ŠTÍTEK: telefonní budka

Tři generace
Před lety neměla spousta domácností pevnou telefonní linku. A i když, tak často nefungovala. O mobilech se nikomu, ani Stevu Jobsovi, tenkrát nezdálo. Telefonní budka byla často jedinou záchranou. Jak říct milé či milému, že se zpozdím na rande? Před budkou je ale fronta. Jdu k jiné a zdířka na peníze je zničená. Zoufalství se stupňuje. Jak to vidí šestnáctiletá Denisa, jak čtyřicetiletý Tomáš a jak šedesátiletý Martin?

VIDEO: Deník tří generací. Telefonní budka. Co to je?

Tři generace
Unikátní hradecká „zelená“ banka se probouzí k životu
Bylinky z vlastní zahrádky, myčka pro kola, tělocvična, ale i telefonní budky a setkání s geologickou prehistorií Hradce Králové. To vše nabízí nová centrála banky ČSOB, jež za dva a půl roku vyrostla v zóně Aldis. Ještě před tím, než se bankovní dům zcela probudí do života, měl Deník exkluzivní možnost nahlédnout do všech zákoutí budovy. Ta si „tyká“ nejen s modernou, ale i s životním prostředím.
24 fotografií

FOTOGALERIE: Unikátní hradecká „zelená“ banka se probouzí k životu

Hradecko
Bývalá telefonní budka na Moldavě
/DENÍK NA NÁVŠTĚVĚ/ Veřejnou sprchu, výstavní minigalerii, samoobslužnou ledničku s pivem či místo pro uvaření čaje do termosky. Lidé na Moldavě na Teplicku se baví tím, jak využít vysloužilou telefonní budku, která v obci zůstala poté, co ji společnost O2 přestala provozovat. Anketu ohledně jejího dalšího osudu vypsali na Facebooku pracovníci místního infocentra.
4 fotografie

Sprcha, nebo pranýř? Moldava řeší, co s poslední telefonní budkou

Teplicko
Poslední telefonní budka v ČR byla v Hlubyni u Příbrami demontována ve čtvrtek 17. června.
Telefonování z budky je od nynějška minulostí. V Hlubyni na Příbramsku byla ve čtvrtek odstraněná poslední telefonní budka v Česku. Osiřelé místo se dočká revitalizace, vznikne zde zeleň a v zimě pak bude místo zdobit vánoční strom.  „S kamarády a občany dnes večer asi chvilku posedíme, popijeme,“ řekl Deníku při demontáži telefonní budky starosta Petr Boukal.
25 fotografií

Všichni chtěli „selfíčko“. K poslední telefonní budce v Česku jezdily davy lidí

Česko
Plexisklové telefonní polokabiny (tzv. mušle) v Praze, 1987
V České republice ve čtvrtek dopoledne skončí jedna technologická éra trvající více než sto let. V obci Hlubyně na Příbramsku dojde k demontáži a následné ekologické likvidaci poslední telefonní budky. Přitom ještě před dvaceti lety jich bylo funkčních přes třicet tisíc, poté zejména nástupem mobilních telefonů nastal jejich útlum. Podle historika Jana Kramáře, vedoucího oddělení správy sbírkového fondu Poštovního muzea, jsou v Česku spojené především s obdobím socialismu.
5 fotografií

Poslední telefonní budka končí. Historik: Stály se na ně fronty jak na maso

Česko
Ilustrační foto.
Pokrok nezastavíš, a tak budou dnešní děti znát telefonní budky jen z filmů pro pamětníky. I nejstarší generace dnes využívá mobilní telefony anebo má doma pevnou linku. Společnost O2 ještě koncem roku provozovala v Pardubickém kraji sto veřejných automatů. Byly odstraněny a teď jsou z nich přinejlepším knihobudky.

Stovce telefonní budek odzvonilo, převálcovaly je mobily

Chrudimsko
Ilustrační foto.
Veřejné telefonní budky definitivně končí. Stát je na základě loňského rozhodnutí rady Českého telekomunikačního úřadu přestal od letošního roku dotovat. Operátor O2 je proto za takových podmínek neplánuje dál provozovat. A to ani v těch nejmenších obcích, kde byly veřejné automaty dříve jediným spojením se světem. Pohřbila je doba mobilních telefonů. Zájem o hovory z budek opadl na minimum.

Konec telefonních budek na Teplicku: Pohřbily je mobily

Teplicko
Telefonní automaty a budky mizí z ulic (nejen) v Praze 1.
V hlavním městě se objevily telefonní budky poprvé v roce 1911. Jenže po celé republice teď telefonní automaty a budky mizí, protože už ztratily svůj smysl. Ze zákona přežijí jen ty v nejmenších obcích do dvou set obyvatel. Praha 1 plánuje, že prázdné budky využije jako informační servis pro občany. Populární jsou takzvané knihobudky. Nabízí se však i varianta využitelná v dopravě.
7 fotografií

Konec telefonních budek v Čechách. Co z nich bude? Nabíječky pro elektromobily?

Praha
Telefonní budka. Ilustrační foto.
Nyní je celkem 3900 budek po celé České republice, z toho 2600 v rámci Univerzální služby, která platí do konce letošního v obcích do 400 obyvatel. V okrese Příbram je nyní zhruba 80 veřejných telefonních automatů. O2 ke konci letošního roku ukončí provoz veřejných telefonních automatů provozovaných mimo Univerzální službu. Některé mizí už nyní.

Z měst a obcí na Příbramsku pomalu mizí telefonní budky

Příbramsko
Telefonní budka. Ilustrační foto.
Před lety občas lidé před nimi stáli frontu. Rozmach mobilních telefonů je odsoudil do role málo využívaného komparsu a budoucí generace je zřejmě ani nezažijí. Řeč je o telefonních budkách, které O2 z důvodu jejich minimálního využívání postupně ruší.

Telefonním budkám hrozí konec, nevyužívají se

Hradecko