ŠTÍTEK: Tichý oceán

Ondřej Havelka
Ústí nad Labem - Se svými Melody Makers přijede showman do ústeckého divadla v úterý 19. dubna. Jeho komedii Zločin v Posázavském Pacifiku nám přiveze agentura For do DK Ústí 27. dubna. Na Ondřeje je již vyprodáno, a docela dlouho, vstupenky na Pacifik prozatím jsou.

Ondřeje Havelky bude během dubna v Ústí plno

Volný čas
Ilustrační foto
Tokio - Podle japonských meteorologů existuje vysoká pravděpodobnost, že po klimatickém jevu El Niňo bude v létě následovat jev La Niňa. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Podobně jako El Niňo také jev La Niňa bývá na některých místech spojován se silnými lijáky a povodněmi, zatímco jiným lokalitám přináší extrémní sucha.

Japonští experti předpovídají na léto výskyt jevu La Niňa

Svět
Ilustrační foto: Seizmograf.
Port Vila – Silné zemětřesení bylo dnes registrováno u pobřeží Vanuatu, ostrovního státu v jihozápadní části Tichého oceánu. Tichomořské středisko pro varování před cunami na Havaji nejprve hlásilo možnost vzniku přílivové vlny cunami, později ale varování odvolalo. Vanuatské úřady oznámily, že nebyly hlášeny žádné materiální škody v souvislosti s otřesy.

Souostroví Vanuatu zasáhlo silné zemětřesení, škody nejsou hlášeny

Svět
Panamský průplav. Ilustrační foto
Panama – První loď propluje rozšířeným Panamským průplavem 26. června. Slavnostně tak otevře jeho novou část, která se začala stavět v roce 2007. Oznámily to tento týden panamské úřady. Podle nich na inauguraci kanálu, kterým nyní proudí asi šest procent světového obchodu, bude pozvána sedmdesátka státníků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy či čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

První loď propluje rozšířeným Panamským průplavem 26. června

Ekonomika
Ilustrační foto.
Tokio - Japonská velrybářská flotila se ve čtvrtek vrátila z antarktických vod s úlovkem 333 plejtváků malých. Od roku 2014, kdy Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) jejich lov zastavil, je to poprvé, co Japonci lovili u Antarktidy. ICJ před dvěma lety dospěl k závěru, že Japonci kytovce nezabíjejí kvůli vědeckému výzkumu, jak tvrdí, ale z komerčních důvodů.

Japonci po dvou letech obnovili lov velryb u Antarktidy

Svět
Vědci zřejmě v Tichém oceánu v hloubce více než čtyři kilometry poblíž Havajských ostrovů objevili nový druh chobotnice.
New York - Vědci zřejmě v Tichém oceánu v hloubce více než čtyři kilometry poblíž Havajských ostrovů objevili nový druh chobotnice. Mléčně bílý tvor dostal kvůli svému vzhledu od uživatelů na twitteru okamžitě přezdívku Casper podle postavičky kresleného ducha, napsala agentura Reuters.

Vědci zřejmě objevili nový druh chobotnice

Svět
Čtvrtý měsíc Terezy Mrvové a Lukáše Kopečka na cestách.
Argentina /S KÁVOU NA CESTÁCH/ - Náš čas v Argentině se navršil. Blížících se devadesát dnů, což znamená vypršení turistického víza, nás popohnalo k tomu, posunout se ze známého prostředí této země a vydat se do Chile. Protože jsme poslední dobu trávili v hostelu a pracovali, chtěli jsme opět zakusit dobrodružství v přírodě.
15 fotografií

Poslední měsíc: s delfíny, lachtany a vulkány

Brněnsko
Dva američtí astronauti dnes od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojili zásobovací loď Cygnus, která v prosinci posádce dovezla 3,3 tuny nákladu.
Mys Canaveral – Dva američtí astronauti dnes od spojovacího uzlu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) odpojili zásobovací loď Cygnus, která v prosinci posádce dovezla 3,3 tuny nákladu. Po jeho vyložení se modul zaplnil odpadky, které mají v sobotu bezpečně shořet v atmosféře nad Pacifikem.

