotýkej se mámy, dokud je živá…
Silný, intimní příběh odchodu jednoho člověka a lidí, kteří zůstali. To je ve stručnosti kniha Dotýkej se mámy, dokud je živá… Její autorka Monika Rozárka dává nahlédnout do „procesu umírání, do kterého byla přizvaná svojí maminkou“. „Otiskla jsem své poznání a prožitky do papíru tak, jak se smrt otiskla do mojí duše. Kniha se může stát jakýmsi vaším průvodcem na cestách, které nás každého čekají,“ říká autorka.

Dotýkej se mámy, dokud je živá… Silný osobní příběh o životě a smrti

Sokolovsko
Daniel zůstal po smrti tatínka i maminky s babičkou. Je pro něj vším
Krutým ranám osudu musí čelit dnes 18letý Daniel. Když mu bylo třináct let, zemřel při tragické nehodě jeho tatínek. Čtyři roky poté zemřela nešťastnou náhodou i Danielova maminka. Žije tak s babičkou, která je pro něj nyní celou rodinou. Třiasedmdesátilá žena musí ze svého důchodu nyní splácet vysokou hypotéku. Pomoci jim má sbírka, již založila Danielova bývalá učitelka.
4 fotografie

Na tátu spadl strom, maminku našel mrtvou na dvorku. Danovi zůstala jen babička

Zdraví
Anežka Šánová bojuje s rakovinou. Podstoupila náročnou operaci, ale vyhráno ještě nemá
Celý svůj život zasvětila Anežka Šánová pomoci druhým. Pracovala jako zdravotní sestřička, která se denně ocitala v kontaktu se smrtí a nemocnými lidmi. Tentokrát však zasáhla vážná nemoc ji osobně. I když myslela, že udělala vše pro to, aby nedostala rakovinu, přišla krutá rána. Lékaři odhalili nádor na vaječníku s četnými metastázemi. Mamince dvou chlapců dávali lékaři padesátiprocentní šanci na přežití. Stále nemá vyhráno.
8 fotografií

Zdravotní sestřička Anežka bojuje s rakovinou. Bez pomoci ztratí s dětmi domov

Zdraví
Kyjovské údolí zdobí trojice nových dřevěných soch, jsou součástí vznikající naučné stezky.
/FOTO, VIDEO/ Socha medvěda spojená s pověstí o lakomých pašerácích, pomník obětem pochodu smrti nebo sluchadlo vedoucí k říčce Křinici. V Kyjovském údolí vzniká nová interaktivní naučná stezka vedoucí od Kyjova do Zadní Doubice. Naplno vyzkoušet si ji budou moci návštěvníci Českého Švýcarska v prvních týdnech nové turistické sezóny. Pověst vztahující se k soše medvěda najdete v článku.
39 fotografií

V Kyjovském údolí ožila legenda o pašerácích, správa parku buduje novou stezku

Děčínsko
Ilustrační foto.
Hrozilo mu až 10 let vězení, 40letý Jaroslav K. z Chomutova ale nakonec vyvázl pouze s podmínkou na pár let. Státní zástupce ho obžaloval z toho, že předloni v listopadu na mejdanu v bytě 27letého muže na sídlišti Písečná způsobil smrt právě tohoto kumpána. Ten totiž skončil v nemocnici s otokem mozku a přes úsilí lékařů zemřel. Přímé zavinění smrti se nakonec v dokazování neprokázalo, rozsudek však není pravomocný.

Muž z večírku na Písečné zemřel. Kumpán, kterého z toho vinili, má jen podmínku

Krimi
Ježíškovy Matičky - velikonoční zvyk z Olomoucka. Průvod z Bělkovic - Lašťan do Dolan
Květnou nedělí (letos 24. března) začala pro křesťany nejposvátnější a nejvýznamnější část roku, tzv. Svatý týden. Vyvrcholí na Velikonoční neděli oslavou Ježíšova vzkříšení. Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem po celém světě, významnější než Vánoce. Je s nimi spojeno velké množství tradic a symboliky. Projděte si s Deníkem církevní velikonoční kalendář i některé zvyky, které se tradičně dodržovaly, či stále dodržují, na Hané.
16 fotografií

Průvodce Velikonocemi: co je Bílá sobota, proč se koupe venku a chodí klapači

Olomoucko
Náhrobek Vojtěcha z Perštejna
Nejvyšší hofmistr Království českého, významná politická osobnost, nejmladší syn bohatého moravského šlechtice. O kom je řeč? O Vojtěchovi z Pernštejna, pánovi na Pardubicích. V letošním roce uplyne 490 let od jeho smrti. V Pardubicích si ho budeme připomínat po celý rok a začneme přesně v den jeho úmrtí a přímo v místě, kde je pohřben, v kostele sv. Bartoloměje.
31 fotografií

Rok Vojtěcha z Pernštejna začíná připomínkou jeho úmrtí 17. března

Volný čas
Dokud nás smrt nerozdělí.
"Dokud nás smrt nerozdělí" - tato ikonická věta se stala hlavním tématem sobotního večera plného zábavy, smíchu a úžasných vystoupení. Travesti skupina Techtle Mechtle předvedla svůj aktuální pořad, kterým vrhla světlo na to, jak vypadá manželství po 30 letech pod jednou střechou. Sál byl naplněn do posledního místa, což jasně dokazuje, že téma manželství a jeho trpké a sladké stránky oslovují publikum všech věkových kategorií.
27 fotografií

Dokud nás smrt nerozdělí. Večer v Hulíně byl plný zábavy a smíchu

Čtenář reportér
Karel Kryl
Třicet let po smrti písničkáře Karla Kryla a osmdesát let po jeho narození bychom se už klidně mohli ptát, jestli jeho texty, básně, myšlenky nezastaraly. Odpověď je však velmi prostá: Ani náhodou! Stačí si připomenout toto čtyřverší: „Udržet moc je relativně levné: když s hubou plnou vlastí nebo otčin zastrašíš slabé, zlikviduješ pevné – je z lidí lid – a z občanů je ovčín.“

Písně Karla Kryla jsou po letech stále současnější. Naneštěstí

Hudba
Židovské vězeňkyně ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi
Před 80 lety bylo v nacistickém vyhlazovacím táborovém komplexu Osvětim-Březinka zplynováno 3 792 obyvatel tzv. terezínského rodinného tábora. Šlo o židovské muže, ženy i děti, kteří přijeli do Osvětimi 6. září 1943 transportem z Terezína, aby se stali oběťmi obludného nacistického propagandistického podvodu. Noc z 8. na 9. března 1944 se proměnila v první ze dvou největších masových vražd v českých dějinách. 
20 fotografií

Největší masová vražda českých dějin: Na rodinný tábor v Osvětimi se snesla smrt

Historie
Vhozením smrtky do řeky Bečvy se děti z Folklorního souboru Trávníček rozloučily se zimou. Tradiční vynášení smrtky přilákalo v neděli dopoledne do centra Přerova davy lidí. 26.3.2023
Folklorní tradice, které v minulosti provázely příchod jara na Hané, přiblíží v Přerově lidem děti ze souboru Trávníček. Nejprve se v neděli 17. března symbolicky rozloučí se zimou vhozením smrtky do řeky Bečvy, poté vyjdou na Velký pátek 29. března do ulic dětští hrkači. Vynášení smrti, smrtky nebo moreny se vždy těší velkému zájmu veřejnosti.

Vynášení smrtky i průvod hrkačů. V Přerově přivítají jaro lidovými zvyky

Přerovsko