Astronauté odpojili loď Cygnus plnou odpadků, zanikne nad Pacifikem

Svět
Ilustrační foto.
Spíše jarní teploty a téměř žádné srážky. Silnější mrazy nás potrápily jen pár dní a o sněhu si můžeme nechat zdát. Tak zatím vypadá letošní zima. Řada lidí už po oteplení z počátku února zimu „odepsala" a začala měnit teplé bundy za jarní oblečení.

Mírná zima? Zvykejme si, další asi budou podobné

Ostravsko
Žralok - ilustrační foto.
Washington - Žraloci v loňském roce zaútočili na lidi po celém světě celkem 98krát, což je rekordní číslo, oznámili vědci ve své nové studii. Předchozím rekordním rokem byl rok 2000, kdy došlo k 88 napadením. Celkem šest osob loni při útoku žraloka zemřelo. Jednou z obětí byl plavec, který šnorchloval na Havaji, dva lidé zahynuli u ostrova Réunion v Indickém oceánu, další pak v Austrálii, Egyptě a Nové Kaledonii v Tichém oceánu, napsaly světové agentury.

Žraloci loni zabili šest lidí, útoků bude v budoucnu přibývat

Svět
Ilustrační foto
Canberra – Australské úřady mají právo vyhošťovat migranty včetně jejich dětí narozených v zemi. Rozhodl o tom dnes nejvyšší australský soud, který zamítl stížnost bangladéšské ženy proti deportacím žadatelů o azyl na ostrov Nauru v Tichém oceánu. Podle agentury Reuters tento verdikt dává úřadům možnost vyhostit desítky dětí, které se narodily v Austrálii žadatelům o azyl v detenčních centrech.

Úřady mohou vyhošťovat děti migrantů narozené v zemi, rozhodl australský soud

Svět
Ilustrační foto
New York – Americký softwarový gigant Microsoft uvažuje o umístění serverových center na moře. Podmořské datacentrum by prý mohlo mimo jiné využívat energie přílivu a odlivu. Nižší teploty pod mořskou hladinou by pak zajišťovaly automatické chlazení. O projektu s názvem Project Natick firma informovala v pondělí na svém oficiálním internetovém blogu.

Microsoft uvažuje o podmořském datacentru

Ekonomika
Mirek Šlegl šlapal z romantické pláže Pacifiku do latinskoamerických slumů.
Na svém putování Jižní Amerikou se pomalu dostávám do střední části Chile, do míst, která jsou hustě obydlená. Rozhodl jsem se, že zakotvím na pár dní u kámoše v Los Angeles. Ne, nedivte se, neposlal pro mě tryskáč a nepřeletěl jsem letadlem do světové metropole filmu a show bussinesu vůbec. Druhé nejlidnatější město USA má totiž na jihu svého třistatisícového bratříčka, který se krčí v opuštěné krajině a vynoří se před vámi z ničeho nic.

Napříč Jižní Amerikou: Z romantické pláže Pacifiku do latinskoamerických slumů

Cestujeme
Mirek Šlegl šlapal z romantické pláže Pacifiku do latinskoamerických slumů.
/SERIÁL DENÍKU/ - Na svém putování Jižní Amerikou se pomalu dostávám do střední části Chile, do míst, která jsou hustě obydlená. Rozhodl jsem se, že zakotvím na pár dní u kámoše v Los Angeles. Ne, nedivte se, neposlal pro mě tryskáč a nepřeletěl jsem letadlem do světové metropole filmu a show bussinesu vůbec. Druhé nejlidnatější město USA má totiž na jihu svého třistatisícového bratříčka, který se krčí v opuštěné krajině a vynoří se před vámi z ničeho nic.

Napříč Jižní Amerikou: Z romantické pláže Pacifiku do latinskoamerických slumů

Slovácko
Ilustrační foto.
Praha - České dráhy plánují modernizaci dvanácti vagonů, které by měly na pražských příměstských linkách nahradit dosluhující pantografy. Za 102 milionů korun je obnoví společnost Pars Nova patřící do skupiny tuzemského výrobce kolejové techniky Škoda Transportation.

Dráhy modernizují vagony Posázavského pacifiku

Praha
Ilustrační foto
Praha - Patrové vagony pro pražské příměstské linky zmodernizuje pro České dráhy za 102 milionů korun společnost Pars Nova patřící do skupiny tuzemského výrobce kolejové techniky Škoda Transportation. V tiskové zprávě to dnes oznámily České dráhy. Celkem společnost revitalizuje dvanáct vagonů. Měly by získat nové sedačky, elektrické zásuvky nebo wi-fi připojení k internetu.

Patrové vagony pro příměstskou dopravu zmodernizuje Pars Nova

Ekonomika
Zhruba 14 milionům lidí v jižní Africe hrozí hlad kvůli suchu. Ilustrační foto.
Johannesburg – Zhruba 14 milionům lidí v jižní Africe hrozí hlad kvůli suchu, které zhoršuje klimatický fenomén El Niňo. Oznámili to dnes podle agentury Reuters zástupci Světového programu pro výživu (WFP), který spadá pod OSN. Nejhůře postiženou zemí je podle nich Malawi, kde může nedostatkem jídla trpět až 2,8 milionu lidí, tedy 16 procent populace.

Čtrnácti milionům lidí v jižní Africe hrozí hlad kvůli suchu

Svět
Raketa Falcon 9 při startu z floridského Mysu Canaveral.
Základna Vandenberg (USA) - Návrat prvního stupně nosné rakety Falcon 9 americké společnosti SpaceX na Zemi byl spíše neúspěšný. Krátce po dnešním startu z kalifornské základny Vandenberg sice dosedl na určenou plošinu v Tichém oceánu, ale přistání bylo tak tvrdé, že se zjevně poškodil. SpaceX o tom informovala na twitteru.

První stupeň rakety Falcon 9 se při návratu poškodil

Svět
Vlasta Brunclíková v červenci oslavila 93. narozeniny.
Domažlicko – Tuto nezapomenutelnou a všeříkající větu prohodila moje prababička s lehkostí malého dítěte na oslavě svých třiadevadesátých narozenin.To, co my známe pouze z vyprávění nebo hodin dějepisu, si Vlasta Brunclíková prožila osobně. Když si uvědomím, jak obrovský pokrok udělala společnost za její život, přebíhá mi mráz po zádech. Svět jí za pouhopouhé století doslova vyrostl před očima. Má jeden z darů, kterých je třeba si vážit. Vzpomínky.

Prababička vzpomíná: To století tak rychle uteklo…

Domažlicko
Karatisté klubu G&G Hradec Králové v japonském Tokiu.
Tokio/Hradec Králové /OHLÉDNUTÍ/ - Devítičlenná výprava Karate klubu G&G Hradec Králové cestovala na již 11. mistrovství světa v kyokushin karate, které probíhá jednou za čtyři roky v japonském Tokiu. Jedná se o turnaj bez rozdílu vah a je považován za největší a nejdůležitější v nejtvrdším stylu. Let, až na jeho délku (12 hodin), byl perfektní a letušky společnosti Air Nippon se o nás staraly skvěle.
4 fotografie

Karatisté se v Japonsku podívali i na světový šampionát

Ostatní sporty
Mravenec Gnamptogenys albiclava, který byl dosud znám jen z jednoho exempláře sebraného před sto lety. Vědci z BC nalezli několik kolonií v horské oblasti ostrova Guadalcanal a zdokumentovali jeho biologii.
České Budějovice - Jedna z největších vědeckých expedic, jaká se dosud na Guadalcanalu odehrála, měla za cíl zdokumentovat biologickou rozmanitost rostlin a živočichů. Více než dvacet vědců z osmi zemí světa zde za pomoci místních obyvatel v odlehlé horské oblasti ostrova sbíralo a určovalo rostliny, hmyz a obratlovce.

Budějovičtí vědci našli nové druhy mravenců na Šalamounových ostrovech

Z okolí